Post entry

Aerowash - Har roboten som ska effektivisera flygindustrin!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fortfarande 2018 tvättas hela 99 procent av världens alla flygplan för hand med hjälp av skurborstar, stegar, skylifts med mera. Handtvätt tar lång tid och är mycket resurskrävande. Aerowash tillhandahåller en produktionsklar och färdig tvättrobot som nämns bli en av de största flygplanstrenderna 2018. Aerowash värderas idag till låga 26 MSEK.

Aerowash är den första nästan helautomatiserade tvättroboten på marknaden. Enligt Aerowash VD Niklas Adler finns det bara en riktig konkurrent som heter Aviator Group, vars system är semi-automatiskt och utvecklades under 90-talet. Tvättroboten effektiviserar tvättprocessen genom att väsentligt reducera antalet mantimmar som krävs för att utföra arbetet och genom att kraftigt reducera den ställtid flygplanet tvingas kvar på marken (downtime). Tvätt med Aerowash robot skapar bespararingar om 22 mantimmar för tvätt av ett Narrow body-flygplan och 33 timmar för tvätt av större interkontinentala flygplan, i jämförelse med konventionell manuell tvätt. Ställtid reduceras samtidigt med fem till sex timmar samt säkerheten för de som utför arbetet ökar avsevärt. Aerowash tvättrobot är kompatibel för både Airbus och Boeing flyg.

Till följd av flygindustrins kraftiga tillväxt krävs innovativa lösningar för branschen. Flygplatserna är överbelastade och därför är det ett stort tyck på att effektivisera underhållsproceccerna i flygplansindustrin. Underhållet på flygplanen måste ske mycket snabbare och effektivare till följd av ökad flygplansflotta. I takt med att flyget blir alltmer tillgängligt i alla delar av världen, kommer framtidens resor allt oftare att göras med flyg, i synnerhet till och från tillväxtländer. Dagens flygplansflotta uppgår till 17 740 flygplan. År 2032 väntas flygplanen fördubblas till ca 36 560 flygplan varav omkring 28 350 av dessa är passagerarflygplan, cirka 10 400 ersätter befintliga flygplan.

Bolaget befinner sig i teknologisk framkant inom segmentet och har lämnat in en patentansökan som avser kärnteknologi samt kärnfunktioner. Endast en försäljning av 8-10 tvättrobotar i år kommer leda till positivt kassaflöde då marginalerna är omkring 60 procent. En tvättrobot kostar ca 3 MSEK.

Avtal med distributörer finns redan på plats på några av de största och viktigaste marknaderna i världen som Kanada, USA, Kina, Indien, Spanien och Portugal. Bolaget siktar på att ha kanaler klara för samtliga större marknader i Europa och Asien redan under första halvåret 2018.

Samtidigt lyfts Aerowash och dess tvättrobot fram som en av de största flygplanstrenderna inom branschen 2018.

https://www.inmarsataviation.com/news/2018-aviation-trends

Air Canada har beställt tre tvättrobotar för 8,4 MSEK

Nyligen den 23 januari 2018 levererades en av de tre beställda robotarna till Air Canada. De övriga två robotarna ska levereras den 9:e februari enligt bolaget, vilket bör presenteras i form av ett PM nu på fredag. Air Canada har totalt 93 Boeing-flyg samt 108 Airbus-flyg. Ordern bör ge ringar på vattnet då Air Canada är med i Star Alliance. Nätverket består av 28 st flygbolag där några av världens största som Lufthansa, United Airlines, Turkish Airlines, SAS samt Air China ingår. En del av samarbetet handlar dessutom om teknik och logistik. Air Canada har sedan 2015 även ett mycket nära och utökat samarbete med Air China, som är en stor och viktig potentiell kund på den kraftig växande asiatiska marknaden.

En möjlighet framöver är att Aerowash robot kommer börja säljas via Boeing eller Airbus! När VD Niklas Adler får just denna fråga under en presentation säger han att de själva tänkt i dessa banor, men kan inte avslöja något konkret. Hans ansiktsuttryck säger dock något helt annat. Han verkade vilja säga mer än vad han kunde. Rekommenderar alla att verkligen lyssna och se noga 27.50 in i nedanstående presentation!!

https://www.youtube.com/watch?v=doO9SbkYVIo

Aerowash redo för marknadsexpansion 2018

Under 2016 och 2017 har bolaget tagit stora kostnader för utveckling och produktionsuppstart. Dessa kostnader kommer under 2018 att minskas kraftigt. I år räknar bolaget med en betydligt större försäljningsvolym.

I slutet av 2017 tillfördes bolaget ca 6 MSEK i nyemission varav VD Niklas Adler och CFO Joakim Adler själva tecknade fullt ut för nästan 1 MSEK vardera. Stor mängd av befintliga aktier ägs av ledning och styrelse vilket stärker tilltron till bolaget. Redan innan emissonen så ägde Niklas Adler ca 20 procent av aktierna. Bolaget noterades i februari 2017 till kursen 20 SEK. Idag kostar en aktie 7.70 SEK och värderingen uppgår till ca 26 MSEK.

EU-kommissionen ser en avsevärd affärsmöjlighet för bolagets tvättrobot på en marknad värd 1-1,5 miljarder Euro

Innan Aerowash robot var färdigställd och utvecklad erhölls ett bidrag från EU-komissionen på 500.000 SEK för projektet Aerowash II (bolagets nu färdiga robot). Roboten väntas ha en positiv inverkan på EU:s flygindustri eftersom den möjliggör reducerat driftstopp samt minskar trängsel på flygplatserna. Jämfört med senaste tekniken kommer Aerowash robot minska tvättiden med ca 40-60 procent. Även den allt mer viktiga miljöaspekten är något Aerowash robot har en positiv inverkan på. Roboten kommer minska vatten och kemikalieförbrukningen med 20-30 procent. Vad man mer kan läsa ur EU-kommissionens utdrag är att Aerowash ska välja tre till fem stora flygplatser runt om i Europa för att analysera förutsättningarna och villkor för ett framgångsrikt genomförande av den automatiska roboten på den europeiska marknaden. Aerowash VD Niklas Adler nämner att bolaget arbetar på en rad olika sätt för att deras robot ska bli den lösning flygplansindustrin ska börja använda sig av. Installationen av robotar på diverse större europeiska flygplatser kan mycket väl vara det han menar.

EU-kommissionen har kommit fram till att den förväntade tillväxten (globalt) i passagerarflygplan kräver att flygplansunderhållsrutiner blir mer effektiva, eftersom flygplatserna blir mer och mer överbelastade. Med en global marknadsstorlek på flera tusen av världens första helautomatiska tvättrobot, med ett totalt värde på ca 1-1,5 miljarder euro är den potentiella affärsmöjligheten för bolaget tydlig. 

Teknisk analys

Aktien är inne i en stigande trend och indikerar fortsatt uppgång. Stark supportnivå kring 6.20 SEK som tidigare testats under veckan. Senaste veckorna har omsättningen i aktien ökat avsevärt.

Värdering och riktkurs

Börsplus experter är också mycket positiva till Aerowash och ser en potentiell uppsida med hela 530 procent från kursen 5,20 SEK om Aerowash lyckas sälja endast 8-10 system under 2018. En nischad aktör med låg konkurrens som nått marknadsacceptans brukar belönas med höga p/s-multiplar på börsen. Ett börsvärde på 125 Mkr från dagens börsvärde på ca 25 MSEK känns därför inte orimlig då (p/s 5).

Tre stycken tvättrobotar ska levereras till Air Canada varav en av dessa redan är levererad, de andra två som tidigare nämnts ska levereras nu på fredag som bolaget kommunicerat via PM. Med distributörer runt om i världen på plats, god referenskund i Air Canada samt nyligen påfylld kassa går bolaget in i en minst sagt intressant period och fler ordrar är att vänta.

Aktien känns billig sett till var bolaget nu befinner sig och ser därför en omedelbar uppsida till minst emissionskursen på 20 SEK.

Rekommenderar starkt köp i Aerowash.

Är själv aktieägare, handel med aktier medför en risk och beslut sker på eget ansvar.

https://www.aircanada.com/se/en/aco/home/fly/onboard/fleet.html

http://news.cision.com/se/airbus/r/varldens-flygbolag-behover-29-000-nya-flygplan-de-kommande-20-aren,c9471496

https://www.youtube.com/watch?v=N5A-w6A8M78

https://www.svd.se/ar-tvattroboten-fran-aerowash-flygfardig#sida-3

https://www.newswire.ca/news-releases/air-china-and-air-canada-to-form-comprehensive-strategic-alliance-strengthening-canada-china-network-516349471.html

http://news.cision.com/se/aerowash/r/aerowash-har-tecknat-partneravtal-for-kina-och-indien,c2397217

http://giasweden.com/project/green-cargo/

https://trimis.ec.europa.eu/project/innovative-automatic-battery-powered-washing-robot-aviation-industry-–-aerowash-ii

https://www.nyemissioner.se/files/rights-issues/3070/prospekt.pdf

http://www.stockpicker.se/stockpicker-intervjuar/visa-intervju/335

https://www.youtube.com/watch?v=doO9SbkYVIo

https://www.nyemissioner.se/files/rights-issues/2720/prospekt.pdf

http://www.mro-network.com/ground-support-equipment/air-canada-invests-new-robots-wash-aircraft 

https://www.avanza.se/placera/telegram/2018/01/23/aerowash-aerowash-har-levererat-forsta-systemet-till-air-canada.html

https://www.avanza.se/placera/telegram/2018/01/23/aerowash-aerowash-har-levererat-forsta-systemet-till-air-canada.html

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?