Post entry

Teknisk analys: Dubbla budskap

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den starka Stockholmsbörsen står i bjärt kontras till bilden av de amerikanska indexen där ett positivt scenario ännu är långt ifrån säkert.

Juli månad närmar sig sitt slut och Stockholmsbörsen har lagt en stark sommarmånad bakom sig med en uppgång på 5,3 procent för OMXS30-index. Index befinner sig nu åter vid intervallet 1060 till 1070, en nivå som tjänat som motstånd sedan kurstoppen i april. Nivån har sammanlagt testats fyra gånger och testen har under sommarmånaderna kommit allt tätare. Tillsammans med allt högre svingbottnar sedan maj månad talar index utveckling för att vi inom kort får se nya årshögsta på Stockholmsbörsen.

En titt på enskilda indextunga bolag visar att både Teliasonera och Astrazeneca redan nått nya årshögsta under juli och från banksektorn kan vi addera Swedbank till den skaran. Också Ericsson, Hennes & Mauritz och Volvo ser mer eller mindre starka ut, vilket ytterligare stärker ett positivt scenario. Även om det är de stora bolagen som lett den senaste tidens uppgång är det inget fel på den generella riskviljan heller. En lång rad små och medelstora bolag har under juli nått nya årshögsta nivåer och fastigheter är en sektor med ett flertal sådana aktier.

Mot den positiva bilden ovan står de amerikanska indexen. Det breda S&P 500 Stock Index klarade sig i början av juli med nöd och näppe från att stänga under 1020 och därmed bekräfta en fallande trend. Det återstår att se om den starka uppgången sedan dess på cirka 10 procent är beständig eller tillfällig. S&P 500 befinner sig just nu vid 1120 eller samma nivå där index toppade under juni månad. En uppgång över 1120 skulle vara en positiv indikation men det krävs definitivt mer tid för att huvudscenariot för det amerikanska indexet ska anses vara positivt.

Sammantaget lutar jag åt det positiva hållet för Stockholmsbörsen, även om det i regel inte är optimalt att köpa vid en motståndsnivå. Det går heller inte att bortse från de amerikanska indexens svaghet och det finns säkert många som skulle definiera deras trender som fallande.

Veckans två affärsförslag blir ÅF och Biogaia. ÅF-aktien befinner sig i en långsiktigt stigande trend, även om utvecklingen sedan årshögsta noterades i april närmast kan definieras som en konsolidering med fallande kurstoppar. Intervallet 100 till 102 kronor framstår som avgörande då nivån tidigare har fungerat som både stöd och motstånd. Under gårdagen vände kursen upp från nivån under tilltagande omsättning, vilket indikerar en ny uppgångsfas. Köp rekommenderas mellan 100 och 102 kronor, med målkursen satt till 113 kronor på ett par veckors sikt och stop-loss vid 99 kronor.

Biogaia-aktien befinner sig i en fallande trend. Det som ändå talar för aktien är den högre kursbotten som skapats vid det senaste månadsskiftet. Gårdagens uppgång efter måndagens jämviktsdag signalerar också att det är dags för en uppgångsfas. Målkursen på en månads sikt sätts i nivå med motståndet vid 90 kronor. För en fördelaktig relation mellan risk och potential anges affärsintervallet till mellan 80 och 82 kronor, med en stop-loss vid 79 kronor.

Nästa vecka vet vi hur det gick.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?