Post entry

Africa Oil – Rejäl uppvärdering står runt hörnet!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Africa Oil står inför en väldigt spännande resa.

Africa Oil har haft ett par svåra år bakom sig efter den rejäla uppgång som hände under 2012 med över 700% på ett halvår, men nu är det dags för revansch!

I oktober 2018 meddelande Africa Oil att dom gick in som delägare med 25% tillsammans med Vitol och Delonex i ett konsortium som köpte in sig i 2 stora fält i Nigeria, priset blev satt till runt $1.5 miljarder. Petrobras som är ägare över delen har sålt tillgångar värda $35 miljarder sedan 2015 för att ta ner deras höga belåning.

Vitol och Delonex valde att backa ur från denna affär, och detta troligtvis pga. skandalerna att Vitol står som mutanklagade i Brasilien för att köpa upp ett annat fält från Petrobras. Det är även därför affären har dragit ut på tiden.

Jag har fått det konfirmerat att fälten är det inga fel på och att inga dåliga nyheter uppstått eller ner revideringar, faktiskt tvärt om då dom faktiskt lyckas producera mer olja/dag än vad dom tidigare meddelat.

Africa oil meddelande i början på denna månad att dom kommer att ta hela affären själva, ”för bra för att tack nej till.”

Detta innebär att Africa Oil står inför rejäla kassaflöden framöver.

Affären i sig sattes till 01-januari-2018 och eftersom licenserna har genererat stora mängder pengar sedan dess så dras kostnaden av på köpet, vilket är varför Africa Oil endast behöver låna $250 miljoner av de 1,5 Miljarderna tillsammans med att dom spenderar större delen av sin kassa. Min gissning är att dom betalar runt $500 miljoner totalt och kommer ha runt $100M kvar i sin kassa

De fält som ingår och producerar är OML 127 och OML 130, i OML 130 så ingår Akpo och Egina, i OML 127 så ingår Agbami.

Africa Oil kommer att äga hälften av det konsortium som heter POGBV, vilket i sin tur äger 8% av OML 127 och 16% av OML 130.

Kanske bäst att inte gå in för detaljerat men fälten producerar totalt över 568 000 fat / dag sedan i somras då Egina dragit igång och producerar strax över 200 000 fat / dag.

Oljan i fälten är lätt och av bästa kvalitet.

För Africa Oil’s del ger detta runt 35-40k fat / dag.

Bolaget värderas idag till runt $400 miljoner, har runt $350 miljoner i kassan.

Detta lär ändras efter att denna affären har gått igenom då man kommer att ha kassaflöde som gör att denna affär kommer att bli avbetald redan i slutet på nästa år!

Utöver Nigeria affären som siktas på att bli klar närmsta månaden så har Africa oil andra tillgångar som bör överstiga hela bolagsvärderingen vid en försäljning.

Med ett kassaflöde som blir större än bolagsvärderingen så står Africa Oil inför en rejäl uppvärdering.

Varför jag är säker på att affären kommer gå igenom:

-       Africa Oil mötte regeringen i Nigeria under juni och dom blev godkända som en av ägarna och som oljebolag i Nigeria, dvs så är regeringens Due diligence redan genomförd även om det blir några nya variabler.

-       Africa Oil säger även att dom tror att affären kommer gå igenom innan årsskiftet, vilket är endast runt en månad bort.

-       Petrobras säger att dom kommer att vara ute ur Nigeria innan årsskiftet.

-       Africa Oil säger att Petrobras vill få igenom affären precis som dom sagt sedan 2018.

-       De som ger ut lånet är även i samma grupp som de som kommer fortsätta sitt ägande i OML 127 och OML 130, dvs de ser inga konstigheter för Africa Oil att låna pengar när dom kan betala av lånet inom ett år.

Endast Nigeria affären ger ett NAV om runt 22 kr. Hur som helst så är detta bolag skrattretande billigt just nu på 8.80 kr.

Jag tror att de analyser som kommit om att bolaget bör stå i 16-18 kr senaste månaden kommer att uppgraderas med minst 10kr efter att affären är klar.

Detta är ett av de få case man ser där marknaden har väldigt fel men det är ju även en något mer komplicerad struktur än normalt, sen kanske detta beror lite på att de som investerade tungt i Africa oil på högre kurs har lagt ett lock på aktien under flera år. Jag är dock säker på att det inte kommer dröja länge innan dessa aktier kommer att vara uppköpta efter att affären gått igenom.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?