Post entry

Aktieägarna tar över makten i Gaming Corps AB.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aktieägarna tar över makten i Gaming Corps AB. Missnöjet mot den förra styrelsen har varit stort en längre tid i Gaming Corps AB. På den extra bolagsstämman den 8 NOV 2018 tog därför aktieägarna saken i egna händer.

Aktieägarna tar över makten i Gaming Corps AB och sätter sig själva i styrelsen.

Det är den 8 november 2018 och jag befinner mig på Sergels torg 12, Stockholm i Advokatfirman Westermark Anjous Lokaler. Om ca två timmar skall där hållas en extra bolagstämma för Gaming Corps AB.

Jag är väldigt tidig då jag fortfarande håller på att sammanställa frågor som jag har till den sittande styrelsen. Sedan är det en klar fördel att hinna hälsa på alla och skaffa sig en bild av de som nu även är tilltänkta att röstas in i styrelsen under stämman.

Det man snabbt kan förstå är att det är väldigt många som kommer till denna stämma. Rummet är litet i förhållande till antalet närvarande ca 25 personer. Vilket kan jämföras med de fem som närvarade vid förra stämman.

Det nämns tidigt att frågor får tas efter stämmans avslut och att man så snabbt som möjligt men korrekt vill ta sig igenom punkterna i dagordningen. En representant från advokatfirman öppnar strax därefter stämman och väljs även till stämmans ordförande. Det inger för mig en trygghetskänsla av att allt kommer gå rätt till.

Punkterna betas snabbt av och besluten fattas så som förslagen är lagda i kallelsen.

När man kommer fram till punkten om antalet styrelsemedlemmar vill en av de sittande styrelsemedlemmarna flika in och lägga ett förslag vilket han inte får mycket gehör för. Det är tydligt att han vill få en möjlighet att sitta kvar i bolagets styrelse trots att han under sin tid i bolaget inte uträttat något som varit positivt för bolaget. Själv vill han att man betänker antalet platser för nya plus 1 beroende på hur många man tänkt rösta bort.

Svaret från oss aktieägare är enhälligt om att det inte kommer att bli aktuellt. Detta är av flera anledningar, men den största är att man inte kan behålla en styrelsemedlem som först sitter och baktalar nuvarande VD:n ena sekunden och sedan vill sitta kvar i styrelsen där övriga nyinvalda har fullt förtroende för nyckelpersonerna Mike Doyle Och Adam Orth.

Som delpunkt berördes även arvodesbiten tyvärr kan man inte besluta bakåt i tiden om den tidigare styrelsen. Detta har varit en tung post för bolaget 750 000:-/året för den sittande styrelsen som inte uträttat mycket för de pengar som de kostat bolaget.

Den nu förslagna styrelsen som är på plats tog upp denna problematiken och förklarade att de själva hade ingen avsikt med att ta ut arvoden ur bolaget. Då det inte är möjligt med rådande lagstiftningen att inte ta ut arvode så klubbades det därför igenom ett arvode som är det minsta godkända enligt lag vilket innebär 5000:-/år per styrelsemedlem. Detta reducerar nuvarande årskostnad för Gaming Corps styrelse med 725000/år.

Vilket är ett stort steg i rätt riktning för att sänka bolagets höga burnrate. Valet till ny styrelse precis som samtliga beslut klubbades igenom enhälligt.

Styrelsen kommer således bestå av fem personer Claes Tellman samt nyvalda Daniel Redén, Bülent Balikci, Umeed Noor Galay och Juha Kauppinen. Claes Tellman omvaldes till styrelsens ordförande.

Clas är den enda från den gamla styrelsen som får förnyat förtroende från oss aktieägare. Det är tydligt att aktieägarna bara ser Claes, Adam och Mike som nyckelpersoner i bolaget som således nu förstärks av en ägarstark styrelse som avser att stödja dem i arbetet mot framgång.

Kort innebär det att hela bolagets sammansatta styrelse har ett större aktieinnehav och därmed har ett intresse att det går bra för bolaget nu och i framtiden. Vilket måste ses som en enorm positiv styrka för oss aktieägare.

Därmed avslutades stämman och en lång frågestund inleddes. Det som jag med flera fann anmärkningsvärt var att en av de närvarande utröstade styrelsemedlemmarna inte ville att Bolagets Vd skulle få deltaga under denna frågestund. Det får mig helt klart att ifrågasätta hans motiv. Min slutsats är att man antingen ville dölja saker för Mike och Adam eller helt enkelt svartmåla dem för svårigheterna bolaget mött.

Denne medlem pressades hårt under frågestunden och mycket på grund av att den andra styrelsemedlemmen som närvarade även han utröstad duckade och tog skydd bakom att många frågor riktade sig direkt emot den förste som inte ville att Mike och Adam närvarade. Det var endast två av de utröstade styrelsemedlemmarna som närvarade.

För mig är bara det en stämpel på hur oengagerade den gamla styrelsen varit.

Jag passade på att pressa den gamla styrelsen kring revisionsbolaget. Kostnaderna för Revisionerna för ett så "litet" bolag som Gaming Corps ännu är, är inte försvarbara. Men än mer anmärkningsvärt är att den gamla styrelsen inte ser till att revisionsbolaget får betalt för sitt arbete i tid vilket givit bolaget onödiga problem och kostnader.

Denna stora kostnadspost borde identifierats tidigare och byte av revisor ser jag som aktieägare som en stor prioritet för att fortsätta minska bolagets onödigt höga burnrate. Vilket jag fick medhåll på från flera av de närvarande.

Ja det kom på tal att Gaming corps trots pengar i kassan missat några fakturor. Rent slarv som medfört merkostnader. Här skyller den gamla styrelsen på det bolag man anlitat för den biten. Man pekar även ut en specifik person på det bolaget som i mina ögon saknar den kompetens som krävs för att sköta bolag i denna storleksklass.

Det framkom väldigt tydligt att den större delen av den tidigare styrelsen varit passiva kring hur ekonomin skötts eller helt enkelt inte brytts sig (egen slutsats). Som man uttryckte sig har allt hela tiden handlat om att släcka bränder. Istället för att fokusera på att slutföra de affärer som man redan haft på gång.

Med den informationen på bordet efterfrågar medlemmar från nya styrelsen protokoll från styrelsemötena och det verkar som att det inte direkt finns några protokoll att tillgå då mycket sköts via telefon och mejl och inte fysiska möten.

Det känns inte riktigt som att någon vill ta ansvar för vad som gjorts och inte gjorts. För mig och övriga aktieägare kommer det därför bli av vikt att rösta om huruvida den gamla styrelsen skall få ansvarsfrihet för det gångna året när vi kommer till nästa ordinarie bolagstämma. Min rekommendation till dagens aktieägare är att rösta nej till ansvarsfrihet.

Jag ställer mig även frågande till att om man nu sett brister hos dem som skött den löpande bokföringen och de som haft ansvar för att bolagetsräkningar betalas i tid inte skött det tillförlitligt att man då inte som ansvariga bytt ut dem omgående.

Även detta blir en uppgift för den nya styrelsen att ta tag i.

Det är klart att det funnits problematik och att aktieägarna sett detta är helt uppenbart då kursen fallit senaste tiden. Men att många ser en vändning och positivitet i vad som nu sker syns även det att marknaden tar emot som positivt.

Ni som inte var där missade att se en mycket lättad Mike Doyles, lättnad över att styrelsen byttes ut. Som han uttryckte sig under frågestunden kan jag inte tolka det på annat sett än att större delar av den gamla styrelsen haft agenda att bromsa Mikes och Adams möjligheter att ta bolaget framåt.

Vi har lokaliserat flera intressekonflikter och det är uppenbart att det funnits personer som faktiskt sett möjligheter att personligen göra förtjänster på styrelsearvoden och emissioner hellre än att faktiskt göra något positivt av den oslipade diamanten man faktiskt har.

Det blir nya styrelsens ena uppgift att parallellt med att föra bolaget framåt även granska historiken vad som hänt historiskt. Där återkommer frågan om ansvarsfriheten för den förra styrelsen.

Det finns fruktansvärt mycket mer att säga om denna långa kväll då även Mike höll en bra företagspresentation det framgick rätt tydligt vilka projekt de fokuserar allra mest på och vilket projekt som de tror allra mest på.

Höga förväntningar och förhoppningar lämnar jag mötet med. Samt är jag glad att jag inte missat möjligheten att se Gaming Corps AB Pånyttfödas.

Var och en äger själv sina investeringar och ansvarar för sina egna beslut. Jag tar inget ansvar för om du väljer köpa, sälja eller behålla aktien. Gör din egen analys och leta alltid efter mer information för att göra dig en helhetsbild av de företag du investerar i.

Aktiemarknaden är oförutsägbar och man kan förlora hela sitt investerade kapital om man har otur. Marknaden sätter priset och det är inte alltid marknaden avspeglar hur det går för bolaget du investerat i.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?