Post entry

Aktien nedtryckt i botten trots 13 raka tillväxtkvartal för Scandinavian Health Innovations

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vissa bolag på börsen har marknaden förtroende för och andra inte. Scandinavian Health Innovations (SHI) har trots 13 raka tillväxtkvartal, stor lanseringspipeline och en nästan sexdubblad onlinetrafik under 2020 tappat förtroendet hos marknaden helt. Är aktievärdedumpen ned till under 20 miljoner kronor befogad eller har vi tidernas möjlighet för den lilla aktieägaren att ta en stor andel av en framtida internationellt stor online-aktör inom hälsovårdsprodukter och -utbildningar? Möjligheterna överskuggar riskerna med råge!

Köper man ett bolag värderat till under 20 miljoner kronor bör framtidsutsikterna vara låga och ekonomin i botten. SHI ser betydligt bättre ut än så. Bolaget kommer från en riktad emission på 5 miljoner kronor i december, har genomfört ett förvärv av vinstdrivande verksamhet under 2021 och visar tillväxt redan innan de plattformar man investerat hårt i under 2020 lanserats. Den minskade fysiska försäljning på grund av corona har slagits av onlineförsäljningen och tillväxten har fortsatt trots stängda köpcentrum och butiker under en stor del av 2020. Det är online tillväxten ska fortsätta, men visst kommer vi se en återhämtning även i fysiska butiker under 2021. Lägg där till förvärvsomsättningen och de planerade nylanseringarna samt en internationell expansion under 2021 så har vi ett riktigt intressant utgångsläge för hälsobolaget. 

Under 2020 ökade omsättningen med 13%. Bolagets har inte kommunicerat hur stor tillväxten är online, men med tanke på att den fysiska försäljningen minskat kan man ta för givet att den är riktigt stark. Besöksstatistiken på bolagets hemsidor ökar dramatiskt, se diagram över utvecklingen 2020:

Under 2020 har bolaget tagit utvecklingskostnader för att öka tillväxten. De flesta kostnader under Q4 2020 var av engångskaraktär för att förbättra resultatet redan under 2021, enligt VD. SHI visade vinst i Q4 2019 och skulle kunna nöja sig med att upprepa liknande resultat, men VD har givetvis större planer för bolaget som verkar på en marknad som växer snabbt. I det här läget är det självklart att man ska satsa på att ta marknadsandelar och spinna vidare på det starka momentum man har i onlinehandeln genom att lansera sina nya plattformar samt vidga sina befintliga plattformar internationellt. 

Om man tittar på kassaflödet för Q4 2020 ser man en summa som säkert skrämmer många investerare med -5,725 miljoner. Viktigt att notera är att -5 miljoner är på grund av den emission som gjordes i december, så det “verkliga” kassaflödet är trots investeringar endast -0,725 miljoner samtidigt som man har en hyfsat stabil ekonomisk situation som ger visst utrymme för förvärv.

Med ett P/S på 1,4, god bruttomarginal på produkterna och ständig tillväxt är SHI extremt billigt och mycket intressant. Att köpa in sig med större volymer i den lilla handeln kan vara utmanande, men aktörer som idag säljer på 7-8 kr finns, trots att den större emissionen i december gjordes för 11.30 kr per aktie. Värt att beakta är att VD har en stor ägarandel i bolaget.

Vill du läsa mer om SHI’s framtidsutsikter kan du läsa Mangolds analys från i år där ett motiverat värde på 26,30 kr ges på ett års sikt. Analysen är gjord med en positiv bild av framtiden och skiljer sig väsentligt från marknadens framtidsvision. Vem som får rätt är svårt att sia om, men själv tror jag mycket på att bolagets investeringar kommer att leverera stadigt klart bättre resultat än vi fick i Q4 2019 och värdet ska i så fall mångdubblas varefter man visar marknaden vart man ska. 

Mangolds analys hittar du på: http://www.bequoted.com/beQPress/download.asp?Id=41641

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?