Post entry

Blankarens dilemma

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har i några tidigare inlägg beskrivit hur svårt det är att blanka aktier. Det är riskfullare än många först tänker sig, delvis beroende på att kurskasten är oberäkneliga, och att de som sålt lånade aktier tenderar att köpa tillbaka dem samtidigt. Flockbeteendet skapar kastiga kursuppgångar, och därmed försvinner en del av vinsten hastigt, eftersom att blankaren då till varje pris måste gardera gentemot det oväntade kursrörelsen genom att själv köpa.

Nu visar en undersökning att blankarna dessutom väljer olämpliga aktier. Mer än hälften av affärerna slår fel. Orsaken är att den som säljer lånade aktier företrädesvis söker sig till sådana företag som redan befinner sig under kraftig kurspress på grund av dåliga nyheter.

Dagens Industri har statistik sedan 2005, där de jämför kursutvecklingen i de tio mest blankade aktierna med de tio minst blankade aktierna. Enligt den har två av tre affärstillfällen blivit ett fiasko.

Just nu är Alfa Laval, gruvbolaget Boliden och kosmetikasäljaren Oriflame, vitvarubolaget Electrolux samt banken Swedbank bland de mest utlånade.

De dåliga nyheterna är redan kända och kursen har sjunkit avsevärt som svar på detta. Trots att rapportena måste sägas vara inprisade i aktiekurserna fortsätter blankarna att välja dessa aktier, när de lånar för att sälja.

I och med de låga förväntingarna kan ett positivt besked snabbt rycka upp kursen hastigt.

Jag tänker mig att det indikerar att många mäklare enbart handlar på tekniska kriterier, och hoppar över den så viktiga fundamentala analysen. Om man inte känner till ett rimligt värde på aktien är det lätt att köpa och sälja till fel pris.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?