Post entry

Alligator Bioscience - ännu ett miljardavtal i sikte

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är en kort och effektiv presentation som VD Per Norlén gav i Malmö under gårdagen, men med några väldigt tydliga signaler kring den enorma potential som finns i bolagets läkemedelskandidater. Sammantaget ger bilden av nuvarande status i bolaget anledning att rekommendera det som toppvalet bland de svenska biotechbolagen just nu. Man har på kort tid positionerat sig som ett av de mest intressanta i världen just i utvecklandet av nästa generations tumörriktade immunonkologiläkemedel och konkurrerar direkt med Big Pharma med sina produkter.

Genombrottet för bolaget var att man 2015 tecknade ett jätteavtal med J&J kring sitt projekt 1013, värt 695MUSD + 10% royaltys på all försäljning. I dag har J&J en aggressiv plan kring utvecklingen av det projektet (f n i fas 1 med 100 patienter+ inkluderade) och avser att fortsätta de kliniska prövningarna bl a i kombination med sin egenutvecklade PD-1mAb, JNJ-63723283, som befinner sig i fas 1b. MEN: den intressantaste reflektionen kring bolagets pipeline blir dock kring antikroppen ATOR1015, en bispecifik immunaktiverande antikropp mot en rad potentiella cancerindikationer som snart går in i klinisk fas 1 och där man nyligen presenterade nya prekliniska data vid AACR-konferensen i Chicago. VD Per Norlén signalerar att ATOR1015 kan komma att bli föremål för ett betydligt större avtal än det kring ATOR1013. Bakgrunden till det förtjänar därmed att resoneras kring.

Prekliniska data bekräftar verkningsmekanismen att ATOR-1015 lokaliseras till tumören och selektivt aktiverar immunsystemet lokalt i tumörmiljön.Det är en unik egenskap som kan få de allra största läkemedelsbolagen mycket intresserade, då man i princip kan bli kvitt det största problemet med alla cancerterapier, systemiska biverkningar och därmed ge en överlägsen nytta/risk profil. Tidigare har man sagt att man löpande informerar ett antal BP kring utvecklingen men att man avser att hålla kvar den i egen regi ett tag till då man är såpass konfidenta kring dess säkerhets och effektprofil samt dpå för att bygga ytterligare värden inför ett licensavtal med Big Pharma.

  • ATOR-1015 binder till både CTLA-4 och OX40 samt är avsedd att kombineras med en PD-1 hämmare och avsevärt förbättra effekten. De PD-1 som idag finns på marknaden sålde förra året för ca 11BUSDoch beräknas öka till 30-40 BUSDinom 5år.

När man i det ser till Alligators positionering med sin antikropp så blir perspektiven hisnande. Förenklat sett så har man alltså lyckats skapa en antikropp som är den första i sitt slag i världen och som påvisar överlägsen profil och effekt i förhållande till de senaste antikropparna på marknaden idag som redan etablerat sig som blockbusters. 

Låt oss titta ytterligare på produkten 1015:

  • Dels binder produkten till 2 OLIKA målproteiner som är vanligt förekommande i olika tumörmiljöer, vilket betyder att antikroppen blir väldigt målinriktad till just tumören och inte till andra delar i kroppen där målproteinerna kan förekomma var för sig, alltså färre biverkningar.
  • ATOR-1015 har även visat sig skapa interaktioner mellan CTLA-4 och OX40-uttryckande celler, vilket ytterligare kan förstärka antitumöreffekten. D v s de produkter i dag på marknaden som är monspecifika riktade mot samma målproteiner, har till viss del motverkande effekter som man lyckas undvika genom att kombinera dessa 2 måltavlor i samma antikropp

  • ATOR-1015 har påvisat unika kombinationseffekter med just PD-1 hämmare som exempelvis Keytruda. 
  • ATOR-1015 uppvisar även överlägsen effekt jämfört med antikroppar riktade mot målmolekylerna CTLA-4 (som Yervoy) eller OX40.

  • Man har även visat att de cancermodeller som blivit botade efter behandling med 1015, även blivit helt immuna mot cancern då man i efterhand åter exponerar dem med cancerceller. 

Idag finns det fler än 1000 produkter i utveckling inom immunonkologiområdet, som i sig är det mest snabbväxande läkemedelssegmentet inom industrin idag men med endast 7 produkter på marknaden. Ser man därefter till bispecifika antikroppar, med 2 olika funktioner, som t ex ATOR1015, så finns det endast 50 produkter i utveckling men där nästan alla är i mycket tidig fas. Om man ser ytterligare till dem av dessa som kan anses vara tumörriktade, som ATOR1015, så är man nere på endast 20 produkter i utveckling. Bland dessa har Alligator 5st.

Övrigt i pipeline och konklusion

ATOR-1017 och ALG.APV-527(samarbete med Aptevo) är ett par andra av bolagets mycket lovande antikroppar som är på väg in i klinik. Man har där placerat in ATOR-1017 som bäst i klassen, mellan sina 2 peers Urelumab från Pfizer och Utomilumab från BMS. Bättre effekt och bättre säkerhet än Pfizers och BMS 4-1BB antikroppar alltså.



I samtal med VD bekräftas också att man har som mål att presentera ungefär ett nytt projekt per år från sin underliggande forskningspipeline, in i prekliniska prövningar och att vi kan förvänta oss ett nytt projekt i år.

Sammanfattningsvis

Med en rad förstärkningar i ledningsgruppen det senaste året med värvningar från större läkemedelsbolag, samarbete med världens just nu största läkemedelsbolag J&J kring en av sina produkter, unik positionering med ett par av sina övriga produkter i pipeline och med en mycket stark kassaposition, så utgör Alligator Bioscience en spännande investeringsmöjlighet just nu, med betydande potentiella värdeökningar som står för dörren.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?