Post entry

Alligator Bioscience - enastående spännande nyhet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Alligator stärker sin position och levererar i sin nya strategi. Efter att läkemedelsbjässen J&J återlämnade det lovande projektet mitazalimab till Alligator för drygt ett år sedan, så har bolaget nu anpassat sig och samtidigt stärkt sin position på ett mycket offensivt och strategiskt sätt. Man meddelar nu i torsdags strax innan börsens stängning, att man positionerat sig ytterligare genom ett nytt unikt koncept (Neo-X-Prime) som kan göra Alligator till allt hetare villebråd för flera av världens största läkemedelsbolag.

Efter återlämnandet 2019 av mitazalimab, som utvecklades av J&J inom ramen av ett av de största avtalen i svensk biotechhistoria, så har Alligator levererat nya starka strategier på alla plan samt även levererat positiva data för sina utvecklingsprojekt.

Man har genomfört en omfattande genomlysning av alla sina projekt och kostnader, och satt flera tidiga proijekt på paus, i väntan på stärkta finanser

  • Man har anpassat och implementerat en omorganisation baserat på denna genomlysning
  • Man har reducerat personalstyrkan och anpassat denna efter den uppdaterade strategin
  • Man har avancerat och levererat positiva data för sina kliniska projekt, där man inom kort har 5 st projekt i klinisk fas 1-2
  • Man har utvecklat och lanserat helt nya banbrytande koncept för framtagande av säkra och potenta antikroppar

I kontexten kring aktiens stora tapp i relation till introduktionskursen 2016 och efter J&J s beslut kring mitazalimab, så ska det påpekas att mitazalimab, varken var eller är, bolagets mest värdefulla projekt samt att orsakerna till återlämnandet var rent affärsstrategiska från J&J s sida och inte vetenskapliga, där man nu inte bara behållit projektet som lovande utan även stakat ut en uppdaterad plan med snabbare väg till marknad.

Nyhet kring nytt koncept

Låt oss titta på det senaste pressmeddelandet som kom strax innan börsens stängning i torsdags. Man uppger att man lanserat ett helt nytt koncept, Neo-X-Prime, för framtagande av bispecifika antikroppar, vilket presenterades på den internationella vetenskapliga kongressen 11th World Bispecific Summit under torsdagen. Ser man till bolagets långsiktiga strategi och i balans till sin positionering inom detta otroligt konkurrensutsatta men också lukrativa område, så är detta en mycket stor nyhet vilket inte ännu fått genomslag alls. VD Per Norlén som normalt sätt är en mycket försiktig general, skriver i pressmeddelandet:

”Det nya konceptet kan liknas vid en patientspecifik vaccination med avsikt att bota cancer. Forskningsresultaten är ytterst lovande och visar att Neo-X-Prime har möjlighet att skapa en mycket kraftfull anti-tumöreffekt, överlägset nuvarande behandlingsalternativ”.

Alligators teknologiplattform för bispecifika antikroppar som utvecklats i olika steg sedan 2012, framstår nu som och framstår som helt rätt positionerad för ett stort samarbetsavtal med ett större globalt läkemedelsbolag. Det var inte länge sedan som man lanserade sitt nya format för framtagande av bispecifika antikroppar RUBY TM, och nu kopplar man i nästa steg samman RUBY med det nya konceptet.  Det bygger på de bispecifika antikroppar som genererats genom RUBY och där man sedan fångar upp material från patientens cancerceller och fysiskt kopplar ihop dessa med immunförsvarets celler, vilket ger rätt sorts immunaktivering. Detta individanpassar immunangreppet och ökar träffsäkerheten och anti-tumöreffekten. Den stora utmaningen med dagens cancervaccin är att det inte är tydligt vad immunsystemet ska riktas mot och att man dessutom måste producera vaccinet specifikt för varje enskild patient. I Alligators nya koncept så menar man att den bispecifika antikroppen löser samtliga dessa hinder.

Det är ingen liten sak med detta påstående, och det är exakt vad varje större läkemedelsbolag inom immunonkologi just nu söker efter med ljus och lykta. Man är inne på ett riktigt hett strategiskt spår med detta med andra ord.

Om man ser till prekliniska resultat kopplat till Alligators molekyl 4224 som verkar vara just en av de molekyler som tagits fram inom ramen av utvecklingen av det nya konceptet, så är resultaten mer än intressanta med en överlägsen antitumöreffekt i jämförelse med andra molekyler riktade mot samma target.

https://alligatorbioscience.se/wp-content/uploads/2019/09/4224-CICON-poster-FINAL.pdf

Det ska nu såklart bli spännande att se vad marknaden vill värdera bolagets nya koncept till, det är ingen lätt match, men tydligt är att potentialen är hisnande och med tanke på att bolagets teknologiplattform i princip tidigare utelämnats i bevakande analytikers värderingsmodeller så ska värdet adderas till värdet av de kliniska projekten. 

De kliniska projekten

Om man då ser till de befintliga kliniska projekten så är det imponerande kring hur man avancerat och mutat in sin position steg för steg den senaste tiden

https://alligatorbioscience.se/forskning-utveckling/pipeline/

Mitazalimab

En CD40 antikropp redo för fas 2 och redo för partneravtal. Designad för att kombineras med SOC och har visat att den kan öka responsen i s k kalla tumörer där det finns få behandlingsalternativ. Man har nyligen presenterat data som bekräftar en stark potential för kombinationsbehandlingar med PD-1 hämmare och som stärkt tron på M som en kraftfull cancerbehandling. Bolagets nya kliniska strategi för M är helt i linje med dessa senaste resultat. Inlämning av en CTA för fas 2,  väntas inom ett par månader.

ATOR-1015

En unik bispecifik antikropp kombinerat riktad mot CTLA-4 och OX40. 1015 är en unik tumörlokaliserande antikropp som nu håller på att avsluta doseskaleringsstudierna. 1015 kan doseras med ca 4ggr högre dos än jämförande CTLA-4 produkten Yervoy från BMS. Fullständiga fas 1 ´data kommer nu i q4 och är en viktig värdedrivare för aktien. Blockbusterpotential på ATOR-1015.

ATOR-1017

Är en 4-1BB antikropp som har påvisat lysande/betydligt starkare egenskaper i jämförelse med sina peers Urelumab från BMS (svag säkerhetsprofil med hög toxicitet) samt Utomilumab från Pfizer (väl tolererad men svag effekt). Nya fantastiska säkerhetsdata presenterades i augusti i år.

ALG.APV-527

Ett samarbete med Aptevo Therapeutics Inc. som baseras på Alligators ursprungliga bispecifika produktkandidat ATOR-1016. Molekylen består av en tumörbindande del, riktad mot tumörantigenet 5T4 - ett protein som återfinns på ett stort antal tumörtyper och även på en viss typ av aggressiva tumörceller, men inte alls i normalvävnad, vilket gör 5T4 till en attraktiv målmolekyl. Alligator och Aptevo har beslutat att senarelägga sin CTA-ansökan om start av klinisk prövning och för samtidigt diskussioner med potentiella partners för den kommande kliniska utvecklingen.

Sammanfattning

Förenklat sätt så vill jag sammanfatta nuvarande investeringsläge så här:

  • Alligator är fortsatt kraftigt undervärderat i relation till sin pipeline och teknologi och i jämförelse med andra bolag som har motsvarande status för sina kliniska projekt, en rimlig och motiverad värdering skulle kunna ligga kring introduktionskursen på 30kr per aktie. En rabatt ska dock ges i relation till viss osäkerhet kring bolagets kapitalanskaffningsbehov inom 12 mån
  • Alligator har en unik och i viss mån världsledande position med sina projekt inom bispecifika antikroppar där man nu menar att man dessutom har ett nytt koncept som löst några av de största utmaningarna inom området
  • En hel rad av mycket stora affärer och avtal har slutits inom detta segment de senaste åren, där de stora läkemedelsbolagen söker med ljus och lykta efter såväl attraktiva projekt som teknologier
  • Risken i bolaget är diversifierad och fördelas mellan 4-5 kliniska projekt ett antal prekliniska projekt, samarbeten samt en unik teknologiplattform
  • En rad intressanta värdedrivare står för dörren kommande 12 månader där vi närmast väntar på read out Fas 1 för ATOR-1015 (Q4 2020), Ator-1017 (Q1 2021), fas 2 (effektstudier) interim read out för mitazalimab (H2 2021)
  • Man har en finansiering som räcker t o m q4 2021, och behöver lösa finansieringen under de kommande 6 månaderna, men det finns nu ett gynnsamt läge för att lösa det på flera alternativa sätt: samarbetsavtal för något av bolagets projekt där man har flera pågående diskussioner, riktad emission där det nu finns goda förutsättningar för att denna kan ske på betydligt högre nivåer än nuvarande aktiekurs, licensavtal inom ramen för bolagets nya teknologikoncept som till synes bör vara extremt attraktivt för flera av de stora läkemedelsbolagen som verkar inom området. //

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?