Post entry

Sälj Alltele

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Telekom-operatören Alltele går dåligt och är skuldsatt, men ska försöka få ordning på verksamheten och gör storförvärvet av Universal Telecom. Anrättningen lockar ej.

Någon som kollar på slutspelshockey i Elitserien ikväll (tis 16 apr 2013)? Pågående match nu i skrivande stund; Skellefteå-Luleå i "Skellefteå Kraft Arena".

• I varje kortsida av rinken hänger stora skynken där det står Alltele.

• Även en stor Alltele-skylt på långsidan.

• Och på baksidan av Luleå-spelarnas (!) hjälmar står det också Alltele.

(Edit: Skellefteå vann matchen med 2-1 och har därmed 3-0 i matcher i finalslutspelet mot Luleå. Det är bäst av 7 matcher som gäller så vinner Skellefteå nästa match mot Luleå (på tors 18 apr 2013 i Luleå) så vinner Skellefteå SM-guld. Vinner däremot Luleå nästa match blir det ytterligare en match i Skellefteå på lördag 20 apr 2013 osv.)

Alltele har ju tydligen sitt huvudkontor i Skellefteå. Tittar man på kartan ligger det väldigt långt norrut i Sverige. Det är nästan 80 mils bilväg norrut från Stockholm. Från Skellefteå är det sedan "bara" 25 mil till Haparanda vid gränsen till Finland norr om hela Bottenviken.

Enl Allteles hemsida är bolagets motto "AllTele – norrländskt okrångligt!: http://foretag.alltele.se/om/om-alltele

Bolaget uppges ha 11 kontor lite varstans i Sverige men tyngdpunkten verkar ligga norrut:

Karlstad
Kramfors
Linköping
Luleå
Skellefteå
Skövde
Stockholm
Uppsala
Umeå
Vilhelmina
Östersund

Alltele verkar se hela Sverige som sin marknad och kallar sig på hemsidan för "en utmanare på den svenska tele- och bredbandsmarknaden".

Verksamheten uppges omfatta hela paletten av kund- och tjänstesegment; företag och privatpersoner, bredband, fasttelefoni, mobiltelefoni och tv-kanaler.

Kan marknadsföringen i hockeyn leda till ökad kundtillströmning till Alltele? Det är väl många som kollar på matchen.

Alltele har över 250 000 kunder (ca hälften företag och hälften privatpersoner) och håller dessutom på att köpa Universal Telecom.

"Gamla" Alltele hade intäkter på 700-800 miljoner kr 2012 men tillsammans med Universal hamnar intäkterna på över 1 miljard kr. Universal har alltså intäkter på drygt 300 miljoner kr/år.

Ca 12,4 miljoner nya aktier ska ges ut som betalning vilket med nuvarande Alltele-kurs på 19 kr innebär en prislapp på 235 miljoner kr för Universal Telecom (19 kr gånger 12,4 miljoner aktier).

Genom affären ökar det totala antalet Alltele-aktier från ca 13 miljoner st till ca 25,4 miljoner st. Dvs det innebär en rejäl ökning av det totala antalet aktier, så det vill till att Universal Telecom-förvärvet blir lyckat.

Efter affären får Alltele ett totalt börsvärde på knappt 500 miljoner kr (börskurs 19 kr gånger 25,4 miljoner aktier).

Fråga därmed: Hur kunde gamla Alltele ha intäkter på 700-800 miljoner kr/år och ett börsvärde på ca 250 miljoner kr medan Universal har intäkter på drygt 300 miljoner kr och köps av Alltele för 235 miljoner kr?

Svaret är väl att gamla Alltele har sämre lönsamhet och dessutom är skuldsatt.

"Gamla" Alltele hade ett resultat efter skatt på -8 miljoner kr under 2012 så det verkar ju inte gå så bra. Exkl en positiv skatteeffekt på 24 miljoner kr blev resultatet -32 miljoner kr under 2012 (varav dock en engångs-nedskrivning på 6 miljoner kr på tidigare företagsköpet LandNcall).

Gamla Allteles skulder uppgick tydligen till över 120 miljoner kr i slutet av 2012 (checkräkningskredit drygt 80 miljoner kr plus ett konvertibellån på 40 miljoner kr, varav konvertibellånet ska återbetalas i sept 2013).

Positivt att Mark Hauschildt som äger Universal Telecom innehar 17 miljoner kr av konvertibellånet och har lovat byta det till Alltele-aktier trots att lånet byts mot Alltele-aktier för 25 kr/st fast börskursen står i 19 kr/st. Det är som att han ger bort drygt 4 miljoner kr till Allteles aktieägare (dvs inkl sig själv).

Efter det uppgår den kvarvarande skulden till drygt 100 miljoner kr totalt, och tydligen har Alltele bla fått förslag i feb 2013 på omfinansiering av den genom lån från Swedbank utan krav på amorteringar direkt.

Slutsats

En åsikt är att telekombranschen är ett getingbo med hård konkurrens och svårt att ha unika konkurrensfördelar. Visst kan Alltele som litet bolag försöka konkurrera med personlig service etc men räcker det?

Bolaget med förre vd:n Ola Norberg köpte på sig en massa bolag men verkar inte ha haft riktig koll. Nu har Hauschildt tillkommit som ny huvudägare i Alltele, ny vd har tillsats (Carlos Riera) och Universal Telecom-förvärvet ska genomföras.

Bla presenterade Riera ett åtgärdsprogram i dec 2012 som innebär att kostnadsnivån ska sänkas med 40 miljoner kr i årstakt. Men anrättningen känns inte särskilt lockande.

Tillägg:

Placera.nu-analys

I en analys av Alltele-aktien (daterad 15 jan 2013) på Placera.nu framkom en del negativa synpunkter på Allteles köp av Universal Telecom. Synpunkterna innebär förenklat följande:

1) Universal Telecoms goda utveckling är uppblåst av ett momsupplägg som snart inte kommer att gå att genomföras längre
2) Universals teknologi är gammalmodig o kundstocken har redan börjat krympa

www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=237906&analys=aktieanalys

Enl analysen:

_"Enligt nättidningen Telekomnyheterna har Universal Telecom kunnat fakturera lägre moms på kunderna på grund av sin utlandsregistrering. Denna fördel kommer att försvinna efter beslut om momshöjningar. Men en fusion med Alltele löser inte det problemet eftersom Alltele är svenskt, vilket innebär svensk moms. Med en skatteneutral jämförelse kan man således ifrågasätta de stora värderingsskillnaderna mellan bolagen."

"Universal Telecom har sin tyngdpunkt i fast telefoni i kopparnätet. Kopparkabeln ersätts i allt större utsträckning fiber eller mobilt 4G. Alltele har sin tyngdpunkt i fiberbaserat bredband och internettelefoni. Alltele är den part som sitter på framtiden. Universal Telecoms främsta bidrag till affären är kundstocken - inte plattformen. Men det är en kundstock som krymper."_

Börsveckan-analys

Tidningen Börsveckan gillar dock tydligen Alltele-aktien och hade köprekommendation på den i Börsveckans senaste nummer (daterat 15 apr 2013).

Nyhetsbyrån Six refererade Börsveckans argument och uppgav att Börsveckan ser Universal-köpet som en "nystart" för Alltele, och att bolaget har möjlighet att förbättra resultatet "rejält".

Den normala lönsamheten för Alltele bedöms enl Börsveckan på sikt ligga på ett resultat per aktie på 2,50 kr/år vilket i så fall gör att aktien vid en börskurs på 17,50 kr bara värderas till ett p/e-tal på 7. Risken i aktien är dock hög anser Börsveckan

http://www.di.se/finansiell-information/telegram/?NewsId=7921e2b7-2e44-4d34-ac18-2b020a6470ca

(Sedan dess har kursen alltså stigit till nuvarande nivå på 19 kr vilket med samma beräkning ger ett p/e-tal på 7-8.

Bixia Telecom

Nu i början av apr 2013 framkom även att Alltele köper bolaget Bixia Telecom: http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/1E/84/18/wkr0006.pdf

Bolaget uppges ha 17 500 kunder inom telefoni och bredband och intäkter på 35 miljoner kr/år.

Prislappen som Alltele betalar för Bixia Telecom ligger på 15 miljoner kr (dvs ett p/s-tal på 0,43). P/s-talet = priset delat med årsintäkterna.

Det kan jämföras med att gamla Alltele värderades till ett p/s-tal på 0,32 på börsen medan Alltele nu köper Universal Telecom för ett p/s-tal på 0,72.

Men skillnaderna beror väl på vilka resultat respektive bolag genererar vilket gör p/e-talet (pris delat med resultat) till ett mer relevant värderingsmått. Ovan finns dock bara info om gamla Allteles resultat.

Enl ovannämnda Placera.nu-analys hade Universal Telecom intäkter på över 300 miljoner kr och ett resultat före avskrivningar på 94 miljoner kr under 2012.

Frågan är dock om det är en uthållig lönsamhet för Universal Telecom men bolaget anser säkert det.

Vd Carlos Riera

Artikel på Idg.se (från dec 2012) om att Riera formellt tillträdde 1 jan 2013 men var med om att utarbeta Allteles nya plan som presenterades i dec 2012 (med bla kostnadsbesparingar på 40 miljoner kr i årstakt).

Enl artikeln var Riera tidigare telekomchef för brittiska riskkapitalbolaget Pembertons telekom-verksamhet.

Han har även varit verksam i telekom-branschen internationellt i Europa, Mellanöstern och Sydamerika.

http://www.idg.se/2.1085/1.484530/han-tar-over-som-vd-pa-alltele

När tidigare vd:n Ola Norberg lämnade sin post under hösten 2012 tillträdde Peter Bellgran som tillförordnad vd, och Bellgran fortsätter som vice vd för Alltele efter att Riera tillträtt som ny vd.

Telekomidag.se skrev i dec 2012 om att Riera är spanjor: http://www.telekomidag.se/nyheter/artikel.php?id=39738

Dvs är det så lämpligt vad gäller kommunikationsmöjligheterna att ha en spansk vd för en svensk telekom-operatör (även om han säkert har stor bransch-erfarenhet internationellt osv)?

Enl Telekomidag.se är Pemberton storägare i Alltele. Så det var väl Pembertons förslag att tillsätta Riera som Alltele-vd.

Och Allteles styrelseordförande Thomas Nygren anser Riera är rätt man på rätt plats eftersom han både har goda ledningsegenskaper och även är "empatisk" skriver Telekomidag.se.

Nygren har tydligen bakgrund som advokat och jobbar på advokatbyrån Hamilton (där han även är delägare): http://foretag.alltele.se/om/bolagsstyrning/styrelse

Och Norberg är tydligen fortfarande styrelseledamot i Alltele och har ett aktieinnehav på över 1 miljon aktier i bolaget (dvs värda knappt 20 miljoner kr vid nuvarande börskurs).

IP-telefoni

Nygren uppger enl IDG-artikeln att Alltele bla ska satsa på IP-telefoni (dvs telefoni via internet istället för via det traditionella telenätet). Alltele uppges ha en marknadsandel på 4% på det området i Sverige.

Men hur kan det anses vara ett framtidsområde när det finns Skype varigenom man ringer gratis till varandra via internet? Det är väl dock mest för privatpersoner eftersom båda måste ha Skype för att det ska funka, men privatpersoner är ju ändå en stor del av Allteles verksamhet.

IP-telefoni för företag kanske i och för sig kan funka om båda parter i ett telefonsamtal inte känner varandra sedan tidigare och därför kanske inte har Skype. Men även då lär det väl vara lövtunna marginaler med alla konkurrenter som finns?

Annars satsar Alltele bla på internet via fibernät och det är säkert en bra nisch. Alltele uppges ha en marknadsandel på 6-7% på det området i Sverige enl IDG-artikeln.

Men Alltele äger väl inte i särskilt hög grad egna fibernät? I så fall måste de hyra in sig i andra leverantörers fibernät, vilket återigen innebär låga marginaler (och tveksamma konkurrensfördelar?) för Alltele.

Tex avtal från apr 2012 om att Alltele ska få tillgång till Trafikverkets fibernät: http://vendorsvoice.idg.se/2.4880/1.445173/alltele-tecknar-avtal-med-ict

Avtal från sept 2012 om att Alltele ska få tillgång till Telias fibernät: http://vendorsvoice.idg.se/2.4880/1.468803/alltele-tecknar-avtal-med-telia-operators-business

Uppgift om att Alltele tidigare har köpt danska televerket TDC:s verksamhet för privatpersoner i Sverige, och att Alltele hyr in sig i TDC:s fibernät i Sverige: http://www.sweclockers.com/forum/14-internet-uppkoppling-och-natverk/732784-erfarenhet-av-alltele/

Bahnhof

Vad gäller fiberbaserat bredband är Alltele tydligen bla konkurrent med separat börsnoterade bolaget Bahnhof som också erbjuder fiberbaserat bredband via de så kallade "stadsnäten": http://www.sporthoj.com/forum/showthread.php?227701-Banhof-Vs-Alltele-(Fiber)

Bahnhof har ett börsvärde på ca 500 miljoner kr, dvs lika mycket som Alltele kommer att ha efter köpet av Universal Telecom.

Jämför man börskurserna så inleddes Allteles svacka i början av 2012 då aktien låg kring 30 kr för att sedan falla till en botten på 12-13 kr i nov 2012. Därifrån har aktien sedan återhämtat sig till nuvarande kurs på 19 kr.

Bahnhof hade för sin del en svacka som inleddes i maj 2011 vid börskurs knappt 40 kr varifrån aktien föll till 20 kr i juli/aug 2012. Därifrån har aktiekursen stigit ordentligt till nuvarande börskurs på nästan 50 kr.

Bla återinträdde väl grundarna som Bahnhof-ledning (med Jon Karlung på vd-posten) för att få ordning på verksamheten vilket verkar ha lyckats bra.

Bahnhof hade intäkter på 393 miljoner kr och ett rörelseresultat på 46 miljoner kr under 2012. För 2013 är prognosen ett rörelseresultat på 60 miljoner kr.

Resultatet efter skatt blev 36 miljoner kr 2012 så om det ökar lika mycket som rörelseresultatet väntas göra under 2013 (32%) blir det 47 miljoner kr.

Då verkar aktien hyfsat billig vid ett börsvärde på 500 miljoner kr. Det blir alltså ett p/e-tal kring 10.

I så fall verkar Bahnhof-aktien vara mera köpvärd än Alltele-aktien.

Dessutom; medan Alltele är skuldsatt så har Bahnhof för sin del en nettokassa (kassa minus räntebärande skulder) på 30-35 miljoner kr per slutet av 2012.

Idag (tis 16 apr 2013) var det tex även prat på aktieforum om att Bahnhof har serverhallar på uppdrag åt den nordiska verksamheten för amerikanska Netflix (via vars hemsida man kan se på film via internet) som tydligen går bra.

Videoklipp (upplagt i juli 2010) med besök i Bahnhofs datorhall "Pionen" (på Södermalm i Stockholm) med vd Jon Karlung: http://www.youtube.com/watch?v=2jBJAjm4ZVU

Enl klippet har datorhallen mycket hög säkerhet för kunderna. Den ligger 30 meter under markytan och är kärnvapensäker. Karlung säger att Bahnhof kan erbjuda sina kunder i princip obegränsad internetkapacitet och att Bahnhof då stod för 15% av den totala internettrafiken i Sverige.

Bahnhofs prognos med ett rörelseresultat på 60 miljoner kr 2013 innebär intäkter på 450 miljoner kr (dvs en rörelsemarginal på 13%).

Enl Bahnhofs årsredovisning för 2012 (som är daterad 19 feb 2013) är bolagets mål att inom några år nå intäkter på 1 miljard kr i årstakt med en resultatmarginal på 10-14%, och att det ska nås utan att behöva be aktieägarna om kapitaltillskott och utan att ge ut nya Bahnhof-aktier (vilket annars skulle leda till utspädning av befintliga aktier): http://bahnhof.se/filestorage/userfiles/file/Bokslutskommuniké%202012.pdf

Intäkter på 1 miljard kr i årstakt med en marginal på 10-14% innebär ett resultat efter skatt på ca 80-110 miljoner kr i årstakt (med en skattesats på 22%) vilket alltså kan nås inom typ 3 år (år 2015).

Med nuvarande börsvärde på 500 miljoner kr (vid börskursen knappt 50 kr) innebär det att börskursen värderas till ett p/e-tal på ca 5-6.

Som bolaget lovat kommer ytterligare aktier (som kan leda till utspädning) att inte ges ut under perioden. Frågan är dock om bolaget kommer att ta upp stora lån för att finansiera tillväxten, vilket då leder till räntekostnader som sänker resultatet.

Men bolaget verkar ju ha en försiktig finansiell policy med en nettokassa i dagsläget, så utgångspunkten är väl att bolaget inte kommer att ta stora lån. Och enl nedan beskriver bolaget självt det som att kassaflödet från verksamheten är "enastående" enl senaste årsredovisningen:

"Det är flera faktorer som ligger bakom framgångarna. Kortfattat kan man säga att vi nu skördar frukterna av teknikintensiva investeringar. Bahnhof har helt enkelt bättre tekniska muskler än många konkurrenter.

Dessutom har vi återtagit den kostnadskontroll som tidigare präglade verksamheten. Kassaflödet är enastående.

Den ekonomiska situationen måste sammanfattningsvis betecknas som robust."

Ovan nämndes kritik från Placera.nu mot Allteles köp av Universal Telecom pga Universal Telecoms hantering av moms.

En liknande diskussion har även förts med kritik mot Bahnhofs hantering av moms, men enl en uppgift (från mars 2011) på bloggen "Värdetillväxt" är detta inget att oroas över (som aktieinvesterare): http://vardetillvaxt.blogspot.se/2011/03/angaende-momsklippet-for-bahnhof.html

Bahnhof-vd:n Jon Karlung har själv delvis kommenterat bolagets moms-hantering enl ett blogginlägg (från jan 2013) på signaturen "loffe_":s blogg på Redeye.se: http://www.redeye.se/aktiebloggen/bahnhof/bahnhofs-momsklipp-rejalt-underskattat-kommentarer-fran-ledningen

I Bahnhofs årsredovisning för 2012 (från feb 2013) verkar varken moms eller Madeira nämnas.

Remium-prognoser

Alltele betalar aktiemäklarfirman Remium för att göra prognoser för Allteles framtida ekonomiska utveckling.

Remiums aktieanalytiker Johan Löchen har gjort de senaste prognoserna som är daterade 18 mars 2013 och verkar vara Alltele inklusive Universal Telecom: http://www.introduce.se/media/4725104/atel_4.012.pdf

• Allteles intäkter väntas öka från 1,0 miljarder kr 2013 till 1,15 miljarder kr 2015.

• Rörelsemarginalen (rörelseresultat delat med intäkter) väntas förbättras från -3% 2012 (exkl Universal Telecom) till drygt 5% år 2015. Förbättring alltså men fortfarande ganska låg marginal.

• Resultatet per aktie på -0,66 kr under 2012 väntas förbättras kraftigt till 3,23 kr 2015.

• Allteles nettoskuld (räntebärande skulder minus kassa) är inte så farligt hög utan uppgick till bara 69 miljoner kr i slutet av 2012 enl Remium. I en annan tabell i Remiums dokument uppgår nettoskulden till 0 kr i slutet av 2012 för att sedan öka till ca 20 miljoner kr i slutet av 2013, men därefter vändas kraftigt till en stor nettokassa på 80-90 miljoner kr i slutet av 2015.

Kan Alltele nå dessa prognoser är ju aktien köpvärd vid nuvarande börskurs 19 kr. Ett resultat per aktie på 3,23 kr år 2015 innebär i så fall ett p/e-tal på ca 6 vid nuvarande börskurs (även om det resultatet ligger några år framåt i tiden).

Men det återstår att se om prognoserna kan nås.

Och frågan är om Remium har räknat med det ökade antalet aktier pga Universal-förvärvet. Enl Remiums dokument (enl länken ovan) har Alltele 12,4 miljoner utestående aktier vilket alltså är antalet aktier i gamla Alltele före Universal-förvärvet. Efter förvärvet ökar ju antalet till 25,4 miljoner st (och 26,1 miljoner st inkl Hauschildts byte av konvertibellån till aktier).

Man kan istället se på att Remium räknar med att Alltele kommer att nå ett resultat efter skatt på 43 miljoner kr år 2015.

Med 26,1 miljoner aktier blir det ett resultat per aktie på 1,66 kr.

Dvs i så fall är aktien inte lika intressant vid nuvarande börskurs på 19 kr.

Enl Allteles hemsida har styrelsen lagt fast målet att bolaget ska nå intäkter på hela 1,7 miljarder kr i årstakt redan i slutet av 2014: http://foretag.alltele.se/om/om-alltele

Frågan är om det är den gamla offensiva strategin från Norberg-tiden eller om det är den nya strategin med nya vd:n Carlos Riera? Oavsett vilket lär det ha varit inkl ytterligare företagsköp som då som regel finansieras genom utgivning av nya Alltele-aktier vilket leder till utspädning av befintliga Alltele-aktien.

Kundernas omdömen

Många negativa kundomdömen om Alltele på Rejta.se (men även någon enstaka positiv): http://www.rejta.se/omdome/453529/alltele+allmänna+svenskatelefonaktiebolaget

Man vet dock inte om det tex är en och samma person som skrivit alla negativa inlägg. De ger alla Alltele betyget 1 av 5.

Universal Telecom verkar få mer positiva omdömen på Rejta.se (men också några negativa): http://www.rejta.se/omdome/658725/universal+telecom+-+timepiece+lda

Separat tråd startad i nov 2009 på Byggahus.se där någon varnar för Universal Telecom: http://www.byggahus.se/forum/teknik/131325-varning-universal-telecom.html

Uppföljare i tråden säger sig vara nöjda med Universal medan andra också är missnöjda.

Tråd startad i maj 2009 på Flashback.org om Universal Telecom: https://www.flashback.org/t917630

Där är i alla fall den sista uppföljaren positiv till bolaget i ett inlägg från feb 2013.

Även Bahnhof får både bra och dåliga omdömen på Rejta.se: http://www.rejta.se/omdome/610514/bahnhof+ab

Universal Telecom

Universal Telecoms egen hemsida http://www.universal.se/hem/

Där skriver de tex nu om följande erbjudande:

"Ring för Sveriges lägsta
minutpris + LG Optimus L5
18 öre/min, 1 mån gratis + biokväll för två
Endast 99kr/mån!"

Dvs man får tydligen en ny mobiltelefon (en LG Optimus L5) plus ett abonnemang som gör att man kan ringa för 18 öre per minut. Abonnemangskostnaden blir 99 kr i månaden och dessutom får man 2 biobiljetter på köpet.

Det låter väl som ett rätt så bra erbjudande?

Klickar man på "läs mer" kommer info om att abonnemanget tydligen heter "Prat 18" och innebär att det även är en öppningsavgift på 0,77 kr/samtal.

Telefonen verkar i och för sig snygg med 4-tumsskärm och 5-megapixel-kamera. Den verkar egentligen kosta 1 200-1 300 kr olåst till någon operatör och har fått ganska bra betyg på Prisjakt.nu: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1189016

Enl separat avsnittet "Om oss" på Universal Telecoms hemsida har bolaget över 100 000 kunder i Sverige: http://www.universal.se/om-oss/?info

Det står att Universal Telecom startade år 1998 och har bla som strategi att vara en "prispressare" på telekom-marknaden och att ha en bra kundtjänst där man slipper halvitmmes-långa väntetider.

Tydligen har Universal Telecom avtal med norska televerket Telenor så att de kunder som tecknar mobiltelefoni-abonnemang hos Universal Telecom använder Telenors mobiltelefoni-nät (i Sverige).

Alltele har inte heller något eget mobiltelefoni-nät (vilket är jättedyrt att bygga själv) utan har avtal med Telia om att kunder som har mobiltelefoni-abonnemang hos Alltele använder Telias mobiltelefoni-nät: http://www.alltele.se/mobiltelefoni/mobiltelefoni-information.

Alltele skriver bla att deras kunder får tillgång till det bästa mobiltelefoni-nätet eftersom tidningen Mobil i nov 2011 utsåg Telias mobiltelefoni-nät till "Bästa mobilnät för röstsamtal”.

Konkurrenten Tre skryter dock med att de har det bästa bredbandet som varit bäst i Sverige 5 år i rad (2007-2011) enl tidningen Mobil.

Enl täckningskartor på Bäst-i-test.se har Tele2 och Telia klart bäst täckning av mobiltelefoni (och mobilt bredband) i Sverige: http://www.bäst-i-test.se/Mobilt-bredband

Telia verkar vara stråt vassare än Tele2.

Tre och Telenor verkar dock enl kartan ha ganska dålig täckning utanför tätorter.

Precis som Alltele verkar Bahnhof erbjuda mobiltelefoni för sina kunder via Telias nät.

En fördel med att Alltele köper Universal kan vara tex att de då kan samordna så att de erbjuder mobiltelefoni via samma nätägare till ev lägre inköpskostnad tack vare större inköpsstorlek för Alltele och Universal tillsammans än var för sig.

- - -

Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:

• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt, även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommandtionen "kortsiktigt köp").

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Här fick alltså Alltele-aktien rekommendationen "sälj" vid nuvarande börskurs 19 kr (slutkurs tis 16 apr 2013).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?