Post entry

Alzinova inför resultat med Big Pharma i kommande veckan

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Alzinova inför resultat med Big Pharma i kommande veckan.

Nu vet jag ju inte helt säkert att ett PM kommer de närmsta dagarna, men enligt prospektet går det att utläsa följande:

(Från sidan 30 i emissionsmemorandumet)

Aktivitet (Rubrik)

"2015 Avsluta utvärderingsprojekt med läkemedelsbolag (se ”Övriga avtal”)"

(under övriga avtal längre ner i memorandumet på sidan 45 kan vi läsa följande)

Övriga avtal (Rubrik)

"Alzinova slöt under 2014 ett ”Evaluation Agreement” med ett stort läkemedelsbolag. Avtalet är konfidentiellt och syftar till att analysera Alzinovas antikropp ALZ-201 på patientmaterial för att utvärdera

dess diagnostiska potential. Även Alzinovas patenterade AβCC-oligomerer ingår i utvärderingen som forskningsreagens. Enligt avtalet överlåts ingen IP. Avtalet medför inte heller någon skyldighet av endera

part att fortsätta samarbetet efter avslutat projekt. Resultatet från utvärderingsprojektet väntas under andra halvåret 2015."

NU är ju diagnostik av Alzheimers inte Alcinovas primära verksamhet i bolaget vilken är ett vaccin mot Altzheimers vilket jag kommer till senare, men marknadspotentialen i diagnostik av Altzheimers är minst sagt betydande.

Från emissionsmemorandumet:

"Det stora medicinska och samhällsekonomiska behovet avspeglas i en mycket stor marknadspotential.

Marknaden för indikationen Alzheimers förväntas under 2023 uppgå till 11 miljarder Euro i de nio största marknaderna (USA, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien, Japan, Kina, och Indien). Den

globala marknaden är ännu större, men svårare att kvantifiera. Klart är att den potentiella marknaden för Alzinovas kandidat är omfattande."

Således en ordentlig trigger om man skulle fortsätta samarbetet med det stora läkemedelsföretaget.

För den konspiratoriskt lagda kunde man se under fredagens handel att det låg dolda köpordrar

på 11.50 /11.60 nivån som plockade på sig en hel del aktier.

Vidare till huvudområdet dvs om Alzinovas vaccins chanser att fungera

Självfallet oerhört svårt att värdera om huruvida man kommer lyckas.

Det man vet är att det fungerar utmärkt på möss och vidare tester på andra djur kommer ske under 2016.

Från memorandum går det att läsa om resultaten i möss:

"ALZ-101 är ett aktivt vaccin mot Alzheimers och syftar till att generera ett antikroppssvar som kan nå och oskadliggöra skadliga Aβ-oligomerer i hjärnan och på så sätt skydda hjärnans synapser från skada.

Prekliniska studier i en transgen musmodell (som överuttrycker Aβ i hjärnan) visade en ökning med 25 procent i synapser hos behandlade möss jämfört med obehandlade, vilket i princip är jämförbart med friska

möss. Resultatet är i enlighet med uppfattningen att Alzheimers i första hand beror på en synaptisk skada orsakad av lösliga Aβ-oligomerer."

Om anledningen till insjuknande i Alzeimers och principen i Alzinovas sätt att lösa problemet (från memorandum) .

"Alzheimers orsakas av ansamlandet av en kroppsegen peptid (en del av ett protein) i hjärnan. Denna peptidkallas kort för Aβ42. Varför den ansamlas är inte känt, men det verkar ske hos oss alla förr eller senare.

När den ökar i mängd i hjärnan finns det en risk att den klumpar ihop sig till lösliga aggregat så kallade oligomerer vilka är skadliga för hjärnan. Oligomerer har förmåga att binda till synapser (punkter där

nervcellerna kommunicerar med varandra) och förstöra funktionen hos dessa, vilket så småningom leder till att cellen dör. Aβ42 kan emellertid ha många andra former än just den oligomera formen, varav den olösliga

formen är den som totalt dominerar i hjärnan i form av klumpar som benämns ”plack”.

Dessa plack börjar uppträda i hjärnorna hos Alzheimerpatienter och många friska individer redan i 40-årsåldern alltså 20-30

år innan symptom vanligtvis uppträder.

Placken verkar dock inte orsaka sjukdomen, utan är snarare ett

tecken på att hjärnan inte kan ta hand om allt Aβ42 som produceras och att man därför löper förhöjd risk att utveckla Alzheimers sjukdom. En fungerande terapi måste undvika dessa plack, och även den ickeaggregerade formen av peptiden, för att nå de skadliga Aβ-oligomererna. Detta har emellertid visat sig utmanande.

Många läkemedelsbolag har försökt att ta fram första generationens kandidater för Alzheimers, men har misslyckats.

Enligt Alzinovas bedömning är en viktig förklaring till detta att den skadliga formen av Aβ hittills inte har kunnat angripas specifikt, vilket resulterat i att alla former av peptiden Aβ angripits, även sådant som finns i blodet och som är ofarligt kanske till och med nyttigt.

Andra generationens kandidater har därför selekterats fram för att vara mer målinriktade och fokuserade på ihopklumpade former av Aβ, men ingen är särskilt specifik mot skadliga former av Aβ.

Det amerikanska bioteknikbolaget Biogens fas Ib-studie med kandidaten Aducanumab, som är den enda kandidaten som enbart angriper ihopklumpade former (alltså även placken) har hittills visat att sjukdomsförloppet kan bromsas något.

Resultatet stödjer Alzinovas hypotes att nyckeln till framgång ligger i att specifikt angripa de skadliga Aβ- oligomererna och ingenting annat.

Alzinova har tagit utvecklingen ytterligare ett steg och utvecklar ett helt nytt vaccin, ALZ-101, som målinriktat angriper Aβ-oligomererna. Genom bolagets teknologi kan de skadliga strukturerna produceras utanför kroppen och med denna metod kan man skapa helt nya läkemedel som specifikt angriper just denna skadliga form av Aβ. Därmed kan synapserna i hjärnan skyddas och ALZ- sjukdomen hämmas. "

Att synapserna i hjärnan skyddas med Alzinovas ALZ-101 har man sett i möss som tidare beskrevs.

Huruvida man kommer lyckas elller ej framöver i människa återstår att se men inget tvivel om att de är mycket optimistiska att det verkligen kommer fungera och leda till ett vaccin. Verkar mer som man är mer rädd för att

inte hinna först fram med ett vaccin vilket får ses som positivt för utvecklandet av vaccin mot Alzheimers i sin helhet.

Lite info om grundarna Torleif Härd och Anders Sandberg

Torleif Härd, Ph.D., född 1959, är en av Alzinovas medgrundare och är professor i molekylär strukturbiologi vid Svenska Lantbruksuniversitet (SLU). Härd är ledamot i den Svenska Kungliga Vetenskapsakademien och har över 30 års forskningserfarenhet.

Härd arbetar även som konsult för kommersiella läkemedelsutvecklingsprogram och är härutöver meduppfinnare till Alzinovas AβCC-teknologi.

Anders Sandberg

Anders Sandberg, Ph.D., född 1972, är en av Alzinovas medgrundare och var även Bolagets VD under en övergångsperiod. Sandberg har lång erfarenhet av proteinforskning med betoning på neurotoxiska peptidaggregat. Sandberg har sedan 2007 arbetat med ALZ-101- och ALZ-201-projekten som sin huvudsysselsättning, och har som operativ chef drivit mycket av Bolagets verksamhet sedan det grundades 2011. Sandberg är även meduppfinnare till Alzinovas AβCC-teknologi och är sedan 2011 styrelsesuppleant.

Ganska nyligen var det ett stort uppslag i Expressen om en kvinnlig student vid namn Hanna Lindberg som enligt samma

hypotes som Alzinova hittat en hämmare till Alzheimers. Läste man lite ingående kunde man se att just Torleif Härd en

av grundarna av Alzinova var med i samarbetet.

"The research project was conducted in collaboration with Professor Thomas Wisniewski at New York University School

of Medicine and Professor Torleif Härd at the Swedish University of Agricultural (SLU)."

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151020145511.htm

Självfallet är ovanstående beskrivning inte i närheten av heltäckande och olika approach finns för att kunna förhindra Alzheimers

uppkomst.

Värderingen av Alzinova ligger för tillfället på ca 50 miljoner kronor och en kassa som är lite drygt 20 miljoner.

Affärer som gjorts inom Alzheimers vid utlicensiering av lovande vaccin kandidater under 2015 har legat på 200 till 900 miljoner dollar i preklinisk fas/ fas 1 + royalties (talas om detta på aktiespararnas ondemand sändning i slutet)!

Huruvida Alzinova är lovande nog för en utlicensiering på liknande belopp får framtiden utvisa men visst är det en kittlande potential till dagens värdering.

För er som vill lyssna till VD och Anders Sandberg från Alzinova:

http://www.aktiespararna.se/ondemand (se Aktiedagen 2015 i Stockholm - 19 oktober)

https://www.youtube.com/watch?v=lPydgeHJHmY

https://www.youtube.com/watch?v=N7RF_tplmms

https://www.youtube.com/watch?v=aId8alrNwkg

https://www.youtube.com/watch?v=A3DNfn3xswI

http://www.alzinova.com/ och

emissionsmemorandumet https://www.aktietorget.se/pressdocs/alzinova/documents/alzinova%20ab%20556861-8168%20prospekt%20151001.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?