Post entry

Analys: Svenskt verkstadsbolag fick Google som kund idag - Lågt börsvärde bäddar för uppgång hela 2018

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ny svensk teknik. Innovativt. Idag kom genombrottsordern. Kunden: Google. Samtidigt för bolaget ännu fler dialoger, i olika stadier, med ett flertal potentiella kunder som kan medföra betydande order. Mycket lågt börsvärde just nu med tanke på att de har som mål att ta 30 % av miljardmarknaden. All info nedan.

Självsäkra och med självkänsla. Inte ofta man ser så här lyckade teambilder (nedan) på svenska börsbolag: Ledningsgruppen i Finepart som idag gav ett tydligt offensivt besked om tillväxt. 2 pressmeddelanden samma dag:

Google som ny kund idag: https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/12/20/finepart-google-bestaller-en-finecutmaskin.html

Tung agent i Frankrike avtalad idag och igång med sälj: https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/12/20/finepart-finepart-tecknar-agentavtal-for-frankrike.html

Finepart är ett innovativt och teknikorienterat företag som utvecklar och säljer maskiner för komponenttillverkning med hög precision. Bolagets teknologi baseras på vattenskärningsteknik som innebär att med mycket högt vattentryck, cirka 4 000 bar, skapa en stråle som accelererar sandkorn som verkar som slipmedel. Bolaget grundades 2012 och huvudkontoret ligger i Bollebygd.

Kugghjul tillverkat av Finepart i deras nytänkande maskin:

Min åsikt om Finepart:

Det finns flera starka fundamenta för att investera i Finepart Sweden AB. När jag går in i småbolag fokuserar jag främst på produkter och hårda värden i termer av kommande tidig lönsamhet och att försäljning kommit igång till intressant stora kunder. Då investerar jag..

Finepart har utvecklat en palett av lösningar för tillverkning av komponenter med mycket hög precision. Bolagets huvudprodukt, Finecut WMC 500 II, är en verktygsmaskin som medger tillverkning av små produkter i avancerade material med skärning på cirka 0,2 millimeters snittbredd. Detta i kombination med en nästintill tiofaldigad förbättrad precision jämfört med traditionell vattenskärning öppnar upp för många krävande applikationsområden, t.ex. inom medicinteknik, flygindustrin, rymdindustrin, klocktillverkning och för tillverkning av all sorts finelektronik.

Finepart är sprunget ur mångårig forskning vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Finepart har bl.a. utvecklat en prototyp av ett nytt mikroskärsystem som erbjuder skärning med en snittbredd på fem hundradels millimeter, vilket är en precisionsnivå som är unik idag på marknaden. Det är bilden du ser högst upp i denna analys

10 anledningar till att jag tror på Finepart och stannar tills aktiekursen nått 25 kronor (kan gå snabbt vid nya avtal och orders i januari):

  1. Bolaget är i dagsläget mycket lågt värderat givet maskinernas pris och företagets omsättning kombinerat med utsikter kombinerat med fundamenta. Företaget har en god soliditet på ca 55 %. Om bolagets prognoser och förhoppningar inträffar någorlunda kan vi räkna med en stark uppvärdering av aktien. Räkna själv, så ser du. All info, siffror, rapporter, prognoser och presentationer finns på www.finepart.com
  2. Vd för bolaget, Christian Öjmertz, är grundare och uppfinnare av produktportfölje. Han har en stor ägarandel i bolaget Att skaparen är vd i detta tidiga skede är en stor fördel för ett yngre tillväxtbolag, det innebär i regel lägre kostnader i form av ersättning samt en förståelse som är vital när det gäller att presentera produkterna för potentiella kunder.
  3. Finepart har även utvecklat en prototyp till nästa generation av mikrovattenskärare med en snittbredd på ner till en femhundradels millimeter vilket är unikt på marknaden idag och där man har ett brett patentskydd.
  4. Vattenskärmarknaden bedöms vara värd ca 11 miljarder kronor per år och Fineparts del, mikrovattenskärmarknaden bedöms vara värd 2,2 miljarder kronor år 2020 .Finepart räknar även med att ta andelar från trådgnistmarknaden (EMD) som beräknas vara värd ca 77 miljarder kronor år 2020.
  5. Man har en unik färdig produkt, och flera sidoprodukter som tillbehör till den. Man har en affärsidé som bygger på att även tjänar pengar på eftermarknaden.
  6. Stora kunder redan på kundlistan. Riktigt stora spelare på teknikmarknaden, se hemsidan för lista. Google och SKF är bara början, menar ledningen i sina egna kommentarer i pressmeddelanden.
  7. Nyhetstät framtid nu när genombrottet kommit igång. Man har senaste månaderna haft försäljning via 3 stora mässor i Europa och resultaten ska nu komma därifrån.
  8. Återförsäljare nu på plats i hela västvärlden inklusive USA. England, Frankrike, Tyskand, Italien. Schweiz m fl.
  9. Finepart har två väldigt intressanta ägare, den första är Don Miller som är uppfinnaren av vattenskärning, han äger ca 5 % av bolaget, sedan har vi Arcams vd Magnus René med familj som äger ca 2 % av bolaget. Att Don Miller och Magnus René med sin kunskap om marknaden för tillverkning av komplexa detaljer är ägare, är en viktig kvalitetsstämpel för bolaget och dess teknik. Sedan äger grundaren och vd Christian Öjmertz ca 9 % och styrelseorförande Per Danielsson äger 6 %. Totalt äger vd och styrelse ca 35% av bolaget.
  10. Magkänslan och det uppenbara faktumet när man kikar på bolagets presentationer och pressmeddelanden och hemsida, och man inser att detta är ett riktigt fint bolag med duktiga medarbetare som bedriver egen produktutveckling och bestämt sig för att lyckas stort och växa och etablera sig som en ny svensk industriell succé.

Ja, det var min spaning om Finepart.

Lycka till med egen research och dina investeringar under 2018!

Lite bilder från bolagets officiella samling:

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?