Post entry

Betsson starkt köp - riktkurs 250

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Betssons rapport är stark. Den kan se lite skral ut om man bara ser på resultatet. Men vi måste se vad som ligger bakom och vad som händer i de nästa kvartalen framöver.

Betssons senaste rapport är stark om man läser den lite noggrant. Jag har lagat en analys av Betsson här.

Det är tre saker som gör att rapporten ser sämre ut än vad den är.

1. Köpet av Nordic Gaming Group är inte räknat med över hela kvartalet, bara över de sista 10 dagarna.

2. Under EM/VM i fotboll och OS år går i princip alltid resultatmarginalen ner under sommare pga man tillfälligt satsar mycket större del av marknadsföringen på att få nya kunder. I motsätting till normalår då man håller kostnaderna nere under lågsäsongen för att hålla vinstmarginalen uppe.

Marknaden har aldrig lärt sig detta och bettar oftast på att EM/VM och OS skall ge extra vinst med en gång. Historien visar att vinsten inte kommer på kort sikt utan på längre sikt då man kommer in i framtida kvartal med mer normal vinstmarginal. En stor del av kundmassan som blivit värvad stannar kvar som kunder.

Marknadsföringskostnaderna var hela 80 miljoner kronor större än samma kvartal förra året.

3. Sportsbooken gav lägre avkastning än normalt pga ovanligt mycket favoritsegrar i Q2. Vi kan räkna med att avkastningen går upp här.

När vi skall värdera Betsson måste vi räkna med NGG i det framtida resultatet. NGG hade ett bruttoresultat på 205, 1 miljoner kronor på halvåret(dvs intäkter minus kostnader for intäkter) och ett resultat efter skatt på 39,1 miljoner kronor. Vi vet också att mellan Q2 2011 och Q1 i år omsatte NGG 110 miljoner Euro och gjorde en vinst på 11 miljoner Euro. När vi gör den framtida prognosen måste vi addera denna omsättning och vinst på betssons på föregående år för att få en översikt var vi tror omsättningen hamnar det nästa året.

Med Betsson och NGG räknat samman så ser talen ungefär ut så här(vi vet inte exakta tall från kvartal till kvartal men vi vet totalen).

2011

Q2 Omsättning 437 miljoner – Vinst efter skatt 115 miljoner

Q3 Omsättning 565 miljoner – Vinst efter skatt 155 miljoner

Q4 Omsättning 614 miljoner – Vinst efter skatt 182 miljoner

2012

Q1 Omsättning 653 miljoner – Vinst efter skatt 181 miljoner

Q2 Omsättning 593 miljoner – Vinst efter skatt 123 miljoner

Positivt är att deposits på betsson är på ATH. Den totala insättningen korrelerar bra med omsättning och vinst.

Betsson spenderar normalt sätt lite över 21% av omsättningen i marknadsføring, men i det senaste kvartalet 31% vilket betyder 80 miljoner kr mer än normalt. Det vi kan se från Q2 är att omsättningen/kundmassa har gått upp kraftigt vilket bäddar för att man de närmaste kvartalen kommer att bli bra omsättningsmässigt. Betsson säger också att man kommer att dra ned marknadsföringen till en normal nivå. Summan av detta betyder att omsättningen kommer att gå upp de närmaste kvartalen. Samtidigt som vinstmarginalen kommer att öka.

Betsson har sagt att omsättningen i Juli är lika stor som genomsnittsomsättningen i Q2. Detta är mycket positivt sedan Juli är den sämsta månaden för branschen.. ändå har man bra omsättning!

Spelbranchen beräknas att öka med 18,4 % det nästa året. Betsson säger att man satsar på att växa snabbare än marknaden som helhet. Detta har betsson historisk sett lyckats med.

Om vi räknar med säsongsvariationer och att Betsson växer ungerfär som marknaden förväntas att växa som helhet med en lite lägre vinstmarginal än total så får jag fram dessa siffror för 2012. Jag räknar att vinstmarginalen går upp från Q2 til ca 25-27% i andra halvår.

2012 estimate

Q1 Omsättning 653 miljoner – Vinst efter skatt 181 miljoner

Q2 Omsättning 593 miljoner – Vinst efter skatt 123 miljoner

Q3 Omsättning 650 miljoner – Vinst efter skatt 165 miljoner

Q4 Omsättning 715 miljoner – Vinst efter skatt 195 miljoner

Totalt på året 2611,5 milj i omsättning och 664 miljoner i vinst efter skatt.

Detta ger Betsson vid P/E 12 - 188 kr och P/E 15 - 236 kr

Nästa 12 månader

Om vi räknar P/E på ett års sikt framöver får jag fram 780 miljoner i oms Q1 2013 med 215 milj i vinst och 712 i oms for Q2 och 190 i vinst for Q2. For Q2 nästa år räknar jag med betydligt högre vinstmargin därfor att det inte är VM eller EM i fotboll.

Totalt blir det 2690 i omsättning med 737 miljoner i vinst efter skatt de nästa 12 månaderna om mina antagelser stämmer.

Detta ger Betsson en börskurs på 209 kr vid P/E 12 och 262 kr vid P/E 15 beräknat på de nästa 12 månaderna.

Som ni ser finns det bra rum för uppgång. Jag har inte heller räknat med direktavkastingen genom utdelningen som bör blir mellan 10-15 kr för 2013.

Jag menar att Betsson borde ligga i vart fall på P/E 15 sen man växer bra, har inga särskilda skulder och har en utmärkt utdelningspolitik.

Min riktkurs 250.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?