Post entry

Börjar bli läskigt för Boliden.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Lägre metallpriser Fortsatt starkare SEK VD flaggat för mindre investeringar...

Det är inte mycket just nu som går bolidens väg. Under kvartal 1 så tappade boliden knappt 10% av omsättningen jämfört med 1 år tillbaka, samtidigt som resultatet sjönk 57% ner till 630 milj, och tyvärr fortsätter det i samma riktning...

Lite grundfakta.

Metallpriser i genomsnitt under kv1 i usd/ton:
Zink: 2033
Koppar: 7931
Bly: 2301
Guld: 1633
Silver: 30,11

Metallpriser just nu.
Zink: 1854 (-9%)
Koppar: 7075 (-11%)
Bly: 2106 (-8.5%)
Guld: 1381 (-15%)
Silver: 21,75 (-28%)

Valutakurser i genomsnitt kv1
USD/SEK: 6.43
EUR/USD: 1.32
USD/NOK: 5.62

Valutakurser just nu
USD/SEK: 6.45
EUR/USD: 1.33
USD/NOK 5.72

Som ni ser har priserna på metaller sjunkit med över 10% i genomsnitt samtidigt som kronan just nu är på samma nivå som under kv1. Detta kommer troligtvis slå hårt mot boliden(kommer synas under kv2 men inte få fullt genomslag förrän under kv3).
På årsbasis betyder detta en negativ resultatförändring på runt 1550 miljoner kronor för boliden enligt den senaste känslighetsanalysen. Den 3e maj flaggade även VDn för att de skulle hålla hårdare i plånboken och skjuta upp investeringar som inte är nödvändiga, vilket tyder på att det börjar krisa. Sedan dess har metallpriserna gått sidledes(koppar/zink är knappt uppåt, samtidigt som guld,silver och bly tappat.).

Dock har det skett ytterligare ett par händelser som kommer påverka Boliden i negativ bemärkning för under kv2. Boliden har påförts en energiskatt på hela 212 milj sek då det använt fel färgad diesel, och har troligtvis åkt på lite dyrare transportkostnader eftersom en räls gick sönder och boliden fick transportera på andra sätt under 1-2 veckor)
Totalt sätt ser det väldigt mörkt ut för Boliden för tillfället och det mest troliga är att kv2 kommer visa ett kraftigt sjunkande resultat, och ett klart högre negativt kassaflöde jmf med kv1.
VDn har dock flaggat för att de har ett större sparpaket redo vilket blandannat betyder att de kommer börja bryta i områden med högre metallhalter.

På lång sikt är det troligtvis negativt för boliden då det självklart hade varit bättre att bryta dessa områden när priserna på metaller var högre vilket hade gett hävstång på resultatet men på kort sikt kan det betyda att Boliden kan slippa eller skjuta upp att ta in pengar via nyemissioner även om de lägre metallpriserna förblir låga under en längre period.

Min rekommendation är att stå utanför Boliden fram tills dess att man ser att det börjar vända, antingen via en kraftig kronförsvagning och eller metallpriser som vänder uppåt, för tillfället är boliden högt värderat jämfört med sin intjäningsförmåga, och risken för negativa inslag är överhängande(vinstvarning, sparprogram, eller till och med nyemission om man vill vara tidigt ute och slippa en stor utspädning som det skulle kunna betyda vid lägre börskurser om prispressen fortsätter på metallerna)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?