Post entry

Bortglömt fynd på OMX/Nasdaq Small Cap!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

\- En riktigt undervärderad doldis bjuds marknaden på i form av Small Cap-noterade Naxs. - Hög substansrabatt, flera insiderköp, kommande återköpsprogram samt hög riktkurs från analytikerhus är en härlig cocktail som gör att man kan drömma om en ordentlig uppvärdering av bolagets aktiekurs framöver.

Riskkapitalbolaget Naxs, noterat på Stockholmsbörsens smallcap-lista, är enligt undertecknad en bortglömd godbit. Bolaget är bortglömt, oanalyserat - och en riktig bjudning sett till den till synes mycket låga värderingen**. Aktiekursen på knappa 32 kr borde kunna värderas upp 20-25 %.** Inom ett par år finns betydligt större potential än så.

Bolaget (Nordic Access Buyout Fund) är ett riskkapitalbolag som investerar i nordiska sk buyout-fonder såsom Nordic Capital och Valedo Partners Fund. Naxs tog in mycket pengar precis före finanskrisen och hamnade direkt i mediaskugga eftersom det fanns annat att skriva om. Investeringar i olika riskkapitalfonder har därefter skett löpande under flera år enligt en fastställd plan och endast ett fåtal investeringar skedde kring de hysteriska finanskrisårens topp.

Efter flera år av investeringar börjar det bli dags för riskkapitalfonderna att skörda bland sina investeringar och ett mycket spännande nyhetsflöde kan det bli kommande år. Ett smakprov fick vi redan för ett par år sedan när Valedo gjorde sin första exit vilket indikativt gav fyra gånger pengarna. Alla investeringar går såklart inte lika bra men utifrån att den nordiska marknaden varit urstark, en av världens starkaste marknader, känns det upplagt för ett antal succéer i de underliggande fondernas investeringar. Är bolaget lite på alerten kommer man kanske kunna få följa den förhoppningsvis fina utvecklingen via lite löpande pressreleaser.

Sammanfattat om Naxs:

- Stor substansrabatt. Substansvärde per den sista december var 40,83 kr/aktie. Aktiekursen ligger kring 31,50-32 kr.

- Naxs olika innehav, i huvudsak nordiska innehav (riskkapitalfonder/buyout-fonder) har rimligen i sin tur värderingar satta till försiktighetsrabatt. Även om dess investeringar inleddes 2007-2008 så bör majoriten av investeringarna i fonderna skett senare och utifrån att nordiska marknaden förblivit en av de starkaste i världen så känns det som att värdena på alla investeringar rimligen hållit sig upp väldigt väl. Vore förvånande med många lik i garderoberna..borde vara tvärtom, dvs att det finns uppvärderingscase när fonderna gör exits på sina portföljinnehav. (Fina smakprov på detta har som sagts redan bjudits på)

- Flera insiderköp i aktien i vår, flera olika insynspersoner vid olika tillfällen. Kan inte tolkas på annat sätt än positivt..:-) bl a köpte VD:n 10 000 aktier i februari.

- Beslut om nytt återköpsprogram väntas på vårens bolagsstämma. Kommer garanterat ge stöd åt aktien framöver om förslaget klubbas igenom. I ett litet bolag som Naxs och med relativt dålig likviditet i aktien är detta en riktigt bra trigger..eller åtminstone ett stöd i aktiekursen som gör risk/reward än mer intressant.

- Pareto Öhman tog upp bevakning på Naxs i höstas. Riktkursen 48 kr!Därefter har svenska börsen utvecklats rekordstarkt och åtminstone indirekt bör substansvärdet i fonderna ha stärkts också. Förhoppningsvis får vi se förnyade och uppdaterade analyser från Öhman vilket rimligen i så fall ger bränsle åt aktiekursen om man ligger fast vid sin riktigt positiva syn på bolaget. OM Öhman klev ut idag med dagens heta börs och upprepar starkt köp och riktkurs 48 kr (eller högre) får vi en rejäl uppvärdering i aktien på bara några timmar skulle jag tro.

Aktien är illikvid vilket alltid är ett minus. Dock finns det emellanåt hyggliga klossar på både köp- och sälj. Så går lite i perioder. Riktigt stora köporders har funnits i orderdjupet på slutet (återköp från förra årets program?) men nu är det mindre trångt i orderdjupet igen. Detta är den stora risken i nuläget, köp av större poster innebär att man måste vara långsiktig och kan få se aktien variera. Enskilda avslut kan påverka aktiekursen ganska mycket. Blir det ett återköpsprogram kommer det troligen vara stora köpordrars på en viss nivå och därmed blir det tryggare för en säljare som vill ha flexibiliteten att snabbt kliva ur på vettig nivå.

Sammantaget: Minus på den svaga handeln men ett flertal stora plustecken och jag tycker verkligen att Naxs-caset ser genuint spännande ut. På kort sikt borde det kunna ske en uppvärdering om marknaden tar fasta på ovanstående, kurser uppemot 37-38 kr kan inte vara någon omöjlighet. Med den dubbla substansrabatten (jag skulle tro att de räknat så, har inte själv läst deras analys) fick ju Öhman till en riktkurs på 48 kr vilket visar på den riktiga potentialen på ett par års sikt när bolaget börjar visa vad de underliggande investeringarna har givit. Det kan bli en riktigt trevlig skördeperiod.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?