Post entry

FrontOffice Nordic AB (FRNT MTF B)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

FrontOffice Nordic AB (FRNT MTF B) är ledande inom företagsrekonstruktioner och erbjuder tjänster inom bland annat ekonomi, juridik och finansiering. Bolaget använder sig av en egenutvecklad teknisk plattform, KROSS, som identifierar bolag i ekonomisk kris i ett tidigt stadium. Att vidta åtgärder tidigt är av avgörande betydelse om en företagsrekonstruktion ska bli framgångsrik. FrontOffice har räddat över 130 bolag sedan start. FrontOffice har tillsammans med miljardären Peter Gyllenhammar startat ett investmentbolag, Reficere Kapital AB, där FrontOffice äger 20% och Peter Gyllenhammar 80%. FrontOffice kommer efter nyemission som genomförs under november (2016) att äga 29,9% av Abelco, vilket ombildas till ett investmentbolag. I FrontOffice finns ett starkt human- och socialt kapital, ett tydligt track record, kapitaltillgång, möjlighet till aktieägarspridning vid IPO/pre-IPO samt en stor tillväxtmöjlighet genom uppköp & organisk tillväxt.

Några av de rekonstruktioner FrontOffice genomfört 2016
Polyplank - Rekonstruktion, förmedlat brygglån & garant i nyemission (Q2-Q3).
Abelco - Rekonstruktion & Investerar 2,9 Mkr totalt för 29,9% ägande (Q4).
Hudiksvall Entreprenad - Rekonstruktion (Q3).
Mockfjärdshus - Rekonstruktion (Q3).
Narrative - Rekonstruktion (Q3).

FrontOffice Nordic

  • Rekonstruktion:
    När ett företag hamnar i ekonomisk knipa och inte kan betala leverantörsskulder och/eller betala ut löner riskerar det att gå i konkurs. För att undvika att företag går i konkurs hittar FrontOffice lösningar för att göra företaget lönsamt igen. Vid en rekonstruktion får FrontOffice inblick i varje bolags produkter/tjänster, eventuell tillverkning, finanser, nyckeltal, ledning och anställda. Därefter tar FrontOffice beslut om det finns en möjlighet att rädda bolaget och vilken lösning som är den bästa.
  • Finansieringslösningar:
    FrontOffice kan erbjuda finansiering på kort-, medel- och lång sikt. De kan investera/finansiera genom FrontOffice, Abelco eller Reficere Kapital AB. När inget av ovanstående är aktuellt kan finansieringslösningar genom bank vara en lösning.
  • KROSS (Konsult Rekonstruktion Operating Support System):
    Egenutvecklad teknisk plattform som identifierar potentiella klienter tidigt. FrontOffice kan därefter kontakta företaget och erbjuda sina tjänster innan behovet blir akut.
  • Särskiljning från konkurrenter:
    FrontOffice har en företagsvänlig inställning där de utöver den självklara juridiska kompetensen även kan bidra med erfarenhet inom företagande (entreprenörskap, ekonomistyrning, juridik, marknadsföring och försäljning) & finansiering (genom FrontOffice, Abelco, Reficere Kapital).
  • Arbetar oftast med fast pris i rekonstruktionen och faktureras veckovis för att kostnaden ska vara så förutsägbar för klienten som möjligt.

  • 65% framgångsrika rekonstruktioner jämfört med branschsnittet på 18%.

  • Policy att dela ut 50% av vinsten årligen, utdelningen kommer att ske i aktier och/eller likvida medel.
  • Möjlighet att tidigt identifiera och investera i de tillväxtbolag som rekonstrueras.
  • Insiders äger ca 76% av rösterna och ca 52% av kapitalet.
  • Peter Gyllenhammar investerade 5 Mkr och äger 1 425 000 preferensaktier tecknade för 3,50kr/styck. Årlig avkastning är 6% av teckningskursen (300 000kr).

    Styrelsebakgrund (FrontOffice)
    VD Johan Lund, Civilekonom: Erfarenhet som VD och CFO vid turnarounds och startups. Tidigare bakgrund inom Bonniers.
    Styrelseordförande Tommy Ekholm, Advokat: Styrelseordförande för Finsk-svenska handelskammaren. Tidigare partner på Advokatfirman DLA piper och styrelseuppdrag på Telia & Nokia.
    Styrelseledamot Rolf Åbjörnsson, Advokat: Advokatfirman Nordia KB chef för insolvensgruppen. Tidigare partner på Setterwalls och Advokatfirman Lindahl.

    Omsättning & resultat kvartalsvis 2016

    Kvartal (Q1-Q4)

    Omsättning

    Resultat

    Q1

    2865 ksek

    -531 ksek

    Q2

    3262 ksek

    378 ksek

    Q3

    4058 ksek

    542 ksek

    Q1-Q3

    10185 ksek

    389 ksek

    Q4

    Presenteras 2017.02.20

    Omsättning & resultat 2015-2017

    År

    Omsättning

    Resultat

    2015

    11,3 Mkr

    0,4 Mkr

    2016 Q1-Q3

    10,2 Mkr

    0,4 Mkr

    2017

    27 Mkr (Prognos)

    6,5 Mkr (Prognos)

    Reficere Kapital AB

  • Grundats av Peter Gyllenhammar tillsammans med FrontOffice.
  • Samägt investmentbolaget med finansiella muskler att hantera investeringar i 100-miljonersklassen.
  • Gyllenhammar äger 80% och FrontOffice 20%. 20% av framtida avkastningen tillfaller FrontOffice som inte tar någon finansiell risk förutom arbete.
  • Strategin är att göra långsiktiga investeringar inom specifika industrisegment. Urvalsprocessen för investeringar är gedigen och bolaget har inte för avsikt att kasta sig in i en affär som inte är optimal för alla parter.

    Abelco AB

  • Nybildat investmentbolag efter en framgångsrik rekonstruktion, FrontOffice äger 29,9%.
  • Abelco investerar i syfte att nå hög avkastning på investerat kapital, till högre risk.
  • Transaktionsfokuserad med snabba beslut som ej är knutet till specifika segment med kort/medellång tidshorisont. Kan investera IPO/pre-IPO.
  • Tillförs 8,1 Mkr med företrädesrätt och eventuellt 3,6 Mkr i övertilldelning under nyemission (genomförs under november).
  • Styrelsen för FrontOffice gör bedömningen att marknadsvärdet för investeringen i Abelco överstiger vad som har investerats, men investering är ändå upptagen till anskaffningskostnad i FrontOffice redovisning.

    Styrelsebakgrund (Abelco)
    Peter Nisser, VD Abelco: Civilekonom med erfarenhet som rekryteringskonsult och arbete inom organisations- och ekonomistyrning. De senaste två åren har Peter arbetat som senior advisor i FrontOffice.
    Bengt Lagergren: Bred erfarenhet av strategiutveckling (styrelsearbete & entreprenör). Pågående projekt inom utveckling av läkemedel i samarbete med Karolinska Institutet. Bengt var tidigare styrelseledamot i FrontOffice under bolagets uppbyggnadsfas.
    Henrik Sundewall: VD i Cefour (AktieTorget) och styrelseordförande i Eyeonid (NGM). Har mer än 25 års erfarenhet inom turn around, affärsutveckling, och försäljning, bland annat inom Kinnevik-koncernen.
    Johan Lund: VD, huvudägare och styrelseledamot i FrontOffice. Bred erfarenhet av att finansiera och omstrukturera verksamheter, stora som små.

    The Great Wild AB
    I bolaget The Great Wild har FrontOffice investerat 360 KSEK under perioden. The Great Wild kan lättast beskrivas som Facebook för jägare och är Nordens snabbast växande jaktapp.

    Bull & Bear scenario för 2017
    X = Abelco: FO’s vinst 1 Mkr
    Y = Svensk Rekonstruktion: FO’s vinst 6,5 Mkr
    Z = Reficere Kapital: FO’s vinst 10 Mkr

    Bear

    Förväntad

    Bull

    Bull (extrem)

    X: 0 Mkr

    X+Y: 7,5 Mkr

    Y: 3-4 Mkr

    Y: 6,5 Mkr

    Y+Z: 16,5 Mkr

    Z: 0 Mkr

    X+Y+Z: 17,5 Mkr

    Bear scenario: 3-4 Mkr
    Förväntat scenario: 6,5 Mkr
    Bull scenario: 7,5-16,5 Mkr
    Bull (extremt) scenario: >17,5 Mkr

    Resultat/PE

    P/E: 10

    P/E: 15

    P/E: 20

    P/E: 25

    3 till 4 Mkr (BEAR)

    2,3kr - 3,10kr

    3,5kr - 4,6kr

    4,6kr - 6,2kr

    5,7kr - 7,7kr

    6,5 Mkr (FÖRVÄNTAD)

    5kr

    7,5kr

    10kr

    12,5kr

    7,5-16,5 Mkr (BULL)

    5,7kr - 12,7kr

    8,7kr - 19kr

    11,5kr - 25,4kr

    14,4kr - 31,7kr

    >17,5 Mkr (EXTREM BULL)

    >13,5 kr

    >20,2kr

    >26,9kr

    >33,7kr

    Vi ser en väldigt stor uppsida i FrontOffice som är i en tillväxtfas och tar marknadsandelar. Finansiella muskler genom Peter Gyllenhammar gör att en bra investering har en enorm potential och bör själv stå för en högre bolagsvärdering i dagsläget. Vid aktiekurs på 5kr handlas aktien till P/E10 på vinstprognosen för 2017, det är väldigt lågt för ett tillväxtbolag som genererar vinsttillväxt.
    Själva rekonstruktionsarbetet, vilket är det vi tagit i beaktande, beräknas stå för en mindre del av omsättningen och vinsten i FrontOffice framöver. Däremot gör rekonstruktionsarbetet att FrontOffice får en inblick i företagens verksamheter och kan ta beslut att investera i välmående bolag till ett fördelaktigt pris. Det är en win-win situation där ett företag får rådgivning & ekonomisk hjälp till att överleva och utvecklas, FrontOffice kan rekonstruera/investera och aktieägare får ta del av kursutveckling och utdelning av vinst.
    Ett externt hot mot FrontOffice verksamhet är ifall lönegarantin, den som staten betalar vid en företagsrekonstruktion, skulle försvinna. Lönegarantin är nödvändig för att rekonstruktionsprocessen ska vara effektiv eftersom företag annars abrupt skulle gå i konkurs. Detta torde inte utgöra en alltför stor risk om man tar i beaktande den utredning som föreslår vissa ändringar i lagen om företagsrekonstruktion, SOU 2016:72.
    I en lågkonjunktur kan fler företag komma att hamna i ekonomiskt trångmål och rekonstruktionsarbeten öka. I en högkonjunktur kan de rekonstruerade bolagen komma att må bättre och investeringarna värderas högre. Därför är FrontOffice garderade mot ekonomiska svängningar och kan fokusera på att rekonstruera företag med goda överlevnadschanser och investera i de företag med bäst tillväxtmöjligheter.
    Abelco kommer investera i mindre företag där potentialen och givetvis risken är högre. I Reficere Kapital kommer större investeringar göras och där tar FrontOffice ingen kapitalrisk.
    Med det sagt vill vi lyfta fram att potentialen i denna aktie är väldigt god och att riskerna FrontOffice tar är minimerade medan möjligheterna är maximerade. Om ni inte redan äger aktien, läs på om den, följ forumen och lägg till den på din bevakningslista.

    Alla investeringar bör göras efter en egen riskanalys. Vi som skrivit denna text äger aktier i bolaget och har därför ett partisk förhållande till aktiekursen. Informationen är sammanställd för att lyfta fram offentlig information, på ett lättförståeligt sätt, för att befintliga & eventuellt nya aktieägare lättare ska förstå affärsidén, hur organisationen är uppbyggd och entreprenörerna i FrontOffice & bakomliggande investeringar.
    Bull & bear scenariot för 2017 finns med för att belysa hur kursen kan komma att återspeglas beroende på marknadens generella värderingsmultiplar i samband med bolagsprestationer vid rådande marknad. Bolagsvärderingen kan bli högre eller lägre än de riktkurser som anges vid olika scenarion.

    Länksamling
    Se alla intervjuer av Stockaboo (15frågor + bonusfrågor) på direktlänk:
    http://www.stockaboo.com/15-fragor-med-stockaboo
    15 frågor 2016-07-20 FrontOffice:
    https://www.youtube.com/watch?v=b0T32TUNIzY&feature=youtu.be
    15 frågor 2016-09-15 Frontoffice:
    https://www.youtube.com/watch?v=hcM_KzOTKGw&feature=youtu.be
    15 frågor 2016-11-04 Abelco:

    https://www.youtube.com/watch?v=GpTc-rKDUbo&feature=youtu.be

    Bonusfrågor 2016-11-04 FrontOffice:
    https://www.youtube.com/watch?v=XDZXVUWDYvU&feature=youtu.be

    Diskussionsforum
    https://chat.stockaboo.com/channel/Frontoffice

    Hemsidor
    https://www.svenskrekonstruktion.se/

    http://frontofficenordic.se/

    http://www.front-office.se/

    http://www.abelco.se/

    Övrigt

    http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2016/10/sou-201672/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?