Post entry

Glödhett prospekteringsbolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

De senaste åren har flera olika prospekteringsbolag stått för spektakulära kursrörelser vid nyhetspubliceringar. Viktiga myndighetsbeslut och pressmeddelanden om nya fynd har fått kurserna att både rusa och rasa. Aktieägare i Orezone, Beowulf och Nordic Mines har fått se sina investeringar stiga med hundratals procent. Men att investera i denna typ av bolag brukar förenas med en överhängande risk och nyemissionerna duggar tätt. Därför är det oerhört spännande att få presentera ett prospekteringsbolag som jag tror kommer ha en lysande framtid; Copperstone Resources.

Copperstone Resoruces (tidigare Kopparberg Mineral) är ett prospekteringsbolag för mineraler som för närvarande innehar flertalet undersökningstillstånd och bearbetningskoncessioner, samt är storägare i gruv-och prospekteringsbolaget Nordic Iron Ore. För en bra översikt se tabellen nedan:

  • Uppd. 2017-03-23

BEARBETNINGS-

KONCESSION****Län

GILTIGT

FRÅN

GILTIGT

TILL

AREA (HA)Svartliden K nr 1Norrbottens län2000-12-27

2025-12-27

35,97

Tvistbogruvan K nr 1Dalarnas län2012-04-17

2037-04-17

11,42

Eva K nr 1 (ansökt 2007-09-14)Norrbottenslän 34,25

BK = 2 beviljade (47,39 ha) + 1 ansökt (34,25 ha)****81,64

UNDERSÖKNINGS-

TILLSTÅND****Län****GILTIGT

FRÅN

GILTIGT

TILL

AREA (HA)Såggården nr 1Dalarnas län2013-06-122016-06-12200,00Tomtebo nr 100Dalarnas län2014-04-162017-04-1681,00Tvistbo nr 400Dalarnas län2014-04-252017-04-25236,71Tomtebo nr 101Dalarnas län2014-05-282017-05-28188,00Sandberget nr 200Norrbottens län2015-10-032018-10-0319,19Sandberget nr 300Norrbottens län2015-10-032018-10-0318,7Sandberget nr 100 Norrbottens länUndersökningstillstånd gäller tills Eva K nr 1 är giltigt beslut8 074,14Svartliden nr 1001 Norrbottens länUndersökningstillstånd gäller tills Eva K nr 1 är giltigt beslut443,838 UNDERSÖKNINGSTILLSTÅN AREA (HA)

9 261,57

Bolaget har, som det framgår utav bilden, ansökt om bearbetningskoncession för Eva K nr.1. Senast den 16e juni skall Länsstyrelsen i Norrbotten yttra sig gällande Copperstone Resources ansökan. Detta blir en kompletterande koncession som i anslutning till Svartliden bildar det så kallade "Copperstone-projektet".

Fallet Eva K Nr.1 skiljer sig på många sätt gentemot andra ansökningar som hanterats i närtid. Den största skillnaden är att företaget tecknat ett avtal med den lokala samebyn Mausjaur om hur gruvdriften och transporten skall ske för att minimera påverkan på rennäringen. Detta är av oerhört stor vikt då samerna på så sätt "garanterar" att de bedömningar som gjorts utav bolaget gällande en gruvas effekt på omgivningen stämmer. Förutom detta så ligger Eva K, som tidigare nämnt, intill ett sedan tidigare godkänt koncessionsområde samt att det inte finns något naturarv i likhet med Laponia för Beowulf som riskerar att påverkas. Ett Natura 2000-område finns men då det ligger på andra sidan av en högtrafikerad väg bedöms inte påverkan öka i och med en gruvas uppkomst.

Bergsstaten har tidigare i år bett om kompletterande handlingar och dessa har inkommit senast i mars. Även sekretessbelagda handlingar skickades in till Bergsstaten som inte blev allmänt kända förrän under förra veckan. Dess betydelse tar jag upp lite längre ned.

Enligt de provborrningar och geologiska undersökningar som gjorts bildar Eva och Svartliden tillsammans en enorm kopparfyndighet på runt 100Mton med en Cu-ekv på 1 %. På bolagets hemsida skriver de följande: "Mineraliseringen torde för närvarande utgöra en av de potentiellt största bas- och ädelmetallsuppslagen i Norden". Att man inte benämner det som enbart en kopparfyndighet beror på att utöver en stor mängd koppar så finns det även guld, silver, zink och bly.

Utgår man endast från mängden koppar uppgår fyndighetens "värde" till: 100.000.000 * 5682$ * 8,73 * 0,01 = 49,6 miljarder SEK. En hisnande summa!

Om man antas bryta detta under 40 år skulle det ge åriliga intäkter om 1,24 miljarder SEK ... Med 12% rörelsemarginal ger detta ett ebit-resultat på 149m SEK. Efter skatt blir det 116m sek vilket då skulle motivera en värdering om 5,12 kr/aktie vid P/E 10. Om det är lämpligt att tillämpa ett så lågt P/E-tal på en gruva av denna kaliber låter jag dock vara osagt...Huruvida siffran om brytningen per år kommer att justeras återstår att se men efter att jag tog del utav de tidigare sekretessbelagda handlingarna känner jag ett väldigt stort förtroende för bolaget. Kompletteringen innefattade dels ett LOI (Letter of Intent) mellan företaget och Mandalay Resources, samt information om att anrikningsförsök görs hos Boliden. En del av Mandalays strategi är att förvärva undervärderade mineraltillgånger som har möjlighet att generera gott kassaflöde och enligt ovan "enkla" uträkningar verkar Svartliden/Eva vara av intresse. Att det dessutom eventuellt utmynner i ett kommersiellt samarbete med Boliden talar starkt för att en gruva har god potential för att vara lönsam.

Utöver yttrandet från länsstyrelsen i juni väntar marknaden på att bolaget ska presentera detaljerade analyser av borrhål 2 samt resultat av borrhål 3 som görs i Svartliden/Eva. Syftet med denna borrkampanj är att bevisa den guld-kopparmineralisering som man tidigare endast haft en hypotes om. Borrhål 1 bekräftade hyptosen varpå företagets VD Per Storm sade följande:

"Detta är mycket glädjande och sannolikt en historisk händelse inom svensk prospektering. Vi har med stor uthållighet och omfattande stöd från aktieägare och övriga intressenter lyckats med något enastående: att upptäcka vad vi tror är ett nytt geologiskt system i Skelleftefältets närhet, som på sikt kan resultera i ett nytt stort gruvfält. Nu vidtar fortsatta borrningar, kemiska analyser av alla värdemetaller som koppar, zink, silver och guld, fortsatt utvärdering och planering av därefter kommande arbeten. I och med att hypotesen verifierats på Svartliden kommer projektets norra del, Granliden, som baserat på tillgänglig information från en stor mängd hål, och som påvisar liknande karaktäristika, att undersökas från samma utgångspunkter."

Vid tidigare borrning har det konstaterats att man lyckats borra ungefär 40m/dygn. Den 3/5 framgick det att man borrat ungefär 300 meter vilket betyder att man "borde" ligga någonstans runt 800 meter i skrivande stund. Borrhål 1 blev 1166 meter och borrhål 2 avslutades vid 572 meter vilket betyder att borrningen troligtvis avslutas under kommande vecka. Givetvis kan man inte garantera att resultaten är positiva redan på förhand men företaget verkar oerhört optmistiska eftersom deras tillvägagångssätt och modeller för att bygga hypoteser uppenbarligen fungerar.

Att VD Per Storm dessutom tidigare under veckan blev entledigad med förklaringen "Copperstone är på väg in i en ny fas" kan inte tolkas på något annat sätt än att man inom företaget insett vilka möjligheter som finns och att för att nå dessa behövdes en annan typ av kompetens i spetsen.

För att avsluta detta långa inlägg vill jag bara kort nämna lite om Nordic Iron Ore, NIO. Från att tidigare varit väldigt skeptisk till de skribetner som lovordade detta bolag på placera har jag ändrat min uppfattning. Copperstones ägande uppgår till knappt 10 % och enligt Nordic Iron Ores hemsida har bolaget substantiella järnmalmstillgångar. "Totalt kontrollerar Nordic Iron Ore kända och indikerade mineraltillgångar om 80,2 miljoner ton (med en järnhalt på 36,4 – 41,9 procent) samt antagna mineraltillgångar om 102,9 miljoner ton (med en järnhalt på 33,5 – 38,4 procent) enligt JORC standard."

Detta nämns väldigt kort på Copperstone Resources hemsida men börjar man tänka lite inser man vilket gigantiskt projekt det är. NIO innehar redan bearbetningskoncessioner och miljötillstånd för både Blötberget och Håksberg och räknar med att dessa vid full produktion kommer kunna bryta 4,4m ton "höganrikad produkt" årligen. Detta tolkar jag som att järnhalten är i det övre intervallet (ca 40%) vilket för NOI skulle innebära årliga intäkter om 2,1mdkr SEK...

Slår man samman alla tillgångar Copperstone Resources sitter på, räknar ut ett ungefärligt värde på dessa och sedan jämför med börsvärdet sätter man nästan tungan i halsen. Här har vi ett bolag som är oerhört diversifierat och engagerat i många olika projekt med flera olika tunga partners som redan är anknutna. Detta sänker risken för en investering avsevärt, samtidigt som belöningen om bolaget fortsätter i samma anda som tidigare, inte begränsas tack vare den låga värdering som för tillfället råder. Ett köp innebär givetvis alltid en risk men med den informationen som finns att tillgå är det en risk jag tycker är värd att ta.

Källor:

https://www.dropbox.com/sh/nyq8xuqpb46pfux/AAD5tN3HbClg5G8Gy5VIGUZHa?dl=0

http://www.copperstone.se/sv/projekt/

http://nordicironore.se/ludvika-gruvor/

http://web.retriever-info.com.ludwig.lub.lu.se/services/businessinfo/displayBusinessInfo?orgnum=5566565783&country=SE

Disclaimer: Investeringar i aktier innebär en risk. Jag som skribent tar ej ansvar för investeringsbeslut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?