Post entry

Kurdistan: Nästa dubai?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Handelsdelegationer från världen över har besökt den autonoma regionen Kurdistan i Irak, man har besökt skolor och kulturcenter men det stora dragplåster är givetvis regionens naturresurser. Man har dokumenterat oljefyndigheter som enligt internationella bedömare kan vara de största orörda oljereserverna som finns kvar på vår planet.

Det är redan många internationella aktörer verksamma i regionen, bland annat DNO, Maesk Oil ,Gulf Keystone och Hess för att nämna några. Men det är ett svenskt/kanadensiskt bolag som har fångat mitt intresse, och det är givetvis läge att tala om att undertecknad själv är aktieägare i bolaget Shamaran Petroleum.

Jag slås ofta av hur illa regionen porträteras i värteländsk media och det är inte svårt att få missuppfattningen att krigstillstånd råder i den lilla autonoma regionen jämtemot storebrodern Irak. Kanske är det således inte så konstigt att man idag enligt min värdering får en enorm politisk rabatt för bolagen verksamma i regionen

En av de störta intressenterna i Shamaran Petroleum är oljemagnaten Lukas Lundin, han uttalade sig i en intervju i maj 2013 att om man lyckades med nästa brunn så torde bolaget vara värt åtminstonde 1 kanadensisk dollar/aktie, sedan dess har den initialla produktionsplanen mer än 10 dubblats och ändå står aktiekursen och stampar på kring 0,455 på Torrontobörsen.

Visst kan jag tycka att Lukas kanske var aningen ivrig i sin värdering i detta läge då bolaget har fått många kortsiktiga småsparare på halsen och jag tror att det är deras flykt som vi idag ser i den senaste tidens aktiekurs. Men situationen i Kurdistan ser dag för dag allt annat än ljusare ut, en pipeline har installerats för direktransport av oljan till Turkiet och en internationell hamn för vidare transport i i värden.

Jag vill akta mig för att bli beskylld att haussa detta bolag, men enligt mig är Shamaran ett av de mest missförstådda bolagen jag har stött på under senare tid. Man har en finansiering på plats som räcker gott fram till initieringen av produktionen då kassaflödet förväntas rulla på av sig själv, man har en region som visserligen är ung men mycket lovande, och en sak är säker, samtliga inblandade parter är beroende av att en överenskommelse nås då ingen har råd att låta bli att borra i Kurdistan.

Slutsatsen är således att även fast det i skrivande stund är svårt att beräkna någon pålitlig riktkurs då storleken på oljefyndigheten i Atrush ej ännu är tillfullo kartlagd så behöver man ej vara geolog för att inse att dagens kurser lämnar en enorm rabatt till köparen. Shamaran har som jag ser det båden en potential på kort sikt då ett troligt scenario är att man kommer att bli uppköpta av någon extern aktör, och som jag skrev tidigare har Lukas Lundin redan utalat sig om vad han anser att bolaget minst är värt vilket lämnar aktieägarna som har kommit in på dagens nivåer med en mer än en fördubbling av sitt insatta kapital. Det andra scenariot är att man är med fram till produktionen som förväntas initieras i slutet av detta år, och då vill man antagligen inte vara en av de kortsiktiga småspararna som säljer av på dagens nivåer.

Fakta: Shamaran är noterat både på OMX First North och Torronto börsen, kursen är till dags dator 2,64 SEK respektive 0,455 CAD.

En kanadensisk dollar kostar 6,20 SEK.

Källor:

Lukas Lundin angående 1 Cad: http://cl.ly/TWhR

Karta Atrush fältet: http://cl.ly/TWY9

Kontakt: atlas.invest@bitmessage.ch

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?