Post entry

Minesto kan bli ett framtida storbolag inom marin energi!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Minesto är ett spännande bolag inom marin energi som kan bli ett storbolag i framtiden och då ta sig in i börsens finrum OMX 30.

Minesto är ett bolag inom marin energi som börsnoterades på First North i november 2015. Man hade fått ett EU-bidrag på 122 Mkr och 33 Mkr från KIC InnoEnergy för att färdigställa en tidvattensenergipark i Wales. Denna park skall sättas i drift 2017 och beräknas vara fullt utbyggd 2019. De pengar som företaget har dragit in via börsnoteringen samt de bidrag man redan har erhållit gör att dagens värdering på bolaget ligger i paritet med de pengar man redan har fått i bidrag.

Då det kommer dröja flera år innan bolaget förväntas att gå vinst är det för tidigt att försöka spekulera i hur högt denna framtida vinst kommer att landa i. Nästa år när deras tidvattenenergipark är driftsatt blir det lättare att försöka räkna på det.

Visst har man hört talas om tidvattensenergi förut och det finns redan sådana kraftverk installerade på lite olika platser i världen, vad är det som gör Minesto så speciellt då? Minestos kraftverk som går under namnet Deep Green fungerar i långsamma strömmar. De andra tidvattenkraftverk vi ser idag är riktigt stora monster på hundratals ton. Ministos kraftverk Deep Green kommer att i full storlek väga under 20 ton, vilket gör att investeringskostnaderna blir mycket lägre för kraftverken. Mindre kraftverk innebär dels att materialkostnaderna minskar drastiskt. Dessutom kommer man då kunna installera kraftverken med mindre båtar. Att hyra en stor båt kostar ca 10-20 gånger mer än att hyra en liten båt. Att hyra en stor båt kostar i runda slängar nån miljon per dag.

Som jag ser det är den stora anledningen till att köpa aktien är att tekniken har verifierats på deras testanläggning på Nordirland som har stått och producerat el i flera års tid. Deras teknik fungerar bevisligen och såvitt jag vet finns det inget annat bolag som har ett kraftverk som fungerar i långsamma tidvattenströmmar.

Denna testversion av Deep Green är dock bara en fjärdedel av full storlek. Därför finns risker att problem uppstår när man försöker sig på att sjösätta en fullskalig version av Deep Green. Eventuella bakslag med driftsättningen av anläggningen i Wales kan naturligtvis påverka aktien negativt.

Nog sagt om tekniken bakom aktien, även om tekniken är bra så betyder det inte att det kommer gå bra för aktien på kort sikt. Ministo hade en smakstart på börsen och nästan tredubblades från sin noteringskurs till ett All Time High på 14,65 kr. Nu har aktien fallit tillbaka och slutade 2015 på 7,85. Jag tror att vi håller på att mejsla ut en bottenformation på 7,5 - 8 kronor just nu. Eftersom det inte finns tillräckligt med historisk data går det inte att göra en teknisk analys just nu och därför skall mina spekulationer tas med en nypa salt. Personligen tror jag att aktien på kort sikt kommer att drivas upp till 10-12 kronor av goda nyheter som eventuellt kommer under första kvartalet.

Minesto håller på att förhandla med en aktör i Chile under namnet Green Elements. Denna aktör är intresserad att köpa licenser av Minesto och Minesto själva har sagt att slutförhandlingarna skulle vara klara i perioden 2015-2016. När vi får denna bekräftelse att aktören kommer att köpa licenser av Minesto tror jag att aktien skall stiga till sin tidigare topp, dvs runt 14-15 kronor. När man väl sjösätter parken 2017 och under förutsättning att ridplanen följs och inga problem uppstår tror jag att aktien kommer få en rejäl uppvärdering men här vågar jag mig inte på en riktkurs.

Riskerna på nedsidan är som jag ser det ett surt börsklimat och att man får tekniska problem med att sjösätta sitt kraftverk Deep Green i full skala. Dock skall man ha för sig att Minesto spelar i en helt annan liga än andra förhoppningsbolag. Då Minesto har lyckats säkra väldigt mycket extern finansiering i form av bidrag så står de starka finansiellt och därför tror jag att nedsidan är begränsad då kursen redan fallit tillbaka väldigt mycket från tidigare toppar. Att köpa in sig nu tror jag kan betala tillbaka sig rejält till nästa år.

Jag önskar er alla ett gott nytt år och ser fram emot utveckligen i Minesto.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?