Post entry

Mycket talar för Moberg Pharma under 2017

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Börsåret 2017 kommer att bjuda på en hel del osäkerheter och turbulens med många politiska risker vid horisonten som val i Frankrike och Tyskland, Trumps politik i USA, Brexit etc.

Jag är dock inte så brydd om vad som händer med index, jag tror på att investera långsiktigt i bolag med bra fundamenta vilket för mig betyder, en bevisad affärsmodell, god tillväxt, väl positionerade på sin marknad samt bra ägande och en kompetent ledning som bygger värde långsiktigt.

Ett bolag som för mig som uppfyller samtliga av dessa kriterier är Moberg Pharma som är noterat på NASDAQ OMX Stockholm, Small cap.

Moberg Pharma är ett svenskt läkemedelsbolag som utvecklar och marknadsför receptfria produkter under välkända och ansedda varumärken bland konsumenter över hela världen. Deras portföljstrategi är inriktad på att bygga upp framgångsrika varumärken i attraktiva nischkategorier, med fokus på utvärtes produkter för hudåkommor och smärta. Moberg har egen försäljningsorganisation i USA och försäljning via distributörer i fler än 40 länder.

Med större investeringar för att re-positionera deras huvudprodukt Kerasal Nail, samt en omstrukturering i produktportföljen blev 2016 lite att ett mellanår för Moberg Pharma på börsen vilket gör aktien väldigt intressant inför 2017 då bolaget kan börja skörda frukterna av dessa investeringar och initiativ.

Aktien föll oförtjänt mycket i början på 2016 och har sedan hösten haft en återhämtande trend, speciellt efter en otroligt stark Q3 rapport (56 % tillväxt) vilket är ett kvitto på att bolaget verkligen är på rätt kurs och på väg in i nästa fas.

Aktien ligger just nu runt 62,50kr efter en bra start på 2017 men flera analytiker oberoende av varandra har satt en riktkurs mellan 75-80 kr vilket innebär en uppsida på 20-28%, vilket är otroligt bra då risken är begränsad.

Moberg Pharmas största marknad är USA där de har byggt upp en egen säljorganisation med ett imponerande distributionsnät via de största apotekskedjorna och dagligvarukedjor som Walgreens, CVS och Walmart, Target etc. Totalt når Moberg Pharma ut till 30,000 olika försäljningsställen runt om i USA. De har också en marknadsledande position i USA inom behandling mot nagelsvamp med huvudprodukten Kerasal Nail. Deras marknadsandel växte kraftigt under Q3 till 29 % från tidigare 24 % vilket är ett direkt resultat av deras marknadsinsatser och re-positionering av varumärket Kerasal Nail som genomfördes under början av 2016.

Moberg Pharma har också annonserat att de nu har börjat bygga upp en egen säljorganisation i England vilket är väldigt intressant. Det är en ny marknad för Moberg men det finns en hel del intressanta synergier med befintliga kunder som Moberg Pharma redan jobbar med i USA.

Walgreens är samma bolag som Boots (Walgreens Boots Alliance) som med över 2,500 butiker runt om i UK är den absolut största apotekskedjan och står för ca 23 % av den totala apoteks marknaden i UK. Vi har också Walmart som är känt under varumärket ASDA i England. ASDA är en av Englands ledande dagligvarubutiker och med 625 butiker runt om i landet har de ca 3 % av den totala apoteksmarknaden.

Då Moberg Pharma redan har befintliga samarbeten med dessa kedjor i USA bör det finnas goda möjligheter för Moberg Pharma att snabbt slå sig in och få access till en stor del av marknaden.

Med ett befintligt distributionsnät som representerar 26 % av den totala marknaden bör det också underlätta förhandlingarna med andra större aktörer på marknaden som Tesco, Sainsbury’s etc.

Under 2016 har Moberg Pharma också renodlat och stärkt sin befintliga produktportfölj vilket bör skörda frukt under 2017. Moberg Pharma har sålt av varumärken som inte passar in i deras befintliga strategi samt stärkt upp med fyra nya varumärken till portföljen. Samtliga varumärken säljs via befintliga försäljningskanaler och har stor potential men de mest spännande varumärkena är New Skin och DermoPlast. Under Moberg Pharmas ägo har dessa varumärken otroligt goda tillväxtmöjligheter och Moberg Pharma själva estimerar att DermoPlast kommer att bli bolagets näst största produkt.

Företaget har också en förvärvsintensiv strategi och under de senaste fyra åren har Moberg stängt totalt sex affärer. Intressant är att de nu har rekryterat en specifik person som endast har till uppgift att titta på nya potentiella förvärv vilket är en indikation på att vi kommer att se fler värdeskapande förvärv framöver.

Moberg Pharma har också två otroligt spännande utvecklingsprojekt som nu ligger i FAS 3 – MOB 15 och BUPI. Här finns det en otrolig potential som inte syns i den nuvarande värderingen och MOB 15 har potentialen att göra Moberg Pharma till den globala marknadsledaren inom nagelsvamp.

Nagelsvamp är en vanligt förekommande infektion som drabbar cirka 10 % av befolkningen. Marknaden för receptbelagda preparat växer snabbt och Moberg Pharma själva bedömer att endast den amerikanska marknaden har potential att växa till mer än 2 miljarder dollar till år 2020 och att den årliga försäljningspotentialen för MOB-015 uppgår till 250-500 miljoner dollar vilket skulle betyda en mångdubbling av Moberg Pharmas totala omsättning.

Varför ska man äga Moberg Pharma under 2017:

  • Hög uppsida i aktien med en begränsad risk: Bolaget har en bevisad affärsmodell och ett otroligt starkt distributionsnät.
  • Stärkt produktportfölj: Två viktiga förvärv av New Skin och DermoPlast under 2016 kommer att bidra till en ordentlig tillväxt under de närmaste åren vilket bör tala för en betydande uppvärdering av aktien.
  • Ny säljorganisation i England: Då Moberg har access till ca 26% av apoteksmarknaden via befintliga kunder som Walgreen Boots Allicance och Walmart/ASDA finns det goda förutsättningar för en relativt snabb market entry.
  • Två framtida strategiska produkter i Fas 3: MOB-15 och BUPI - båda hade otroligt goda resultat från Fas 2 som avslutades under 2016. Båda produkterna har nu påbörjat Fas 3 så det finns otroligt spännande framtida potential här som inte syns i dagens värdering – Endast MOB 15 har en årlig försäljningspotential på 250-500 miljoner dollar enbart i USA vilket skulle betyda en mångdubbling av Moberg Pharmas totala omsättning.

Av dessa anledningar är Moberg Pharma en viktig del i min portfölj under 2017.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?