Post entry

NUEVOLUTION - Big Data approach till läkemedelsutveckling

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nuevolution är ett svensk-danskt biotechföretag med en unik plattform för preklinisk läkemedelsutveckling. Bolaget erbjuder en Big Data liknande approach vilken innebär en grundläggande förändring av preklinisk läkemedelsutveckling av små molekylära läkemedel, dvs läkemedel som kan intas oralt, t ex i tablettform. I jämförelse med läkemedelsindustrins konventionella metoder kan Nuevolution både kemiskt bygga och ”screena” enormt stora bibliotek av substanser både snabbare och billigare. Bolaget har bibliotek på +1 miljard substanser, dvs upp till 1000 ggr så stora bibliotek som läkemedelsindustrin kan ”screena” med konventionella metoder. Denna Big Data approach har intresserat många läkemedelsbolag vilka bolaget har byggt relationer till över åren. Sedan ett par år tillbaka har Nuevolution utifrån plattformen valt att utveckla egna läkemedelskandidater i tidig fas med en strategisk inriktning mot immunologi, cancer och immunoterapi. Målsättningen är att genom approachen finna läkemedelskandidater som kan ha en ”First in class” eller ”Best in class” karaktär, dvs resultera i läkemedel med mycket stora värden. För dessa typer av kandidater betalar gärna läkemedelsindustrin mycket stora belopp redan i tidig fas. På de två senaste presentationerna på stora vetenskapliga konferenser, dels den 22 augusti och dels den 30 augusti i år har Nuevolution presenterat två projekt i sin pipeline (Se Library på hemsidan – Nuevolution.com). I det ena, Inverse ROR gamma avseende autoimmuna sjukdomar och i det andra, GRP78-hämmare avseende cancer. I dessa projekt har det biologiska målet ”screenats” mot 830 resp 650 miljoner olika substanser med mycket intressanta resultat.

Nuevolution har utvecklat Chemetics®, en unik plattform för att utveckla småmolekylära läkemedel, dvs läkemedel som lätt kan formuleras i tablettform. I denna analys berör jag

- Fördelarna med små molekyler

- Teknikplattformen Chemetics®

- Ny affärsmodell – från service till egen läkemedelsutveckling

- Partnerskap & Finansiering

- Pipeline

- Riskfaktorer

Fördelarna med små molekyler, om de har en god effekt på sjukdomen, är många. Tekniken för att producera små molekyler är gammal, välkänd och ger möjlighet att producera mediciner till låga kostnader jämfört med f.n. storsäljande antikroppsbaserade terapier. Små molekyler kan dessutom påverka läkemedelstargets i cellkärnan vilket inte antikroppsläkemedel kan. Små molekyler har också fördelen att de relativt lätt beredas till tabletter till skillnad mot antikroppsbaserade terapier som skall injiceras intravenöst. En ytterligare stor fördel med små molekyler – är att deras halveringstid är väsentligt snabbare. Med antikroppsläkemedel är du mer infektionskänslig och bieffekter kan inte avbrytas lika snabbt. En potentiell nackdel med små molekyler (tabletter) är givetvis om du inte tar dem som du ska – med antikroppsläkemedel ger ju läkaren via en spruta den dos du skall ha.

Teknikplattformen Chemetics® - Nuevolution använder en helt annan princip än vid konventionell läkemedelsforskning. Biblioteken skapas in house och principen för identifiering av varje substans är förenklat baserat på att varje möjlig läkemedelsmolekyl (småmolekyler) taggas med en unik DNA-tag, ungefär som en streckkod som kan avläsas. På detta sätt har bolaget enorma bibliotek (över 1 miljard molekyler) av, till bl a kemisk struktur, identifierbara molekyler. Dessa bibliotek är långt större än de bibliotek läkemedelsbolagen själva har.

Genom en robust och tillförlitlig ”screening engine” kan man blanda ett bibliotek av molekyler med ett biologiskt mål, t.ex. en receptor på, eller i, en cell kan man se vilka molekyler som binder, resten tvättas bort. Genom att utföra detta, förenklat, några gånger, så har Nuevolution nu tagit fram molekylerna som binder starkt, dvs, erhållit många möjliga kandidater – och man har gjort det väsentligt snabbare än läkemedelsbolagen – dvs med denna Big Data approach identifierar man fler kandidater snabbare vilket är en stor fördel. Med ett flertal läkemedelslika molekyler kan sedan den traditionella läkemedelsutvecklingsprocessen fortsätta vidare i slutet av discovery fasen, pre-klinik och sedan in i klinik. Nuevolutions primära kompetens finns i discovery, pre-klinisk fas och i affärer.

Ny affärsmodell - Ett par år innan Nuevolution börsnoterades beslöts om en ändrad affärsmodell från att sälja service till Big Pharma till att egenutveckla läkemedelskandidater. Service modellen hade fungerat bra att bygga de enorma biblioteken och bygga relationer till Big Pharma. Svårigheten har dock varit att under service modellen har det varit omöjligt att kontrollera respektive partners strategiska beslut – förväntade framtida milestones/royalties kunde snabbt försvinna baserat på en förändrad strategi hos partnern.

Nu har Nuevolution en komplett plattform och kan styra sin utvecklingsverksamhet enbart mot biologiska targets som betraktas som mycket värdefulla av läkemedelsindustrin, och inte, som de flesta biotech-bolag, baserat på egen forskning kring en eller kanske två idéer som man, utan andra intäkter, desperat försöker, dels att påvisa ett stort medicinskt behov och dels att finansiera till klinik för att kanske få ett licensavtal om inte substansen i sig misslyckats på vägen. Många såna bolag ses i affärer med Big Pharma som "sitting ducks" vilket ibland gör det svårt att få till bra affärer.

Nuevolution riktar in sig mot några av de värdemässigt största områden, immunologi, cancer och immunoterapi och räknar med att varje år testa mot ett 10-15 tal högintressanta targets.

Det blir sannolikt en blandning av både svåra och mindre svåra biologiska targets och svår och mindre svår kemi men all verksamhet tycks styras av stora medicinska behov och därmed mycket stora ekonomiska värden.

Partnerskap & Finansiering - Nuevolution har sedan tidigare ett antal service-partnerskap med stora läkemedelsbolag– något som man aldrig kunnat göra utan att deras (Big Pharmas) utvärdering av tekniken varit positiv. Femton (15!) partnerskapavtal med stora läkemedelsföretag som Merck, Johnson&Johnson, Novartis och GSK. Dessa partnerskap vilka givet ca 400 msek i intäkter över åren samt venturebolagens (SEB VC, Sunstone, Industrifonden och övriga) egna kapital insatser (ca 550 msek) har hittills finansierat Nuevolutions utveckling. I börsintroduktionen förra året restes ca 250 msek. Med nuvarande aktiekurs kring 11 kr, är börsvärde på enbart 470 msek varav ca 190 msek finns i kassan. Rörelsen (börsvärdet minus kassan), i vilken det investerats sammanlagt 950 msek (400 + 550) värderas idag bara till 280 msek. Så fort Nuevolution kommer offentliggöra affärer (utlicensiering och/eller riskdelning) kommer denna stora skillnad minska/helt försvinna, ffa då värdet av vad plattformen kan generera kommer att börja uppenbara sig för marknaden.

Pipeline – Molekyler mot högintressanta targets betingar ofta stora potentiella värden redan i pre-klinisk fas/IND liksom i Phase1 där Nuevolution avser att agera. I många fall föredrar big pharma att komma åt molekylerna i detta skede – vid licensiering före/efter Phase 2 måste ofta big pharma ändå göra om delar av det ett litet biotech bolag har gjort eftersom ofta ”cutting corners” är vanligt när finansieringen tryter.

Nuevolution har ett 15-tal targets som substanser utvecklas för. Längst utvecklad är en inverse ROR gamma agonist som bl a prövas för autoimmuna sjukdomar. Ser bra ut so far! Skall i höst GLP tox testas inför IND/Phase 1. Många har försökt med RORgamma receptorn men stöpt på att hitta effektiv bindning/effekt.

En fyra–fem andra projekt ligger i sen discovery fas medan ett 10-tal ligger i tidig discovery fas. Av de i sen discovery fas skall vi förvänta oss mycket nyheter de kommande åren i takt med att projekten närmar sig klinik 2018/19.

Sent i våras uttryckte sig bolaget så att förväntade sig att genomföra 1-2 utlicensieringar och/ eller samriskaffärer under de närmaste 12 månaderna. Med danskar vid rodret i bolaget kan man vara säker på ett gott affärssinne.

Riskfaktorer – Några av de många projekt Nuevolution har kapacitet att driva kommer givetvis att fallera men.... tack vare strategin, tekniken och riskspridningen finns stora möjligheter att det framöver kan bli ett antal mega hits. Bioteknik är förvisso alltid riskabelt, men Nuevolution kan ses som en mindre riskfylld satsning än de flesta biotech-bolag som ofta bara har en eller två substanser. Nuevolution är mycket välfinansierat (2-3 år framåt utan affärsintäkter), har en validerad teknikplattform som är unik, starkt affärsvant management, en affärsvan styrelse och mycket kompetenta rådgivare. Dessutom har de en strategi med stor tonvikt på riskhantering. En annan risk är alltid VC bolag som stora ägare men flera av Nuevolutions ägare är inte ”VC-fonder” som måste sälja inom en viss tid utan kan vara långsiktiga ägare i avvaktan på att något Big Pharma till slut köper upp Nuevolution för att komma åt plattformen.

Status nu - Aktien sjönk från 17,50 kr vid IPOn till kring 11 kronor idag. Inge bra alls för tecknarna i IPOn men den skandinaviska marknaden har tyvärr hittills lite svårt att förstå bolaget. De goda nyheterna kommer, och därmed kommer kursen sticka mycket mer än vad som hänt senaste veckorna (ca +25%) - det är bara en fråga om att ha tålamod. Nuevolutions koncept ökar möjligheten till att finna högklassiga läkemedelskandidater och skapa mycket aktieägarvärde.

Den 6 september 2016 kommer bokslutskommunikén som kan innehålla uppfriskande nyheter om flera av projekten i pipelinen. Resultaträkningen kommer, som aviserades i våras, innehålla en ”sur” post för optionsprogrammet i bolaget pga av internationella redovisningsregler - men cash flow/eget kapital påverkas ej – man skall se det positivt istället – ledningen har nu mycket goda incitament att lyckas! En kapitalmarknadsdag kommer troligen i höst vilket troligen kommer stärka förståelsen för bolaget i bredare kretsar.

Jag äger aktier i Nuevolution – en del från IPOn men huvudsakligen från senare.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?