Post entry

Ortoma - Favorit i Repris

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

• Ägarna har gjort samma resa inom dentalmarknaden • Revolutionerande metod inom höftledsoperationer • Värderas till 95%-ig rabatt mot sektorkollegan

(läs analysen i sin helhet här)

Sänker kostnaden upp till 40 % för implantat/protesoperationer

Ortomas mission är att effektivisera vården. Bolagets patenterade operationssystem, Ortoma Treatment Solution™, underlättar för kirurger att inför operation, mäta och planera i 3D för placeringen av ett ledimplantat och under operation positionera placeringen av implantatet i patienten. Processen leder till att sjukvården blir effektivare att genomföra en höftledsoperation samt att det implantat som inopereras ger patienten en ökad livskvalité samt lägre risk för slitage av protes. Vi uppskattar att detta operationssystem kommer spara sjukvården ca 15 000 SEK per operation om vi även väger in samhällseffekter i form av lägre slitage samt färre omoperationer uppgår denna besparing till 40% jämfört med dagens traditionella operation.

Enorm marknad

I Sverige genomfördes det förra året över 16 000 höftledsoperationer, en marknad värd SEK 1,4bn . Den absolut vanligaste orsaken till operation är Artros.

Artros

Artros (Osteoartrit) är en sjukdom som bryter ned brosket i leden. Denna sjukdom, som det ej finns något botemedel för, drabbar främst äldre, men även överviktiga. Cirka 10% av västvärldens befolkning har någon typ av besvär av denna välfärdssjukdom där knä- och höftledsartros är vanligast förekommande.

I dagens samhälle där vi lever allt längre, rör oss mindre och blir tyngre (4kg övervikt ökar sannolikheten sjufaldigt att drabbas av artros) så förekommer sjukdomen allt längre ner i åldrarna. På bara tjugo år har medelåldern för patienter som förstagångs diagnosteras sjunkit från 72 år till 56 år . Forskare förutspår att enbart i USA kommer 6,5 miljoner nya fall av knäartros uppstå de närmaste tio åren.

Marknaden i siffror

I Sverige genomfördes förra året över 16 000 höftledsoperationer varav 2300 var om/utbytesoperationer (se bild nedan). Inkluderar man även alla knäledsoperationer så genomfördes det totalt drygt 30 000 ledsoperationer. I den enskilt största markanden, USA, genomfördes det cirka 300 000 höftledsoperationer och 600 000 knäledsoperationer under 2012 . Förra året var enbart marknaden för höftledsoperationer värd över USD 3bn i västerlandet. Om tre år väntas den globala marknaden för höftledsoperationer uppgå till USD 9bn . Detta är med andra ord en stor marknad som dessutom, i takt med att vi blir allt äldre, tyngre och mer stillasittande, växer med över 5 procent årligen. Marknaden befinner sig, och kommer så länge folk fortsätter äta på Gyllene Måsen och titta på Lets Dance, i tillväxt.

Ledning och styrelse - Grundaren har gjort samma resa inom dentalvården

Ortoma bildades år 2001 med syftet att utveckla ett nytt operationssystem som förbättrar utfallet vid implantatkirurgi. Grundaren Dr. Matts Andersson startade under senare delen av 80-talet Procera AB med visionen att hjälpa patienter till en bättre tandvård. Procera köptes upp av Nobel Biocare AB och Sandvik, där Matts Andersson arbetade med uppbyggnaden och lanseringen av Procera-systemet. Procera-systemet blev kommersiellt mycket framgångsrikt och inledde den digitala revolutionen inom tandvården. När Nobel Biocare 2002 köpte ut Sandvik värderades Procera till 1,5 miljarder kronor . Det är denna erfarenhet och kunnande som nu förs över i utvecklingen av operationssystemet Ortoma Treatment Solution™.

Följaktligen hittar man flera personer i Ortomas ledningsgrupp som tidigare just jobbat på Nobel Biocare. Förutom grundaren och CTO Matts Andersson anställdes nu senast i mars Dr. Andreas Petterson, som arbetat på Nobel Biocare inom Medical Imaging på Nobel Biocare, som ansvarig för produktutveckling.

Styrelse

Styrelsens intressantaste namn är styrelseledamot Dr. Gunnar Németh. Németh är professor inom ortopedisk kirurgi och har ett förflutet som COO i Capio-koncernen och är idag vice styrelseordförande i samma koncern. Capio-koncernen är ett av Europas största hälso- och sjukvårdföretag med över 11 000 anställda.

Noteras bör även att Matts Anderssons son, Daniel Andersson, sitter i styrelsen, något som vittnar om grundarens och tillika största ägarens engagemang och kontinuitet av bolaget.

Stark finansiell ställning

I samband med noteringen tar bolaget in MSEK 12 som primärt kommer att användas för att utveckla guidesystemet Ortoma Guide™. Bolaget uppger även att kapitalet kommer att räcka till certifieringsarbete för att uppnå en CE-certifiering för medicinsktekniska produkter. Under 2015 har bolaget en optionslösen av teckningsoptioner som kan inbringa ytterligare MSEK 8 till verksamheten. Utöver detta har bolaget tilldelats ett EU-bidrag om MSEK 3 under tre år. Sammantaget bottnar detta i att den finansiella situationen för bolaget är enligt oss mycket god.

Väsentliga händelser under senaste året

•Bolaget har utvecklat systemmodulen Ortoma Plan™ med ett användargränssnitt för kliniskt bruk.

•Bolaget har lagt grunden för att ta projektet vidare, i enlighet med ISO 13485, till ett kvalitetssäkringssystem i syfte att genomföra CE-märkning för medicintekniska produkter.

•Resultaten från mätningar i klinisk utvecklingsmiljö av Ortoma Guide™ visar testresultat med tillfredsställande hög precision.

•Bolaget beviljades ett EU-bidrag om ca 3 MSEK över tre år, med samarbetspartners från Tyskland, Tjeckien, Spanien och tre universitet i Kina, med början sommaren 2013.

•Bolaget har ingått avtal med en större internationell aktör för att integrera Ortoma Plan™ med deras PACS-system (bildhanteringssystem) för sjukvården.

•Bolaget har två internationella patentansökningar registrerade inom 3D-planering och medicinsk navigering.

•Bolaget har under januari 2014 tecknat samarbets- och licensavtal med Sahlgrenska Universitetssjukhuset om utvecklingen av mät- och navigationssystemet Ortoma Guide™.

Framtida Triggers och Milestones

•2014 - Produktutveckling Ortoma Treatment Solution™ (OTS)

Q4: CE- och ISO-certifiering av OTS

•2014 - Marknadsbearbetning via Key Opinion Leaders (KOL)

•2015 - Marknadsintroduktion Sverige

•2016 - International lansering

Värdering - Rabatt mot EpiSurf om 95 %

EpiSurf

Episurf är ett bolag som påminner mycket väl om Ortoma. Kortfattat beskrivet har bolaget en process för utveckling och kirurgisk insättning av patientunika knäimplantat. Episurf fokuserar således uteslutande på knäledsoperationer. Detta kan då ställas i jämförelse mot Ortoma som utvecklar ett integrerat operationssystem för all form av implantatkirurgi, och inte begränsar sig till ett enskilt ledimplantat.

Värdering

Episurf är ett bolag som påminner mycket väl om Ortoma. Kortfattat beskrivet har bolaget en process för utveckling och kirurgisk insättning av patientunika knäimplantat. Episurf fokuserar således uteslutande på knäledsoperationer. Detta kan då ställas i jämförelse mot Ortoma som utvecklar ett integrerat operationssystem för all form av implantatkirurgi, och inte begränsar sig till ett enskilt ledimplantat.

Enligt vår mening når Ortoma en mycket större marknad än Episurf. Med detta i åtanke argumenterar vi för att Ortoma ska värderas till en premie jämfört med Episurf. Detta skulle innebära en värdering om ca MSEK 480-550 för Ortoma, vilket motsvarar en rabatt om 95% jämfört med dagen värdering (EV) om MSEK 25 (post emission).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?