Post entry

Recyctec: Hållbar innovation på global nivå

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Min allra första analys på Redeye, tänk att det tog 2 år 42 veckor som medlem innan jag själv började skriva.. Håller på att skapa en hållbarhetsportfölj där Recyctec är först ut. Då jag redan färdigställt fyra kortare analyser för olika bolag, lämpade för formatet på Shareville, Nordnets sociala nätverk för sparande, som endast ger utrymme för kommentarer/inlägg om max 3000 tecken kommer jag lägga upp dessa första kortare analyser även här på Redeye. Det kommer bli längre analyser därefter då man på 3000 tecken inte hinner analysera särskilt mycket. Jag ser gärna ser att ni kommenterar och fyller på med kunskap för just Recyctec i detta fall för att skapa diskussion. Jag kommer använda mig av Redeye i min research varför jag välkomnar all input! Följ gärna portföljen också om ni är intresserade av hållbarhet och ser det som en konkurrensfördel idag och för framtiden.

Bolagsanalys nummer ett för min hållbarhetsportfölj gäller alltså Recyctec.

Recyctec är ett litet bolag med verksamhet i Jönköping som nu är på väg att kommersialisera sin världsunika metod för rening av använd glykol.

Kort om bolaget och dess produkt:
"Glykol är en giftig och miljöfarlig men användbar biprodukt vid framställning av råolja och är således, precis som råolja, en ändlig resurs. Glykol används huvudsakligen inom industri, exempelvis för att framställa polyester, och som frostskydd i motordrivna fordon. Genom att blanda glykol med vatten sänks dess fryspunkt.

I brist på andra alternativ förbränns glykol – den del som inte hamnar i avloppet – efter användning, trots att den energimängd som erhålls vid förbränning är väldigt liten. I många fall beror det på att glykolen är utblandad med vatten. Det miljömässiga förbättringsbehovet är stort inom området.

Recyctec har utvecklat en metod för att återvinna glykol. Genom metoden kan ett kretslopp av en ändlig resurs skapas.”

Bolaget kan således erbjuda företag som för närvarande skickar sin använda glykol till förbränning en möjlighet att klättra på EUs Avfallshierarki från steg nummer 4 av 5, utvinna energi, till steg nummer två, återanvända. Bolaget har pga detta kommit med i EUs Life+ program som kortfattat är EUs finansieringsinstrument för miljön. De har redan fått bidrag på 6 MSEK genom detta program, vilket styrker tesen om att detta är hållbar innovation på global nivå.

Affärsmodellen är lika enkel som den är konkurrenskraftig, Recyctec tar betalt för att ta emot den använda glykolen, renar den och säljer den därefter till rådande marknadspris. Ni hörde rätt, Recyctec tar alltså betalt för råvara som går in i produktion. Hur många bolag kan stoltsera med det?

I och med att bolaget är väldigt ungt och uppskalning av produktion precis står för dörren har bolaget väldigt små intäkter att skylta med. Men, i och med den utbyggnad som nu sker har följande kommunicerats i PM från bolaget: ”styrelsen bedömer att förutsättningarna är goda för att nå full kapacitet i reningsanläggningen utanför Jönköping under 2016. Målet är att nå en break even mot slutet av 2015.” Uppskalning av produktion kommer starta sent Q1 2015.

Ägande:
Det finns idag starkt ägande i kretsen av insynspersoner i bolaget vilket stärker caset. Vi har entreprenörer i spetsen, samt stort Kinesiskt ägande från två miljardärer med bolag listade bl a på Hong Kong-börsen.

Marknad/affärsplan:
Det är just här det börjar bli intressant då siktet för framtida kommunicerad global expansion är särskilt inställt på Kina. Med 70 % av världsmarknaden för glykolanvändning är Kina en otrolig möjlighet. Samtal förs även med parter nere i sydeuropa, där ett affärsförslag lämnas in nu i början av januari. Således kan vi förvänta oss en utveckling där bolaget förhoppningsvis relativt snabbt efter att Jönköpingsenheten visar på god produktivitet kommer expandera globalt genom partnerskap/utlicensiering av dess teknologi. En sådan knowledge-transfer tror jag tar tid och jag förväntar mig tidigast intäkter från sådana ev. avtal under 2016-17. Men, med det sagt finns det fortfarande gott om utrymme för avtal, LOI’s, påbörjad utbyggnation av produktionsenheter och liknande varför jag tror på spännande år för Recyctec.

Vill även påpeka här att det är viktigt för mig att de bolag jag analyserar har globala affärsmodeller där skalbarheten är god. Recyctec uppfyller detta krav.

Aktien:
Börsvärdet vid köp låg på ca 225 MSEK. Värderingen idag ser varken billig eller dyr ut med tanke på tidigare förseningar och osäkerhet, men med de framtidsutsikter bolaget har och en nu stundande kommersialisering ser jag det som ett långsiktigt köp med god möjlighet till överavkastning gentemot jämförelseindex.

Vad tror ni?

/Svensation

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?