Post entry

Rehact lockar med nära tio procents ränta per år

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rehact AB vill låna pengar. Samarbetet med Niklas Zetterström talar för aktien på sikt, men produkten är ännu oprövad i större sammanhang, och konkurrens kan inte helt uteslutas.

Rehact AB 0,94 kr

Rehact tillverkar och marknadsför ett klimatsystem som gör stora byggnader upp till 85 procent självförsörjande på energi för värme, kyla och frisk luft.

Företaget listades på aktietorget så sent som i april 2012.

Den publika emissionen avser att stärka kassan, inför 2013. Nyligen tog Rehact en viktig prestigeorder i Holland, och har även tecknat en avsiktsförklaring avseende ett stort fastighetsprojekt i Polen. Det sistnämnda, som ligger nära Warszawa, väntas ge en omsättning på ca 12 miljoner kronor per år, de kommande fem åren. EU bidrag är sökt, och chansen att erhålla detta bedöms som god.

Den som investerar i aktien erbjuds att få låna ut tre gånger så mycket pengar, till 9,75 procents ränta. Miljöteknik kan anses höra vara en vinnarbransch när konjunkturen tar ny fart.

Risken ligger i att tekniken är relativt oprövad, i stor skala. Till detta kommer hotet om konkurrens från uppstickare, som kringgår patenten.

Halvårsrapporten för 2012 klargjorde att förlusten de första sex månaderna ligger på ett öre per aktie. Det är detsamma som året innan.

Tittar man på en flerårsöversikt ser man att omsättningen är tämligen stabil, kring 450 tusen kronor medan förlusten har mer än fyrdubblats, de senaste fyra åren, och ligger nu i storleksordningen 2 miljoner 200 tusen kronor. Soliditeten på 80 procent indikerar att läget är under kontroll.

Tittar man i årsredovisningen framgår att företaget erhållit en rad miljöpriser, och regelbundet deltar på mässor och i konferenser, som berör byggbolag, förvaltare och politiska beslutsfattare. Det finns en förhoppning att få komma in på den kinesiska marknaden, men det har ännu inte gett något resultat.

2011 genomfördes en riktad emission till befintliga aktieägare som övertecknades. Senare samma höst gjordes även en publik emission. Där var intresset 12 procent större än tillgången på aktier.

Efter att i december 2011 ha vunnit skypegrundaren Niklas Zennströms tävling ”Green Mentorship Award”, har man inlett ett mentorskap, som bestått i månatliga möten. Målsättningen med samtalen med Niklas Zennström och personer i hans omgivning är att påskynda tillväxten både beträffande organisation, pilotprojekt och resurser. Niklas Zennström betecknas som en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer.

Det får nog betraktas som en styrka att 50 procent av rösterna kontrolleras av Jerzy Hawra nek och

Svante Bengtsson. Starka huvudägare ger stabilitet.

Bolaget har för närvarande 571 aktieägare och tre anställda.

Stockholm Innovation and Growth (STING) har för några dagar sedan anmält till Rehact att man har för avsikt att teckna 361 407 aktier genom en innehavd teckningsoption. Det indikerar ett köpintresse. Optionsaffären regleras efter låneerbjudandets avslutande.

Sammantaget: Den som tecknar en unit, bestående av aktier och möjlighet att låna ut pengar till nära tio procents ränta, bör beakta kursfallsrisken i de ägda aktierna. Kurstrenden är svagt fallande, i ett långsiktigt perspektiv, vilket sammanhänger med att företaget går med förlust. Räntan på nära tio procent ger ett visst kursfallsskydd.

Den starka ägarbilden och kontakten med Niklas Zennström, talar för bolaget. Men om man tecknar så skall man bereda sig på att det ännu kan återstå några år innan vinsterna börjar ge svarta siffror.

Med beaktande av att allmän-marknaden är instabil på grund av osäker konjunktur, blir rådet att "avvakta", även om det finns en hel del som talar för att detta kommer att bli bra så småningom.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?