Post entry

Resurs Holding - Börsens mest bortglömda aktie?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den 28:e april klev Resurs Holding in på börsen, eller rättare sagt Large Cap-listan. Sedan dess har det hänt ungefär ingenting med värderingen, åtminstone inte i rätt riktning. Det är märkligt, mycket märkligt. Q1-rapporten var stark och nog fortsatte allt den fina tillväxttrenden. P/E-talet hamnar i trakter kring 12-13, konkurrenterna värderas upp mot 30+ i P/E, detta trots sämre tillväxt och siffror. Resurs kan mycket väl vara ett sådant case där man har en klart attraktiv risk/reward. Ska någon riskfaktor nämnas så är det en kraftig räntehöjning i så fall… men det händer inte på en dag eller ens ett år och det verkar heller inte finnas i Ingves tankar att trissa upp räntan.

I dagsläget handlas aktien dessutom billigare än vid notering, kring 50 kr. Mycket av dumpen kan förklaras BREXIT, vi var nere kring 45 kr ett tag till och med! Carnegie har riktkurs om 63 kr och Dagens Industri:s Ulf Petersson benämner Resurs som det bästa valet bland nischbankerna. Nu har man dessutom de kommande dagarna chans att ”rapport-handla” Resurs. Självklart kan jag inte, eller ni heller för den delen, veta vad som kommer att stå i rapporten – men nog kan vi spekulera.

Till att börja med vill jag dock befästa något slags värderingsintervall att luta mig emot. Med tanke på P/E-värderingarna branschkollegorna har så kan jag tycka att liknande tal borde vara rimliga även för Resurs. Jag tycker även att det i den fina tillväxten finns stöd för att värdera Resurs till dessa nivåer – vilket jag inte tycker är lika klart hos branschkollegorna. Ifrån årsredovisningen 2015 sida 11 har jag hämtat följande siffror:

MSEK

2015

2014

2013

2012

CAGR 13-15

Omsättning

2371

1967

1213

160

25,0%

Rörelseres

838

617

380

55

30,2%

Resultat

622

468

287

72

29,4%

Kommentar: Har förbisett 2012 då det avviker för mycket för efterkommande år när jag räknat CAGR

Räknar vi ut ett rimligt P/E-tal med hjälp av PEG så hamnar vi då kring 25-30 i P/E när PEG är ~1. Skulle resurs utifrån 2015 års EPS om 3,16 SEK värderas utifrån sin tillväxt skulle kursen landa kring 80-90 SEK. För att upprätthålla ett sådant P/E-tal krävs då att tillväxten bibehålls.

I Q1-rapporten för 2016 så landade omsättningen på 677 MSEK, rörelseresultatet blev 253 MSEK och resultatet 196 MSEK. På årsbasis ger det oss omsättning om 2708 MSEK, rörelseresultat om 1012 MSEK och resultat på 784 MSEK. EPS för Q1 låg på 0,98 SEK, på årsbasis blir det 3,92 SEK. Q1 på årsbasis indikerar alltså att man klarar av att upprätthålla sin goda tillväxt från tidigare år. Beräknar vi nu CAGR på perioden 13-16 får vi 22,2% för omsättningen, 27,8% för rörelseresultatet och 28,6% för resultatet. En viss försvagning men fortfarande starkt nog för att kunna rikta in sig på P/E om 25 vilket i så fall ger oss en kurs omkring 80 SEK.

Nu laddar vi inför Q2 och vad kan vi då förvänta oss? Så klart kan vi hoppas på fortsatt hög tillväxt. Huruvida det blir så vet vi först 9:e augusti. Sett till hur bolaget verkar må i allmänhet och den låga räntan så känns det rimligt att tro att så ska bli fallet. Branschkollegan Collector levererade här om veckan sin starkaste rapport i historian, värt att ta med sig därifrån är att kreditförlusterna var de lägsta de någonsin haft – detta kan vara branschgenerellt snarare än bra management ifrån Collectors ledning. Collectors ledning ser heller ingen avkylning framför sig. Varför jag dock undviker Collector är deras värdering, den har redan prisat in mycket av det här, P/E-talet ligger på 30+. Det gick även bra för Nordax på dessa punkter, dock värderas man till P/E 24. Jag väljer därför att tro att branschen i sig i dagsläget är välmående, därför känns det märkligt att Resurs har den lägsta värderingen av sina branschkollegor, t.ex. har man lägre börsvärde än Collector samtidigt som man har klart större eget kapital och likaså vinst. Jag citerar här DI:s Ulf Petersson från 18:e maj i år; ”Ska man köpa någon av uppstickarbankerna är det Resurs som gäller”.

Vad har vi då för risk i Resurs? Bortsett från aspekter som gäller för alla bolag oavsett bransch så som management osv så har branschen i sig en grej som man försöker motverka och det är kreditförlusterna. Som ni noterat tidigare har jag nämnt räntan. Kreditförluster och räntan har en positiv korrelation, ökar räntan så kommer kreditförlusterna att öka. Här får nog var och en själva göra bedömningen huruvida man tror att Ingves tänker höja räntan, hur mycket han tänker trissa upp den i så fall och framförallt när det kommer att ske – alternativt om man tror att han tänker fortsätta hålla den nere. Det är helt enkelt så att ni måste hålla koll på Riksbanken och fundera över vad de kan tänkas göra. Det positiva i detta är att det rör sig långsamt och att man kommer att ha tid att agera på.

Vid nuvarande kursvärdering bör dock konkurrenterna vara de som får stryk av en räntehöjning i första hand. Resurs värderas i dagsläget till P/E 15,8 utifrån 2015 års resultat eller P/E 12,8 utifrån Q1 -16 på årsbasis. Sett till konkurrenterna värderas Resurs klart lägst, man presterar riktigt bra och sätter man dessutom in en stark Q2 så som framförallt Collector och Nordax redan har gjort så måste marknaden få upp ögonen för aktien. Carnegie tycker att 63 kr är en rimlig kurs, jag tycker att en P/E-värdering omkring 25 är rimlig; det ger oss i så fall 80 kr. Kanske är det rimligt att sikta mot någonting där i mellan innan vi kan räkna hem 2016 till fullo, men är utveckling under Q2 i linje med branschkollegorna och starkare än Q1 kan vi nog börja sikta mot 80 kr i vilket fall då P/E-talet per automatik sjunker. Hur som helst, dagslägets värdering är billig, vilken riktkurs vi ska sätta är kanske inte just nu helt relevant… jag nöjer mig med att konstatera att uppsidan borde vara åtminstone 30% och det egentligen bara utifrån var vi är idag – ser man dock till branschens välmående i allmänhet kan det mycket väl bli mer!

Länkar:

Carnegie köprekar:
https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/06/15/resurs-carnegie-tar-upp-bevakning-med-rekommendationen-kop.html

STOCKholmsbörsen - talar om Resurs värdering ca 32 minuter in:
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/07/21/svaga-rapporter-och-starka-aktier.html

DI om nischbank-sektorn:
http://www.di.se/artiklar/2016/5/17/resurs-aktie-basta-valet/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?