Post entry

White Shark: Nystart med goda chanser att lyckas

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Med en ny operativ ledning, ny film, nytt manus, ny affärsidé och säkrad finansiering står det svenska filmbolaget White Shark inför en spännande framtid.

Bolagets affärsidé:

White Shark är ett svensk filmbolag som producerar datoranimerade filmer. Filmerna görs för en internationell marknad och bolaget arbetar med både 3D-animerade spelfilmer och reklamfilmer.

Bakgrund och historia:

Bolaget har sedan noteringen på Aktietorget 2008 haft en omvälvande och svajig period bakom sig. White Shark blev oerhört upphaussat under våren 2008 när småsparare och trejders körde upp kursen från 2 kr till 15 kr (räknat före omvänd split 1:50) under en kort period i hopp om framgångar för bolagets film Tomtar & Troll i Cannes 2008. Det skrevs tex mer inlägg om White Shark än tex Ericsson på börschattarna under denna period enligt undersökningar som gjorts. Framgångarna uteblev dock och införsäljningen av filmen avstannade. Kursen började sjunka och sänktes än mer efter det att filmen hade biopremiär i Sverige under påskhelgen 2009 med dåliga tittarsiffror och usla recensioner i svensk media.

"Skandalen" hösten 2009:

Under sensommaren 2009 fortsatte kursfallet i aktien, framför allt framkallat av att bolagets fd storägare och grundare Robert Rhodin häktades misstänkt för mord på sin styvfar (utredningen lades därefter ner och Rhodin släpptes). Robert Rhodin avgick i samband med detta både som VD och från styrelsen och sålde under hösten 2009 av i stort sett hela sitt aktieinnehav direkt på öppna markanden vilket fick kursen att fortsätta rasa. Rhodin kan i samband med detta ha brutit mot ett lock-up avtal som signades i samband med noteringen. White Shark hade dessförinnan under augusti månad lyckats bli noterade på Nasdaq Omx First North lista, gjort en nyemission på 15 milj kr samt gjort en omvänd split 1:50. Rhodins "häktningshistoria" kom alltså som en rejäl kalldusch för såsom anställda på bolaget som för investerare.

Nystarten 2010:

I samband med att Rhodin lämnade bolaget köpte storägaren och tv-kändisen Anders Bagge samtliga A-aktier i bolaget. Det fick aktien att ta ett tillfälligt glädjeskutt och rusa över 100% på krot tid för att sedan långsamt falla tillbaka. Företaget genomgick nu stora förändringar där den tf VD:n Carl-Johan Merner samt producenten Maria Lundgren valde att lämna White Shark. Merner sålde även han av sitt innehav på B-aktier vilket sänke aktien till nya all time low nivåer. Ny företagsledning bildades där Peter Levin utseddes till ny VD och Peter Lewis anlitades som producent och även budgetansvarig för bolagets olika projekt. Ledningen valde även att stoppa produktionen av Tomtar och Troll II och istället fokusera på Astrid Silverlock vilken är den produktion/film man tror har bäst möjlighet att nå framgång med.

Nyckelpersoner i bolaget:

Peter Levin: Vd. Har tidigare varit VD på tex Electronic Arts Nordic samt PAN Nordic och därutöver bla suttit med i Starbreeze styrelse. Stort kontaktnät inom framför allt spelbranschen.

Peter Lewis: Producent. Grundare till det brittiska animationsbolaget Boulder Media. Har varit med och producerat filmen Stag Night tillsammans med Peter A Dowling. Dowling är mest känd för storfilmen Flightplan och White Shark har nu skrivit avtal med denna Dowling för manusskrivning till Astrid Silverlock.

Anders Bagge: Största aktieägare. Bagge innehar samtliga A-aktier och ca 23% av B-aktierna. Känd inom musikindustrin och kanske framför allt genom tv-programmet Idol. Bagge ansvarar även för musiken till White Sharks produktioner.

Aktien:

Det finns idag drygt 1 milj B-aktier i bolaget och med aktuell börskurs på 6,00 kr ger det ett börsvärde på ca 6 milj kr. Detta ska jämföras med den all time high notering som aktien hade i maj 2008 på 750 kr (justerat för omvänd split 1:50 = 750/50 = 15 kr/aktie) motsvarande ett börsvärde på närmare 750 milj kr.

Finansiering och nyemission:

Måndagen den 10 maj gick bolaget ut med ett pressmeddelande som visar att man har för avsikt att göra en nyemission på 17,9 milj kr samt en option på ytterligare en nyemission på 10,0 milj kr. Emissionen är garanterad av storägare Bagge samt externa investerare! Den osäkerhet som sedan en tid har funnits gällande livkiditeten är nu alltså borta. Likvida medel per 31/3 uppgick till knappt 1 milj kr. Villkoren i nyemissionen är 1 aktie erbjuds att köpa 4 aktier för 4 kr/aktie. Utspädningen kommer alltså bli stor och totala antalet aktier efter den ordinarie nyemissionen kommer att bli ca 5,5 milj. Om vi antar att även den extra emissionen om 10,0 milj kr användas blir det maximalt ca 8 milj aktier i bolaget. En nyemission på maximalt 28 milj kr för ett bolag som i dagsläget värderas till 6 milj kr måste betecknas som mycket ovanligt! Att emissionen dessutom är garanterad är även det uppseendeväckande. Varför väljer man att ge en option på ytterligare en emission på 10 milj kr? Tror man att intresset kommer vara så pass stort? Eller har man större investerare på gång? det hela kan tyckas en smula märkligt då föregående emission bara tecknades till drygt 50%. Vi får se vad de har i kikaren...

Konkurrenter och marknad:

Marknaden för film och inte minst animerad film riktad mot barn är enorm och inte direkt konjunturkänslig. Konkurrensen (framför allt mot de amerikanska jättarna) är däremot stenhård och även illegal nedladdning via Internet är ett hot mot filmbolagen. Det finns dock goda möjligheter till samarbeten/uppköp då markaden befinner sig i en konsolideringsfas.

Triggers i närtid:

1. Bolaget medverkar i Cannes nu i maj och det blir startskottet för införsäljning (samarbeten, delfinansiärer osv) gällande projektet Astrid Silverlock. Peter Levin och Peter Lewis kommer närvara nere i Cannes.

2. Ytterligare 1 nytt filmprojekt kommer presenteras i maj-juni

3. När kommer första reklamfilmsavtalet? WS kommer försöka slå sig in på denna marknad för att sprida risker/öka intäkter på kort sikt.

4. Nyemissionen i sommar. Som vanligt lär det kunna bli en del kurssvängningar i samband med detta...

5. Insider. Håll koll på om insynspersoner ökar i aktien framöver. Fram till idag har tex Peter Levin och Peter Lewis inte agerat men börjar de köpa bör aktien bevakas än mer.

6. Tomtar & Troll. Filmen är så gott som uträknad men faktum är att den nyligen släppts på DVD i Nordamerika.

Varför köpa aktien idag?

1. Jag rekomenderar den riskvillige/kortsiktige att köpa aktien idag. Vi som varit med i aktien förr vet hur snabbt uppåt det kan gå vid minsta nyhet. Volaliteten är stor och med tanke på at det för tillfället enbart finns 1 milj aktier kan mycket hända på kort sikt!

2. Köper man på lång sikt bör man med tanke på kommande emission inte köpa för mycket idag. Tänk på att för varje aktie du köper idag får du rätt att teckna 4 aktier á 4 kr/st.

3. Personligen tror jag vi kommer få se ett stort nyhetsflöde från bolaget framöver. Bagge och övriga investerare går inte in med flera miljoner kronor i bolaget om de inte vet att det är saker på gång.

4. Se aktien som en spännande krydda i portföljen. Låt inte innehavet vara för stort sett till ditt totala innehav men WS är ett bolag som kan mångdubblas i det fall de lyckas med ett filmprojekt.

Sammanfattning:

White Shark är fortfarande ett bolag i ett tidigt utvecklingsskede, jämför tex med bioteknikföretag som forskar kring en viss produkt/teknologi. På samma sätt kan man säga om White Shark som utvecklar film och som ligger i ett tidigt skede (fas1) med Astrid Silverlock. Filmen kan ge 100 tals milj kr vid en succé på marknaden men kan också floppa likt Tomtar & Troll gjorde. Den risken är något man ska veta innan man investerar i bolaget. Förhoppningsvis kommer dock bolagets nya affärside att medverka i flera olika filmprojekt samtidigt samt även utveckla reklamfilm göra att riskspridningen ökar. Vi är inte där än, men faller pusselbitarna på plats nu framöver kan vi ha kommit en bra bit på väg redan under slutet av innevarande år...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?