Post entry

Xtranet - Turnarounden som Marknaden har Missat

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

”Årets mål, drygt 20 Mkr i omsättning med ett rörelseresultat som överstiger 10 %, bedöms kunna nås baserat på redan nu tecknade kontrakt.” Detta kommunicerade Xtranet i sin Q1 rapport. Sedan dess har kontrakt om 19 MSEK tillkommit, bl.a. en stororder med högre marginaler. Lägger vi ihop dessa får vi en omsättning för 2015 på 39 MSEK eller en VPA efter skatt på 0.38kr vilket ger en riktkurs på 3.04kr per aktie räknat lågt på PE-tal 8. En uppsida på ca 50%. Det går således snabbt att dra slutsatsen att Xtranet har en enorm uppsida på ett halvårssikt.

Har fått en drös med mail angående Xtranet så valt att sammanfatta min syn på bolaget i en kortanalys. Vid djupare analys och/eller frågor vänligen kontakt mig på aktiemalle1@gmail.com

Man bör ha i åtanke att Xtranet är ett litet bolag som således har högre risk. Se bolaget som en krydda i portföljen med en extremt attraktiv risk/reward.

Personligen äger jag 1 % utav aktierna i bolaget och har väldigt svårt att se en kurs under 3kr under första halvåret 2016.

Riktkurs på halvårssikt: 3,04kr

Dagens kurs: 2.10kr

Riktkurs: 3.04kr

Börsvärde: 15 MSEK

Börs: Aktietorget

VD: Mats Ferm

Marginal Q2: 24.2%

Om Xtranet och Branschen

Xtranets ger en heltäckande lösning när det kommer till installation och underhåll utav kommunikationsnät (läs bredband). Xtranet är en av få bolag i Sverige som totaltleverantör inom området och riktar sig först och främst mot kundgruppen fastighetsbolag.

Då byggandet utav bostäder med fibernät har och kommer att drastiskt öka den närmsta tiden befinner sig Xtranet’s verksamhet perfekt i tiden vilket också går att se i volymökningarna bolaget har sett det senaste året. På bolagets hemsida letar Xtranet frekvent efter nya medarbetare för att expandera sin position på marknaden.

Utöver en bransch i stark tillväxt är det extremt lönsamt att uppdatera sitt bredband med installation av fiberinternet då studier pekar på att värdet av bostaden ökar någonstans mellan 50 000-100 000kr i Stockholmsområdet om man har fibernät

Insiders Ökar

Antal insynspersoner som har ökat under året: 3

Antal insynspersoner som har minskat under året: 0

*Mats Ferm, VD, köpt 125 000 aktier

*Tom Truedson, Regionschef, köpt 28335 aktier

*Kai Lundgren, styrelseledamot, köpt 31034 aktier

Att tunga insiders har ökat får anses vara positivt

En intressant notering jag har gjort är att Hans Erik Perssons dödsbo var andra största ägare i Xtranet per 1a juni 2015 med 724 833 aktier eller 9.66% av rösterna. Den uppdaterade ägarlistan från 30de september 2015 visar att hans innehav har minskat drastiskt och äger idag enbart 118 000 aktier eller 1.57% av rösterna. M.a.o. har det sålts 606 833 aktier under perioden juni-september över marknaden som givetvis har haft en dämpande effekt på aktiekursen. När detta innehav har sålts ut gissar jag att aktiekursen komma ha det betydligt enklare att återgå till en mer fundamental rimlig värdering.

Omstruktureringar och Engångskostnader

Tidigare år, inklusive 2014, har kantats av signifikanta problem som har lett till engångskostnader och omstruktureringar i koncernen. Juli 2014 tillsattes den nye starke VD’n Mats Ferm som vände på kölen och rensade upp bolaget. De sista engångskostnaderna i samband med alla omstruktureringar togs under Q1 2015 (varpå marginalen fick sig en liten törn och landade på 2.6%).

Efter Q1-2015 har således alla omstruktureringar gjorts och engångskostnader tagits vilket jag anser har varit ”turnarounden” för detta bolag.

Mot bakgrund utav detta förväntar jag mig att marginalen kommer att stiga hädanefter och bolagets mål om minst 10 % marginal är mer än högst troligt (se uträkningarna).

Marginalen Q2 kom t.ex. in på 24.2% (!).

Bolagets mål

Inför 2015 hade Xtranet mål om att öka omsättningen till 20 MSEK med en rörelsemarginal som överstiger 10 %.

I samband med Q1-rapporten kommunicerade bolaget följande:

”Årets mål, drygt 20 Mkr i omsättning med ett rörelseresultat som överstiger 10 %, bedöms kunna nås baserat på redan nu tecknade kontrakt.”

Denna kommentar är väldigt intressant och upprepades i Q2-rapporten. Det innebär alltså att enbart på redan då tecknade kontrakt (maj 2015) skulle Xtranet uppnå sitt mål om en omsättning på 20 MSEK med en rörelsemarginal på minst 10 %. Att lyckas uppnå sitt mål redan efter första kvartalet får anses vara ett riktigt styrkebesked.

Tecknade kontrakt sedan Q1-2015 rapporten:

Sedan Q1-rapporten har kontrakt om 19 MSEK tecknats (3+1+9+6) där alla har leverans under 2015.

Varav den senaste, 3e september var av betydande storlek på uppskattningsvis 6 MSEK. Bolaget själva kommenterar ordern följande: ”Ordervärdet motsvarar en betydande del av bolagets årsomsättning”

Alla kontrakt tecknade sedan Q1-rapporten följer nedan:

1) 8e juni

Ordervärde om ca 3 MSEK i Marks kommun. Uppdraget påbörjas under 2015 och väntas avslutas under 2016. Totalt 900 lägenheter.

2) 16e juni

Installation i Vadstena som sträcker sig till 2016 och kan förlängas till 2018. Xtranet uppskattar ordervärdet till över 1 MSEK

3) 5e augusti

Aktien handelsstoppas efter ett förvärv av ICT’s installationsdel i Västerås och Sundsvall med 12 fibertekniker. Förvärvet finansierades utav egen kassa. 1 MSEK levereras i augusti och resterande 9 MSEK av beställningen resten av året.

4) 3e september

Xtranet får en order om att installera fibernät för 400 villor i Mölndal. Projektet startades 1a september och väntas vara klar för leverans under Q4.

Xtranet kommunicerar själva att ordervärdet är en betydande del utav bolagets årsomsättning. Efter lite research är slutsatsen att priset per villa är oftast mellan 15000-20000kr, men kan tom. förekomma priser om 30 000kr. Om vi lägger oss i det nedre spannet skulle detta innebära ett ordervärde om 6 MSEK (400 x 15 000 = 6 MSEK).

PEERs: Transtema

Transtema bedömmer fortsatt högt tryck på marknaden för fiberoptiska nät och ser inga tendenser till en avmattning. Istället signalerar bolaget ett säsongsmönster där andra halvåret är det starkaste. Under Q1 generade Transtema 13.2% marginal medan Q2 kom in på 16.6%. Detta ger en fingervisning om vilken marginal Xtranet kan ligga runt på sikt.

Fortsätter Transtema sin tillväxt handlas bolaget kring PE 13 på 2015 års resultat.

Uträkningar & Riktkurs

Då bolaget kommunicerade i Q1-rapporten att målet på 20 MSEK i omsättning med minst 10 % rörelsemarginal redan hade uppnåtts på tecknade kontrakt kan man enkelt räkna ut vad årsomsättningen blir på tecknade kontrakt hittills i år (september).

Som ovan nämnt, har Xtranet tecknat kontrakt om 19 MSEK efter kvartal 1 slut och lägger man ihop dessa får vi en årsomsättning på 39 MSEK.

Marginalen i Q2 var imponerande 24.2%, betydligt högre än deras mål om minst 10 % på helårsbasis. Medan marginalen under Q1 var svaga 2.6%, men mycket mot bakgrund utav engångskostnaderna som togs då. Jag har hört en del som menar att en marginal på 20 % är absolut rimligt för Xtranets fall men jag väljer att ta det säkra före det osäkra och räkna med att årets marginal landar exakt på 10 %, trots att storordern om 6 MSEK i installation i villor medför betydande högre marginaler än installation i lägenheter.

Transtema ser en fortsatt mycket stark marknad och handlas idag kring PE 13. Visserligen har Transtema bättre historik vad gäller lönsamhet och högre grad serviceintäkter i sin försäljning men Xtranet har starkare tillväxt och redovisade betydligt högre marginal under andra kvaratlet. Ett PE-tal 10 anser jag vara väl motiverat på Xtranet, men mot bakgrund utav det slagiga resultatet senaste åren och det låga börsvärdet tar jag det säkra före det osäkra och anser att ett rimligt motiverat PE-tal är 8 på bolaget.

Detta ger oss siffrorna:

PE-tal: 8

Omsättning 2015: 39 MSEK

Marginal: 10 %

Aktier: 7 505 100

Bolaget betalar ingen skatt, men vi justerar för skatten ändå och således får vi följande:

39 000 000 x 0.1 = 3.9 MSEK i rörelseresultat

3.9 x 0.737 = 2.87 MSEK i resultat efter skatt

2.87 / 7.5 = 0.38 kr i VPA

Riktkurs: 8 x 0.38 = 3.04

På dagens kurs om kring 2kr ger det en uppsida på 45-50%

För den mer aggressive kan ett PE-tal på 10 tillämpas med en marginal mer liknande konkurrenten Transtema om 15 %, vilket då ger en riktkurs på 5.74kr per aktie, en uppsida på drygt 173 %.

Det går att leka med dessa siffror fram och tillbaks i olika scenarios. Allt från en högre marginal om 20 % eller ett samma PE-tal som Transtema på 13, men det låter jag er göra.

En potentiell trigger i närtid är uppskruvande av årsmålet om 20 MSEK i omsättning. Dock vet jag inte vad bolagets policy säger om justeringar av mål under innevarande år. Oavsett vad räknar jag med betydligt aggressivare mål för 2016.

Denna kortanalys bygger på egen research från nätet, kvartalsrapporterna, årsredovisningen samt egen kontakt med bolaget.

Mvh

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?