Post entry

Aptahem: Ett mycket intressant bolag!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har ägnat en tid åt att skaffa mig en bra helhetsbild över Aptahem. Till grund för min framtids analys över Aptahem har jag läst memorandumet samt granskat marknaden via Google. För att försöka hitta konkurrens inom antikoagulerande Aptamerer. Några tankar som slagit mig är att Aptahems molekyler är ganska unika. Jag har försökt hitta konkurrenter. Det finns andra läkemedelsbolag med projekt inom samma nisch. Men få just nu med samma potenta egenskaper. Av det jag funnit.

Aptahems affärsidé:

  • Aptahem innehar patenträttigheterna till antikoagulerande aptamerer, den metod som forskare har utvecklat för att utforma aptamererna så att de angriper specifika molekyler som deltar i koagulationsprocessen. Positiva prekliniska resultat indikerar att antikoagulerande aptamerer möjliggör utvecklingen av ett nytt blodproppshämmande läkemedel, med väsentligt lägre risk för biverkningar, för en betydligt säkrare behandling av blodproppsrelaterade sjukdomar jämfört med befintliga läkemedel på marknaden i dag. Bolaget har i dagsläget erhållit godkända patent för Kina och Europa. Bolaget har patentansökningar för USA, Kanada och Indien som förväntas bli godkända under 2015, med USA närmast på tur.

I den prekliniska fasen visade Aptahems kliniska substans Apt 1 som den heter. Kraftig fördel mot de befintliga läkemedel idag. Exempelvis Heparin. Enligt Vd utifrån Memot:

"

Arbetet resulterade i positiva prekliniska resultat som visade att det fanns en möjlighet att utveckla ett nytt blodproppshämmande läkemedel med väsentligt lägre risk för biverkningar, vilket möjliggör en betydligt säkrare behandling av blodproppsrelaterade sjukdomar jämfört med befintliga läkemedel på marknaden i dag. Bolaget bedömer preliminärt, med reservation för att en färdig produkt ligger minst åtta år framåt i tiden, att kostnaden är likvärdig med produkter på marknaden i dag.

De ganska unika prekliniska resultaten som Aptahem fick är det som ligger bakom bolagets börsnotering. Alltid är det de mest intressanta läkemedels kandidaterna som köps upp och ett läkemedels bolag bildas omkring.Att Aptahem har väldigt starka prekliniska resultat är också orsaken till att noterings emissionen övertecknades 756 %.

"Det är med stor glädje vi nu kan delge det positiva utfallet i emissionen. Emissionslikviden kommer huvudsakligen att användas för att driva utvecklingen av Bolagets läkemedelskandidat fram till ett godkännande för att kunna påbörja kliniska studier. Planen för 2015 är att slutföra de flesta prekliniska studierna samt förbereda ansökan om att få bedriva kliniska studier för läkemedelskandidaten Apt1 och att under 2016 ha en godkänd klinisk försöksstudie i människa. Jag vill passa på att hälsa alla nya aktieägare (drygt 600) välkomna som delägare i Aptahem."

Enligt Vd Mikael Lindstam

Aptahems mål är att utveckla ett nytt läkemedel mot stroke, trombos och relaterade sjukdomar. Även spår finns mot Malaria. Så här Skriver ledningen om Apt-1 möjligheter:

"Aptahems läkemedelskandidater representerar en ny grupp av blodproppshämmande läkemedel som, jämfört med befintliga blodproppshämmande läkemedel på marknaden i dag, kan ha en väsentligt lägre risk för biverkningar, vilket möjliggör en betydligt säkrare behandling av blodproppsrelaterade sjukdomar. Flera storsäljande blodproppshämmande läkemedel, med riskfyllda biverkningar, har nyligen förlorat sina patentskydd och billiga generiska läkemedel driver ned intäkterna för de ledande läkemedelsföretagen. Nya läkemedel, med lägre påstådd negativ effekt, har nått marknaden på senare år men även dessa har rapporterats vara riskfyllda. Dessutom har många läkemedelsföretag minskat sin forsknings- och utvecklingsverksamhet och letar aktivt efter nya kandidater från specialiserade bolag, såsom Aptahem. Detta har skapat en enorm möjlighet för Aptahem att utveckla ett läkemedel som uppfyller de höga krav och specifika behov som marknaden eftersöker."

Ledningen i Aptahem kallar detta enorma möjligheter. Enligt Memot är marknaden för bloddpropp och blodförtunnande läkemedel som Apt-1 klassas som. Marknaden är 10 miljarder dollar. Med en ökning på 40% fram till 2017. Om Apt-1 utvecklas väl lanseras den på en enorm marknad..

Målen med Apt-1 är: "Aptahems målsättning är att visa att Apt1 har en förmåga att såväl kunna motverka blodproppsbildning samt att lösa upp redan bildade blodproppar, utan att medföra en ökad blödningsrisk för patienterna"

Desto närmare Aptahem visar klinisk relevans för Apt-1 kommer de stora läkemedelsbolagen att visa seriöst intresse. Dagens Big Pharma (BP) strävar i dagens konkurrensutsatta läkemedelsmarknad att köpa eller inlicensiera lovande substanser.

I Aptahems memo står det om licensavtal:

"Data som genereras i studierna kommer att möjliggöra för Aptahem att marknadsföra Apt1 till potentiella licenstagare, partners och förvärvare av projekt och patenträttigheter. Aptahem kommer aktivt att söka samarbeten med etablerade bioteknik- och läkemedelsföretag. Utlicensiering av antikoagulationsteknologin kommer att spela en viktig roll för att Bolaget, dels genom att skapa en mycket god inkomstkälla för Bolaget och därigenom finansiera övriga kliniska program, dels genom att öka intresset för Bolaget från aktiemarknaden"

Måndagen 21/4 andra handelsdagen efter noteringen så kom Aptahem med ett PM om godkänd patentlicens i USA till 2029

"Aptahem är väldigt glad att kunna meddela att United States Patent and Trademark Office (USPTO) beslutat att godkänna Aptahems patentansökan i USA genom att meddela "Notice of Allowance"

Immateriella rättigheter är patent. Att inget annat läkemedelsbolag får kopiera bolagets enda tillgång. Ofta har läkemedelsbolag endast patent i enskilda länder. Desto fler ju bättre. I ett nystartat läkemedelsbolag som strävar efter att utveckla ett bättre alternativ mot Heparin. Ett möjligt "blockbuster" läkemedel. Är de immateriella rättigheterna mycket viktigt. De utgör en väsentlig del av börsvärdet i aktien.

När det gäller patent och marknadskonkurrens skriver Aptahem så här i sitt memorandum:

"Aptahem är i viss mån beroende av att erhålla skydd för sina immateriella tillgångar. Som tidigare nämnts består Bolagets huvudtillgång av en patentportfölj. Patentportföljens innehåll tydliggörs i tabellen på nästa sida. Bolagets patentansökningar och godkända patent är baserade på unika nya kemiska föreningar. Bolagets patent skyddas av den starkaste formen av patentskydd inom läkemedelsområdet, d.v.s. att patentskydd sökts för de unika RNAaptamererna. Patentansökningarna har sin grund i en internationell patentansökan som lämnades in 5 februari 2009, vilket innebär att skyddstiden kommer sträcka sig fram till den 5 februari 2029 vid upprätthållande av patenten. Godkända patent är erhållet för Kina och Europa. Bolaget har patentansökningar för USA, Kanada och Indien som förväntas bli godkända under 2015, med USA närmast på tur."

Aptahem har godkända patentansökningar i Kina & Europa, tills idag. Idag fick Aptahem godkänt för USA. United States är den mest värdefulla marknaden och viktigast. Europa följer därefter. Patent i Kina brukar ha en tendens att bli urvattnade när myndigheter har en tendens "att se mellan fingarna" i patenttvister.

USA är den krångliga juridikens förlovade land där krånglig juridik blandas med oerhörda stämningsbelopp. Samtidigt är det landet där de flesta av världens största och viktigast för Aptahems Big Pharma bolag finns. Därför motiverar detta patent ett högre börsvärde än dagens.

Eftersom ett godkänt patent i USA är mycket viktigt för ett läkemedelsbolag verksamt i väst motiverar det ett väsentligt högre börsvärde för Aptahem. Ett patent i USA är ett starkt skydd och bra grund att stå. När Aptahem ska utveckla sina unika molekyler.

En patent ansökan i USA granskas grundligt och om det godkännts innebär att inget liknande finns tillgängligt nu. Åven i Europa eftersom läkemedelsbolag verksamma i Europa ansöker om patent även i USA.

När USA patentet är färdigt på världens nuvarande viktigaste marknad bör det förenkla utvecklingen av Aptahems substanser till klinisk FAS3 kandidat.

Detta illustrerar VD Mikael Lindstam i sitt uttalande:

"VD Mikael Lindstam kommenterar att detta är ett besked som stärker bolagets position och framtida potential på den amerikanska marknaden. Godkänt patent för läkemedelskandidaten ger även Aptahem ett utökat skydd för bolagets fortsatta utvecklingsarbete. Eventuella tidsförlängningar för uppkomna förseningar i handläggningen av ansökan kommer att meddelas senare av USPTO."

Ett patent i USA är både utvecklingsmässigt och marknadsmässigt betydligt större än vad de nuvarande aktieägarna förstår. Men som VD illustrerar i sitt uttalande ovan i sitt PM. Att USA är världens viktigaste marknad både för utveckling till klinisk nivå och marknadsutsikter.

Detta patent är viktigare än både Europa och Kina anser jag. Därför ska Aptahem värderas upp på detta. Det leder också till min spekulation att Aptahem patenskyddas i Indien och Kanada snart.

Jag har också kikat närmare på den finansiering som Aptahem behöver framöver. Totalt behöver bolaget ta in 65 miljoner ytterligare de 1,2 miljoner Teckningsoptioner. Det kommer behöva tas in om ca 12-18 månader. Pengarna räcker en bra bit in i FAS 2.

"Detta betyder att Bolaget beräknar att cirka 65 miljoner kronor kommer att ta Bolaget till ett stadium där man har en huvudsubstans i fas 2, potentiellt utvidgat till ytterligare indikationer i fas 1 samt till sena prekliniska stadier. Huvudkandidaten och sjukdom att behandla kommer att fastställas vid en senare tidpunkt. Planen för 2015 är att avsluta de flesta prekliniska studier för kandidatsubstansen och att under 2016 erhålla ett godkännande från myndigheterna att inleda en klinisk försöksstudie i människa. Kliniska fas I-studier beräknas startas under senare delen av 2016. En detaljerad plan och tidslinje för de olika utvecklingsstegen håller på att förberedas. Ovanstående utvecklingsstadier är också viktiga värdehöjande steg för Bolaget."

När bolaget närmar sig klinik kommer inte börsvärdet vara under 150 miljoner. 65 miljoner i kronor motsvarar då potentiell en utspädning på uppskattningsvis max 15-25%. Vilket är attraktivt ur ett värdestegrings perspektiv för aktieägarna.

I Aptahems memorandum står det så här gällande aktiens värdering:

"Prissättning av aktien Styrelsen har upprättat värderingen utifrån en samlad bedömning av Aptahem, innefattande såväl dess nuvarande verksamhet som dess framtida potential, Bolagets patentportfölj, dess forskningsresultat samt de tillämpade resultaten från tidigare studier. Aptahem värderas till cirka 21 miljoner kronor före emissionen, vilket baseras på antalet aktier innan emissionen gånger emissionskursen. Projektet som Aptahem numera är innehavare till har fram till datumet för detta erbjudande erhållit 20 miljoner kronor från universitet, Strategiska forskningsstiftelsen, Forskarpatent-fonden samt från externa investerare"

Emissionen i noteringen övertecknaddes 7,5 ggr. Bolaget har släppt en starkt PM om patent. Där jag ingående förklarat varför. Jag har redogjort för Aptahems ganska unika substans. Därför anser jag Aptahem är idag undervärderad till ca 55 miljoner i börsvärde inklusive TO på 1,2 miljoner.

Aptahem är idag ganska lågt värderad när man ser till finasieringen som tar hänsyn till aktieägarna. Aptahems substans har mycket hög potential, eller enorm som ledningen uttrycke sig i Memot.

Bolaget ska aktivt söka samarbeten med Big Pharma. När bolaget har en såpass rätt unik produkt och visat detta ytterligare bör seriöst intresse finnas hoss BP.

Ledningen i Aptahemsom avhandlats i andra bloggar är väldigt erfaren. Vissa personer i ledningsgruppen har varit med att genomföra miljardaffärer. Andra har varit med att plocka in hundratals miljoner riskkapital.

Sammanfattningvis anser jag Aptahem är köpvärd både på lång och kort sikt. I denna biotech rally trend som är på börsen just nu. Finns det potential att Aptahem ska uppvärderas skäligt sett till dess mycket goda framtida potetial. Om APT-1 når ända fram väntar "enorma" möjligheter som ledningen uttryckte sig i memorandumet som en blivande aktieägare i Aptahem bör läsa helt!

/Bjaen

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?