Post entry

Biotech-duon: Gabather & Aptahem

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Biotech-duon Gabather & Aptahem är nyligen hemkomna från en exklusiv biotech-konferens arrangerad av Sachs Associates. WolfofSweden publicerar frågor och svar från Bert Junno (Gabather) & Mikael Lindstam (Aptahem).

RedEye-signaturen Diagnostik har tidigare publicerat två eminenta och övergripande blogginlägg om syskonbolagen Gabather & Aptahem. Jag uppmuntrar er varmt att ta del av denna information innan ni läser vidare nedan:

http://www.redeye.se/aktiebloggen/kancera/gabather-sma-molekylerstora-licensavtal

http://www.redeye.se/aktiebloggen/aptahem/aptahem-vill-utmana-varldsledande-heparin

För er som har aktier och intresse kring Gabather kan ni även ta del av en kortfattad med intressant intervju med Bert Junno:

http://www.redeye.se/aktiebloggen/gabather/intervju-med-bert-junno-gabather-ab

Bert & Mikael lovade att inte tjuvkika på varandras svar under hemresan från konferensen ;-)

Frågor & Svar med Bert Junno

Kan du beskriva för oss aktieägare vad biotech-mässans syfte är i stort?

Det var ingen mässa med utställning mm. Det var en relativt liten exklusiv konferens riktad till investerare inom läkemedel/biotech såsom fonder/venture capital men också företrädare för olika börslistor som Nasdaq/Omx mm.

Det fanns enbart tre svenska bolag som deltog i mässan: Aptahem, Gabather & Hansa Medical. Signalerar detta att det är lågt intresse bland svenska biotechbolag att delta i mässan, eller att just ert bolag är ett av få som har nya forskningsrön/genombrott att förmedla?

Det signalerar att vi är redo för att göra affärer. Det var en konferens riktad till professionella investerare alltså inte en vetenskaplig konferens. Vad andra bolag gör eller inte kan jag inte svara för.

Fanns det några konkurrenter inom samma affärsområde som just ert bolag? Om: vilka hot utgör detta för er verksamhet och framtida genombrott?

Nej.

Kan ni delge information om vad ni presenterade på detta forum?

Som du vet så kan jag inte gå ut med nyheter utan att släppa PM på Atorget först. Vad jag presenterade var en sammanfattning av vad som släppts som nyheter under året men på engelska för en internationell publik vilket var första gången för Gabather. Detta signalerar att bolaget nu är moget för internationella affärer.

Vilken respons fick ni från potentiella samarbetspartners och övriga intressenter?

Vi söker främst affärspartners o institutionella investerare nu. Det fanns ett antal som jag inte kände tidigare som visade stor uppskattning vilket var trevligt. Konferensen låg på absolut toppnivå.

Har ni någon annan kvällslektyr att förmedla till oss aktieägare från två dagars deltagande på mässan?

Jag är mycket tacksam för alla trevliga aktieägares intresse för Gabather och jag känner ansvar för min uppgift. Jag förstår att många känner frustration i ljuset av olika internationella händelser som påverkat börser världen över. Jag jobbar på med att försöka skapa värde för aktieägare i Gabather. Ibland tar saker sin tid som t.ex. att vi nu inväntar en större leverans ifrån vår producent av läkemedel. Samtidigt kommer hela tiden nya solida bra resultat ifrån vår utvecklingsverksamhet som jag har anledning att återkomma till senare under hösten.

Frågor & Svar med Mikael Lindstam (Aptahem)

Kan du beskriva för oss aktieägare vad biotech-mässans syfte är i stort?

Mässa är nog fel benämning utan mer korrekt att det var ett investerings- mötesforum med ett lagom stort omfång (500 deltagare) av investerare inom biotech/pharma mao deras scouting grenar och venture capital men också personer från banker med placeringsintresse. Intressenter inte bara från Europa utan även USA var på plats och speciellt USA verkar till att ha ett extra intresse för Europeisk biotech.

Det fanns enbart tre svenska bolag som deltog i mässan: Aptahem, Gabather & Hansa Medical. Signalerar detta att det är lågt intresse bland svenska biotechbolag att delta i mässan, eller att just ert bolag är ett av få som har nya forskningsrön/genombrott att förmedla?

Först vill jag påpeka att vi inte är ett forskningsbolag utan ett bolag som produktutvecklar en läkemedelskandidat. Jag kan ju bara svara för oss men vi var där för att knyta och upprätthålla kontakter med seriösa investerare så att de vet att vi är beredda på att göra affär.

Fanns det några konkurrenter inom samma affärsområde som just ert bolag? Om: vilka hot utgör detta för er verksamhet och framtida genombrott?

Inte vad jag uppfattade. Inget hot just nu.

Kan ni delge information om vad ni presenterade på detta forum?

Det som presenterades var ju givetvis redan publikt då all info som har nyhetsvärde måste gå genom Aktietorget först. Men eftersom det var total dominans av investerare som kom utifrån Sverige så var det också första gången vissa fick ta del av våra resultat och bolaget i helhet. En högst trolig partner/köpare finns högst sannolikt utanför Sverige och därför är det viktigt att visa upp bolaget internationellt och skapa den uppmärksamhet bolaget förtjänar.

Vilken respons fick ni från potentiella samarbetspartners och övriga intressenter?

Förutom att fortsatt ha dialog med tidigare intressenter var där överraskande en hel del nya potentiella affärspartners. Trots att eventet/forumet var ganska litet så var där nära på enbart topp management inom respektive investerings fond etc. Små forum gör det alltid lättare att få 'audiens' hos de som bestämmer då de är mindre påpassade vid dessa tillfällen och kan slappna av en del.

Har ni någon annan kvällslektyr att förmedla till oss aktieägare från två dagars deltagande på mässan?

Att det finns mycket stort intresse från investerare i bolag som tom befinner sig i ett tidigt utvecklingsskeende känns bra dock så måste det finnas starka understödjande data även i dessa tidiga bolag.

Mikael poängterar även i slutet av konversationen:

Vi bygger värde parallellt i vår utveckling samtidigt som vi söker partners och jag jobbar hårt på att tillgodose aktieägarnas förtroende i oss och kunna skapa det värde vi alla hoppas på. Tyvärr har ju börsens reaktion på vissa händelser runt om i världen inte varit rolig för oss så som för många andra men det värde vi byggt i bolaget genom den utveckling vi bedriver syns tyvärr inte i börsvärdet just nu.

Vi har flera utvecklings spår som vi följer och ibland tar det längre tid att köra klart dem, utvärdera och sammanställa så ha tålamod vad gäller PM.

WolfofSweden kommenterar

Aptahem & Gabather är två av mina fyra långliggare i aktieportföljen. Båda bolagen har gemensamma nämnare som bådar för en värdehöjande och intressant höst:

  • Starka patentportföljer
  • Betydande erfarenhet i styrelse och ledning
  • Finansering fram till kliniska studier är på plats hos Gabather
  • Stora indikationer via välbekanta mål
  • Starka pre-kliniska resultat
  • Betydande värdeutveckling kommer hägra när ”proof of concept” nås
  • Aktivt intresse som visas från större läkemedelsbolagen
  • Stark track-record från tidigare projekt som spunnit ut från Forskarpatent i Syds portfölj, där både Mikael & Bert varit projektledare. Bland annat resulterade biotech-bolaget Galecto Biotech i en mångmiljard-affär på svensk mark:

http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3860858.ece

WolfofSweden tror både bolagen har en stor uppsida givet under hösten då informationsflödet kommer öka från båda bolagen. Det pessimistiska börsklimatet har gjort att båda bolagen kan erbjuda en väldigt fin inköpsnivå.

Passa även på att ta del av Bert Junnos senaste presentation på Småbolagsdagen 2015:

http://www.redeye.se/webcast/smabolagsdagen-2015-gabather

Om Aptahem

Aptahem utvecklar läkemedelskandidater för att behandla och förebygga sjukdomar som orsakas av blockering av blodkärl, såsom djupventrombos, stroke eller hjärtsvikt. Trombos, även kallad blodpropp, är den medicinska benämningen på en ökad och ohälsosam koagulering av blodkroppar som orsakar mer än 30 procent av alla dödsfall i världen. Trombos uppkommer antingen genom genetiskt arv eller genom att trombosen uppstår i samband med en operation, ett trauma, på grund av medicinering eller genom att den drabbade lider av en sjukdom, såsom cancer. Bolaget innehar patent för Europa, Kina och USA samt patentansökningar i Indien och Kanada.

www.aptahem.com

Om Gabather

Gabather grundades år 2014, med 10 års forskning på Lunds universitet och Research Institute of Biological Psychiatry i Roskilde bakom sig, för att utveckla nya drogkandidater för behandling av sjukdomar med ursprung i det centrala nervsystemet. Gabather grundades av Forskarpatent i Syd AB och professorerna Olov Sterner och Mogens Nielsen i syfte att kommersialisera uppfinningar av Sterner och Nielsen tillsammans med medarbetare från Lunds och Köpenhamns universitet. Professor Sterner har arbetat inom farmakologisk kemi i 40 år och professor Nielsen har arbetat inom biologisk psykiatri i 45 år. Båda är högt aktade inom sina områden och kända över hela världen.

www.gabather.com

About the 15th Annual Biotech in Europe Forum

The forum is recognised as the leading international stage for those interested in investing and partnering in the biotech and life science industry and is highly transactional. The Forum draws together an exciting cross-section of early-stage/pre-IPO, late-stage and public companies with leading investors, analysts, money managers and pharma licensing executives. Supported and designed by leading figures within Europe’s pharmaceutical and biotech industry, this event will once again be covered by our regular media partners. We expect over 700+ delegates and 120+ presenting companies.The 15th Annual is held for the second time in Basel to be close to the largest biopharma hub in Europe and the Congress Center provides meeting space capable of handling several thousand one- to- one meetings as well as significant exhibition space. The Programme will feature twelve plenary panels/workshops covering BD & Licensing in the main therapeutic areas.The Meeting will provide a number of networking opportunities via our online 1-2-1 meeting system which allows you to pre-book meetings with all the attendees. We expect more than 2000 meetings to take place throughout the 2 days.

Risker

Att handla med aktier innebär alltid att du tar en risk. Risken finns alltid att den aktie du köpt går ned och du kanske måste sälja med förlust.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?