Post entry

Aptahem – Köpläge deluxe?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aptahem kan mycket väl stå inför en rejäl återhämtning från dagens nertryckta nivåer. Med en kassa som uppgår till omkring 70 procent av nuvarande börsvärdet och flertalet triggers runt hörnet, kan Aptahem mycket väl hamna högst upp på vinnarlistan när kännedomen ökar om bolaget.

Det har varit mycket diskussioner och uppmärksamhet kring s.k dödsfinansieringar som en rad olika svenska bolag använder sig av tex Eyeonid Group, Braincool och Redwood Pharma. Många av dessa bolag ser sig nu om efter andra finansieringsalternativ. Vi har fått en rad olika PM från bolag senaste tiden som meddelat att de tänker sluta använda sig av finansieringsmetoden. Vid avslutade dödsfinansieringar har aktiekurserna många gånger stigit kraftigt, men oftast bara tillfälligt då kassan varit väldigt låg och aktieägarna förstår att bolagen måste få in mer kapital på annat håll. Av de svenska bolagen som slutat med dödsfinansiering så sticker ett bolag verkligen ut ur mängden! Aptahem meddelade den 21 januari att bolaget återkallar sin dödsfinansiering, efter att kursen pressats till rekordlåga nivåer till stor del på grund av denna finansiering. Det som skiljer Aptahem från andra bolag som slutat med dödsfinansiering är att kassan motsvarar ungefär 2/3 delar av dagens börsvärde. Aptahem genomförde nämligen även en nyemission så sent som i december 2018 och fick in ca 23 MSEK till en kurs på 1kr/aktie. Idag handlas Aptahem runt nivån 0,67 kr till ett börsvärde så lågt som ca 28 MSEK.

Bolagsbeskrivning

Aptahems främsta läkemedelskandidat Apta-1 utvecklas som en ny behandling mot sepsis, tidigare kallat blodförgiftning, och de ibland dödliga organ- och vävnadsskador som uppstår från den systemiska inflammation som tillståndet ger upphov till.

Sepsis bedöms vara den tredje största dödsorsaken i västvärlden där patienter som utvecklar svår sepsis ser en så hög dödlighet som 20 – 50%. Dessa utsatta patienter saknar idag läkemedel som påverkar den livshotande samverkan mellan koagulations- och inflammations-systemet och behandlas endast med understödjande behandlingar och antibiotika. Den kritiska situationen och stora kliniska behovet resulterar i stora ekonomiska konsekvenser där bara i USA detta uppgår till 14.6 miljarder USD årligen. Det är här Apta-1 ska komma till stor användning med sina antiinflammatoriska, koagulation och antitrombotiska effekter/egenskaper. Apta-1 är en unik läkemedelskandidat med multifunktionella verkningsmekanismer vilket stärker tron på att Apta-1 ska nå hela vägen till marknad. Idag saknas effektiva behandlingar mot sepsis, många patienter dör och överlevande patienter belastar sjukvårdsbudgetar hårt. Aptahem bedömer att Apta-1 har goda förutsättningar att erhålla en stark konkurrensposition och stor marknadsandel då det idag inte finns något likvärdigt läkemedel på marknaden. Apta-1 kan även komma att utvecklas inom andra användningsområden och som kombinations läkemedel på grund av sin multieffekt, vilket sänker risken ytterligare i projektet.

Under Q3-2019 ska bolaget påbörja kliniska studier på människor med sin kandidat Apta-1. Innan dess i Q2-2019 väntas GLP tox-studier presenteras där tidigare goda prekliniska resultat redan kommunicerats. Flertalet triggers kan alltså leda till en rejäl återhämtning för Aptahem och dess nertryckta aktiekurs:2019 är året då Aptahem planerar att förvandlas till ett kliniskt bolag med goda möjligheter till ett kommersiellt partnerskap. Värderingen som råder i dagsläget utgår marknaden uppenbarligen att bolagets läkemedelskandidat helt enkelt i princip saknar något värde!

I en relativt färsk intervju från Analyst Group (jan 2019) med VD Mikael Lindstam kan man läsa varför Aptahem är en bra investering:

http://analystgroup.se/intervjuer/aptahem/

  • Apta-1 har visat fantastiskt positiva resultat i både gnagare och primater samt studier i humanblod. Dessa studier harmoniserar med varandra och resultaten är liktydiga och tack vare detta har vi en mycket bra resultatgrund att stå på när vi uttalar oss om Apta-1s enorma potential. Vi har även numera en mycket bra bild av hur Apta-1 verkar genom att vi definierat dess MoA (Mode of Action). Om samma resultat kan åstadkommas i klinik på människa har vi möjlighet att adressera en av världens vanligaste dödsorsaker. Den enorma marknaden är en bra anledning till att investera.
  • Vi har idag pågående dialoger med några av världens största läkemedelsbolag. Flera av dessa är intresserade av sepsis medan andra är intresserade av att applicera Apta-1s kombinerade anti-inflammatoriska och anti-koagulanta egenskaper eller var för sig egenskaper i andra områden. Möjligheten att applicera Apta-1 på flera marknader innebär en ökad chans att lyckas och är ytterligare en bra anledning till att investera.
  • 2019 är året då Aptahem planerar att förvandlas till ett kliniskt bolag med goda möjligheter till kommersiellt partnerskap. Vi är då ytterligare ett steg närmre marknaden och den inprisade risken i vår aktie sjunker dramatiskt. Detta brukar följas av en uppvärdering vilket även det är en bra anledning till att investera.

Vad som gör Aptahem än mer intressant är man nu har möjlighet att komma in till rekordlåga nivåer. Aktien har inte redan stigit flera 100 procent som många andra bolag som uppmärksammas. Vilket lägger grunden till en framtida potentiell uppvärdering.

Teknisk översikt

Det finns även ett gap vid 2 kr som kan tänkas komma att stängas framöver. En stigning mot 2 kr på sikt känns inte helt främmande till dagens kurs och värdering som råder.

Kursutvecklingen i Aptahem under en period på 6 månaders sikt, bilden är senast uppdaterad den 5 februari.

Disclaimer:

Är själv aktieägare i Aptahem. All aktiehandel medför en risk. Beslut sker helt på eget ansvar. Det finns en risk att man inte får tillbaka investerat kapital. Gör alltid din egen analys.

http://mb.cision.com/Main/12121/2686212/954536.pdf

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/11/29/aptahem-biostocks-nulagesanalys-aptahem-med-potential-att-radda-liv-inom-sepsis.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/11/19/aptahem-biostock-artikel-aptahems-sepsis-kandidat-overtygar-i-ny-djurstudie.html

http://aptahem.com

https://www.nyemissioner.se/files/rights-issues/3562/prospekt.pdf

https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/01/21/aptahem-aptahem-aterkallar-utestaende-konvertibler-till-yorkville.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/12/21/aptahem-aptahems-nyhetsbrev-december-2018.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/12/10/aptahem-aptahems-foretradesemission-ar-avslutad.html

https://analystgroup.se/intervjuer/aptahem/

https://www.biostock.se/2018/11/nulagesanalys-aptahem-med-potential-att-radda-liv-inom-sepsis/

https://www.biostock.se/2018/11/borsrapport-aptahem-de-preliminara-resultaten-ar-tydliga/

https://www.biostock.se/2018/11/aptahems-sepsis-kandidat-overtygar-i-ny-djurstudie/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?