Post entry

Arcam: Tankar om insiderförsäljning och annat

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Så VD Magnus Rene sålde aktier för 17 miljoner kronor förra veckan. Är det en negativ signal? Motiveringen till försäljningen är "risk spridning", vilket låter sunt i mina öron, men är samtidigt en ursäkt som ofta används. Givetvis är aktien känslig för denna typ av försäljningar eftersom värderingen är hög och bygger på förhoppningar om stark framtida tillväxt.

Personligen lägger jag sällan mycket vikt vid insiderförsäljningar. Mr Rene ägde innan försäljningen aktier till ett värde av nästan 30 miljoner kronor och optioner på ytterligare 400,000 aktier med lösenpriser på 19 kronor, 93 kronor och 310 kronor.

Ska man bli orolig för att tillväxtutsikterna har försämrats? Nej anser jag.

  1. Arcam rapporterade nyligen ett rekordresultat i Q4 och orderingången sägs vara på en "run-rate på 1 maskin i veckan" enligt VD-kommentar på conference callet. Man har bekräftat att GE kommer använda EBM i sin GEnX-motor. Mediarapporter bekräftar att även Rolls Royce och Pratt & Whitney är kunder till Arcam med stor tilltro till tekniken. Så världens tre största tillverkare av flygmotorer med en samlad marknadsandel på typ 99% är kunder till Arcam.

  2. I årsredovisningen som publicerades igår kvantifierade Arcam potentialen i för de två fokusmarknaderna ortopediska implantat och flygindustri, se sidan 15;

"Arcam bedömer att potentialen för bolagets EBM-system är betydande inom ortopediska implantat. I nuläget har Arcam levererat 65 system för implantatproduktion och potentialen bedöms vara flera tusen installerade system"

"Arcam bedömer att flygindustrin har en ännu större potential och marknaden tros på sikt uppgå till tiotusentals installerade system, att jämföra med de 60 system som levererats till och med 2014.

  1. 3D Systems rapporterade sitt fjärde kvartal förra veckan. 3D Systems tillevrkar främst 3D-skrivare som använder plast, vilket inte har någon relevans för Arcam, men DDD äger ett dotterbolag som heter Phenix Systems som tillverkar metallprinters. Tillväxten för detta dotterbolag var 175% under 2014 och VD för DDD är oerhört entusiastisk till tillväxtmöjlighterna som beskrivs som "open ended", fritt översatt "gränslösa.

  2. Sektorkollegan SLM Solutions uppdaterade i slutet av januari sin orderingång för 2014. Man tog orders på 62 maskiner, mot 26 året innan, dvs 138% tillväxt.

Så pilarna pekar uppåt var man än tittar utom i kursgraferna. Arcam gjorde ett ryck från 145 till 195 i januari men har planat ut och korrigerat nästan 10% sedan dess.

Med tanke på att potentialen sätts till "tusentals" och "tiotusentals" system på lång sikt tycker jag att ett PE-tal på 45-50x för 2015 års förväntade vinst (consensus VPA 3.54 kronor, consensus GAAP VPA 4,07) känns fullt överkomligt.

Jag har höjt mina egna prognoser efter Q4 rapporten och räknar nu med 580 miljoner intäkter 2015 och en VPA på 4 kronor, samt 720 miljoner för 2016 med en VPA på 6 kronor.

Arcam är fortsatt ett av mina stora långsiktiga innehav.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?