Post entry

Arctic Gold intressant guldval

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Långsiktiga lär kunna göra klipp i guldgruvebolaget Arctic Gold.

Guldpriset har stigit kraftigt på senare tid, och det verkar på ett sätt nästan ha blivit allmän guldeufori - vilket å andra sidan kan vara ett skäl till att som investerare hålla sig borta från guld.

Är det en "guldbubbla" vi bevittnar nu? Eller har ett högt guldpris kommit för att stanna, mot bakgrund av att länderna verkar öka sina penningmängder för att klara av sina enorma statsskulder.

SEB:s råvaruanalytiker Bjarne Schieldrop fick rätt i att guldpriset ganska snabbt kunde stiga från typ 1000 till 1500 dollar per uns. I skrivande stund ligger det kring 1800 dollar per uns, och det finns till synes galna bedömningar om att det mycket väl kan stiga vidare till 10 000 dollar per uns.

Vill man rida på guldvågen är det förstås enkelt att helt enkelt köpa guld, men som alternativ kan man köpa aktier i guldgruvebolag. En av världens största kapitalförvaltnings-verksamheter är den som ingick i amerikanska investmentbanken Merrill Lynch (Merrill Lynch Asset Management, numera Blackrock), och de har haft som princip att om man tror på guldpriset tjänar man alltid mer på att köpa aktier i rätt guldgruvebolag.

Svenska investerare kan tex välja att köpa aktier i följande guldgruvebolag:

*Nordic Mines (värt över 2 miljarder kr på Stockholmsbörsen): En av aktiegurun Björn Davegårdhs favoritaktier. Aktiekursen kan enligt honom nå 80 kr på något års sikt om jag minns rätt (nuvarande nivå kring 60 kr). Nordic Mines håller precis på att komma igång med sin guldproduktion och bedöms snabbt kunna betala av på skulderna. (Litet frågetecken för att Nordic Mines-ledningen har bakgrund från konkursade gruvbolaget Scanmining?)

*Endomines (värt 400-500 miljoner kr vid nuvarande kurs ca 6 kr på Stockholmsbörsen): Har kommit längre än Nordic Mines, men har å andra sidan drabbats av vissa inledande produktionsproblem. Bakom Endomines står finska gruvgurun Timo Lindborg som f.ö. är vd för silvergruvbolaget Sotkamo Silver.

*Avocet Mining (värt 4-5 miljarder norska kr vid nuvarande kurs kring 24 nkr på Oslobörsen): Stort Norgebaserat guldgruvebolag med stor verksamhet i Afrika. Aktien hör till aktieexperten Ragnhild Wiborgs favoriter. Hon jobbar på kapitalförvaltarfirman Consepio.

Ett kanske mer bortlömt alternativ är lilla Arctic Gold, men som helt klart har intressanta aspekter. Nedan lite från bla bolagets presentation på Råvarudagen 2011 (den 7 september 2011)http://financialhearings.nu/110907/arcticgold/.

Sammantaget verkar Arctic Gold-aktien vara mycket intressant på lång sikt på nuvarande kursnivå kring 4 kr (så länge guld- och kopparpriserna håller sig uppe).

På kort sikt lär Arctic Golds aktiekurs vara pressad av allmänt dålig börsstämning samt bolagets kommande finansieringsbehov.

Arctic Gold är även så litet att det hamnar under många investerares "radar". Vd Lars-Åke Claesson (geolog, 61 år) nämnde rörande under presentationen att han bjudit in aktieägarna till ett besök vid bolagets fyndighet i Nordnorge, men att det fått ställas in pga att så få anmälde sig.

• Bolaget värt drygt 30 miljoner kr på börsen (med nuvarande börskurs på drygt 4 kr).

• Har fyndigheten Bidjovagge (betyder "Björndalen") i Nordnorge (guld och koppar).

• Förberedelsearbete inför gruvdrift pågår (tidigare har talats om att beslut om att köra igång ska fattas 2013).

• Hittills finns det påvisat mineraltillgångar i Bidjovagge på drygt 1,8 miljoner ton med en guldhalt på 2,5 gram per ton och en kopparhalt på drygt 1%. Det skulle i slutändan ge ca 4,5 ton guld och 20 000 ton koppar efter 5-6 års gruvdrift.

• Den mängden guld och koppar värd nästan 3 miljarder kr med nuvarande marknadspriser på drygt 1800 dollar/uns för guld och knappt 9000 dollar/ton för koppar.

• Det kräver stora kostnader för att utvinna metallerna (anrikningsverk, produktion etc). Fasta kostnader för verket och nödvändiga vägar etc bedöms gå på 400 miljoner kr. Det kräver upfront-finansiering från bank och aktieägare.

• Enl en prelberäkning har projektet ett nettovärde på nästan 500 miljoner kr (lär dock tex förutsätta utgivning av stora mängder nya Arctic Gold-aktier). Beräkningen är gjord utifrån ett guldpris på 1300 dollar/uns (klart lägre än idag), ett kopparpris på 4 dollar/pund (ungefär som idag), och ett avkastningskrav på 5%/år. Omvänt innebär antagandena att projektet ger en avkastning (internränta, irr) på 33%/år.

• Därutöver är målet att hitta nästan lika mycket ytterligare fyndigheter i området så att man kommer upp i mineraltillgångar på totalt minst 3,5 miljoner ton. Det skulle i så fall räcka till en gruvdrift på minst 10 år med en årsproduktion på 350 000 ton.

• För att finansiera det fortsatta förberedelsearbetet innan gruvdriften, behöver Arctic Gold nu mer kapital från aktieägarna. Utvalda aktörer kommer erbjudas få köpa nya Arctic Gold-aktier för 25 miljoner kr (dvs för nästan lika mycket som hela Arctic Gold är värt i dagsläget) i en sk riktad nyemission i slutet av 2011 eller början av 2012. Styrelsen vill undvika en företrädesemission (dvs som alla aktieägare får delta i), eftersom det bedöms ge för negativ effekt på Arctic Golds aktiekurs. (Tidigare tog bolaget in 25 miljoner kr i en företrädesemission i dec 2010.)

• De 25 miljoner kr som ska tas in nu (slutet 2011/bö 2012) bedöms inte räcka riktigt för att finansiera hela förberedelsearbetet före gruvstart. Det kan alltså betyda ytterligare en emission bara för förberedelsearbetet. Därefter kommer det stora finansieringsbehovet för själva gruvdriften.

Intressanta namn i Arctic Golds styrelse och bland ägarna:

• Presentationen av bolaget tidigare i september gjordes av dess vd Lars-Åke Claesson (geolog, 61 år). För frågor om ekonomi och kommande riktade nyemission hänvisade han till styrelseledamoten Tomas Björklund som även var på plats och kom upp på scenen. Tomas är ju välkänd i finansbranschen från 90-talet då han och hans bror Richard Björklund drev aktiemäklarfirman Matteus som blev en succé.

• Arctic Gold har körts igång av familjen Hjort. I styrelsen sitter Peter Hjort (ägarandel 8-9% personligen och via bolaget Grandisca Invest AB). Jan Hjort äger 3%.

• Bland Arctic Golds övriga storägare finns fastighetsmagnaten Rutger Arnhult (via sitt bolag M2 med ägarandel 6-7% i Arctic Gold).

• Och Theodor Jeansson (4% via sitt bolag TJ Junior). Han är väl son till finansmannen Tedde Jeansson som var stjärna på oljehandel via tidigare börskometen STC på typ 70/80-talet?

• I Arctic Golds styrelse sitter Ulf Tillman (bror till stjärn-aktieanalytikern Patrik?). Rutger Arnhult och Patrik Tillman är ju nära bekanta, och tex båda engagerade i klädföretaget Odd Molly (som storägare, och i Odd Mollys styrelse sitter Patrik och Rutgers fru Mia Arnhult). Rutger Arnhult var själv stjärn-aktieanalytiker innan han blev fastighetsmagnat.

Arctic Golds vd Lars-Åke Claesson sa även under presentationen (den 7 september 2011) att bolaget "inom mycket kort" ska komma med en uppdatering av hur det går med att hitta ytterligare fyndigheter i Bidjovagge.

Ett första resultat av årets borrningsarbete gavs enl honom i ett pressmeddelande "för ett tag sedan", och "inom mycket kort kommer vi att fortsätta presentera sådana analyser".

Det ska under senare delen av hösten utmynna i en uppdatering av siffran för Arctic Golds totala påvisade mineraltillgångar.

Och mycket riktigt; en knapp vecka senare (den 13 september 2011) offentliggjorde Arctic Gold ett nytt pressmeddelande med rubriken: "Ytterligare bra analyser från Bidjovagge". Beskedet där är att borrningsarbetet har fortsatt och visar på fortsättning av tidigare kända malmkroppar, vilket därmed sägs ge "förhoppningar att mineraltillgången kan ökas under hösten".

Enligt pressmeddelandet har ett borrningsarbete på över 5900 meter nu hunnit genomföras i Bidjovagge.

Det talas om några delområden av Bidjovagge:

• D-malmen

• Gerd

• Laura

• Hilde

• H-tunneln (en tunnel som drogs fram på 80-talet för undersökning mellan D-malmen och Hilde)

I pressmeddelandet pekas på att borrningarna som mest visat på guldhalter på över 7 gram per ton malm i ett delområde (alltså att jämföra med ovannämnda bedömda totala snitthalt på 2,5 gram per ton för hela Bidjovagge). Det var i området kring D-malmen och Gerd.

Det nämns sammantaget i pressmeddelandet att resultaten alltså ger "förutsättning för utökad mineraltillgång", och att "flera analyser är att vänta fortlöpande under de närmaste månaderna". Det lär alltså innebära fortsatt goda nyheter om Bidjovagge-fyndigheten framöver.

F.ö. kan nämnas att tidigare LKAB-chefen Torsten Börjemalm är styrelseordförande i Arctic Gold. Han sitter bla även i styrelserna för Guideline och Lovisagruvan.

Utöver Bidjovagge-fyndigheten i Nordnorge har Arctic Gold även guld- och basmetallstillstånd i Sverige (i Västerbotten och Norrbotten), men det är inget bolaget jobbar aktivt med för närvarande.

Obs att ovanstående beräknade totala värde på nästan 3 miljarder kr för Bidjovagge-fyndighetens outvunna guld och koppar, fördelar sig enligt följande:

• Guld: nästan 60% (1,7 miljarder kr)

• Koppar: drygt 40% (1,2 miljarder kr)

Utifrån det är alltså Arctic Golds värde till stor del beroende av kopparpriset som väl är mer konjunkturkänsligt än guldpriset? Alternativt kan man se det som att Arctic Gold är ett guldgruvbolag, fast man får kopparn "på köpet" då guldet utvinns.

Beräkningar:

• Värdet på det outvunna guldet i marken: 1,7 miljarder kr: 4,5 ton = ca 145 000 uns (1 uns = 31,103 gram), 145 000 uns * 1 780,4 dollar/uns * 6,73 kr/dollar

• Kopparn: 1,2 miljarder kr: 20 000 ton * 8 812 dollar/ton * 6,73 kr/dollar

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?