Post entry

Eureka! Projekt: Att hitta ett nytt bolag inom prioriterad bransch.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Mål – Att hitta:

  • Bransch som kommer att bli allt viktigare.
  • Bransch som av samhället/myndigheter anses viktig.
  • Inriktning med hög potential i aktuell bransch.
  • Ett bolag med hög potential avseende uppställda kriterier.

Bakgrund

Med den långa erfarenhet som jag har inom läkemedelsbranschen så delar jag den uppfattning som hela branschen haft de sista åren. Det blir allt svårare att utveckla nya läkemedel då kraven och utvecklingsfaserna är så extremt svåra att ta sig igenom då de regulatoriska kraven innebär ett stort problem. Det kostar stora summor att utveckla nya läkemedel, ett nedlagt projekt innebär ofta stora förluster.

Jag motsätter mig inte alls att det ställs stora krav, patienter måste vara säkra på att läkemedel är utvecklade på ett sätt som innebär att det ska vara så liten risk som möjligt för de som skall använda produkterna.

Detta har under de senaste åren fått mig att fundera på om det finns andra sätt att minska lidandet för sjuka människor inom olika områden.

Vad skulle man kunna göra för att kunna bota allvarliga sjukdomar, där det ofta upptäcks att sjukdomsförloppet pågått under en tid och då blir svårare att få bukt med?

Jag har blivit alltmer inriktad på att det i många fall när det gäller svåra sjukdomar är av otrolig vikt att upptäcka symptomen i ett tidigt skede. Det har visat sig på många områden att en tidig upptäckt är av yttersta vikt. Detta är inget nytt, det har alltid varit så att många sjukdomar är lättare att bota om de upptäcks tidigt.

Med detta som bakgrund har jag läst ett stort antal publikationer som pekar på att kunna diagnostisera en sjukdom i tidig fas av utvecklingen kommer att bli nyckeln för att framgångsrikt kunna bota allvarliga sjukdomar och rädda liv i framtiden.

Ju mer jag har läst desto mer övertygad har jag blivit om att just diagnostikmarknaden kommer att bli betydelsefull för hela samhället.

Med detta som bakgrund har jag valt ut bransch för att hitta rätt bolag att investera i: Diagnostikmarknaden.

Diagnostik

Det finns många stora diagnostikbolag i världen, detta är inget nytt område, men däremot kommer det att bli alltmer viktigt i framtiden att kunna diagnostisera allvarliga sjukdomar i ett tidigt skede i sjukdomsförloppet.

Stora bolag inom området idag är bla Roche, Abbot Labs, Beckman Coulter, Johnson & Johnson m fl.

Även Pharmacia har haft verksamhet inom diagnostik. Allergidiagnostikverksamheten inom Pharmacia Diagnostics såldes av Pfizer år 2004, och blev senare Phadia. Phadia växte och blev ett stort diagnostikföretag som sedermera blev uppköpt för 23 mdr kr 2011

Diagnostisera sjukdom i tidigt skede - avgörande för patienter

Det blir allt mer viktigt att kunna diagnostisera en sjukdom i ett så tidigt skede som möjligt. Ett område som det arbetas med detta är inom AD (Alzheimer´s disease). Där har det under många år pågått ett gediget arbete med att ta fram biomarkörer för att kunna diagnostisera AD i ett tidigt skede.

Länk till alz.org:

http://www.alz.org/research/science/earlier_alzheimers_diagnosis.asp

Citat från ovanstående länk:

"What if we could diagnose Alzheimer's before symptoms started?"

"Research on new strategies for earlier diagnosis is among the most active areas in Alzheimer's science, and funding from the Alzheimer's Association has spurred significant advances and steady progress".

Det anses vara det viktigaste området inom AD att kunna diagnostisera i ett tidigt skede.

Inom utveckling av nya läkemedel och metoder för tidig upptäckt av sjukdomar så är det ett ständigt återkommande mantra inom industrin:

"Vi måste kunna diagnostisera sjukdomar i ett tidigt skede, det är det viktigaste inom sjukvård och läkemedelsindustrin framöver".

Ytterligare exempel på att det framhålls som stor betydelse av en tidig diagnos. I detta fall gäller det KOL:

http://www.netdoktor.se/rok-snusfri/?_PageId=121967

Citat från professor Leif Bjermer:

"Det allra viktigaste när det kommer till KOL är tidig diagnostik".

Jag vet hur oerhört stor vikt branschen lägger på detta område och då står det helt klart för mig vilka som kommer att bli vinnare:

Alla patienter vi kan rädda från lidande och i många fall förhindra en allt för tidig död.

Att hitta rätt område/sjukdom inom diagnostik

För att kunna hitta ett viktigt område/sjukdom inom diagnostiken så finns även här viktiga aspekter att ta hänsyn till och jag ser följande kriterier som viktiga:

  • Stort samhällsproblem.
  • Stort antal insjuknade/drabbade.
  • Idag bristfälliga metoder för tidig diagnos.
  • Idag bristfälliga metoder som föranleder överbehandling.

Jag har under mitt långa yrkesverksamma liv i branschen ofta erfarit hur svårt det är att behandla vissa sjukdomar och att hitta rätt metoder. Ett typiskt exempel är cancer. I många fall omöjlig att stoppa, i bästa fall kan man då dämpa symptomen. Allt för ofta slutar det med ett bittert slut då cancern inte längre går att stoppa.

Med cancer är det som med så många andra sjukdomar: Tidig upptäckt leder i stort sett alltid till bättre respons på behandling. Resultatet blir oftast då mindre behandlingar, mindre läkemedel och framförallt en bevisad längre överlevnad. Inte minst leder en tidig upptäckt också i slutändan till att en större andel patienter kan friskförklaras.

Det stora problemet med cancer är att den i många fall upptäcks för sent. Cancer är inte lätt att diagnostisera och det finns behov av enkla och bra metoder att diagnostisera cancer i ett tidigt skede.

Just cancer kändes tidigt i mitt sökande som det rätta området att till slut hitta ett bolag med en metod som kan komma att bli viktig för cancervården.

Jag har tagit del av en stor mängd vetenskapliga artiklar och sett att det är en stor del som avhandlar hur svårt, och framförallt, viktigt det är att diagnostisera cancer i ett tidigt skede.

Se länk till IVA Kungl. IngenjörsVetenskapsAkademin och deras projekt "Cancer – Problemområde i läkemedelsutvecklingen ":

http://www.iva.se/IVA-seminarier/Cancer--Problemomrade-i-lakemedelsutvecklingen/

Där ställs en relevant och viktig fråga om läkemedelsindustrin:

"Är dagens läkemedelsutveckling fel upplagd? Vad är alternativen? Kan metoder för tidig upptäckt av risk för utveckling eller etablerad cancersjukdom bättre förhindra insjuknande respektive dödlighet i cancer?

Återigen som så många gånger tidigare både under mitt yrkesverksamma liv i min arbetsroll som när jag ofta läser i ämnet så möts man av orden: tidig upptäckt. Detta är helt klart nyckeln till framgång inom cancervården. Cancern som ofta anses som vår tids största hot mot god hälsa kan i många fall bekämpas via en tidig upptäckt!

Det pågår nu ett arbete som syftar till att starta Diagnostiska Centra, det första ett pilotförsök startar den 1/10 2012 enligt en lyckad modell som är etablerad i Danmark, se länk:

http://www.skane.se/Upload/Webbplatser/RCC/Dokument/struktur-diagnostiskt%20centrum.pdf

Beskrivningen i denna utredning som sammanställs nu går att läsa i inledningen:

”Diagnostiska centra är en åtgärd för att standardisera och effektivt koordinera en poliklinisk utredning av patienter med misstanke om allvarlig sjukdom till dess att de fått diagnos. Diagnostiska centra skall på detta sätt bidra till tidig upptäckt av cancer och bättre prognos.”

Under Almedals-veckan 2012 på cancerdagen träffades politiska ledare och sakkunniga för att diskutera cancervården, se länk:

http://www.cancercentrum.se/sv/Aktuellt/Cancerdagen-Almedalen-1/

Citat från Socialminister Göran Hägglund:

”Längre fram tror jag vi kommer att se fler screeningprogram, spådde Göran Hägglund. Vi kommer att jobba mer med tidig upptäckt och att vårda hälsan för att förebygga de sjukdomar som är livsstilsbetingade. Där kommer mycket av de stora förändringarna att ske.”

Från seminarier under dagen uppkom följande citat:

”Vad gör vi för att upptäcka cancer tidigt?”

”Kan särskilda diagnostiska centrum ge en snabbare diagnos och bättre prognos för patienterna?”

Under en längre tid har jag ställt mig frågan:

Kan det finnas eller komma fram någon metod att diagnostisera cancer i samband med uppkomsten av sjukdomen i en patient? På något sätt borde man i exempelvis ett blodprov kunna upptäcka cancer i ett tidigt skede!?

Att hitta en lovande diagnostikmetod för tidig upptäckt av cancer.

De bolag som kommer att bli framgångsrika är de som uppfyller följande kriterier:

  • Har en enkel diagnositkmetod, optimalt är då ett blodprov.
  • Patenterad teknik.
  • Unikt på marknaden.
  • Diagnostiserar cancer där man är om möjligt ensamt på marknaden.

För att söka efter en metod som klarar av att diagnostisera cancer i ett tidigt skede, helst via ett blodprov, så har vägen gått via egna kontakter och genomgång av vad som presenterats på olika mässor/kongresser inom diagnostik. Det är ofta där nyheter och innovationer presenteras.

Det första jag tog reda på var att leta efter en markör för celltillväxt som kan mätas i ett blodprov. Jag hittade då att TK (Tymidinkinas) är den enda markör för celltillväxt som kan mätas direkt i blodprov. Här finns det då en markör för tidig upptäckt av cancer som går att mäta via ett blodprov.

Tidigt hittade jag då bolagen DiaSorin och Beckman Coulter som har ett test för att mäta den enzymatiska aktiviteten i TK-proteinet Tymidinkinas (TK). Nackdelen med detta test är att det kräver ett förinkubationssteg, vilket medför att det tekniska handhavandet blir mer komplicerat.

Efter detta fortsatte jag att söka på om det fanns olika tekniker i avseende att mäta TK.

Hittade då ett alternativ i ett bolag från Sverige – Arocell.

Analyserade vad bolaget åstadkommit och vad deras teknik gick ut på och fann flera orsaker till att jag blev ännu mer intresserad av just AroCell:

  • VD Ann-Charlotte Aronsson som haft ledande befattningar inom marknadsföring, försäljning och affärsutveckling i bla Pharmacia Diagnostics, och DiaSorin.

  • Ledande personer inom Arocell kommer från ledande roller i så pass etablerade företag som Pharmacia, Baxter Healthcare, Sanofi Diagnostics samt anknytningar till WHO.

  • Ett flertal ledande personer kommer från det framgångsrika och tidigare nämnda Phadia som såldes för 23 mdr kr. Bla tidigare Vice VD för Phadia Håkan Englund

Detta väckte intressanta frågor:

  • Varför satsar VD, en tidigare högt uppsatt på DiaSorin nu på en konkurrerande produkt?

  • Varför kan Arocell knyta till sig en så pass stor mängd ledande personer som tidigare haft högt uppsatta positioner inom världsledande företag i branschen?

  • Varför väljer Håkan Englund att engagera sig i just Arocell för sin fortsatta karriär? Den erfarenhet och kunskap som Håkan Englund besitter efter alla år i branschen och efter succésagan med Phadia är mycket stora. Han kunde säkert välja bland många lukrativa anbud från större bolag i branschen.

    Slutsatsen måste bli att Arocell har något mycket intressant på gång, en teknik med väldigt stor potential.

Jag beslöt att syna Arocell och se vad som låg bakom alla från branschen starka kort i ledande befattningar på Arocell.

Arocell

Den grundläggande likheten mellan DiaSorin och Arocell är proteinet Tymidinkinas (TK). Den stora skillnaden är att Arocell valt att utveckla en patenterad teknik som istället för att på DiaSorin´s komplicerade tillvägagångssätt mäta den enzymatiska aktiviteten i TK-proteinet istället mäter Arocells

metod, TK 210, proteinet direkt med en vanlig immunoassay som lätt kan utföras på alla laboratorier med hjälp av de flesta gängse testinstrument.

Arocell förklarar själva den unika och patenterade metoden på följande sätt:

  • TK bildas när cellerna växer i snabb takt. Det släpps ut i blodcirkulationen och kan mätas i ett normalt blodprov med hjälp av Arocell´s test TK 210, vilket spar tid, minskar kostnaderna och är mer bekvämt för patienten.

  • Alla mänskliga celler utsöndrar TK men oftast bara mycket låga nivåer. Cancer är associerat med ökad celldelning och de flesta cancerformer har visat sig utsöndra onormala nivåer av TK. Koncentrationen av TK i blodet är en indikation på spridning och tillväxt av en tumör. För en specifik cancertyp kan TK visa hur aggressiv cancertumören är, vilket är en viktig parameter för att ge prognos av sjukdomen och därmed bidra till beslut om vilken vård som krävs. TK är därmed en känslig markör för övervakning av cancertumörens tillväxttakt, eftersom den mäter celldelningen och inte tumörens storlek, vilket traditionella tumörmarkörer gör.

  • Produkten är baserad på en patenterad teknologi, som är resultatet av många års forskning vid Karolinska Institutet och Svenska Lantbruksuniversitetet. Den grundläggande uppfinningen är en metod att producera antikroppar mot de exponerade ytorna på TK-molekylen. Många forskargrupper har försökt att utveckla antikroppar mot TK, men hittills har antikropparna inte varit bra nog för att kunna användas i ett immunoassay-format.

Arocell har lyckats där inga andra forskargrupper i världen lyckats. Resultatet är en fungerande och patenterad teknik som även visat sig fungera på en rad olika cancerformer med solida tumörer!Det finns idag inte några metoder som kan klara det Arocell´s TK 210 gör!

Detta är en förklaring till varför Arocell lockat till sig så många erfarna experter inom branschen. Marknaden är värd många miljarder kronor. Arocell är de enda som klarar att visa resultat i ett så tidigt skede när en cancer utvecklas. Det är unikt, ingen annan kan påvisa cancer i ett så tidigt skede.

Produktstatus

  • Hittills har Arocells teknik testats på blod från cirka 100 lymfkörtelcancerpatienter, 42 leukemipatienter samt cirka 72 friska personer. Det har visat sig att TK 210 ger resultat som är jämförbara med befintliga tester för blodcancer.

  • TK 210 har också testats på blod från ett antal cancerpatienter med solida cancerformer där tekniken även här varit framgångsrik. Det går dock i detta fall inte att jämföra med existerande TK-metoder eftersom det inte finns några kommersiellt etablerade testmetoder med tillräckligt hög känslighet för att vara kliniskt godtagbart som test för att upptäcka TK i blod från patienter med solida tumörer. Studierna har inte visat på några falskt positiva resultat (det vill säga friska patienter som diagnostiserats som cancersjuka).

  • I februari 2012 lanserades en första produkt TK 210/hem ELISA RUO, (Research Use Only)

    En viktig milstolpe då det bekräftas att produkten uppnått proof-of- concept, den fungerar.

  • För rutintestet TK 210/hem ELISA meddelades det i februari 2012 att man ämnar använda en annan råvara. Den första råvaran baserades på polyklonala antikroppar, nu kommer man istället att använda sig av monoklonala antikroppar. Av yrkeserfarenhet vet jag att denna turordning kan anses som standard, polyklonala varianten är billigare och det är vanligt att man börjar med denna. Resultaten kan variera som det gjorde i Arocell´s fall. Bolaget hade kunnat lansera produkten ändå, men vill uppnå ett resultat på 100% och väljer då monoklonala antikroppar istället. Med monoklonala antikroppar kan man ta fram utvalda funktioner och få den variant man önskar.

  • I början på juni 2012 meddelade Arocell att man inlett samarbete med det USA-baserade bolaget Genscript. Genscript känner jag själv också till och det är vanligt att världsledande läkemedelsbolag använder just Genscript för olika tjänster som bolaget tillhandahåller. Genscript håller hög kvalité på sina leveranser och är ett mycket erkänt bolag på marknaden.

Genscript kommer att leverera de monoklonala antikropparna.

  • Tidsmässigt tar en framtagning av monoklonala antikroppar inte lång tid. Det handlar ofta om endast 7-9 veckor.

  • Samarbetet med Genscript och Future Diagnostics i Holland är förtroendeingivande, resultatet innebär lansering av TK 210/hem ELISA i q4 2012.

  • Samtidigt pågår även framtagning av nästa produkter för cancerformer med solida tumörer som prostata och bröstcancer. Inom prostata kommer TK 210/prostate ELISA att lanseras 2013. Detta är områden där Arocell är i en monopolsituation, det finns inga tester på marknaden som klarar det TK 210 gör.

Arocell – Potential och möjligheter.

Efter att ha blivit intresserad av Arocell och gått igenom teknik, bolag och produkt så blev jag imponerad. Jag förstod direkt att bolaget har stora möjligheter att bli framgångsrikt. Det jag då inte var medveten om var att bolaget börsintroducerats under 2011.

Till min förvåning såg jag att värderingen på bolaget var till synes väl i underkant, endast ca 30 MKr!

  • Varför så låg värdering när man lanserat 1 produkt och då uppnått proof-of-concept?

  • Nästa produkt, testet för blodcancer TK 210/hem ELISA, är nära lansering. Feedback av positiv karaktär för denna produktutveckling borde tidsmässigt vara aktuell nu.

  • TK 210/hem ELISA för blodcancer är tillräckligt för att bolaget ska kunna visa vinst.

  • En teknik, TK 210, som visat sig fungera på mer än 10 olika cancertyper. Den första produkten för solida tumörer, för prostatacancer utvecklas nu för lansering 2013.

  • PSA-testet leder till att ett stort antal patienter behandlas i onödan. TK 210 skulle förhindra det.

  • Ett mycket stort antal tester kommer bli aktuella. Patienter som drabbats av cancer följs upp med 2-4 tester/år under 5-10 år. Volymerna når snabbt höga nivåer.

  • Arocell har ett mål satt tidigt 2011 att uppvisa en vinst inom 5 år på minst 40 MKr. Ett motiverat värde på bolaget med ett rimligt p/e-tal på 30 skulle då bli 1,2 mdr Kr. Motsvarande en kurs på 107 kr. Dagskurs 3,10 kr. Om man bara når en bråkdel av målet så är potentialen skyhög från dagens omotiverat låga värdering.

Ett svar på varför Arocell har en värdering klart i underkant är att det för allmänheten är svårt att förstå vad detta handlar om. Det som nu görs är rutinförfarande inom branschen. Man utvecklar den nya råvaran baserad på monoklonala antikroppar. Detta hade planerats att göras redan tidigare för solida tumörer. Det är bara positivt att man direkt väljer att gå över till monoklonala antikroppar.

Potentialen för Arocell´s TK 210-koncept inom endast blodcancer och prostatacancer uppges årligen vara värd stora belopp. Så här beskriver Arocell själva potentialen för dessa 2 produkter:

”Den potentiella marknaden i Europa för monitorering, det vill säga diagnostik och uppföljning av hematologisk cancer, uppskattas av styrelsen i AroCell till cirka 50 miljoner USD. Marknaden för monitorering av prostatacancer uppgick under 2007 till cirka 550 miljoner USD och beräknas under 2012 uppnå cirka 1 miljard USD.”

Detta gäller då enbart inom blodcancer och prostatacancer inom Europa. Som tidigare redovisats så fungerar TK 210 på mer än 10 olika cancerformer.

Inom diagnostikmarknaden söker de stora bolagen Abbott, Roche, Beckman Coulter, Johnson&Johnson mfl ständigt efter nya markörer för att diagnostisera cancer i ett tidigt skede.

Flera i Arocell´s ledning och styrelse har kopplingar till flera av de stora bolagen i branschen och har bra koll på vad dessa önskar.

En så pass enkel analysmetod som TK 210 som passar alla laboratorier och dessutom är fördelaktig kostnadsmässigt kommer att vara attraktiv för de stora världsledande diagnostikföretagen. De har redan intresserat sig för Arocell och TK 210. Staffan Eriksson som står bakom mycket av forskningen på TK sedan ca 20 år, sa något intressant efter mässan i Florens i Oktober 2011:

”Vi hade också givande diskussioner med att par av de större företagen inom branschen”

Betydelsen av att större företag i branschen visar intresse för TK 210 är en bekräftelse på att Arocell har något som väckt deras intresse. Samarbetsavtal med flera stora aktörer eller ett uppköp av Arocell är troligt.

Ett CE-märkt test inom blodcancer som bevisligen räcker för Arocell att visa vinst skall generera en högre bolagsvärdering. Generellt borde den närstående lanseringen av TK 210/hem ELISA och de positiva resultat som erhållits inom prostatacancer och mer än totalt 10 olika typer av cancer motivera ett väsentligt högre värde på Arocell redan i dagsläget.

Intresset kommer definitivt att bli större när resultat av utvecklingen med Genscript inkommer, vilket borde vara aktuellt nu. Min erfarenhet av framtagning av monoklonala antikroppar är mycket positiv, man får det man vill ha. En råvara som är stabil och reproducerbar.

Det kommer också Arocell att få. Värdet på bolaget kommer att växa snabbt. Det kommer också att innebära att marknaden värderar området inom solida tumörer på ett mer betydande sätt än för närvarande. Arocell´s teknik fungerar på samma sätt inom solida tumörer, TK uppstår där också. Det är bara det att ingen förutom Arocell med sin patenterade teknik har kunnat mäta detta inom solida tumörer.

Ett bolagsvärde på 150 Mkr borde uppnås när besked kommer om att utvecklingen av TK 210/hem ELISA går enligt plan och då kommer att nå CE-märkning i q4 2012. Det skulle motsvara en kurs på 13,40 kr. Idag ligger kursen på 3,10 kr. En kortsiktig potential på 332%.

Det skulle då vara inledningen på en långsiktig uppgång allteftersom de nya produkterna lanseras. Redan 2013 är det dags för testet inom prostatacancer.

Slutsats:

I början hade jag bestämt mig för att i mitt projekt hitta ett bolag, helst börsnoterat för att investera i, som skulle uppfylla mina kriterier:

  • Bransch som kommer att bli allt viktigare.
  • Bransch som av samhället/myndigheter anses viktig.
  • Sjukdom som innebär ett stort samhällsproblem.
  • Stort antal insjuknade/drabbade.
  • Idag bristfälliga metoder för tidig diagnos.
  • Idag bristfälliga metoder som föranleder överbehandling.
  • Har en enkel diagnositkmetod, optimalt är då ett blodprov.
  • Patenterad teknik.
  • Unikt på marknaden.
  • Diagnostiserar cancer där man är om möjligt ensamt på marknaden.

Efter att jag ansett mig färdig med mitt arbete och stod inför att eventuellt investera i Arocell, och då jag upptäckte att bolaget var lågt värderat och noterat på aktietorget, så var min spontana reaktion: Eureka! Jag har hittat ett bolag som jag anser uppfyller alla mina kriterier, detta är ett bolag som jag själv kan intyga att jag ser en stor potential i och att man kommer att lyckas.

Att inte fler har sett hur stor potential Arocell har handlar till stor del om okunskap, för allmänheten är det inte lätt att förstå vad det handlar om. Men om man läser på om bolaget så inser man snabbt att det inte är så avancerat och något som man förstår har en stor potential. Det har de stora bolagen inom diagnostik insett och de har som sagt visat intresse för Arocell´s TK 210. Det intresset kommer att intensifieras.

Som ett led i mitt projekt och det jag kommit fram till så har jag valt signaturen: Diagnostik

Tack för visat intresse.

Skulle till sist rekommendera att gå in på Arocell´s hemsida och läsa om bolaget och deras teknik. Arocell kommer att uppmärksammas för detta koncept.

http://www.arocell.se/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?