Post entry

Artimplant - hundens bästa vän

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För att kunna sova gott om nätterna med investeringar i förhoppningsbolag som Artimplant krävs det lite grävande utanför rapporter och pressmeddelanden. För drygt en månad sedan snappade jag upp en mycket intressant blogg där en matte skrev om sin hund som fått en korsbandsskada. Bloggen och dess kommentarer var synnerligen intressanta att läsa eftersom hundägaren avslöjade att hon valt att åka ner till Söderköpings djurklinik för att låta veterinär Krister Julinder operera hunden med Artimplants implantat Artelon CCL.

I bloggen förklarar hundägaren fördelen med implantatet jämfört med den vanligaste traditionella metoden, TPLO, som enligt hundägaren är en grym behandlingsmetod som resulterar i mycket smärta samt en lång, krävande och dyr rehabiliteringsprocess. Fördelen med Artelon CCL är att ingreppet är enkelt och hunden kan lämna veterinärkliniken redan under samma dag. I bloggen framkommer även att vissa hundar har kunnat börja spårträna redan efter 2 veckor, vilket är en överraskande positiv utveckling som även bevisar att behandlingsmetoden är mycket framgångsrik jämfört med konkurrerande metoder. I efterföljande bloggar beskriver hundägaren även att rehabiliteringsprocessen varit över förväntan och att hunden efter operationen varken visade någon smärta eller knappt någon hälta.

Således ger bloggen intryck av att Artimplant fått fram en mycket konkurrenskraftig behandlingsmetod och i en kommentar till en av bloggarna förklarar en annan hundägare att Artimplant hört av sig till henne för att spela in en intervju inför behandlingsmetodens lansering i USA. Anledningen till varför hundägaren blivit utvald är att hennes hund blivit opererad med Artelon CCL i ett ben och tidigare med den traditionella behandlingsmetoden, TPLO, i ett annat och uppenbarligen har skillnaden mellan behandlingsmetoderna varit så pass stor till artelonets fördel att Artimplant valt att använda hunden i marknadsföringssyfte inför kommersialiseringen på den jättelika veterinärmarknaden i USA.

Nu kan vi ju givetvis inte med säkerhet fastställa att Artimplants intåg inom veterinärmedicin kommer att bli framgångsrikt men oddsen för att lyckas är nog bättre än någonsin tidigare. Bolaget har bl a skrivit ett distributionsavtal med amerikanska BioMedtrix som har en bred marknadsnärvaro på den amerikanska marknaden. Den potentiella marknaden är även mycket stor i USA eftersom ungefär 300 000 hundar opereras årligen för korsbandsskador. Ytterligare täcks operationerna oftast av djurförsäkringar vilket ger förutsättningar för en snabb marknadspenetration efter att de första veterinärerna utbildats (i hundbloggen avslöjas bl a att K. Julinder under fjolåret rest till USA för att utbilda veterinärer). BioMedtrix uppskattar även att sälja 10 000 implantat redan under nästa år då den fullständiga kommersialiseringen kommer att inledas vilket spås följas av en snabb försäljningsökning.

Det intressanta är att implantatet kommer att prissättas med ett riktpris på 1 000 USD och att marginalen till Artimplant kommer att vara i standardnivå för distributionsavtal på minst 50 procent. Det krävs således inte någon avancerad räknesnurra för att räkna fram att detta avtal kommer att kunna lyfta upp biomaterialbolaget på grön kvist och förhoppningsvis även ge raketbränsle till aktiekursen, förutsatt att BioMedtrix verkligen lyckas uppnå målsättningen.

Efter de tidigare två misslyckade licensavtalen inom humanmedicin med SBI och Biomet Sports Medicine ser det alltså nu ut som att det kommer att bli tredje gången gillt för Artimplant. Det var sannolikt också delvis detta distributionsavtal som var en av orsakerna som fick Artimplants VD Hans Rosén vid en bolagspresentation vid Remium i våras att göra det visionerande uttalandet att biomaterialbolaget siktar på att nå en lika stor försäljning och marknadsandel som Nobel Biocare. Med tanke på att Artimplant ifjol omsatte 12 Mkr ringer dock omedelbart varningsklockorna och frågan är om det verkligen är så förtroendegivande för en VD att uttala sig med så pass stora framtidsvisioner samtidigt som konjunktursläggan går bärsärkagång bland förhoppningsbolagen? Man bör alltså dra öronen åt sig, men hur man än vrider och vänder på det gällande Artimplant, och trots att bolaget haft en trög inledande försäljning inom humanmedicin, så hör faktiskt Artimplant till ett av börsens mest spännande bolag tack vare att biomaterialbolaget ligger i framkant med sitt biomaterial samt att ett tiotal produkter redan finns godkända för försäljning, vilket innebär att det finns förutsättningar för en rakettillväxt när artelonet når en fullgod marknadsacceptans.

Personligen anser jag således Artimplant som en självklar krydda i en långsiktig portfölj - för lyckas bolaget kommer avkastningen att bli synnerligen angenäm och som en långsiktig riktlinje kanske det är värt att memorera ytterligare ett uttalande som den futuristiske VDn gjorde vid Remiums kapitalmarknadsdag. Hans Rosén estimerade nämligen att bolagets nuvarande huvudprodukt för behandling av tumbasartros, ”Artelon CMC Spacer”, om 5 år, skulle stå för mindre än 1 procent av bolagets totala omsättning. Prognosen byggde på att majoriteten av försäljningen då skulle komma från MTP Spacern - för behandling av artros i tåleden, Tissue Reinforcement - för behandling av mjukvävnadsskador samt den veterinärmedicinska applikationen Artelon CCL.

Idag står försäljningen av Artelon CMC Spacern för omkring 80 procent av Artimplants totala omsättning, vilket räknat på fjolårets siffror skulle motsvara cirka 9,6 Mkr. Beaktat detta, innebär Roséns uttalande alltså att Artimplant om fem år skulle omsätta minst 960 Mkr vilket uppskattningsvis skulle kunna innebära en vinst på kanske 500 Mkr. Multiplicerar vi detta med en försiktig vinstmultipel på 15 skulle börsvärdet landa på 7,5 miljarder kronor. Om vi då gör en snabbspolning tillbaka till verkligheten och dagens börsvärde på cirka 100 Mkr känns detta uttalande absurt men prognosen kittlar kanske ändå tillräckligt för att hindra oss från att trycka på säljknappen i ett alltför tidigt skede, för min försäljningsberäkning på 960 Mkr är ju även beräknad på en konstant försäljning av Artelon CMC Spacern, beräknad på fjolårets nivå.

Artimplants kvartalsrapport som presenteras på onsdag kommer dock inte ännu att visa på någon rakettillväxt men kanske kommer rapporten att avslöja positiva signaler i utvecklingen för såväl humanmedicin samt inom veterinärmedicin, framförallt hur det går för den inledande säljuppbyggande studien för CCL i USA som kommer att användas som marknadsföringsgrund inför nästa års fullskaliga lansering. Ytterligare pågår en kommersialisering inom odontologi i Europa för Artelon Cosmetic, som är ett implantat ämnat att använda vid uppbyggnad av mjukvävnad i munnen i samband med dentala applikationer. Även inom detta kan det dyka upp positiva överraskningar.

En slutlig intressant detalj som jag lagt märke till med åren då jag följt Artimplant är att när bolaget har en telefonkonferens kopplad till rapporten, då tenderar rapporten innehålla positiva överraskningar och vice versa med rapporter som inte följs av någon konferens. Hoppeligen fortsätter således den positiva trenden på onsdag då det avviserats en telefonkonferens i i samband med presentation av Q2-rapporten. En sak är i alla fall säker – att så länge hunden är människans bästa vän finns det förutsättningar för att Artimplant skall bli hundens bästa vän.

Länk till det intressantaste inlägget i hundbloggen:

http://my.opera.com/kristallen/blog/jag

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?