Post entry

Tummen upp för Artimplant

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Artimplant rusade i förrgår på börsen efter att bolaget avslöjat att de i Europa fått klartecken att marknadsföra, Artelon CMC Soft, ett nytt implantat som gradvis bedöms ersätta Artelon CMC Spacer som inte visat sig vara en optimal produkt. För att få en inblick i detta behöver vi vrida tillbaka klockan ett snäpp.

Inom affärsområdet Resurfacing utvecklar Artimplant implantat som är tänkta att ge patienter med artros bättre livskvalitet. Artros är en smärtsam folksjukdom där brosket successivt slits ned och som inte går att bota med mediciner. Initialt ges smärtlindrande läkemedel men desto längre sjukdomen framskrider desto större blir behovet av ett kirurgiskt ingrepp och då vanligtvis steloperation vilket förändrar handens anatomi och ger sämre rörlighet. Artimplants biomaterial Artelon är ett syntetiskt nedbrytningsbart implantat och fungerar som en klätterställning där ny vävnad samt ben kan byggas upp, samtidigt som alltså implantatet långsamt bryts ned. Inom indikationen artros saknas idag liknande implantat på marknaden vilket ger Artimplant en unik position men samtidigt en tuff uppgift då de själva tvingas bryta mark för att övertyga ortopederna.

2005 lanserades implantatet Artelon CMC Spacer för behandling av artros i tumbasleden som är en led i tummen. Då ungefär 1 miljon människor i västvärlden varje år diagnostiseras för förslitningsskador i tumbasleden var förväntningarna stora på det unika implantatet. Amerikanska Small Bone Innovation som har försäljningsrättigheterna för produkten lyckades också inledningsvis mycket bra då försäljningskurvan gick spikrakt upp. Dessvärre gasade de på för mycket och slarvade med att säkra upp operationerna vilket är mycket viktigt då patienten behöver följa rehabiliteringsprogrammet noggrant för att nå ett bra resultat. Således blev många operationer misslyckade och när negativa fallrapporter, alltså på enstaka patienter, började dyka upp, rasade försäljningen. Därtill publicerades en svensk studie som visade att spacern inte var bättre än konventionella behandlingsmetoder.

Som utomstående är det givetvis oerhört svårt att få en klar inblick i detta. Vi vet dock att negativa fallrapporter publicerats där implantatet använts på fel led. Ortopederna har alltså på eget bevåg äventyrat produkten med att använda den på en led som implantatet inte varit konstruerat för. Detta är självfallet oerhört olyckligt för Artimplant men det är också rätt uppenbart att implantatet inte fungerar optimalt vid användning på rätt led då den svenska studien väcker frågetecken, även fastän det är viktigt att påpeka att flera tusen amerikaner idag går omkring med en fullt funktionell tumbasled tack vare Artelon CMC Spacer. Förhoppningsvis har Artimplant tillsammans med SBI nu identifierat problematiken med spacern då de nu tagit fram en ersättare, där storleken dessutom kan anpassas efter patientens behov och som därtill bygger på liknande textildesign som Artimplants implantat för vävnadsförstärkning, Artelon Tissue Reinforcement, som ledningen hittills varit lyriska över. Att återvinna förtroendet på marknaden kommer dock att ta tid. Därmed kommer Artimplant att få förlita sig på Artelon Tissue Reinforcement.

Här är utsikterna relativt goda då snart en amerikansk säljstödjande studie sannolikt kommer att publiceras vilket är en förutsättning för ökad försäljning. Det är dock intressant att notera att bolagets egenförsäljning, som i huvudsak omfattar ATR, ökat från i princip noll till drygt 11 Mkr ifjol. Det är inte dåligt då säljarna fått förlita sig på enstaka fallrapporter (på 1 patient) och deras munvighet. Under Q1 har även nya ATR-implantat lanserats i USA vilket bör kunna synas i försäljningen vid kommande rapport. Därtill avslöjar bolaget i den nytryckta årsredovisningen att implantatet nu fått godkännande att börja säljas till amerikanska militär- och veteransjukhus. Det är självfallet ett steg framåt. Något som ytterligare kan komma bolaget till gagn är att en handfull konkurrenter inom ATR-marknaden ifjol fick dryga böter för att de mutat kirurger vilket förhoppningsvis nu öppnar upp tidigare stängda dörrar för Artimplants produkter. Då implantaten kostar 2 000 – 3 000 usd och då huvuddelen av detta landar i Artimplants fickor samt då vi väntar på publicering av flera studiedatan har mina förväntningar på sistone stegrats även fastän jag ännu inte är övertygad om att bolaget kommer att överleva. Rättsliga processer brukar dock ta mycket lång tid i anspråk (gällande de 9 CMC-patienter som stämt licenstagaren SBI och Artimplant) och under tiden kommer sannolikt aktiekursen vara volatil vilket det självklart går att tjäna pengar på. Huruvida detta kommer att vara dödsryckningar återstår dock som sagt att se men då nu aktien börjat sjunka tillbaka mot tidigare sönderbombade nivåer, tror jag liksom placera.nu att aktien är köpvärd på kort sikt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?