Post entry

ASTG - Tekniken fascinerar och stora avtal kan presenteras mycket snart

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Utsikterna för ASTG och dess aktiekurs ser nu betydligt positivare ut än tidigare. I veckan kom beskedet om att bolagets IMU:er klarat de kritiska slut-testerna inom den stora upphandlingen, ASTG är en av två aktörer kvar. Dessutom försvann ett orosmoln när de billiga aktierna kom ut på marknaden och köptes upp väldigt fort. Nedan följer en fördjupning av ASTG och dess två minst sagt intressanta områden.

ASTG utvecklar, tillverkar och säljer stabiliserande VSAT antenner för framförallt marina installationer. Antennsystemet är baserade på en robust fyraxlig stabiliserande plattform som kan utrustas med olika antennlösningar beroende på radiofrekvens och användningsområde. De flesta liknande produkter på marknaden har bara tre axlar, vilket inte ger samma exakthet och stabilitet något som den militära sektorn ställer väldigt höga krav på. ASTGs antennsystem har genomgått omfattande MIL-tester med godkänt resultat. Tekniken kring antennerna handlar förenklat om en mekanisk robot, försedd med avancerad radioteknik, uppkopplad mot satelliter 36 000 km ovanför ekvatorn som möjliggör kommunikation på militära fartyg.

I ASTG ingår även det helägda dotterbolaget AIMS AB som utvecklar och säljer avancerade tröghetssensorsystem s.k IMU:er. Dessa är tekniskt avancerade och avsedda för mätning av rörelser i tre dimensioner och optimeras speciellt för varje kundapplikation. Bolaget ser en bred marknad för sina IMU:er där bland annat självkörande bilar är en spännande applikation. ASTG står alltså på flera ben med sina två affärsområden som har och kan generera stora ordrar.

Positiva utsikter inför stundande upphandling

ASTG deltar för närvarande i en omfattande systemupphandling som beräknas uppgå till lägst 200 MSEK men kan bli så stor som uppemot 800 MSEK avseende IMU:er med en större aktör inom sitt område.

“Med den information vi har idag uppskattar vi att ordervärdet för IMU i detta projekt under en femårsperiod uppgår till som lägst 200 miljoner kronor. Volymerna kan mycket väl bli både tre och fyra gånger större. I detta sammanhang vill vi poängtera att större volymer kan komma att pressa priserna samt även öppna för att kunden väljer fler än en leverantör", skriver ASTG.

För ett tag sedan gick bolaget ut med att deras kundanpassade IMU-lösning har utsatts för hårda tester som den klarat av väl. Men även att det endast är ASTG och en annan leverantör kvar i upphandlingen som skulle få möjligheten att delta i slut-tester under januari 2019. Bolaget säger att de ser mycket positivt på möjligheterna att vinna upphandlingen och att någon form av avtal kommer på plats med kunden under våren 2019. I onsdags 27/2 meddelade bolaget att det har klarat av det kritiska slut-testerna i januari och att det nu fortsätter arbeta med finjusteringar.  

_“__Överenskommelsen uppges konkretisera ASTG:s fortsatta åtaganden i samband med att ASTG och kunden gemensamt finjusterar gyro-känslighet samt filtrering av sensordata för att på bästa sätt passa kundens applikation.”_

PM om avtal kan alltså ligga så nära som en månad bort i tiden. Har den andra leverantören klarat av slut-testerna? Det vet vi inte, men när ASTG säger att de börjat arbeta med kundanpassade finjusteringar måste det ligga väldigt bra till i upphandlingen känns det som. Med tanke på att det kan bli så att båda leverantörerna får dela på upphandlingen känns utsikterna väldigt goda att ASTG får hela eller en del av upphandlingen. Skulle bolaget vinna en sådan här stor upphandling som uppgår till många gånger dagens börsvärde, behöver de så klart öka sin produktionskapacitet. Alltså externt kapital kommer behövas ta in på något sätt, en sådan kapitalanskaffning är utav offensive karaktär för expansion.   

Stabiliserade satellitantenner och samarbeten

Nyligen har ASTG inlett serieleveranser av stabiliserade satellitantenner till sin israeliska kund för marina installationer. Totalt uppgår avtalet till 4,6 miljoner USD och förväntas pågå under hela första halvåret 2019. ASTG hyser också förhoppningar om fler beställningar från sin israeliska kund som i så fall innebär att leveranserna kommer att fortgå under hela 2019. Antennverksamheten väntas bidra med goda kassaflöden till ASTG under 2019 och framöver.

I tidigare prospekt från bolaget nämns arbetet med kommande serieleveranser till IAI. Nedan (betald artikel) bekräftar även att kunden är Israel Aerospace Industries (IAI) där man kan läsa bland annat följande:

"Köpare av utrustningen är försvarsföretaget Israel Aerospace Industries (IAI) och antennen är byggd efter vissa specifikationer som de två företagen kunnat utveckla genom samarbetet."

https://www.nwt.se/2017/02/24/unik-antenn-baserad-pa-karlstadskunnade/?orderStatus=closed?auth?auth=true

Israel Aerospace Industries (IAI) är en Israelisk kund inom försvarsindustrin som ägs av Israeliska staten. IAI grundades av inga mindre än Shimon Peres och Al Schwimmer. Shimon Peres har tidigare varit Israels president. IAI ligger i framkant globalt när det gäller säkerhet (Israel är ett av världens länder som satsar mest på säkerhe****t). IAI har nu valt ASTG:S satellitantenner, vilket måste ses som en riktig kvalitetsstämpel!  IAI har dessutom flera dotterbolag, varav ett är i USA - IAI North America.

IAI är även verksamma inom många fler områden där ASTGs teknik kan komma att användas, till exempel förarlösa enheter. Se nedan video från IAI:

http://www.iai.co.il/2013/18892-en/BusinessAreas_UnmannedAirSystems.aspx

För några veckor sedan meddelade ASTG att det har fördjupat sitt återförsäljaravtal med Datapath som är en ledande leverantör av lösningar för satellitkommunikation till statliga kunder och kritiska infrastruktur marknader. Datapath har en globala försäljningsorganisation för bland annat stabiliserade VSAT-Antenner. Nedan beskriver Datapath översatt till svenska vad samarbetet med ASTG betyder för dem****, vilket jag tycker alla borde läsa noga:

Av överenskommelsen med ASTG uppgav DataPaths koncernchef Sherin Kamal: "ASTG Maritime Solution är ett viktigt tillägg till vår portfölj, vilket gör att DataPath kan erbjuda våra kunder ännu mer breda satcom- och trådlösa lösningar. Marknaden har frågat oss om en maritim lösning med samma innovativa, modulära och robusta design som vårt nuvarande VSAT-erbjudande och jag är väldigt exalterad att nu kunna uppfylla våra kunders begäran. Inte bara kommer vi att erbjuda en maritim lösning som uppfyller alla krav som krävs för militär användning, men med den innovativa och kreativa designen från ASTG erbjuder vi nu en avancerad lösning till en mycket attraktiv prispunkt."

Datapath har inte vilka kunder som helst, nedan bild visar Datapaths kunder inom segmentet Government som framöver kan tänkas börja använda sig av ASTGs produkter.

https://datapath.com/company/case-studies/

Tidigare har ASTG fått bud på sin antennverksamhet men avböjde detta bud, vilket känns givet när man nu börjar förstå den enorma potentialen för verksamheten. Vid rätt bud kan man nog tänka sig att ASTG kanske säljer verksamheten, vad en sådan prislapp skulle ligga på kan man bara spekulera kring. Men nu ligger största fokuset på den stundande upphandlingen. Där Risk- Reward känns riktigt bra efter att slut-testerna fallit väl ut. Utsikterna ser goda ut till en positiv aktieutveckling för ASTG där nuvarande börsvärde uppgår till ca 65 MSEK.    

Disclaimer:

Äger själv aktier i ASTG. Aktier medför alltid en risk och alla beslut sker på eget ansvar. Det finns alltid en risk att du inte får tillbaka det pengar du investerat i aktier. Gör alltid din egen analys och research. Med reservation för felskrivning.

https://www.astg.se

https://www.bequoted.com/bolag/exeotech/prospekt/?file=prospekt-med-anledning-av-forestaende-foretradesemission-18537/c2sat_prospekt_2010_100528.pdf

https://datapath.com/datapath-announces-new-maritime-satcom-solution/

https://www.bequoted.com/bolag/astg/pressmeddelande/?file=astg-offentliggor-memorandum-63319/ASTG_Memorandum_2018.pdf

https://iainorthamerica.com/

http://www.iai.co.il/2013/22031-en/homepage.aspx

https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/02/27/astg-astg-har-passerat-kritiska-tester-i-upphandling.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2019/02/25/astg-astg-nytillkomna-aktier.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2019/02/08/astg-astg-astg-och-datapath-fordjupar-det-globala-forsaljningssamarbetet.html

https://www.avanza.se/placera/telegram/2018/11/28/astg-astg-gar-inte-vidare-med-anbud-pa-antennverksamheten.html

https://www.bequoted.com/bolag/astg/pressmeddelande/?file=astg-offentliggor-memorandum-63319/ASTG_Memorandum_2018.pdf

https://investor.astg.se/pressmeddelanden/astg-guidar-runt-pagaende-imu-upphandling-63030?page=4&regulatory=1

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?