Post entry

Pfizer bud på Wyeth?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Enligt Bloomberg är ett bud från läkemedelsjätten Pfizer nära förestående på Wyeth. Ett bud som enligt uppgifter till Bloomberg väntas ligga på 68 miljarder dollar eller 50,19 dollar per aktie och som till två tredjedelar kommer vara i kontanter. Om så sker och allt går i lås kommer Pfizer behålla sin plats som världens största läkemedelsbolag och därmed minska effekten när exempelvis Lipitor patentet löper ut sent 2011.

Att Pfizer behöver göra något är uppenbart och det har stått klart i ett par års tid medan vd Jeff Kindler hela tiden framhållt att Pfizer ska komma ur sin "kris" genom att fokusera sin FoU och anpassa sin kostnadsmassa till en ny framtid. Bolaget sitter på en enorm finansiell resurs på omkring 25 miljarder dollar som nu verkar komma brännas av på ett köp av ett annat bolag med problem. Är 0,5 + 0,5 =2 eller kommer dessa bolag, bortsett från glädjen för Wyeths aktieägare verkligen att bli mer spännande för en långsiktig investerare. Kommer ett köp av ett annat bolag med tillväxtproblem få investerare att ompröva bilden av dessa bolags framtida möjligheter? Visst kommer det kunna skäras ned, vilket Jeff Kindler vissat sig vara bra på, och vinsten per aktie kunna hållas på en vettig nivå efter 2011. Men frågan är ändå iom nte oron för framtida patentfall kommer fortsätta dominera investerares bild av denna potentiellt nya konstellation.

Det som onekligen skulle vara positivt för börserna och sektorn är att Pfizer/Wyeth kommer frigöra mycket kapital då förvärvet antas till stor del kunna finansieras med kontanter samt att det visar på en gnutta ljus inom företagslånemarknaden. Kanske får vi dessutom ett höjt bud från Roche på Genentech i början av februari.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?