Post entry

Respiratorius AB - läkemedelsaktie

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Respiratorius AB aviserar en börsnotering, mycket lägligt. Läkemedelsaktier är vanligen konjunkturoberoende, och när de dessutom har en lättbegriplig affärsidé kan det vara värt att syna prospektet lite mera noggrant.

Företaget har sedan starten 1999 arbetat med forskning kring nya effektiva läkemedel mot KOL och svår astma.

Lösningen är få de millimetertunna luftvägarna i lungorna att slappna av och vidgas. När detta sker känner patienten en lättnad.

KOL är en kronisk obstruktiv lungsjukdom, och tillsammans med astma är den en av de två vanligaste och snabbast växande folksjukdomarna i världen. Världsmarknaden för läkemedel mot KOL och svår astma uppgick 2007 till 28 miljarder USD.

Respiratoruius AB har nu inlett samarbete med ett större internationellt läkemedelsbolag, samtidigt som kliniska försök visar att de har en läkemedelskandidat med överlägsen effekt jämfört med dagens KOL-mediciner.

Det är alltid svårt att veta hur man skall hantera nyintroduktioner. Vanligen är bolaget som mest välputsat när det skall ställas ut till allmän handel. Samtidigt så finns en säljare, som försöker få ut ett så fördelaktigt pris som möjligt.

Desto större anledning att skriva en blogg, men några allmänna funderingar och rekommendationer.

Respiratorius AB var aktuellt för börsnotering redan sommaren 2006, men då valde huvudägarna att avvakta, med tanke på det då volatila börsklimatet. En riktad nyemission stärkte finanserna tillfälligt. Nu har så slutligen stunden kommit.

Det svåraste är att sätta ett rimligt värde på bolaget. Dels därför att det är ett medicinskt forskningsbolag och dels för att marknaden fortfarande är svårbedömd.

Under första halvåret 2008 förekom ingen försäljning, och förlusten var negativt. Juli till september 2008. Är läget ungefär likadant. Kassan stärktes då av en riktad emisson, med 11 miljoner kronor.

Den vanliga tumregeln i samband med forskningsbolag är att antingen så är de ordentligt undervärderade. Det gäller de bolag som så småningom lyckas, eller så är de övervärderade. Det sistnämnda inträffar i de fall företaget inte når det uppsatta målen.

Under 2009 kommer toxikologistudierna att starta, med bättre data och högre kvalitet. Detta kan ske, tack vare samarbetet med det icke namngivna större läkemedelsföretaget. Kan det vara AstraZeneca, eller är det något amerikanskt bolag? Det vet vi ännu inte.

Vad vi vet är att VD Jörgen Gustafsson, närmast kommer från AstraZeneca där han som Evaluation Director var globalt ansvarig för utväårderingar av externa läkemedelssubstanser inom terapiområden andningsvägar och inflammation.

Jag kan tänka mig en viss uppmärksamhet i samband med börsintroduktionen, och rådet blir att köpa in sig med en mindre summa. När bilden sedan klarnar framemot sommaren, kan man öka, eller minska, beroende på den nya information som tillkommit. Respiratorius AB har i nuläget forskat i tio år och kan därmed sägas vara etablerade.

--

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?