Post entry

Atlas Copco ger dubbla besked

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Atlas Copco B 56 kr

Ett rekordresultat räcker inte, när företaget samtidigt meddelar att efterfrågan är mycket svag. Man bör ta det på allvar när ledningen framställer saken på det viset. Atlas Copco har redan bestämt sig för att säga upp 3000 personer.

De lägre råvarupriserna gör att många planerade investeringar inom gruvindustrin skjuts på framtiden. Efterfrågan viker på samtliga områden.

Även SKF och Volvo har liknade problem.

En ljuspunkt är att bolaget behåller utdelningen oförändrad, med motiveringen att den finansiella ställningen är god och kassaflödet stabilt. Åtgärderna frigör kapital, och lånen förfaller långt fram i tiden.

Jag tycker att det finns något lockande hos de bolag som behåller utdelningen i de tider när aktieägarna behöver pengarna som bäst. Det ger ett förtroende för bolaget, och en stabilitet i aktieägandet.

Man kan fråga sig varför somliga bolag drar in på utdelningen just när kursen störtdyker. Visst kan jag ha förståelse för att krissatta bolag inte kan dela ut pengar i kärva tider, men samtidigt så innebär det att aktieägarna lämnas i sticket när marknaden viker. Atlas Copco är här ett föredöme.

---

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?