Post entry

En av börsens billigaste aktier visar resultat.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Man tjänar pengar på guldets uppgång som nedgång.

Satt i våras och sållade igenom börsens bolag. Ett nöje som jag sannolikt delar med er andra. Fastnade dock vid AU Holding.

Bolaget är dock ganska komplex och man har från 2009 ändrat fokus då bolaget såg lite annorlunda ut; dentalguld stod för en procentuellt sett större del av omsättning och bruttovinst, bolaget anpassade sig till de växande mängderna skrotguld samt finjusterade processerna för att få till lönsamheten. I dagsläget står skrotguld för den övervägande största delen av omsättningen, och de bör ha förbättrat processerna. Vad jag har förstått så försöker de inte vara exponerade i så stor utsräckning mot guldpriset och mot olika valutor (samt andra ädelmetaller). affärsmodellen handlar inte om att spekulera i rörelser på dessa marknader, utan om att sälja varor och tjänster. Därför verkar de som att de arbetar med att balansera metalltillgångar och -skulder, samt minimera handelsexponeringen. Denna går dock inte helt och hållet att rationalisera/försäkra/hedga bort på ett sätt där kostnad och risk får en helt riskfri balans, så viss exponering finns sannolikt. Bolagets marginaler påverkas därmed åt båda hållen av ädelmetallernas och valutornas fluktuationer.

Bolagets Grundidé är att erbjuda tjänster och produkter från hela guldsektorn. Vet dock inte riktigt hur bolaget har tänkt ut hur det skall gå till då man vad jag veterligen känner till enbart kan räkna med att tjänsterna från raffinering samt handel med skrotguld/Finguld. En långsiktig idé är att man sonderar terängen efter potentiella förvärv. Och även där så vet jag inte riktigt hur man skall gå till väga då huvudägarna med VD.n i spetsen är starkt emot eventuella nyemissioner och bolagets VD är inte direkt känd för att blåsa upp aktiekursen, då man kan räkna de pm bolaget skickar ut till ca 5 om året. Han måste då räkna med anser jag att förvärva bolag med direkta likvider. Vilket bolaget i förvisso inte lider brist på, man har ju tom gjort sig näst intill skuldfria.

Man är idag en av de större aktörena på marknaden.
och desutom en av få som desutom får utprägla sina egna guldtackor jämte boliden.

Bolaget kommer sannolikt göra en vinst i år på minst 5 miljoner efter skatt. Detta imponerar alla dagar i veckan när man sätter det i relation till börsvärdet på 23 miljoner.

Om man lyckas fortsätta med denna kulumativa vinst och omsättningsökning framöver kommer vinsten under 2013 uppgå till ca 19 miljoner. Om bolaget då fortfarande har goda utsikter är ett p/e-tal på 15 rimligt och då skulle börsvärdet uppgå till 285 miljoner eller ca 2 kr per aktie. Naturligtvis ska man vara försiktig med sådana här antaganden men det visar ändå på den stora potentialen.

Om man når en vinstökning på 100% i år skulle vinsten efter skatt bli ca 5 miljoner vilket motsvarar ett p/e-tal på ca 4,6 Personligen tycker jag att det är lite väl lågt Jag tycker att drygt 8 borde kunna vara inom räckhåll.Om man antar att företaget går med vinst alla kvartal i år så kommer man att ha ca 12 vinstrika kvartal i rad vilket ökar förtroendet rejält och även värderingen.

Men om vi räknar lite konservativt med ett p/e-tal på 8 och en vinst på 5 miljoner skulle det motsvara en börskurs på ca27 öre. Med ett p/e-tal på 10 motsvarar det 35 öre per aktie.

kurs i rådande stund är nu ca 16 öre/ 23Mkr

jag tror inget annat bolag på börsen kan visa så bra nyckeltal som Au holding gör. jämför själva och notera att det kommande kvartal 4 får anses som det absolut det bästa kvartalet för helåret. så sannolikt gör man en betydligt större nettovinst än vad jag har presenterat här på sidan.

**Kvartalsredogörelse för perioden 01.01.2011 - 30.09.2011

- Omsättningen för perioden uppgick till 566,3 Mkr (227) vilket motsvarar en ökning med ca 150 %.**

- Koncernens rörelseresultat uppgick till 4 786 tkr (1 782), en ökning med ca 170 %.

- Koncernens resultat efter finansiella poster uppgick till 4 562 tkr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?