Post entry

Auriant - Sommarens guldregn

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Omkring 20’e juli kommer Auriant leverera sin produktionsrapport för andra kvartalet. Troligtvis kommer den visa produktionstillväxt på 70-120% jämfört med Q1 i år. Redan under Q1 var tillväxten 72% och kollar vi på Q2 som är ett betydligt starkare kvartal bör produktionen vara ungefär 270kg. Enligt mailkontakt med VDn så finns inga hinder för att producera dom tidigare prognostiserade 1000kg guld i år som lovats. Brexits inverkan på guld- och dollarpriser samt den extremt starka tillväxten som väntas i år gör den här aktien högintressant att köpa infår produktionsrapporten som väntas sent nästa eller tidigt nästnästa vecka.

Affärsidé

Affärsidén beskrivs utförligt i både http://www.redeye.se/aktiebloggen/auriant-mining-arets-guldrushhttp://www.redeye.se/analys/userreport/auriant-mining-watch-out-here-comes-turnaround. Kortfattat så gräver man guld i Ryssland ur flera olika gruvor. Initiala investeringar är gjorda och produktionen är nu igång med full effekt.

Kraftigt sänkta kostnader

För den som läst hela delårsrapporten för första kvartalet och dessutom följt bolaget via PM vet dels att förlusten i Q1 beror på skattemässig bokföring om ca 10 MSEK, och dels att räntan sänkts på bolagets obligationslån om 375 MSEK från 7.3% till 2% samtidigt som räntan för ägarlånen om 46.34 MSEK sänkts från 10% till 2%. Per kvartal ger räntesänkingen, som trädde i kraft från och med första mars, en besparing på drygt 3.9 MSEK per kvartal, vilket såklart påverkar det kommande resultatet rejält.

Kraftigt ökad produktion

För den som läst på om hur gruvproduktion fungerar och vet att Tardan är ett dagbrott är det ingen överraskning att första kvartalet är det sämsta. Frost och kyla gör det helt enkelt svårt att jobba. Andra kvartalet är väsentligt bättre, och med tanke på att lakningshögarna, dvs den oprocessade malm som väntade på att köras genom en process som skiljer guld från grus, ökade med 75% är det rimligt att anta att guldproduktionen kommer öka med som allra minst så mycket jämfört med första kvartalet. Det skulle innebära guldproduktion på 251.65kg. Det ger 400kg hittills i år. Förra året producerade Q3 och Q4 runt 600kg tillsammans så att bolaget är i fas med sina estimat på 1000kg stämmer helt och fullt. Speciellt eftersom det är räknat utan vidare tillväxt i Q3 och Q4 kontra samma perioder förra året.

Kraftigt höjda marginaler

Auriant har genomfört betydande besparingsprogram. Den som jämfört produktionskostnaden per “troy ounce”, dvs den enhet som guldpriset mäts i, vet att man gått från $1500 till $722 för första kvartalet i år, när brytkostnaden är relativt hög pga att kylan försvårar arbetet. Att sänka produktionskostnaden med mer än hälften är dock en rejäl förbättring, och vi kan alltså vänta oss ytterligare sänkningar under andra kvartalet.

Högre guldpris och dollarkurs

Brexit må vara katastrof för många investerare, men ägare av Auriant-aktien kan glädja sig åt att guldpriset rusat i höjden och att både kronan och euron sänkts kontra dollarn. Vi kan alltså vänta oss en kvartalsrapport som har rejäla extravinster i form av valutakursändringar.

Bonusintäkter finns

Solcocon

Auriant har i dagsläget prospekteringsrättigheter för flera områden. En av dessa, Solcocon, finns det intresse av att sälja av. Enligt mailsvaret från VD’n, som kopierats i sin helhet tillsammans med frågorna nedan, finns det intresserade köpare. Det är oklart vad försäljningspriset blir, men man kan anta att det räcker till lite mer än en mjukglass i sommar och det skulle definitivt ge glädjeskutt i aktiekursen. Tidigare har det kommunicerats att intäkter från en försäljning skulle gå till att betala av lån, vilket skulle bidra till att lösa bolagets enda svaga punkt bokföringsmässigt. För den som själv vill gissa på försäljningspris finns det enligt offentliga uppskattningar ca 16 ton guld i Solcocon. Med dagens guldpris motsvarar det lite drygt 684 miljoner dollar.

Förbetalda skatter

Auriant har tidigare betalat 6.3 miljoner dollar i skatter som man har rätt att kvitta mot framtida vinster. Vinstsiffrorna kommer alltså putsas litegrann ett tag framöver, precis som dom sotades ner av liknande skattetekniska skäl i Q1-rapporten.

GKZ på Kara-Beldyr

En “GKZ” är helt enkelt en uppskattning av befintliga guldreserver som skickas in tillsammans med en ansökan om att bryta guldet till den ryska regeringen. Det är det sista byråkratiska steget att passera innan brytning faktiskt kan komma igång. VD har bekräftat att GKZ på Kara-Beldyr kommer under Q3. Där förväntar sig Auriant att addera över 20 ton till sin befintliga reserver. Kara-Beldyr är belägen i samma region som Tardan, vilket kommer innebära synergiefekter när brytningen rullar igång, och vi kan förvänta oss lägre kostnader per uns så länge det finns kostnadseffektiva reserver att bryta i båda gruvorna. Att produktionen ökar när man bryter ytterligare en ådra säger förstås sig självt.

“Kara-Beldyr is a very promising gold deposit located in the same region as Tardan. During 2015, we worked on developing a feasibility study, and in 2016 a Reserve report will be approved by GKZ. We expect to add 20 tonnes of gold reserves to our existing resource base.“

“Our most promising asset is Kara-Beldyr. At present, we are working on developing a feasibility study and proving our reserves at the State Commission on Reserves (GKZ). At the same time, we are searching for contractors for engineering and construction works. “

Kommande triggers

Flera saker som mailkonversationen med VD’n visade på tyder på att Auriant går ett PM-rikt år till mötes.

  • Verksamhetsuppdatering för Q2 runt 20 juli.
  • GKZ reserve report i slutet av Q3 på Kara-Beldyr som Auriant anser vara deras största tillgång.

    • GKZ reserve report är en ansökan om att officiellt få bryta guldet. Ett godkännande betyder att Auriant växer som bolag, både i omsättning och i vinst.
  • Försäljning av Solcocon. VD har bekräftat att det finns intressenter för licensen.
  • Uppdaterad reserve report på Tardan och Greater Tardan.

    • Det finns anledning att tro att guldreserverna vid dom båda gruvorna är större än man tidigare trott. En ny rapport kommer sannolikt visa att bolagets tillgångar är värda mer pengar än man tidigare sagt.

Mailsvar från VD

What are the the plans for Solcocon? Has anyone shown interest?

Plan is to sell off. We see certain interest in the license.

Can you please explain this “We continue to report negative net income. According to Russian tax legislation, accrued losses are accumulated in the statement of financial position and can be offset against future taxable earnings. Based on the management forecasts, the Group will generate taxable profits that will enable the utilisation of the deferred tax assets of 6.3 mln US dollars in the future which are now reported at the end of 2015. “ Will it affect the numbers for 2016 in a positive way?

It is very simple. Russian subsidiary reported loss in 2015 in statutory accounting. These losses are deductible from future profits for purpose of corporate tax calculation (they can be netted off against each other). It means that once Russian subsidiary will report profit it will not have to pay corporate tax until losses are fully offset.

When do you estimate the GKZ for Kara-Beldyr to be done?

End of Q3

Is your goal still to reach 1000 kg this year, or did Q1 not meet your expectations?

Goal stays unchanged and production is in line with expectations

Whats the calculated reserves at your current mines? For how long do you expect to keep the production at Tardan and Greater Tardan?

We will issue update on Tardan and Greater Tardan reserves later on during the year.

Have a nice day !

Best regards,

Sergey Ustimenko

CEO

Intressant läsning

Analytikern Christoper Wood tror att guldet kommer mer än trefaldigas i värde upp mot 4200 dollar / uns: http://artikel.di.se/artiklar/2016/7/6/analytikern-spar-systemkollaps-och-guldrush

Värdering och riktkurs

Det finns inga tvivel om att Auriant Mining går en extremt ljus framtid till mötes. Om guldpriset trefaldigas måste aktiekursen ökas mångfaldigt, då produktionskostnaden sannolikt inte ökar i samma takt, men även utan domedagens annalkande så finns det inga tvivel om att Auriant gör ett rekordår i år och visar en ordentlig vinst redan i Q2. Med ca 1000kg producerat guld för året, en genomsnittlig värdeviktad dollarkurs på 8.37 och ett genomsnittligt värdeviktat guldpris på $1252 hamnar Auriant på en bruttovinst på ca 106.3 MSEK. Räntorna drar av ca 11.43 MSEK och kvar blir då 94.87 MSEK. Avräknat nettoskulden och räknat på branschsnittets P/E på 13.2 ger det ett börsvärde 454.78 MSEK. Räknat från gårdagens stängningskurs på 10.60kr ger det en uppsida på ca 150%. Sifforna är en aning pessimistiska sett till många analytikers förväntningar på guldpris och dollarkurs och prisar inte in intäkter från försäljning av Solcocon eller andra bonusintäkter.

Disclaimer

Denna text ska inte ses som någon form av rådgivning då den främst är till för att informera marknaden om företaget och deras position. Jag är inte professionell rådgivare, så gör en egen analys av företaget innan du väljer att investera. Informationen är hämtad från flera olika källor och jag kan inte garantera att informationen är korrekt. Andra personer än jag själv har bidragit med informationsinhämtning och text. Jag äger själv aktier i detta företag och har skrivit denna text då jag själv tror på företaget och deras framtid. All aktiehandel medför en risk som kan innebära större förluster än intäkter.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?