Post entry

Spekulativt köp: Auriant Mining

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Guldgruvbolaget Auriant Minings aktie har fallit kraftigt. Är det fyndläge?

Auriant Minings börsvärde nu 90 miljoner kr vid börskurs 5,05 kr.

Aktiens historiska kursdiagram är en trist syn:

...En kurstopp på motsvarande över 90 kr nåddes i jun 2009.

...Aktien nu alltså i 5,05 kr.

Vad har hänt?

Beskrivning av bolaget på dess hemsida:

"Auriant Mining AB (tidigare Central Asia Gold AB) är ett svenskt gruvbolag med inriktning på guldproduktion i Ryssland, främst i Zabaikalskiy-regionen och republikerna Khakassia och Tyva.

Bolaget har för närvarande 5 produktionsenheter för prospektering och utvinning av guld, varav en, Kara-Beldir LLC, är ett joint venture med en stor kanadensisk guldproducent Centerra Gold Inc.

Bolagets strategi är utveckling av gruvor från prospektering till drift.

Målet är att bli en medelstor guldproducent genom prospektering, utveckling och drift av ett antal guldprojekt i Ryssland samt på andra platser.

Företagets kärnvärden är: ett starkt team av professionella medarbetare och portfölj av projekt i olika stadier av utveckling.

Företaget är väl positionerat för att identifiera möjligheter på den ryska och internationella guldmarknaden.

Koncernens huvudsakliga tillgångar består av ett stort antal minerallicenser som innehas av de olika dotterbolagen.

Licenserna i slutet av januari 2013 uppskattas innehålla nästan en miljon troy uns (oz) (1 oz = 31,1 g) av guldreserver enligt de ryska C1 + C2 kategorierna (motsvarande cirka 32 ton).

Antalet anställda i Auriant Mining AB uppgår till ca 500 personer, inklusive underentreprenörer. År 2012 producerades 642 kg guld.

Auriant Mining AB, med huvudkontoret i Stockholm, Sverige, är noterat på svenska börsen NASDAQ OMX First North Premier.

I april 2013 hade bolaget 17 802 429 aktier och börsvärde var ca 238 miljoner kronor."

http://www.auriant.se/sw/about/Company_profile/

Dvs tydligen har bolagets aktie fallit så kraftigt de senaste året så att börsvärdet sjunkit från 238 miljoner kr till 90 miljoner kr.

Bolaget har fortfarande ca 17,8 miljoner utestående aktier.

Antalet anställda har dock ökat till 766 pers per slutet av 2013.

Och guldproduktionen uppgick till 1 142 kilo under 2013.

Auriant MIning har alltså sin verksamhet i Ryssland fast bolaget är börsnoterat på Stockholmsbörsens småbolagslista First North.

Alla aktier i bolag med verksamhet i Ryssland är ju högriskaktier med tanke på den stora korruptionen i landet, och att president Vladimir Putin i samband med Ukraina-krisen och sanktioner mot Ryssland pga det hotat med att konfiskera utländska bolags verksamheter i Ryssland osv.

//Edit: Även risk för att Auriant Mining drabbas av Västländernas sanktioner mot Ryssland (pga Ukraina-krisen) så att AM får svårt att sälja sitt ryska guld utomlands?

//

Auriant Minings utveckling de senaste åren:

Guldproduktion:

2012: 642 kilo (+57%)

2013: 1 142 kilo (+78%)

Intäkter:

2011: 132 miljoner kr

2012: 234 miljoner kr (+77%)

2013: 329 miljoner kr (+41%)

Nettoresultat:

2012: -106 miljoner kr

2013: -129 miljoner kr

Dvs:

...Positivt med goda ökningar av guldproduktionen och intäkter.

...Men lönsamheten är ju katastrofalt dålig.

AM:s vd heter Denis Alexandrov.

Så här skriver han om bolagets utveckling i dess q4/2013-resultatrapport (som kom 28 feb 2014):

2013 var ett svårt år för branschen och trots det etablerade sig Auriant Mining som en guldproducent.

Under året slutförde vi våra investeringar i Tardan och Solcocon och avslutade ett aggressivt prospekteringsprogram i Tardan med fokus på att öka reserverna, allt under det första kvartalet innan guldpriset tog ett oväntat fall.

Totalt investerade vi cirka 10 MUSD (66 MSEK) under 2013, vilket gör det möjligt för oss att se med tillförsikt på framtiden för Tardan och Auriant Mining.

Vår produktion uppnådde 1,142 kg (36 716 oz) guld för året, en ökning med 78% jämfört med föregående år, där Tardan bidrog med 658 kg av 2013 produktion vid en totalkostnad på 1 239 USD per uns.

Detta är ett bra resultat för det hela året för Tardans produktion, även om denna utgjorde mindre än 60% av inordnat kapacitet.

Nu när alla de stora investeringarna är bakom oss och alla produktionsprocesser fungerar som de ska, kan vi koncentrera våra ansträngningar på att förbättra effektiviteten och ekonomin för verksamheten.

http://www.auriant.se/upload/iblock/a4a/a4ae31fd1b1cac0250b9522295f48b2c.pdf

Dvs:

...Positivt att bolaget tydligen satsar kostnader på fortsatt guldletning vilket delvis lär förklara det dåliga resultatet 2013.

...Men negativt att produktionskostnaden för AM:s guld i Tardan-fyndigheten var så pass hög som 1 239 dollar per uns.

Som jämförelse ligger guldpriset för närvarande på 1 289,90 dollar per uns enl aktiemäklarfirman Avanzas hemsida: www.avanza.se/index/om-indexet.html/18986/guld

Utifrån det ligger alltså produktionskostnaden på hela 96% av guldpriset vilket bara ger en vinstmarginal på 4%.

//Edit: Enl tex hemsidan Marketwatch.com ligger guldpriset i 1 294,60 dollar per uns: http://www.marketwatch.com/investing/future/gold

//

Vidare enl vd-kommentaren:

Vår Solcocon-gruva genomgick renoveringar under 2013, men var tyvärr ur funktion större delen av produktionssäsongen på grund av den sena ankomsten av malmkrossutrustning och efterföljande förseningar i drifttagning.

Som ett resultat var guldproduktionen vid Solcocon endast 107 kg (3 440 oz) i stället för de planerade 250 kg och detta ledde till en förlust.

Det kompenserades delvis av en bra säsong i alluvial produktion på Gold Borzya, som producerade 377 kg (12 121 oz) guld och som gick med vinst.

Dvs AM:s guldproduktion under 2013 fördelade sig alltså enl följande:

Tardan 658 kilo

Gold Borzya 377 kilo

Solcocon 107 kilo


Summa 1 142 kilo

Positivt att det finns potential till produktionsökning i AM eftersom:

...produktionen 658 kilo i Tardan 2013 endast utgjorde ett kapacitetsutnyttjande på under 60%.

...Solcocon-gruvan låg till stor del tillfälligt nere under 2013 vilket ledde till en produktion på bara 107 kilo och förlust där.

Vd-kommentaren fortsätter:

2013 är det första året där vi rapporterar våra kostnader per uns eftersom det är det första hela året av produktion i Tardan.

För att fastställa en korrekt grund för rapportering har vi genomfört IFRIC 20 "Stripping-kostnader i produktionsfasen av en Surface Mine" och måste se tillbaka och justera våra tidigare perioder och ingående balans.

Dessa förklaras närmare längre i denna delårsrapport.

Nu när vi har etablerat en utgångspunkt för kostnadsrapporteringen, kan vi framöver jämföra produktionskostnaderna successivt.

Vi anser att de nuvarande nivåerna av totala kostnader kan förbättras avsevärt genom uppnådda stordriftsfördelar, samt genom kostnadssänkande åtgärder som äger rum på både gruvor och på huvudkontoret.

Dvs:

...AM har tydligen förbättrat sin bokföring av kostnader osv för att få bättre koll på kostnaderna.

...Och nu ser bolaget potential till stora kostnadssänkningar.

Vd-kommentaren fortsätter:

Efter beslutade 10 MUSD för investeringar under det första kvartalet 2013 stod vi inför några likviditetsproblem på grund av den dramatiska nedgången av guldpriset under året.

Dessa begränsningar har kompenserats genom en omstrukturering av våra bankskulder och ytterligare upplåning, som möjliggjorts tack vare vår ökade guldproduktion.

Vårt fokus under 2014 kommer att vara på att ytterligare omstrukturera banklån genom att göra dem långfristiga och amortera dem under de närmaste 3 - 4 åren.

Dvs:

...Negativt att AM hamnade i kris under 2013 pga stora kostnader samtidigt som intäkterna drabbades negativt av fallande guldpris.

//Edit:

Guldprisets utveckling de senaste åren:

...Enl Avanza hade guldpriset en topp på över 1 900 dollar i sep 2011.

...Per slutet av 2012 hade det fallit till 1 600-1 700 dollar.

...Därefter nedgång till en botten under 1 200 dollar i jun 2013.

...Och sedan dess viss återhämtning till nuvarande nivå på knappt 1 300 dollar.

//

...AM har tillfälligt löst krisen genom att omförhandla befintliga lån och genom att öka lånen.

...Planen på kort sikt är att omförhandla lånen ytterligare, och sedan betala av dem helt inom 3-4 år.

Dvs positivt att AM över huvud taget ser möjlighet att betala av lånen inom 3-4 års sikt.

Men frågan är om de avbetalningarna kan ske bara genom de vinster AM genererar i sin rörelse, eller om det kommer att kräva kapitaltillskott från aktieägarna genom utförsäljning av nya AM-aktier till aktieägarna via nyemission vilket då leder till utspädning av befintliga AM-aktier.

Vd-kommentaren fortsätter:

En av de största påverkningarna av resultatet härrör sig till av ränta på ett aktieägarlån som inklusive kapitaliserade ränta uppgick till 40 MUSD i slutet av december 2013.

I samband med låneomstruktureringen under 2012 kom vi överens med den aktieägaren om en räntesänkning från 18% till 13%, under förutsättningen att den upplupna räntan delvis betalas av.

Efter nedgången av guldpriset i april 2013 slutade vi att betala i maj ränta på detta aktieägarlån och redovisade den 16% årsräntan som upplupen, vilket resulterar en effekt i resultaträkningen på 5,8 MUSD vilken representar 29% av årets nettoförlust.

Dessutom har vi nått en principöverenskommelse med aktieägaren för att ytterligare sänka räntan under 2014 till 10% per år med möjligheten att skjuta upp betalningen genom att periodisera den.

Förutom detta enades vi också om att fortsätta att undersöka olika sätt av ytterligare omstruktureringen av den aktieägarskulden och de bankskulderna.

Dvs när AM hamnade i kris räddades tydligen bolaget av att en aktieägare fick låna ut pengar till bolaget.

Och nu är detta aktieägarlån en stor börda för AM.

Vd-kommentaren fortsätter:

I fortsättningen bör 2014 bli ett år av:

...positiva kassaflöden med inga större kapitalkostnader

...ett minimum prospekteringsaktivitet

...och en ökning av produktionsvolymerna, vilka kommer att vara i intervallet 1.300 till 1.400 kg guld per år enligt våra bedömningar.

Dvs:

...Bolaget räknar med att kunna upprätthålla en guldproduktion på 1 300-1 400 kilo guld per år framöver.

Det kan väl tolkas som negativt att det inte blir högre, eftersom nivån enl ovan låg på 1 100-1 200 kilo under 2013 och det beskrevs som en tillfälligt väldigt låg nivå.

(Förhoppningsvis har AM medvetet lagt ribban lågt på 1 300-1 400 kilo per år för att istället överraska positivt med en högre produktionstakt än så de kommande åren.)

Återstår att se i vilken utsträckning produktionskostnaderna kan sänkas.

...Positivt att guldletningskostnaderna kommer att ligga lågt tills vidare.

Finansiell ställning

Per slutet av 2013 hade AM:

...11 miljoner kr i kassan

...banklån på 222 miljoner kr

Det ger alltså en nettoskuld (räntebärande lån minus kassa) på 211 miljoner kr.

Redan det innebär en hög skuldsättning i relation till AM:s börsvärde på 90 miljoner kr.

Men nettoskulden 211 miljoner kr inkluderar väl då inte aktieägarlånet.

Dvs den verkliga nettoskulden är alltså i själva verket ännu högre.

Av AM:s q4/2013-resultatrapport framgår att bolaget per slutet av 2013 bla hade följande skulder till AM:s största aktieägare (Preston Haskell):

...obligationer 214 miljoner kr

...uppsamlade räntor 33 miljoner kr

...ytterligare lån från PH 13 miljoner kr


Summa skuld till PH 261 miljoner kr

Det verkar stämma överens med att det på annat håll i resultatrapporten står att:

...den totala obligationsskulden (inkl uppsamlade räntor) uppgår till 248 miljoner kr

...övrig skuld till PH uppgår till 13 miljoner kr


Summa skuld till PH 261 miljoner kr

Utifrån det uppgår alltså AM:s totala nettoskuld till:

...banklån 222 miljoner kr

...skulder till PH 261 miljoner kr

minus

...kassa 11 miljoner kr


= Summa nettoskuld 472 miljoner kr

Det är alltså en katastrofalt stor nettoskuld i förhållande till AM:s lilla börsvärde på 90 miljoner kr vid börskurs 5,05 kr.

//Edit: På ett ytterligare ställe i AM:s q4/2013-resultatrapport står det att bolaget hade räntebärande skulder på 489 miljoner kr per slutet av 2013.

Efter avdrag för kassan på ca 11 miljoner kr blir det en nettoskuld på ca 479 miljoner kr.

//

Kommer det att lyckas att enl bolagets plan producera 1 300-1 400 kilo guld per år de kommande åren, och därigenom betala av hela skulden på 3-4 år?

Det kräver ett årligt nettokassaflöde från rörelsen på ca 120-160 miljoner kr per år.

Därtill kommer ytterligare räntor på skulden.

Säg att AM måste upp i ett nettokassaflöde på 200 miljoner kr per år för att kunna amortera av hela nettoskulden på 3-4 år inkl löpande räntor.

Med stigande guldpris och sänkt produktionskostnad kanske det går.

Preston Haskell

Vem är amerikanaren Preston Haskell som är huvudägare och styrelseordförande i AM?

Enl bolagets hemsida äger han (via bolaget Bertil Holdings, Ltd) 52% av AM:

http://www.auriant.se/sw/about/Corporate_Governance/Board_of_Directors/Haskell.php

http://www.auriant.se/sw/Investor_Relations/Shareholder_structure/

Så här beskrivs han i den första länken ovan:

Verkställande direktör till 24 maj 2012 och styrelseordförande sedan 24 maj 2012.

Preston Haskell är medborgare i Saint Kitts och Nevis, född 1966, och har varit verksam som affärsman i Ryssland sedan 1990-talets början.

Preston har en civilekonomexamen från University of Southern California i USA.

Han är alltså fortfarande ganska ung (fyller 48 år under 2014).

Och har varit verksam som affärsman i Ryssland sedan början av 1990-talet (då han alltså var ca 25 år).

Så här beskrivs AM:s vd Denis Alexandrov på bolagets hemsida:

Denis Alexandrov, rysk medborgare, anställdes vid Auriant Mining AB som VD i maj 2012 och har tidigare haft ledande befattningar vid två Rysslandsfokuserade investeringsbolag:

...A1, en av Rysslands största investeringsfonder där han var ekonomichef och tillförordnad VD

...Arlan, en av Rysslands största guldfokuserade investeringsfonder

Från 2001 till 2003 var han ekonomichef för Highland Gold Mining Plc., efter två år vid Alfakoncernen i London.

Tidigare var han i fem år anställd på PricewaterhouseCoopers.

Hans styrelsepositioner har inkluderat Highland Gold, Timan Oil and Gas, Stellar Diamonds, Systematika Group, Remet och Silver Bear PLC.

Denis har en MBA från Moscow School of Management (Skolkovo).

http://www.auriant.se/sw/about/Corporate_Governance/Management/alexandrov.php

En annan nyckelperson i AM:s företagsledning verkar vara Max Yacoub som är bolaget "CIO" (Chief Investment Officer, dvs investeringschef).

Så här beskrivs han på AM:s hemsida:

Max Yacoub, med dubbelt brittiskt och ryskt medborgarskap, anställdes vid Auriant Mining AB som investeringschef i november 2012.

Tidigare arbetade han i 8 år vid International Finance Corporation (IFC) där han var investeringschef med fokus på investeringar i guldgruvsektorn i Ryssland och OSS samt kontorschef för IFC i Vitryssland.

Han har även erfarenhet av riskkapital i Ryssland.

Max tog examen från University of Birmingham i Storbritannien med en examen i tillverkningsindustri och ekonomi.

Han har även en MBA från Harvard Business School.

http://www.auriant.se/sw/about/Corporate_Governance/Management/Yacoub.php

I en presentation som han gjorde i dec 2013 upprepade han att AM har totala guldfyndigheter på 1 miljon uns (32 ton): http://www.auriant.se/upload/iblock/426/4262cd891c2deb6bc2f4796dad62ca65.pdf

Där uppges även att AM har totala skulder på 72 miljoner dollar fördelat enl följande:

banklån 34 miljoner dollar

aktieägarlån 38 miljoner dollar

- - -

Summa 72 miljoner dollar

Omräknat till svenska kr vid nuvarande dollarkurs 6,6054 kr blir det följande siffror:

banklån 225 miljoner kr

aktieägarlån 251 miljoner kr

- - -

Summa 476 miljoner kr

Dvs det stämmer hyfsat väl med siffrorna ovan.

Av presentationsbilderna framgår även att:

...AM:s företagsledning (exkl PH) i dagsläget äger 3% av AM.

...Inkl optioner (som ger rätt att köpa ytterligare AM-aktier) kan företagsledningen komma upp i en ägarandel på 8% av AM.

Det är alltså drygt 1 miljon nya aktier som kan tillkomma om företagsledningen utnyttjar sina AM-optioner.

Det innebär även utspädning av övriga aktieägares AM-aktier.

Som jämförelse finns det som nämnt i dagsläget ca 17,8 miljoner utestående AM-aktier.

Och genom optionerna kan det tillkomma ytterligare ca 1,06 miljoner nya AM-aktier.

Det innebär en utspädning på 6% av befintliga aktier.

Och företagsledningen måste väl betala en teckningskurs för att köpa nya AM-aktier för optionerna.

Det lindrar effekten av utspädningen.

Intressant bland presentationsbilderna även om AM:s strategi framöver:

Short term:

Focus on existing production and cost efficiency.

Ramp up to capacity of 2 tonnes (64 000 oz) per year by 2015.

Short to mid term:

Exploration of highly prospective areas (>900 km2) within current licenses to increase company reserves.

Mid to long term

Position Auriant as a consolidation vehicle for Russian gold mining sector.

Dvs som det beskrivs där har AM en total kapacitet att producera 2 ton guld per år, och har som mål att nå dit år 2015.

//Edit: Enl ett annat ställe i presentationen är målet att nå en produktion på 1 800-2 000 kilo guld år 2015.

//

Och på längre sikt är ambitionen att stärka AM:s ställning ytterligare genom att:

...hitta mera guld inom befintliga licensområden

...att köpa andra ryska guldgruvbolag

Så här beskrivs AM:s fem licensområden i presentationen:

Tardan (produktion)

Greater Tardan (guldletning)

Solcocon (produktion, guldletning)

Uzhunzhul (guldletning)

Kara-Beldyr (delägt, inledande studie)

De ligger alla ungefär i mitten av Rysslands södra gräns.

Mer info per licensområde enl presentationen:

Tardan:

...fyndighet på 7 ton guld vid en guldhalt på 3,42 gram per ton bergmalm

...produktionskapacitet 43 000 uns (1,34 ton) guld per år

Solcocon:

...fyndighet på 15 ton guld vid en malmhalt på 6,5 gram per ton bergmalm

...produktionskapacitet 0,5 ton guld per år

Kara-Beldyr:

...Ett projekt som är delägt tillsammans med bolaget Centerra Gold.

...Fyndigheten uppgår till 500 000 uns (15-16 ton) guld vid en guldhalt på 2,4 gram per ton bergmalm.

...Fortsatt guldletning pågår i området och den totala mängden fyndigheter väntas öka.

Uzhunzhul:

...Guldletning pågår.

AM har även på sin hemsida separata presentationsbilder som offentliggjordes i samband med att q4/2013-resultatrapporten kom 28 feb 2014: http://www.auriant.se/upload/iblock/1cf/1cf93f678e06018ccef0b0d577d14627.pdf

Intressant där bla:

AM hade ett ebtida-resultat (rörelseresultat före avskrivningar) på -5 miljoner dollar under 2013.

Det motsvarar -35 miljoner kr.

Ebitda-resultatet fördelade sig enl följande:

...Tardan 4 miljoner dollar

...alluvial guldproduktion (dvs guldvaskning i floder etc) 3 miljoner dollar

...Solcocon -5 miljoner dollar

...administrativa kostnader, Moskva-kontoret -5 miljoner dollar

...administrativa kostnader, Stockholms-kontoret -1 miljon dollar

...övriga centrala kostnader -0,3 miljoner dollar


= Summa -5 miljoner dollar

Dvs:

...Det positiva med det är att det bara var Solcocons dåliga resultat som drog ned helheten 2013.

Så bara bolaget får ordning på lönsamheten där (plus bättre lönsamhet på övriga områden) ser det mycket bättre ut.

...Trots förlusten i Solcocon uppgick AM:s ebitda-resultat för själva guldproduktionen (dvs exkl administrativa och övriga centrala kostnader) till 11 miljoner kr fördelat enl följande:

Tardan 4 miljoner dollar

alluvial produktion 3 miljoner dollar

Solcocon -5 miljoner dollar


= Summa knappt 2 miljoner dollar

Till skillnad från guldproduktionen i "mjuka" fyndigheter (i den alluviala delen som är guldvaskning ur jord etc), är Tardan och Solcocon guldproduktion ur hård bergmalm.

Sammanfattning

Allt tycks ha gått emot Auriant Mining på sistone:

  • I början av 2013 la bolaget fast en satsning på 10 miljoner dollar (60-70 miljoner kr) på fortsatt guldletning på bolagets licensområden.

  • Men guldpriset föll kraftigt vilket var oväntat och minskade intjäningen i den befintliga guldproduktionen.

  • AM hamnade i finansiell kris men räddades tack vare huvudägaren Preston Haskells stora lån till bolaget.

  • Nu tyngs bolaget av en stor skuldbörda, och som lök på laxen kommer investerares ökade skepsis till bolag med verksamhet i Ryssland pga Ukraina-krisen etc.

Nu osäkerhetsfaktorer:

  • Hur ska bolaget klara av sin stora skuldbörda?

Risk för att aktieägarna får ta smällen tex om långivare får byta lån till nya AM-aktier vilket leder till stor utspädning?

Risk för att aktieägarna dessutom måste skjuta till nytt kapital via nyemission vilket innebär ytterligare utspädning?

Eller ev kommer aktieägarna erbjudas köpa konvertibler som kan bytas till nya AM-aktier i framtiden, och att det konvertibellånet används för att återbetala AM:s befintliga skulder?

  • Hur kommer guldpriset att utveckla sig?

  • Oro för hur bolag med verksamhet i Ryssland kommer att utvecklas.

  • Hur kommer AM:s guldproduktion att utvecklas i mängd producerad guld och produktionskostnad?

  • AM har en dålig track record, och planerade tex (som nämnts ovan) en guldproduktion på 250 kilo i Solcocon under 2013. Men det blev bara 107 kilo.

  • Fundering kring om huvudägaren Preston Haskell medvetet pumpar stora pengar ur AM via PH:s aktieägarlån, och om övriga aktieägare missgynnas av det?

Men samtidigt kan man se det som att Haskell genom sitt aktieägarlån har räddat AM från konkurs och att övriga aktieägares AM-aktier kunde blivit värdelösa.

Nu potential bla:

  • Om guldpriset börjar stiga.

  • Ökad guldproduktion.

Bla genomfördes renoveringar av Solcocon-gruvan under 2013 och ny utrustning kom inte på plats förrän sent under året.

...Som nämnt ovan bara produktion kring 100 kilo i Solcocon under 2013, men potential till 500 kilo per år.

...Som nämnt ovan produktion på 600-700 kilo i Tardan under 2013, men potential till 1,3-1,4 ton per år.

...Därtill finns den alluviala guldproduktionen som innebar en guldproduktion på nästan 400 kilo under 2013 i AM:s licensområden.

  • Sänkt produktionskostnad (från tex ca 1 240 dollar per uns i Tardan-gruvan).

Här i bloggen är inställningen positiv till guldpriset framöver, eftersom tex aktier generellt verkar vara övervärderade vilket kan leda till börsoro framöver vilket då gör att investerare söker sig till trygga tillgångsslag såsom guld.

Även om riskerna är stora i AM-aktien är börskursen i dagsläget så pass nedpressad att de riskerna kan vara värda att ta om man ser till potentialen i aktien.

Men det är alltså stor risk för att börskursen kan komma att falla fortsatt kraftigt.

Storägaren Preston Haskells engagemang i AM kan betraktas som en garant för att AM ej kommer att bli blåst på pengar av ryssar.

Han verkar ha djup involvering i Ryssland och AM och folket som jobbar i och kring bolaget.

Bla tidigare intervju med Haskell i Realtid.se (från okt 2010): http://www.realtid.se/ArticlePages/201010/12/20101012133805_Realtid786/20101012133805_Realtid786.dbp.asp

Bertil Villard

En annan garant för att allt går rätt till i AM kan advokaten Bertil Villard (från ansedda advokatbyrån Vinge) anses vara: http://www.auriant.se/sw/about/Corporate_Governance/Board_of_Directors/Villard.php

Han äger i och för sig inga aktier i AM, men han vågar sitta i bolagets styrelse trots risken för att som styrelseledamot krävas på stora skadestånd om bolaget skulle dömas till att ha gjort något fel.

Villard har bla tydligen blivit positivt omnämnd i en katalog från Chamber & Partners om olika advokater (utgiven år 2014):

"Bertil Villard is just super good, with a great business understanding. He takes responsibility and makes sure to help out," according to impressed sources.

http://www.vinge.com/sv/medarbetare/Stockholm/Delagare/Villard-Bertil/

Dock lite skumt att Villard varit inblandad i skatteplanering via skatteparadis som Luxemburg och Peru: http://www.svd.se/naringsliv/rejal-skattesmall-for-over-100-advokater_6958089.svd

Det gjorde bla att han tvingades avgå från styrelsen i ansedda pensionsbolaget AMF Pension där han var styrelseordförande enl den artikeln.

Liten handel i aktien

Utöver alla ovannämnda risker i AM:s verksamhet och med att den finns i Ryssland osv, är handeln i AM-aktien liten.

Det sänker aktiens motiverade värde ytterligare eftersom det då blir svårt att snabbt köpa eller sälja större mängder aktier i bolaget utan att börskursen rör sig kraftigt i ogynnsam riktning.

Antal handlade AM-aktier på börsen de senaste två veckorna:

mån 7 apr 2014: 4 764 st

tis 8 apr 2014: 3 999 st

ons 9 apr 2014: 800 st

tors 10 apr 2014: 632 st

fre 11 apr 2014: 2 006 st

mån 14 apr 2014: 4 600 st

tis 15 apr 2014: 1 044 st

ons 16 apr 2014: 5 428 st

tors 17 apr 2014: 100 st

Det blir ett snitt på 2 000-3 000 handlade AM-aktier per dag.

Vid nuvarande börskurs kring 5 kr innebär det att det i snitt bara handlas AM-aktier för 10 000-15 000 kr per dag.

Är man tex tvungen att snabbt sälja AM-aktier för större belopp än så på en dag, finns risk för att man drabbas av att börskursen rör sig kraftigt nedåt när man försöker sälja.

Men som synes ovan är handeln i aktien större vissa dagar.

Tex ons 16 apr 2014 uppgick den till 5 000-6 000 aktier för ett värde på 25 000-30 000 kr.

Man får hålla utkik och se i orderboken om någon vill sälja ett stort antal aktier till rimligt pris.

Och generellt innebär den låga handeln i AM-aktien att man får vara redo att behålla aktierna länge.

Dessutom är en god idé att ej bränna allt krut på en gång, utan att börja köpa på sig AM-aktier successivt och sedan köpa fler om kursen fortsätter falla (om man vågar).

//Edit: Tex kan man få vara beredd på att AM kommer att be aktieägarna om kapitaltillskott genom att aktieägarna erbjuds köpa nya aktier eller konvertibler i AM.

Men är man långsiktig och ser potentialen i att bidra med sådana kapitaltillskott till gynnsamma villkor (läs: lågt inköpspris per aktie), kan det bli en god affär på några års sikt.

//

Spreaden

En annan nackdel med småbolagsaktier (utöver liten handel i aktien) är att spreaden (skillnaden mellan köp- och säljkurs) kan vara jättestor.

Det innebär en ytterligare kostnad för investerare vilket motiverar låg värdering av aktien.

För AM-aktien var dock spreaden låg när börsdagen tors 17 apr 2014 stängde.

Då låg aktiens köpkurs i 5,00 kr medan säljkursen låg i 5,05 kr.

Det innebär en spread på bara 1% vilket är klart godkänt för en småbolagsaktie.

Återstår dock att se om den alltid är så låg för AM-aktien.

Nästa hållpunkter

tis 22 apr 2014: AM:s årsredovisning för 2013 ska publiceras.

tis 13 maj 2014: AM:s bolagsstämma för 2013 ska hållas.

fre 30 maj 2014: AM:s q1/2014-resultatrapport presenteras.

Negativt att bolaget kommer med sin q1/2014-resultatrapport först när en stor del av q2/2014 har passerat.

Bolaget var lika "slappt" med q4/2013-resultatrapporten som kom först i slutet av feb 2014.

Korruptionen i Ryssland

Konspiratörer anser ev att AM:s dåliga ekonomiska utveckling pga sämre guldproduktion än väntat etc, beror på att AM ej har gett tillräckligt stora mutor till ryssarna.

Korruptionen är ett allvarligt problem i Ryssland och den verkar snarast förvärras.

Det verkar ej gå att bedriva verksamhet i landet utan att betala stora mutor hit och dit.

Och det negativa är att om man väl börjat betala mutor blir det lätt en ond spiral som slutar med att bolaget går omkull.

Ett intryck är tex att ryssarna har satt i system att på olika sätt "svälta ut" utländska bolags verksamhet i Ryssland, för att sedan kunna ta över dessa ryska verksamheter till vrakpris.

...Ryssland hamnade på plats nr 127 på organisationen Transparency Internationals rangordning för 2013 av korruptionsläget i 175 länder (ju längre ner på listan, desto mer korruption i landet): http://cpi.transparency.org/cpi2013/results/

//Edit: I och för sig var det något bättre än plats nr 133 för Ryssland i TI:s motsvarande rangordning 2012: http://www.transparency.org/cpi2012/results

Och går man tillbaka till år 2005 hamnade Ryssland på plats nr 126: http://archive.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2005

//

Det var med fler än 175 länder i 2013 års undersökning.

Flera länder kan ha samma plats på listan.

Ur ovannämnda intervju med Preston Haskell i Realtid.se okt 2010 om korruptionen i Ryssland:

Hur är det att driva företag i Ryssland? Är det mycket korruption där?

– Det gäller att ha rätt känsla för det. Man får inte vara hjärtsvag som investerare för att investera i ett ryskt företag. Man måste ha rätt kunskaper. Själv har jag hållit på med affärer i Ryssland nu i 16 år, och har varit framgångsrik med det.

– Det viktiga i Ryssland är att man står för allt man kommer överens om, betalar skatt och håller sig utanför politiken. Då har man goda chanser att lyckas.

Så du har aldrig mutat någon i Ryssland?

– Jo, en gång mutade jag en trafikpolis.

Kommentar till Mikhail Khodorkovsky då som fängslades och blev av med sitt oljebolag Yukos?

– Jag har träffat honom. Han gav sig in i politiken och hade mutat hälften av de ryska riksdagsledamöterna i Duman, och Putin hade redan tidigare varnat Khodorkovsky en gång för att hålla sig utanför. Men Khodorkovsky blev ”för stor”.

Kommer han att kunna komma tillbaks tror du som affärsman?

– Jag vet inte. Nu sitter han i fängelse, och det förberedes en ny dom mot honom som skulle ge ytterligare 15 års fängelse. Så när han kommer ut från fängelset är han väl gammal pensionär.

http://www.realtid.se/ArticlePages/201010/12/20101012133805_Realtid786/20101012133805_Realtid786.dbp.asp

Dvs som det beskrevs där verkade Haskell då kunna hantera korruptionen i Ryssland.

Positivt att AM:s företagsledning med vd Denis Alexandrov i spetsen är rysk, vilket förhoppningsvis underlättar deras förmåga att hantera korruptionen.

Omstrukturering av banklån

AM publicerade 24 mars 2014 ett pressmeddelande om omstrukturering av bolagets banklån: http://www.auriant.se/upload/iblock/2f1/2f1e504b8161f0992583f76d401ca19b.pdf

Enl pressmeddelandet bla:

En rysk bank (Promsvyazbank) har gått med på att låna ut 45 miljoner dollar till AM.

Det motsvarar 297 miljoner kr (dvs knappt 300 miljoner kr) vid nuvarande dollarkurs 6,6030 kr.

Avtalet med Prosvyazbank innebär enl pressmeddelandet att AM:s tidigare banklån på 33 miljoner dollar ökar till 45 miljoner dollar.

Men å andra sidan sjunker AM:s banklåneränta från 9,7% per år till 8,5% per år.

...En årsränta på 9,7% på en skuld på 33 miljoner dollar: drygt 3 miljoner dollar (21 miljoner kr) per år

...En årsränta på 8,5% på en skuld på 45 miljoner dollar: knappt 4 miljoner dollar (25 miljoner kr) per år

Dvs det blir inte så stor skillnad.

Men däremot är det en ganska stor skillnad att det gamla lånet på 33,4 miljoner dollar motsvarade 221 miljoner kr, medan det nya lånet på 45 miljoner dollar motsvarar 297 miljoner kr.

Det innebär alltså i praktiken en utökning av lånet med 70-80 miljoner kr.

Dessutom förlängs banklånets löptid med fyra år (tom år 2018).

Avbetalningarna på lånet börjar först from år 2015.

//Tillägg 24 apr 2014

Aktiemäklarfirman Carnegie ger Auriant Mining-aktien rekommendationen "köp" med riktkurs 20 kr: www.avanza.se/placera/telegram/2014/04/24/auriant-mining-likviditetsgaranten-carnegie-sager-kop.html

Ur länken ovan (från nyhetsbyrån Direkt) bla:

"kassaflödes-breakeven (för Auriant Mining) kan väntas 2014, med vinst 2015"

"Under 2014 väntar sig (Carnegie) att Auriants guldproduktion kommer att växa med 20 procent till 1,4 ton, efter 78 procents tillväxt under 2013, och produktionskostnaderna per ton väntas sjunka till 800 dollar per ton 2015, från 1.400 dollar 2013."

//


Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:

• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning som väntas leda till kursuppgång inom en ganska snar framtid (typ inom 0,5-1 år).

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt (typ inom de närmaste månaderna), även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt (dvs på typ 3-5 års sikt).

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång. Man bör alltså ej ha en stor del av hela aktieportföljen i en sådan aktie.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp").

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra:http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Det är ej säkert att blogginlägget har tagit upp alla aspekter som är relevanta för bedömningen av den aktie som blogginlägget handlar om. Och de aspekter som tas upp i blogginlägget kan ha feltolkats.

"Käpphästar" i denna blogg bla:

1) Fundamental aktieanalys vs teknisk aktieanalys

På lång sikt är fundamental aktieanalys det enda relevanta för att bedöma om en aktie är köpvärd eller ej, dvs förenklat; den ekonomiska utvecklingen för ett börsbolags verksamhet och hur bolagets aktie värderas i förhållande till den ekonomiska utvecklingen mm.

Enl den finansiella vetenskapen går det inte att i längden bli rik på så kallad teknisk aktieanalys, dvs att spå framtida börskurser utifrån diagram för historiska börskurser etc.

Det har även visat sig i vetenskapliga studier.

Man kan tjäna pengar på teknisk aktieanalys några enstaka gånger, men därefter kommer man förr eller senare att göra förlustaffärer vilket gör den analysmetoden meningslös.

Inte heller fundamentalanalys ger vinst varje gång, men här är i varje fall uppfattningen att den i längden ger klart bättre resultat för aktieinvesteringar än teknisk analys.

Och rent logiskt borde även fundamentalanalys vara det enda som fungerar långsiktigt eftersom det bara är den som är underbyggd av rimliga resonemang jämfört med teknisk analys.

2) Aktieutdelningar

Aktieutdelningar och nivån på dem anses här vara irrelevanta i sig för bedömning av om en aktie är köpvärd eller ej.

Aktieutdelningar är ju bara som att man har 1 000 kr på banken och gör ett uttag på 100 kr. Man blir inte rikare för det utan har ändå bara 1 000 kr (fast 100 kr kontant och 900 kr kvar på banken).

Allt annat lika bör en aktiekurs falla med lika mycket som aktieutdelningen när aktieutdelningen avskiljs från börskursen.

Däremot kan aktieutdelningen indikera att bolaget är lönsamt och genererar bra resultat per aktie och räknar med en fortsatt god utveckling för resultatet per aktie, men då är aktieutdelningen bara en sekundäreffekt av det.

Det enda relevanta för bedömning av om en aktie är köpvärd eller ej anses här vara hur mycket pengar ett bolag genererar (och väntas generera de kommande åren) i sin löpande verksamhet (mätt förenklat som tex resultat per aktie), och hur börskursen ligger i förhållande till det.

Sätter man in pengar på bankkonto vet man alltid säkert (förhoppningsvis) att man får tillbaka insatta pengar plus ränta (även om räntan är låg) när man vill ta ut pengarna.

Köper man en aktie för att få aktieutdelning tar man alltid en risk för att börskursen står lägre när man senare vill sälja aktien.

Dvs det är inte säkert att man får tillbaka insatta pengar när man köper en aktie.

Dessutom får man ju (normalt) betala 30% skatt på erhållna aktieutdelningar, vilket snarare i sig gör det till en nackdel med aktier som ger hög aktieutdelning.

3) Immateriella tillgångar

Många börsbolag har mycket "luft" i sina balansräkningar i form av abstrakta så kallade immateriella tillgångar (immateriella anläggningstillgångar) bokförda till stora belopp bland tillgångarna i balansräkningen.

Ofta kan de immateriella tillgångarna ha uppstått tex om ett bolag köpt ett annat bolag dyrt (dvs för ett pris som överstiger det köpta bolagets bokförda tillgångsvärden), eller om ett bolag bokför utvecklingskostnader som en tillgång som belastar resultatet utspritt över flera år i form av årliga avskrivningar.

Om ett bolag börjar gå dåligt finns risk för att det bokförda värdet på de immateriella tillgångarna måste skrivas ned. Och det kan då bli stora nedskrivningar eftersom många bolag har stora immateriella tillgångar.

Nedskrivningarna ger en negativ resultateffekt med samma belopp som även minskar bolagets egna kapital med lika mycket (allt annat lika).

Med de stora nedskrivningar det därmed lätt kan bli, kan det mesta eller hela ett bolags egna kapital därigenom raderas ut (och ev till och med bli negativt) vilket gör att bolaget omgående måste få kapitaltillskott från aktieägarna för att överleva.

Sådana kapitaltillskott erhålls då oftast genom att bolaget säljer ut nya aktier till aktieägarna via nyemission, vilket då brukar försämra börskursens dåliga utveckling ytterligare.

Dvs stora immateriella tillgångar i ett bolags balansräkning innebär en förhöjd risknivå i bolagets aktie.

I detta blogginlägg blev alltså rekommendationen "spekulativt köp" för Auriant Mining-aktien vid börskurs 5,05 kr.

Det var aktiens slutkurs på börsen tors 17 apr 2014.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?