Post entry

Blankar bluffen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det vanligaste sättet att tjäna pengar på nedgång är att blanka, det vill säga låna aktier av mäklarfirman och sälja dem på marknaden i hopp om att köpa tillbaka dem senare, när kursen är lägre.

Hur många som blankat kan man få en uppfattning om på Stockholmsbörsens hemsida, där det finns statistik över antalet utlånade aktier. Visserligen kan det finnas andra skäl än blankning för att låna en aktie, men de flesta gör det i syfte att blanka.

Statistiken bygger på uppgifter från femton mäklarhus, däribland de största svenskarna Skandinavisa Enskilda Banken, Svenska Handelsbanken, Carnegie, Swedbank och Avanza.

Så långt allt väl.

Men, det finns några men.

Dels förekommer, som påpekats av påpasslige signaturen Staffan Kjellin, sådana mäklare som blankar på morgonen, och köper tillbaka fram på kvällen. De redovisar ingen statistik, eftersom att rapporteringen sker vid börsens stängning. Carnegie är ett exempel.

http://www.redeye.se/aktiebloggen/2598/blanking

Dessutom finns ett mörkertal ytterligare, som få tänker på. Det kallar jag "blankningsbluffen", i rubriken ovan. De som rapporterar om blankning svarar nämligen bara för hälften av handeln på Stockholmsbörsen.

I Statistiken på OMX-Nasdaqs hemsida saknas information om blankning från USA-jättarna Morgan Stanley, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merrill Lynch och många andra tunga utländska aktörer. Det vill säga de som står för hälften av handeln på Stockholmsbörsen.

Blankning, som företeelse, är dessutom vanligare i USA än i Sverige.

I de senaste genomgångarna av aktieråden som Dagens Industri, 24 juli 2008, synat framkommer tydligt att dessa amerikanska firmor genomgående har varit mer negativa till svenska aktier än de blankningsredovisande mäklarhusen varit.

Det talar för att det blankats oftare, och mera från amerikansk sida, än från svensk sida.

Just nu är totalt aktier för 43 miljarder utlånade på Stockholmsbörsen för blankning. I verkligheten är följaktligen siffran två till tre gånger större, och ligger runt 100 miljarder kronor.

Till detta kommer ett problem med lagvidrig blankning. Det vill säga försäljning av aktier som man inte har lånat. Så kallad "naken" blankning. Just nu pågår en undersökning i amerika huruvida dan nakna blankningen har bidragit till kurssammanbrottet för flera större bolag i samband med finanskrisen.

Det finns rykten som menar att Goldman Sachs starkt bidragit till kollapsen av Bear Sterns i mars 2008, och även ligger bakom det dramatiska kursfallet i investmentbanken Lehman Brothers.

Det kan var och en inse, att om statistiken på blankande aktier saknas och är ofullständig, och det dessutom finns blankningar som sker "naket" så är statistiken på Stockholmsbörsen bara en "bluff" och låtsassiffra.

------

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?