Post entry

Avtalsläget hos Eyeonid kommer explodera inom kort

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Med det senaste telekomavtalet har Eyeonid gjort ett rejält genombrott. Man har bevisat sig bättre än konkurrenterna och tagit plats i finrummet som leverantör till ett internationellt telekombolag. Inom kort väntar vi på fler avtal med konkurrerande telekomoperatörer.

Proppen ur

Idag fick vi ytterligare ett kvitto på att bolaget Eyeonid jobbar strategiskt då de meddelade att de har signat ett avtal med ett internationellt Telekombolag. Av sekretesskäl kan de inte berätta vem kunden är innan lanseringen sker. Tror att vi har det på plats i januari. Och det är inte så svårt att förstå varför det är sekretess – de vill hålla borta andra telekombolag att erbjuda samma tjänster så länge som möjligt. Förmodligen har de förhandlingar med många telekombolag samtidigt och det vet de som har skrivit på nu. Tror vi får se fler avtal med en handfull telekombolag väldigt, väldigt snart.

Daniel har även nämnt banker. Tror att vi får se samma taktik där. De förhandlar med ett flertal och snart kommer det ett PM om att en av dem av skrivit på. Tror ni de andra får fart då. Jisses, vad stressad jag skulle bli om jag levererade en tjänst, likvärdig som alla andra och en aktör får en fördel och kan inkludera ett mervärde. 

Sammanfattning av budskapen från Daniel via PM och videobloggar:

  • Över 50 utförda presentationer för kunder
  • Förhandlingar pågår med försäkringsbolag, banker och telekombolag
  • Full pipeline med prospects från flera länder som ”står på kö”
  • Utlovar händelserik höst 2017
  • Mål att etablera sig i minst 5 länder
  • Målsättningarna för 2018 kommer att uppgraderas eftersom utvecklingen går bättre än de tidigare trodde
  • MMV har fått upp farten vad gäller försäljningarbetet

Bolaget Eyeonid har nu lagt alla pusselbitar på plats. Bolagsförvärv, rekrytering av nyckelpersoner samt utökat befintliga avtal. Och har nu skapat tjänster, PCI DSS certifiering, licenser, säkerhetsnivåer och har förmodligen ett flertal piloter igång.

EyeOnPass

Den nya tjänsten har fått stor uppmärksamhet och är ett utmärkt komplement till tjänsten EyeOnID. Här kan man nå en bredare kundgrupp på mycket kort tid. Samtidigt som EyeOnPass kommer generera intäkter på kort tid, så kommer tjänsten även skapa en ny kanal för att marknadsföra EyeOnID.

Vem som helst kan köpa tjänsten genom att logga in på deras API. För större aktörer blir det dock säkert fråga om avtal där de får lägre priser med större garanterad volym som motprestation.

Med tanke på den stora uppmärksamheten tjänsten fått på kort tid är det sannolikt att flera avtalsförhandlingar redan pågår.

Nytt avtal med Internationell telekomoperatör

Av pm 2017-12-20 framgår ett 2-årigt ramavtal som automatiskt förlängs om ingen part säger upp avtalet. Inom ramavtalet tecknas sedan lokala leveransavtal med varje land där operatören vill sälja EyeOnIDs tjänster. Ett lokalt avtal är redan klart, varje lokalt avtal garanterar minst 265.000 € till EyeOnID. Denna mininivå är småpengar, vad som är anmärkningsvärt är att en stor internationell telekomoperatör via avtal förbinder sig att betala minst 265.000€ per land som de lanserar EyeOnID i.

Detta är hur stort som helst. En liten aktör som EyeOnID får garantipengar per land av en kund som lär vara betydligt mycket större. Enda anledningen för telekomoperatören att skriva på ett sådant avtal är förstås att de räknar med betydligt större pengar och aldrig kommer vara i närheten av en mininivå. Den verkliga försäljningsnivån kommer vara många gånger högre!

En internationell telekomoperatör skriver inte avtal med EyeOnID och förbinder sig till minidebiteringar bara för att det är kul. Tvärtom så lär avtalet ha föregåtts av rejäla utvärderingar och piloter. Samtidigt lär de ha kollat av konkurrensen och slutligen valt just EyeOnID före andra aktörer. Detta är en global marknad och de har säkerligen kontrollerat alla viktiga konkurrenter till EyeOnID oavsett var de är verksamma.

Detta avtal är ett otroligt styrkebesked till EyeOnID – glöm snacket om miljardvärdering, jag undrar mest hur snabbt vi når 2 miljarder, dvs en kurs runt 40 kr?

Stenhård konkurrens inom telekom

Namnet på operatören hålls hemligt tills de lanserar tjänsten mot sina kunder. När det sker kommer nytt pm från EyeOnID där namnet offentliggörs. Orsaken till detta är förstås att operatören vill ha ett försprång gentemot sina konkurrenter. Några slutsatser som detta medför:

  • De kommer sälja in EyeOnID till sina kunder stenhårt
  • De anser att EyeOnID starkt kan bidra till att öka deras konkurrenskraft
  • De kommer sannolikt rulla ut tjänsten i många länder snabbt för att inte tappa tempo

Samtidigt kan vi vara helt säkra på att operatörens konkurrenter kontaktar EyeOnID omgående, misstänker att de redan bokat möten för att få till ett liknande avtal.

PM säger ingenting om att avtalet är exklusivt, därmed har både nuvarande operatör och dess konkurrenter bråttom att nå marknad.

Jag räknar med fler liknande avtal inom kort och ett rejält uppsving vad gäller EyeOnIDs intäkter på kort tid.

Övriga branscher, andra länder

Att döma av tidigare budskap kan vi förvänta oss en lång rad avtal på kort tid. Liksom inom telekom är konkurrensen bland banker och försäkringsbolag stenhård. Får man avtal med en aktör så kommer andra följa efter väldigt fort.

Höstens intensiva försäljningsinsatser har bedrivits i flera länder. Glöm inte bort att Sverige (och Skandinavien) befolkningsmässigt är en liten marknad. När vi får avtal med aktörer i Europa eller mellanöstern så kommer pratar vi plötsligt 10-20ggr så stor marknad. Jag tror att vi under Q1 2018 får räkna med minst 2-3 avtal med aktörer utanför Skandinavien.

Slutsats

Det nu aktuella avtalet med en internationell telekomaktör är ett grymt genombrott. Säkert har samarbetet med mySafety varit bra på alla sätt, men nu har man kommit in i finrummet hos de stora spelarna. Nu pratar vi helt andra volymer och helt andra pengar. Det är just nu EyeOnID har brutit igenom isen och visat sin storhet – nu kommer det gå undan på alla fronter.

En försiktig gissning är en dubblerad kurs inom 2-3 månader, skulle gissa runt 30 kr i slutet av mars 2018, kanske högre. 


PS: Detta är ingen analys, det är min privata åsikt om företaget ifråga. Jag äger aktier själv (fulltecknad i princip) och jag är absolut inte opartisk eller neutral. Skaffa dig en egen åsikt, kontrollera med andra källor innan du väljer att investera i EyeOnID.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?