Post entry

Sälj Axis-aktien (update)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Övervakningskamera-bolaget Axis har lyckats överraskande väl men risker kvarstår och aktien verkar övervärderad.

//Tillägg 9 juli 2014

Blogginlägget nedan (som ursprungligen publicerades under eftermiddagen tis 8 juli 2014 med siffror till och med Axis q1/2014) uppdaterat med Axis q2/2014-resultatrapport som kom ons 9 juli 2014 kl 8.

Bla:

Som framgår nedan redovisade Axis ett mycket bra q2/2014.

Aktien var därefter som högst +10% till 231 kr i den inledande börshandeln ons 9 juli 2014.

Axis resultat per aktie uppgick till 7,31 kr för senast redovisade 12 mån inkl q2/2014 (+14% från föregående 12 mån).

Det innebär att aktien vid börskurs 231 kr handlas till ett p/e-tal på 32 (börskurs 231 kr delat med resultat per aktie 7,31 kr).

Här i bloggen är uppfattningen att det är i sådana här lägen (när ett bolag presenterar en stark resultatrapport och aktien skjuter i höjden) är bra tillfälle att sälja en aktie när alla har positivast möjliga inställning till bolagets framtid osv.

För övrigt framgår bla av Axis q2/2014-resultatrapport att den bedömda framtida branschtillväxten för digitala övervakningskameror globalt sänkts

...från 20-25% per år enl tidigare bedömning (enl Axis q1/2014-resultatrapport från 24 apr 2014)

...till 16-22% per år (enl q2/2014-resultatrapporten från 9 juli 2014).

Dvs även 16-22% per år är ju en hög tillväxttakt men en sänkning innebär ändå en sänkt bedömning.

Dock framgår även av q2/2014-resultatrapporten att Axis säger sig öka sin marknadsandel vilket i så fall ger Axis en högre intäktstillväxt än den totala branschtillväxten.

...Nivån för branschtillväxten 22% per år tom år 2017 enl analysföretaget IHS angavs i Axis årsredovisning för 2013 (daterad 30 jan 2014).

...Men i Axis q2/2014-resultatrapport (från 9 juli 2014) hänvisas även till analysföretaget TSR som räknar med en branschtillväxt på 16% per år framöver.

Utifrån de två analysföretagens bedömningar väntas alltså Axis branschtillväxt (dvs branschen för digitala övervakningskameror) ligga på 16-22% per år under de närmaste åren.

//

Har svårt att förstå hur Axis lyckats så bra och blivit så stort som webbkamera-tillverkare.

Ok, visst ligger fokus på mer avancerade webbkameror för övervakning etc.

Men ändå.

1)

Från början fanns det ju gamla, analoga övervakningskameror som kopplades till gamla "tjock-tv"-apparater (bildrörs-tv) som väktare satt och glodde på i någon kur på övervakningsområdet.

Sedan när internet kom på typ 1990-talet kom digitala övervakningskameror som man kunde koppla till datorn och sköta övervakningen därigenom.

Det gav bla ny, utökad funktionalitet såsom att ha massa övervakningskameror igång samtidigt där larm gick igång om något rör sig på en övervakningsbild (så att man slipper sitta och glo på alla bilder samtidigt) osv.

Men här är nyckelfrågan hur det kommer sig att de bolag som var störst på analoga övervakningskameror ej började med digitala övervakningskameror när de kom.

Åtminstone inte tillräckligt snabbt för att mota bort nya konkurrenter som Axis från början var inriktat på digitala övervakningskameror.

2)

Den andra nyckelfrågan är att även om Axis (hur det nu gick till) fått ett försprång på digitala övervakningskameror och blivit störst i världen på det; hur kommer det sig att stora konkurrenter ej kunnat kopiera tekniken och slå ut Axis?

Webbkameror är ju inte precis någon jätteavancerad produkt.

Ok, visst måste man väl ha lite bättre optik etc för att använda en webbkamera till övervakning osv.

Men hur svårt kan det vara?

Annars kan man ju tycka att ett stort hot för Axis skulle vara om jättebolag börjar satsa stort på digitala övervakningskameror, och att det då enkelt skulle gå att konkurrera ut Axis.

Men uppenbarligen är det svårt eftersom det ännu inte skett.

Axis har alltså lyckats med två saker:

1) Att tidigt satsa stort på digitala övervakningskameror och inse att det ger kunderna stora fördelar jämfört med de gamla analoga övervakningskameror.

2) Att etablera sig som världens största bolag inom denna nisch (digitala övervakningskameror) och hålla konkurrenterna stången trots att nischen nu funnits i ett antal år (ca 20 år?).

Bara för att ingen konkurrent hittills på allvar lyckats utmana Axis om förstaplatsen globalt, innebär ju det i och för sig inte att det inte kan ske framöver.

Men så länge fortsätter Axis tydligen med att med sina digitala övervakningskameror fortsätta ta andelar av marknaden för analoga övervakningskameror som märkligt nog tydligen fortfarande är större än marknaden för digitala övervakningskameror (dvs den totala försäljningen av analoga övervakningskameror per år i världen jämfört med dito för digitala övervakningskameror).

//Edit: Det fina i kråksången är att om man som Axis lyckas nå en så stor position globalt finns goda möjligheter att nå väldigt bra lönsamhet, eftersom själva tillverkningskostnaden för digitala övervakningskameror ("hårdvaran") väl är låg i sig.

Sedan kan Axis bifoga mjukvara (dataprogram) av olika slag som styr kamerornas funktionalitet via datorn osv.

Men det märkliga är hur Axis kunnat bibehålla sin världsledande position inom nischen digitala övervakningskameror och att inga stora jättar kopierat konceptet och konkurrerat ut Axis.

Det beror väl bla på att Axis satsar stort på produktutveckling och att mata sina kameror med funktionalitet, samtidigt som konkurrenterna ej är fokuserade på övervakningskameror utan har det som ett av många produktsegment i stora jättekoncerner.

Edit 2: Bla hade Axis drygt 1 600 pers anställda (1 627 pers för att vara exakt) per slutet av 2013, varav hela 80% av personalen hade högskoleutbildning.

Dvs Axis satsar tydligen på högkvalificerad personal som kan vidareutveckla Axis produkter för att ge mesta möjliga kundnytta.

Edit 3: Som jämförelse hade Axis 1 680 pers anställda i snitt under q1/2014.

Dvs personalstyrkan har i början av 2014 redan ökat ganska mycket från 1 627 pers i slutet av 2013.

Edit 4: Enl Axis q2/2014-resultatrapport från 9 juli 2014 har bolaget 1 784 pers anställda.

//

En ovetenskaplig undersökning av hur stark Axis marknadsandel är i branschen för digitala övervakningskameror:

Observation nr 1: Såg en digital övervakningskamera i taket på flygplatsen Landvetter utanför Göteborg.

Kom närmare och såg att det stod "Bosch" på den.

Dvs det var tydligen en kamera från Axis tyska konkurrent Bosch (som väl har sitt varumärke på alltifrån bil-tändstift till vitvaror (kylskåp, tvättmaskiner osv) och dammsugare osv.

Observation nr 2: Såg en digital övervakningskamera utomhus på en Statoil-bensinmack.

Kom närmare och såg att det stod "Axis" på den.

Har tidigare även sett ett par digitala övervakningskameror i Stockholms tunnelbana/vid Stockholms stora tågstation (Stockholms central).

Det var en från sydkoreanska jättebolaget Samsung och en från Axis.

Dvs Axis verkar hålla uppe sin marknadsandel att döma av dessa observationer.

Men jättebolag som Samsung och Bosch är väl inte att leka med.

Samsung har ju från ingenstans blivit störst i världen på mobiltelefoner.

Samsung konkurrerar även inom vitvaror (i konkurrens med bla Electrolux) och försöker slå sig in på marknaden för mobiltelefoni-nätutrustning (i konkurrens med bla Ericsson).

//Edit: Dock verkar Samsung ha en del problem för närvarande:

”Guldåren över för Samsung”

KNÄAR UNDER KONKURRENSEN.

Resultat och försäljning fortsätter att minska för marknadsledande elektronikjätten Samsung.

http://www.di.se/di/artiklar/2014/7/9/guldaren-over-for-samsung/?qr=i-dag

Det kan tex innebära att Samsung nedprioriterar perifera produktområden såsom övervakningskameror och/eller att Samsung ej har råd att "köpa" marknadsandelar genom att priskonkurrera på marknaden för övervakningskameror (vilket i så fall är positivt för Axis).

//

Digitala övervakningskameror är i allmänhet lätta att känna igen.

De ser normalt ut som en grå "strut" med en boll (ett plasthölje) i den smala ändan där kameran sitter.

Den kan väl då styras åt olika håll (via väktarens dator) så att man kan se i olika riktningar.

Brukar i tex mataffärer fortfarande se gamla analoga övervakningskameror.

Axis har väl uttalat en satsning på billigare digitala övervakningskameror för småföretag osv, men tydligen anser mataffärer ännu att gamla analoga övervakningskameror duger.

De ligger väl och spelar in på band och vid behov kan man gå tillbaka och se på bandet om någon snattare stal någon vara osv.

Där har Axis säkert avancerad funktionalitet varigenom allt som Axis digitala övervakningskameror ser lagras med automatik i oändlighet på datorn.

//Edit: Enl Axis årsredovisning för 2013:

Vid större installationer av övervakningskameror i världen brukar digitala övervakningskameror ha en andel på hela 70-80%.

Vid små installationer (hos tex småföretag) svarar dock digitala övervakningskameror för bara 10%.

Orsaken är enl Axis att digitala övervakningskameror är mer komplicerade att installera, men Axis räknar med att andelen digitala övervakningskameror kommer att öka även vid små installationer tack vare särskilda, enklare kameror för detta ändamål och att småföretag mer och mer inser fördelarna med digitala övervakningskameror jämfört med analoga.

Edit 2: Axis tillväxtstrategi bla:

1) att enl ovan även satsa på försäljning av digitala övervakningskameror till småföretag (småinstallationer)

2) att även satsa mer på att sälja mer digitala övervakningskameror i "tillväxtländer".

Vad gäller (2) ovan hade tex Axis under 2013 drygt 70% av intäkterna från mogna länder och "bara" knappt 30% från tillväxtländer, vilket enl Axis ger stor kvarvarande potential i att satsa på mer försäljning i tillväxtländer.

//

Enl Axis årsredovisning för 2013 bla:

...Marknaden för digitala övervakningskameror svarade år 2012 för 40% av totalmarknaden för övervakningskameror (dvs både analoga och digitala).

Analoga övervakningskameror svarade samtidigt för 50% av totalmarknaden.

Den digitala andelen väntas ha ökat till över 50% år 2016.

År 2017 väntas andelarna ha blivit följande ca:

...digitala övervakningskameror ca 55-60%

...analoga övervakningskameror ca 30%

...Totalmarknaden för övervakningskameror väntas ha en tillväxttakt på 13% per år tom år 2017.

Den del som utgörs av digitala övervakningskameror väntas dock växa med 22% per år.

Dvs delmarknaden för digitala övervakningskameror håller på att ta över totalmarknaden från analoga övervakningskameror.

...Största konkurrenter i världen inom digitala övervakningskameror:

  1. Axis

  2. Panasonic

  3. Hikvision

  4. Sony

  5. Schneider Electric

Största konkurrenter i världen inom övervakningskameror totalt (dvs både analoga och digitala):

  1. Axis

  2. Panasonic

  3. Hikvision

  4. Samsung

  5. Bosch

Dvs Axis är världsetta även om man inkluderar analoga övervakningskameror!

I totalmarknaden finns ju Axis med bara med sina digitala övervakningskameror medan konkurrenter kan ha både digitala och analoga.

Ettan, tvåan och trean är desamma inom både digitala övervakningskameror och för totalmarknaden för övervakningskameror.

Fyran och femman skiljer sig dock där Sony och franska Schneider Electric brutit sig in inom digitala övervakningskameror medan Samsung och Bosch tydligen har sin bas inom analoga övervakningskameror.

Schneider Electrics är ju bla konkurrent till svensk-schweiziska jättekoncernen ABB i branschen för elektrisk utrustning för fabriker och fastigheter.

//Edit: Tidigare blogginlägg om ABB från 29 apr 2014: http://www.redeye.se/aktiebloggen/abb/salj-abb-aktien

...Där fick ABB-aktien rekommendationen "sälj" vid dåvarande börskurs 171,10 kr.

...Ligger nu i 157,40 kr.

//

Dvs om Schneider Electric ser digitala övervakningskameror som en förlängning av sitt produktsortiment, skulle ABB även kunna göra det och därmed vara intresserat av att köpa Axis och inkludera det i ABB:s produktsortiment?

Å andra sidan kanske ABB tycker att digitala övervakningskameror är en för nischad produkt och att Axis är för högt värderat på börsen.

Men samtidigt är det en tillväxtbransch.

Ekonomisk utveckling

Hur har då Axis ekonomiska utveckling sett ut de senaste åren?

//Edit: Uppdaterat i efterhand med q2/2014.

//

Intäkter:

2008: 2,0 miljarder kr

2009: 2,3 miljarder kr (+17%)

2010: 2,9 miljarder kr (+27%)

2011: 3,6 miljarder kr (+22%)

2012: 4,2 miljarder kr (+17%)

2013: 4,7 miljarder kr (+13%)

Första halvåret 2014: 2,5 miljarder kr (+19%)

Intäktsförändring exkl valutaeffekter

2009: +3%

2010: +37%

2011: +33%

2012: +14%

2013: +17%

Första halvåret 2014: +18%

Rörelsemarginal (rörelseresultat delat med intäkter):

2008: 17%

2009: 13%

2010: 14%

2011: 18%

2012: 14%

2013: 14%

Första halvåret 2014: 11%

Nettoresultat:

2008: 252 miljoner kr

2009: 218 miljoner kr (-14%)

2010: 300 miljoner kr (+38%)

2011: 456 miljoner kr (+52%)

2012: 427 miljoner kr (-6%)

2013: 479 miljoner kr (+12%)

Första halvåret 2014: 191 miljoner kr (+18%)

Resultat per aktie:

2008: 3,63 kr

2009: 3,14 kr (-13%)

2010: 4,32 kr (+38%)

2011: 6,56 kr (+52%)

2012: 6,15 kr (-6%)

2013: 6,89 kr (+12%)

Första halvåret 2014: 2,75 kr (+18%)

Dvs:

  • Överlag långsiktigt god intäktstillväxt och hög rörelsemarginal.

Takten verkar de senaste åren ha legat på en intäktstillväxt kring 15% per år med en rörelsemarginal på 14%.

  • Samtidigt verkar både intäktstillväxt och rörelsemarginal ha eroderat under de senaste åren (pga ökat konkurrenstryck och/eller att Axis ökat sina satsningar för att behålla konkurrensförsprånget?).

  • Resultatet "på sista raden" (nettoresultat och resultat per aktie) har vissa goda år blandat med svackor då resultatet sjunkit.

  • 2014 verkar inte ha börjat så bra med fallande resultat i q1/2014. Dock bör man ev ej dra alltför stora växlar på det eftersom det verkar vara ett säsongsmässigt svagt kvartal för Axis varje år, vilket även förklarar att rörelsemarginalen var så låg som 6%.

//Tillägg 9 juli 2014

Q2/2014 verkar ha varit ett kanonkvartal för Axis. Återstår att se om det håller i sig.

//

Zoomar man in på Axis ekonomiska utveckling under de senaste kvartalen ser den ut enl följande:

Intäkter:

q1/2012: 881 miljoner kr

q2/2012: 1 044 miljoner kr

q3/2012: 1 079 miljoner kr

q4/2012: 1 180 miljoner kr

q1/2013: 982 miljoner kr (+11%)

q2/2013: 1 114 miljoner kr (+7%)

q3/2013: 1 322 miljoner kr (+23%)

q4/2013: 1 299 miljoner kr (+10%)

q1/2014: 1 129 miljoner kr (+15%)

q2/2014: 1 355 miljoner kr (+22%)

Intäktsförändring exkl valutaeffekter:

q1/2013: +16%

q2/2013: +12%

q3/2013: +27%

q4/2013: +12%

q1/2014: +15%

q2/2014: +20%

Rörelsemarginal:

q1/2012: 9%

q2/2012: 12%

q3/2012: 16%

q4/2012: 18%

q1/2013: 9%

q2/2013: 11%

q3/2013: 20%

q4/2013: 13%

q1/2014: 6%

q2/2014: 14%

Nettoresultat:

q1/2012: 57 miljoner kr

q2/2012: 88 miljoner kr

q3/2012: 120 miljoner kr

q4/2012: 163 miljoner kr

q1/2013: 66 miljoner kr (+16%)

q2/2013: 96 miljoner kr (+9%)

q3/2013: 200 miljoner kr (+67%)

q4/2013: 117 miljoner kr (-28%)

q1/2014: 52 miljoner kr (-21%)

q2/2014: 139 miljoner kr (+45%)

Resultat per aktie:

q1/2012: 0,82 kr

q2/2012: 1,26 kr

q3/2012: 1,72 kr

q4/2012: 2,35 kr

q1/2013: 0,95 kr (+16%)

q2/2013: 1,38 kr (+10%)

q3/2013: 2,88 kr (+67%)

q4/2013: 1,68 kr (-29%)

q1/2014: 0,75 kr (-21%)

q2/2014: 2,00 kr (+45%)

Dvs:

  • Intäktstillväxten håller sig (även exkl valutaeffekter) gott och väl över 10% i årstakt.

  • Rörelsemarginalen är inte lika lätt att tolka då den varierar kraftigt från kvartal till kvartal beroende på säsongseffekter (och storordrar?). Negativt dock att rörelsemarginalen under de senaste fyra kvartalen (till och med q1/2014) varit lägre än samma kvartal ett år tidigare.

//Edit: Den utvecklingen bröts dock from q2/2014 då rörelsemarginalen var högre än i q2/2013.

//

  • Och negativt att resultatet på sista raden fallit två kvartal i rad (till och med q1/2014).

Återigen alltså frågetecken för om ökat konkurrenstryck från jättekoncerner i världen sätter press på Axis ekonomiska utveckling.

//Edit: Det frågetecknet falnade dock något efter beskedet om Axis urstarka q2/2014.

//

Utifrån kvartalssiffrorna ovan blir Axis ekonomiska utveckling följande för senast rapporterade 12 mån (dvs apr 2013-mars 2014) dvs till och med q1/2014:

...intäkter 4,9 miljarder kr (+14% från föregående 12 mån)

...rörelsemarginal 13% (ner från 14%)

...nettoresultat 465 miljoner kr (+6%)

...resultat per aktie 6,69 kr (+7%)

Som jämförelse är Axis värt 14-15 miljarder kr på börsen vid en börskurs på 211,40 kr i skrivande stund (under eftermiddagen tis 8 juli 2014).

Dvs:

...Vem vill betala 14-15 miljarder kr för ett bolag som genererar ett nettoresultat på 400-500 miljoner kr per år?

Det innebär ett p/e-tal på hela 31!

Alternativt uttryckt:

...Vem vill köpa en aktie för 211,40 kr i ett bolag som genererar ett resultat per aktie på bara 6-7 kr per år?

Aktieinvesterare verkar alltså ha stora förhoppningar på att Axis kommer att ha en mycket god långsiktig ekonomisk utveckling i många år framöver.

//Tillägg 9 juli 2014

Inkl q2/2014 blir Axis ekonomiska utveckling följande för senast rapporterade 12 mån (dvs för perioden juli 2013-juni 2014):

...intäkter 5,1 miljarder kr (+17% från föregående 12 mån)

...rörelsemarginal 13,4% (något ner från 13,6%)

...nettoresultat 508 miljoner kr (+14%)

...resultat per aktie 7,31 kr (+14%)

Med ett börsvärde på 14-15 miljarder kr vid börskurs 210,60 kr (Axis-aktiens slutkurs tis 8 juli 2014) innebär det att bolaget värderas till ett p/e-tal på 29 (beräknat som börskurs delat med resultat per aktie för senast rapporterade 12 mån dvs för perioden juli 2013-juni 2014).

Det är något lägre än p/e 31 för 12-månadersperioden tom q1/2014 men ändå mycket högt.

Nyckelfrågan är om Axis starka q2/2014 var en engångsföreteelse eller om den goda utvecklingen kommer att hålla i sig.

//

Sammantagen reflektion

Axis verkar vara ett mycket välmående bolag med goda framtidsutsikter, men aktien verkar samtidigt vara övervärderad i förhållande till realistiska utsikter.

Aktien får därför här rekommendationen "sälj".

Om aktien tex låg i 100-120 kr skulle den med nuvarande förutsättningar vara en smaklig anrättning.

Kanske osannolikt att den kommer att falla ner så lågt från nuvarande kursnivå över 200 kr.

Men säg att sannolikheten är 50% för att Axis-aktien kommer ner till åtminstone under 150 kr under de kommande 2-3 åren?

Då kan man ju fiska upp den på de nivåerna.

Sjunker aktien dit tyder i och för sig det på sämre framtidsutsikter, tex pga att världskonjunkturen försämrats osv.

Men det är ju det som är tricket för att göra långsiktigt bra aktieaffärer enl uppfattningen här i bloggen:

...Sälj aktier när alla andra är stora optimister.

...Köp aktier (i bra bolag) när alla andra är stora pessimister.

//Tillägg 9 juli 2014

Efter beskedet under morgonen 9 juli 2014 om Axis starka q2/2014 lär Axis-aktien stiga idag ons 9 juli 2014 från nivån 210,60 kr som slutkurs igår tis 8 juli 2014.

Här i bloggen kvarstår dock uppfattningen att aktien är dyr och att den med hög sannolikhet kommer gå att köpa på klart lägre nivåer under de kommande åren.

Rekommendationen "sälj" för Axis-aktien kvarstår därför.

//

Axis-aktien har haft en historiskt mycket god kursutveckling:

...För fem år sedan (dvs sommaren 2009) kunde den köpas för drygt 60 kr.

...Har sedan dess (dvs under de följande fem åren) stigit ganska stabilt (med vissa svängningar) till nuvarande kursnivå på drygt 200 kr.

Tex hade aktien en topp på 250,80 kr i slutet av nov 2013 varefter den sjunkit ned något.

http://www.bloomberg.com/quote/AXIS:SS/chart

Axis har även betalat ut följande aktieutdelningar per år:

2009: 1,25 kr

2010: 4,00 kr

2011: 4,50 kr

2012: 5,50 kr

2013: 5,00 kr

2014: 5,50 kr

Under den senaste femårsperioden blir det totalt utbetalda aktieutdelningar på summa 24,50 kr sedan sommaren 2009 (dvs om man exkluderar den under våren 2009 utbetalda utdelningen på 1,25 kr).

Drygt 60 kr investerat i en Axis-aktien under juli 2009 har alltså sedan dess vuxit till 230-240 kr (nuvarande börskurs på drygt 210 kr plus utbetalda aktieutdelningar på ca 25 kr).

...Det ger en totalavkastning (kursutveckling plus aktieutdelningar) på i snitt ca 30% per år.

...Som jämförelse har börsen som helhet under samma period gett en totalavkastning på ca 18% per år:http://www.fondbolagen.se/sv/Statistik--index/Index/Marknadsindex/SIXRX---aktuell-graf/

Dvs börsens utveckling som helhet har också varit mycket bra och historiskt sett hög, men Axis-aktien har alltså klart outperformat börsen under perioden.

//Edit:

...Bla har det under perioden varit ett generellt fallande ränteläge vilket särskilt gynnar aktier i tillväxtbolag som Axis och H&M.

...Men i perioder med stigande ränteläge är det tvärtom, dvs då drabbas särskilt aktier i tillväxtbolag som Axis och H&M.

Mer om det i separat blogginlägg från 4 juli 2014: http://www.redeye.se/aktiebloggen/borsfesten-snart-slut

Som nämns där väntas bla USA:s centralbank Fed börja höja sin styrränta from 2015.

//

Balansräkningen

Positivt dock att Axis är finansiellt starkt med en nettokassa (kassa minus räntebärande skulder) på över 400 miljoner kr per slutet av q1/2014.

Det motsvarar dock bara ca 3% av börsvärdet (ca 6 kr av börskursen 211,40 kr).

Axis har även en låg andel ev "luft" i balansräkningen i form av abstrakta så kallade immateriella anläggningstillgångar ("ia-tillgångar") bokförda till 165 miljoner kr per slutet av 2013.

Det motsvarade då:

...9% av Axis totala tillgångar

...18% av Axis egna kapital

Att ia-tillgångarna utgör nästan 20% av det egna kapitalet kan låta mycket eftersom om Axis börjar gå dåligt kan ia-tillgångarna behöva skrivas ned till noll kr vilket då ger en resultateffekt på 165 miljoner kr som alltså utraderar nästan 20% av det egna kapitalet.

Men det är i alla fall en lägre andel än många andra börsbolags ia-tillgångar.

Dvs Axis har totalt sett en ganska föredömlig balansräkning.

//Tillägg 9 juli 2014

Per slutet av q2/2014 hade Axis nettokassa sjunkit till 167 miljoner kr.

Det innebär en förändring med -252 miljoner kr från nettokassan 419 miljoner kr per slutet av q1/2014.

Orsaken till minskningen är att Axis under q2/2014 betalat ut aktieutdelningar på totalt 382 miljoner kr (5,50 kr per aktie).

En nettokassa på 167 miljoner kr motsvarar drygt 1% av Axis börsvärde på 14-15 miljarder kr (eller 2-3 kr per aktie jämfört med börskursen 210,60 kr).

//

Tidigare track record

Track record här i bloggen vad gäller rekommendationer för Axis-aktien:

Tidigare blogginlägg (från 17 apr 2012) där Axis-aktien fick rekommendationen "långsiktigt köp": http://www.redeye.se/aktiebloggen/axis/axis-aktien-langsiktigt-kopvard

...Då låg aktien i 176,50 kr (slutkurs mån 16 apr 2012).

...Ligger nu i 210,60 kr (slutkurs tis 8 juli 2014)

Under perioden har Axis betalat ut följande aktieutdelning per år och aktie:

2012: 5,50 kr

2013: 5,00 kr

2014: 5,50 kr


Summa 16 kr

Dvs 176,50 kr investerat i Axis-aktien i apr 2012 har ökat i värde till 226,60 kr (börskurs 210,60 kr plus aktieutdelningar 16 kr).

...Det innebär en totalavkastning (kursförändring plus aktieutdelningar) på knappt 12% per år i snitt vilket väl är godkänt som långsiktigt köp.

...Men börsen som helhet har under samma period gett en totalavkastning på hela 21% per år i snitt.

Enl skalan längst ned i blogginlägget har rekommendationen "långsiktigt köp" följande definition:

En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt (dvs på typ 3-5 års sikt).

Dvs i det perspektivet får väl rekommendationen i apr 2012 sägas ha varit ok.

Men att börsen gått så mycket bättre under perioden gör att rekommendationen inte var klockren.

Och nu när Axis-aktien får rek "sälj" enl detta blogginlägg så har den rekommendationen följande generella definition enl skalan nedan:

En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Geografisk fördelning

Axis intäkter för 2013 fördelade sig enl följande geografiskt:

Nordamerika, Latinamerika 50%

Europa, Mellanöstern, Afrika 37%

Asien 13%


Summa 100% (4,7 miljarder kr)

//Tillägg 9 juli 2014

Under första halvåret 2014 fördelade sig Axis intäkter geografiskt enl följande:

Nordamerika, Latinamerika 52%

Europa, Mellanöstern, Afrika 35%

Asien 13%


Summa 100% (2,5 miljarder kr)

Intäktsförändringen per geografisk region såg ut enl följande under första halvåret 2014:

Asien +25%

Europa, Mellanöstern, Afrika +23%

Nordamerika, Latinamerika +14%


Summa Axis +19% (till 2,5 miljarder kr)

Dvs särskilt god intäktstillväxt i Asien och Europa/Mellanöstern/Afrika.

Under q2/2014 fördelade sig Axis intäkter geografiskt enl följande:

Nordamerika, Latinamerika 52%

Europa, Mellanöstern, Afrika 35%

Asien 13%


Summa 100% (1 355 miljoner kr)

Intäktsförändringen (från q2/2013 till q2/2014) var enl följande per region:

Europa, Mellanöstern, Afrika +32%

Asien +31%

Nordamerika, Latinamerika +13%


Summa Axis +22% (till 1 355 miljoner kr)

Dvs det verkar ha varit bra drag i Europa och Asien under q2/2014 jämfört med ett svagt q2/2013 i de regionerna.

//

Dvs den enskilt största regionen är Nordamerika och Latinamerika som tillsammans svarade för hälften av Axis intäkter 2013.

Det innebär att Axis är dollarberoende dvs:

  • uppgång i dollarkursen (mot kronan) är bra för Axis och ökar bolagets intäkter och resultat (allt annat lika)

  • nedgång i dollarkursen (mot kronan) är dåligt för Axis och ger en negativ effekt på bolagets intäkter och resultat (allt annat lika)

Dollarns långsiktiga utveckling mot kronan kan tex följas här: http://www.bloomberg.com/quote/USDSEK:CUR/chart

Där ser man att dollarn under de senaste fem åren varit i en fallande trend.

Det beror väl dock på att dollarn var konstgjort hög under den allvarliga globala finanskrisen 2008/2009.

...För fem år sedan (dvs sommaren 2009) låg dollarn i ca 8 kr.

...Därefter föll dollarn till ca 6 kr som nåddes under våren 2011.

...Sedan uppgång till drygt 7 kr under senvåren 2012.

...Nedgång till botten på ca 6,30 kr i början av 2013.

...Uppgång till nuvarande nivå på 6,80-6,90 kr.

Dvs fortsätter dollarn att stiga så är ju det bra för Axis.

Men enl Axis årsredovisning för 2013 handlar det inte om några jätteeffekter.

Enl årsredovisningens känslighetsanalys framgår bla att om dollarn stiger med 5% mot kronan, leder det till att Axis rörelseresultat ökar med 33 miljoner kr i årstakt.

Som jämförelse genererade Axis enl ovan ett nettoresultat på 400-500 miljoner kr i årstakt under perioden apr 2013-mars 2014.

Och enl känslighetsanalysen är Axis i själva verket mer beroende av eurons utveckling än dollarns.

Av analysen framgår att om euron är +5% ökar det Axis rörelseresultat med 38 miljoner kr i årstakt, dvs mer än en motsvarande ökning av dollarn.

Axis är alltså mera euroberoende än dollarberoende.

Hur har då eurons långsiktiga utveckling varit?

...En euro kunde köpas för ca 11 kr för fem år sedan (dvs sommaren 2009).

Dvs även euron låg på en konstgjort hög nivå då pga den globala finanskrisen (då stora valutor brukar stiga som "trygg hamn" jämfört med småvalutor som svenska kronan).

...Sedan sjönk euron till en botten på drygt 8 kr som nåddes under sensommaren 2012.

...Och därefter har euron stigit till nuvarande nivå på över 9 kr (ca 9,30 kr för att vara mer exakt).

Dvs fortsätter euron att stiga så är ju det positivt för Axis.

Förenklat kan man tex anta att om både dollarn och euron stiger med 10% så höjer det Axis rörelseresultat med över 140 miljoner kr i årstakt.

Och det är ju inte försumbart jämfört med ett nettoresultat på 400-500 miljoner kr i årstakt.

Lägger man därtill Axis underliggande expansionstakt så kan det ge riktigt god intäktstillväxt.

Tex kan ränteinvesterare sälja av kroninvesteringar efter svenska centralbanken Riksbankens sänkning nyligen av sin styrränta från 0,75% till 0,25%, vilket gör att kronan sjunker mot utländska valutor som dollarn och euron (vilket alltså innebär att dollarn och euron stiger mot kronan).

Samtidigt en baksida av myntet:

Även om stigande utländska valutor kan tyckas vara bra för Axis sett ur svenska investerares perspektiv (vilket därmed borde innebära en positiv effekt på Axis börskurs), så innebär en sjunkande krona att utländska investerare som köpt Axis-aktier får se värdet på sina Axis-aktier minska (allt annat lika).

Frågan är om det i sin tur gör att utländska Axis-aktieägare då säljer av Axis-aktier för att minska negativa effekter av en fallande krona, vilket i så fall ger en negativ effekt på Axis börskurs.

//Tillägg 9 juli 2014

Axis-vd:n Ray Mauritssons kommentarer i bolagets q2/2014-resultatrapport (som kom 9 juli 2014):

Försäljningen för det andra kvartalet uppgick till 1 355 Mkr.

Under perioden noterades ökade lagernivåer hos ett antal distributörer i Americas och EMEA.

Min kommentar: Dvs om den goda intäktsökningen beror på att återförsäljare köpt på sig kameror att ha i lager är ju det inte lika mycket värt som om det berodde på ökad försäljning till slutkund. Då finns ju en lagerrisk, dvs att slutkunderna ej kommer att absorbera de ökade återförsäljar-lagrena.

Vd fortsätter:

Region EMEA uppvisade en god utveckling med stora variationer mellan länderna och fortsatt oro i delar av Östeuropa.

Sydasien återhämtade sig något efter ett svagt första kvartal samtidigt som norra Asien visade stabil tillväxt.

De två oberoende marknadsanalysinstituten IHS och TSR:s årliga rapporter över marknaden för videoövervakning rankar fortsatt Axis som global marknadsledare inom nätverksvideo.

Vi har ytterligare stärkt vår position och tagit marknadsandelar i regionerna Americas och EMEA.

Båda rapporterna prognostiserar en fortsatt stark tillväxt för nätverksvideo med en stor potential i bland annat Kina.

Spannet med antaganden om den förväntade tillväxttakten de kommande åren överensstämmer väl med vår nuvarande syn på den globala marknaden.

Vi har haft fortsatt högt tempo i antalet produktlanseringar och vi fortsätter se en positiv utveckling för våra lösningar riktade mot mindre installationer.

Under andra kvartalet välkomnades 76 nya medarbetare och Axis har idag totalt 1 784 anställda.

Min kommentar: God personalökning med nästan 10% från 1 627 anställda per slutet av 2013.

Risk för att det kan leda till problem i form av "växtvärk"?

Vd fortsätter:

Rekryteringstakten inom

...FoU (forskning och utveckling)

...och säljorganisationen

ligger i linje med försäljningsutvecklingen.

Axis

...ledande position

...och investeringar för framtiden

ger oss goda möjligheter att driva utvecklingen för innovativa säkerhetslösningar.

Vi forsätter att bygga för framtiden genom att

...attrahera rätt medarbetare

...driva teknikutvecklingen

...och stärka företagskulturen

Vi är stolta över att rankas som global marknadsledare och vi ser framtiden an med optimism.

http://www.axis.com/sv/documentation/corporate/reports/2014/q2_sv.pdf

Det som Axis-vd:n Ray Mauritsson ovan kallar "nätverksvideo" är vad som här i blogginlägget kallats digitala övervakningskameror.

Den branschtillväxt som analysföretagen IHS och TSR räknar med för digitala övervakningskameror globalt framöver ligger (enl Axis q2/2014-resultatrapport) på 16-22% per år de kommande åren.

Det är den framtida årliga branschtillväxten som Mauritsson säger sig hålla med om i sin kommentar ovan.

Och enl ovan säger han alltså att Axis dessutom ökar sin marknadsandel, vilket i så fall ger ännu högre tillväxttakt för Axis.

Axis framtidsutsikter enl bolagets q2/2014-resultatrapport (från 9 juli 2014):

Det är en fortsatt stabil tillströmning av nya projekt och Axis syn på marknadens nuvarande tillväxttakt är oförändrad.

Externa marknadsanalysinstitut bedömer i sina senaste rapporter den långsiktiga tillväxttakten för nätverksvideomarknaden till 16 respektive 22 procent.

En viktig faktor för fortsatt stark tillväxt är ökad penetration

...i installationer för mindre system

...samt på tillväxtmarknader

För att möta efterfrågan på marknaden samt behålla positionen som marknadsledande leverantör av nätverksbaserade videolösningar kommer Axis att fortsätta utveckla och lansera ett stort antal innovativa produkter, vidareutveckla partnernätverket, rekrytera mer personal samt fortsätta expandera globalt.

Jämför med framtidsutsikterna enl Axis q1/2014-resultatrapport (från 24 apr 2014):

Det är en fortsatt stabil tillströmning av nya projekt och synen på marknadens nuvarande tillväxttakt är oförändrad.

Axis och externa marknadsanalysinstitut bedömer den långsiktiga globala årliga tillväxtpotentialen för nätverksvideomarknaden till 20-25 procent.

Min kommentar: Dvs det innebär att den förväntade branschtillväxten har sänkts från tidigare 20-25% per år till nu 16-22% per år.

Dvs fortsatt högt men en sänkning innebär ju en försämring jämfört med tidigare bedöming.

Texten om Axis utsikter i q1/2014-resultatrapporten fortsätter:

En viktig faktor för fortsatt stark tillväxt är ökad penetration

...i installationer för mindre system

...samt på tillväxtmarknader

För att möta efterfrågan på marknaden samt behålla positionen som marknadsledande leverantör av nätverksbaserade videolösningar kommer Axis att fortsätta utveckla och lansera ett stort antal innovativa produkter, vidareutveckla partnernätverket, rekrytera mer personal samt fortsätta expandera globalt.

http://www.axis.com/sv/documentation/corporate/reports/2014/q1_sv.pdf

//

Axis är baserat i staden Lund (drygt 60 mil sydväst om Stockholm).

Det är samma hemstad som för tex de börsnoterade bolagen Precise Biometrics och CLS beskrivna i tidigare blogginlägg (från 27 jun 2014): http://www.redeye.se/aktiebloggen/precise-biometrics/precise-biometrics-cls-saniona


Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:

• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning som väntas leda till kursuppgång inom en ganska snar framtid (typ inom 0,5-1 år).

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt (typ inom de närmaste månaderna), även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt (dvs på typ 3-5 års sikt).

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång. Man bör alltså ej ha en stor del av hela aktieportföljen i en sådan aktie.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp").

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra:http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Det är ej säkert att blogginlägget har tagit upp alla aspekter som är relevanta för bedömningen av den aktie som blogginlägget handlar om. Och de aspekter som tas upp i blogginlägget kan ha feltolkats.

"Käpphästar" i denna blogg bla:

1) Fundamental aktieanalys vs teknisk aktieanalys

På lång sikt är fundamental aktieanalys det enda relevanta för att bedöma om en aktie är köpvärd eller ej, dvs förenklat; den ekonomiska utvecklingen för ett börsbolags verksamhet och hur bolagets aktie värderas i förhållande till den ekonomiska utvecklingen mm.

Enl den finansiella vetenskapen går det inte att i längden bli rik på så kallad teknisk aktieanalys, dvs att spå framtida börskurser utifrån diagram för historiska börskurser etc.

Det har även visat sig i vetenskapliga studier.

Man kan tjäna pengar på teknisk aktieanalys några enstaka gånger, men därefter kommer man förr eller senare att göra förlustaffärer vilket gör den analysmetoden meningslös.

Inte heller fundamentalanalys ger vinst varje gång, men här är i varje fall uppfattningen att den i längden ger klart bättre resultat för aktieinvesteringar än teknisk analys.

Och rent logiskt borde även fundamentalanalys vara det enda som fungerar långsiktigt eftersom det bara är den som är underbyggd av rimliga resonemang jämfört med teknisk analys.

2) Aktieutdelningar

Aktieutdelningar och nivån på dem anses här vara irrelevanta i sig för bedömning av om en aktie är köpvärd eller ej.

Aktieutdelningar är ju bara som att man har 1 000 kr på banken och gör ett uttag på 100 kr. Man blir inte rikare för det utan har ändå bara 1 000 kr (fast 100 kr kontant och 900 kr kvar på banken).

Allt annat lika bör en aktiekurs falla med lika mycket som aktieutdelningen när aktieutdelningen avskiljs från börskursen.

Däremot kan aktieutdelningen indikera att bolaget är lönsamt och genererar bra resultat per aktie och räknar med en fortsatt god utveckling för resultatet per aktie, men då är aktieutdelningen bara en sekundäreffekt av det.

Det enda relevanta för bedömning av om en aktie är köpvärd eller ej anses här vara hur mycket pengar ett bolag genererar (och väntas generera de kommande åren) i sin löpande verksamhet (mätt förenklat som tex resultat per aktie), och hur börskursen ligger i förhållande till det.

Sätter man in pengar på bankkonto vet man alltid säkert (förhoppningsvis) att man får tillbaka insatta pengar plus ränta (även om räntan är låg) när man vill ta ut pengarna.

Köper man en aktie för att få aktieutdelning tar man alltid en risk för att börskursen står lägre när man senare vill sälja aktien.

Dvs det är inte säkert att man får tillbaka insatta pengar när man köper en aktie.

Dessutom får man ju (normalt) betala 30% skatt på erhållna aktieutdelningar, vilket snarare i sig gör det till en nackdel med aktier som ger hög aktieutdelning.

3) Immateriella tillgångar

Många börsbolag har mycket "luft" i sina balansräkningar i form av abstrakta så kallade immateriella tillgångar (immateriella anläggningstillgångar) bokförda till stora belopp bland tillgångarna i balansräkningen.

Ofta kan de immateriella tillgångarna ha uppstått tex om ett bolag köpt ett annat bolag dyrt (dvs för ett pris som överstiger det köpta bolagets bokförda tillgångsvärden), eller om ett bolag bokför utvecklingskostnader som en tillgång som belastar resultatet utspritt över flera år i form av årliga avskrivningar.

Om ett bolag börjar gå dåligt finns risk för att det bokförda värdet på de immateriella tillgångarna måste skrivas ned. Och det kan då bli stora nedskrivningar eftersom många bolag har stora immateriella tillgångar.

Nedskrivningarna ger en negativ resultateffekt med samma belopp som även minskar bolagets egna kapital med lika mycket (allt annat lika).

Med de stora nedskrivningar det därmed lätt kan bli, kan det mesta eller hela ett bolags egna kapital därigenom raderas ut (och ev till och med bli negativt) vilket gör att bolaget omgående måste få kapitaltillskott från aktieägarna för att överleva.

Sådana kapitaltillskott erhålls då oftast genom att bolaget säljer ut nya aktier till aktieägarna via nyemission, vilket då brukar försämra börskursens dåliga utveckling ytterligare.

Dvs stora immateriella tillgångar i ett bolags balansräkning innebär en förhöjd risknivå i bolagets aktie.

I detta blogginlägg blev alltså rekommendationen "sälj" för Axis-aktien vid börskurs 211,40 kr.

Det var aktiens kursnivå under eftermiddagen tis 8 juli 2014.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?