Post entry

Rapportkommentar; Q3 Axonkids

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Då jag tidigare köprekommenderade bolaget torde en kommentar kring kvartalsrapporten vara på sin plats. Efter en katastrofrapport i form av Q2:an innehöll Q3 flera ljuspunkter bl.a. i form av ökad försäljnig igen y/y. Även om man inte tror på en direkt turnaround så känns aktien billig med försäljningstillväxt i Kina som främsta dragplåster.

Sammanfattning: Bolaget förväntas omsätta 23 MSEK på helåret vilket ger 7 MSEK i Q4; det borde ge en vinst kring 0,5 till 1 MSEK i samma kvartal. Då blir helårsresultatet cirka -1,5 MSEK netto men det är nästa år och framåt Axonkids börjar bli riktigt intressant när försäljningen förväntas ta fart i Kina samtidigt som man växer kraftigt f.n. på befintliga marknader Tyskland & Polen och adderar nya i form av Frankrike, Japan och Sydkorea. Givet en värdering på mellan 30-40 MSEK i dagsläget så känns det relativt billigt givet att det tar fart nästa år.

Positivt:

· Försäljningen ökar jämfört med förra året, +8% y/y growth.

Förra kvartalet (Q2) minskade y/y growthen med nästan 40% vilket var en katastrof så det är en rejäl uppryckning. Sen vet man inte om det var omjämnheter i beställningar eller dylikt som gjorde att Q2 blev extra dåligt.

· Distributörerna i mkt viktiga marknader som Tyskland o Polen har ökat sina orders med 50% för dom kommande fyra månaderna jämfört med motsvarande period fg. år. Detta lovar gott inför Q4 som redan har låga jämförelsetal ska man komma ihåg.

· Nya distributörer på g i Sydkorea, Japan och Frankrike. Inga småländer direkt och bara en liten, liten marknadsandel innebär en rejäl försäljningsökning för Axonkids.

· Axonkids distributör i Kina satsar stort inför nästa år vilket kommer börja synas i 2015 års siffror. Det kan ju såklart bli hur stort som helst när försäljningen kommer igång ordentligt där borta.

Negativt:

· Dollarpåverkan i Q3 på inköpssidan.

Lär även påverka Q4 efter dagens räntesänkning om inte tidigare redan men sedan borde det plana ut.

· Ledningen måste bevisa i nästa kvartal att leveransproblemen nu är definivit lösta, vilket man uppger ha skett i slutet av Q3.

· Gamla problemet med Kidzofix spökar igen då Aftonbladet refererade till det gamla testet som gjordes av Råd & Rån en stol köpt i juli 2013, som Axonkids drog tillbaka. Axonkids har klagat till Statens väg och transportforskningsinstitut, VTI.

Man ska komma ihåg att ledningen är bra på bilbarnstolar men att vara ett noterat bolag och ha erfarenhet av det tar lite tid att bygga upp. Ska man ta in en ny VD med börserfarenhet så kostar det mkt pengar och det är mkt få Aktietorgsbolag som klarar. I förra rapporten så kommenterade man väldigt lite kring den överraskande försäljningsmissen och berörde inte den uppenbara slutsatsen att prognosen för 2014 inte skulle hålla. I Q3 förklarar man dock mer i detalj vad missarna kan hänföras till både försäljningsmässigt och resultatmässigt. Så det är ett fall framåt i mina ögon. Summa summarum så tycker jag om det är ngn gång man ska köpa bolaget så torde det vara nu; givet att dom utfästelser som bolaget gör i rapporten stämmer. Då kommer man kunna få en bra kursresa framöver även om den säkert kommer kantas av både problem och möjligheter vilket det ofta gör för mindre bolag.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?