Post entry

Mer att hämta i Bahnhof

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bahnhof fortsätter att imponera med sin organiska tillväxt. I bokslutskommunikén för 2010 så landade den på 27% för helåret. Bolaget har även under den andra halvan under 2010 börjat ta ett par viktiga steg för fortsatt tillväxt och lönsamhet. Man påbörjade en omorganisering där företagskunder läggs i ett bolag och privatkunder i ett annat.

Man påbörjade även under det gångna året expansion ut i Europa och valde att påbörja sin första etablering i Portugal. Som val av just Portugal framhölls att situationen liknade den i Sverige för 10 år sedan där telemonopolen har luckrats upp, men det finns ännu ingen sammanhängande tanke om hur bredbandsutbyggnaden ska ta fart. En annan god anledning är att momsen är betydligt lägre(16%) jämfört med i Sverige(25%). Därför så har samtliga privatkunder flyttats över till bolaget i Portugal och innebär att för dem svenskar kunderna så blir skillnaden i momssats 9%.

Bolaget genomförde under 2010 ett viktigt strategiskt förvärv då man köpte telekomoperatören Sting Telecom som omsätter ca 25 Mkr per år. Sting Telecom kommer inte initialt att tillföra någon större vinstökning, man uppgav på sin hemsida att deras årsprognos var ett positivt EBITDA-resutat för 2010. Men med denna investering så förstärker Bahnhof sin tjänsteportfölj ytterligare och man kommer även över en kundstock som sträcker sig utanför Sveriges gränser(Norge och Storbritannien).

Prognos

Bahnhof har sedan tidigare haft ett mål om att vid utgången av 2012 omsätta en halv miljard kronor och med vinstmarginal(före skatt) om minst 10%. Detta mål reviderades i bokslutskommunikén och en prognos för 2011 lämnades. Prognosen för 2011 pekade på en omsättning om 330 Mkr, vilket skulle innebära en tillväxt om ca 39%. Vinsten för 2011 prognostiserades till 50,3 Mkr före skatt, vilket skulle innebära en vinstmarginal(före skatt) om 15,2%. Vilket vittnar om att en kraftig nettomarginalförbättring sker i och med att privatkunderna har flyttats till dotterbolaget i Portugal.

Vad gäller målet för 2012 så lämnade man i bokslutskommunikén två möjligheter. Fortsätter man att uteslutande växa organiskt så siktar man på en omsättning på 425 Mkr för 2012 och en vinst marginal på ca 14%. För att nå en omsättning om 500 Mkr så fastställer man att det behöver ske genom förvärv och att det isådanafall sker med en sämre rörelsemargina till ungefär 11%.

Bahnhof är ett av få bolag som på Aktietorget men även OMX lämnar sådana detaljerade prognoser för kommande verksamhetsår. Den som har följt Bahnhof sedan tidigare vet att man sällan skruvar ner sina prognoser, utan att dessa i regel är konservativa och tvärtom har justerats uppåt.

De kommentarer som lämnas för prognosen för 2011 är att underlaget bygger på en försiktig analys av faktureringen för januari månad. Min bedömning utifrån tidigare prognoser från Bahnhof är att man mycket väl kan förvänta sig det som lämnats i denna prognos. Vilket innebär en vinst före skatt om 50,3 Mkr och ett resultat per aktie om 3,55 kr om man bortser från bokslutsdispositioner. Med prognosen så blir EBITDA för 2011 72 Mkr

Värdering

Bahnhof tillväxt är fortfarande hög och värderingen bör därför tillåtas vara högre så länge man växer. Bolaget har under 2010 handlats på P/E-tal runt 15 efter kända prognoser. För att ha marginal utifrån att prognosen inte skulle införlivas så känns en värdering utifrån samma P/E-tal för hög. Utifrån den prognosen så anser jag en värdering på ett P/E-tal kring 12 är lagom försiktigt, vilket är strax ovanför vad de större aktörerna värderas till men med betydligt sämre tillväxt. En EV/EBITDA multipel runt 6 känns också rimligt, vilket också det ligger i linje med betydligt större aktörer men som har betydligt sämre tillväxt.

En rimlig kurs i dagsläget med ett P/E-tal om 12 blir sådanafall ca 42,60 kr, om man bortser från bokslutsdispositioner. Utifrån en EV/EBITDA multipel om 6 så skulle en rimlig värdering vara 432 Mkr, vilket motsvarar en kurs om ca 41,40 kr. Ett medel av dessa två värderingar blir 42 kr, vilket jag även sätter som riktkurs.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?