Post entry

Balder - går som en "gud"

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fastighetsbolaget Balder har haft elva starka dagar på raken. Målkursen på 32 kr är uppnådd och därmed bör den intresserade inrikta sig på att köpa först efter en rekyl.

Balder 33,50 kr

Upp, upp och upp...

Fastighetsbolaget AB Balder har gått som en "gud". Aktien har stigit 11 dagar i rad. Igår var uppgången måttliga 1,82 procent. Det tyder på att målmedvetna institutioner köpt på sig ett antal.

Trenden är fortsatt stigande, och på medellång sikt kan man tänka sig att aktien ytterligare kommer att stiga.

En analys genomförd med hjälp av "Hitta kursvinnare" indikerar att Balder är köpvärd upp till 32 kronor.

Balder har planer på att flytta från smallCap till MidCap i början på 2011

Fastigheterna finns främst i Stockholm, Göteborg och Öresund (Köpenhamn).

Balder har haft en stark, om än ojämn, tillväxt i hyresintäkterna, uppgående till i genomsnitt 17,7 procent per år under de fyra senaste åren. Det är rimligt att räkna med en tillväxt på 15 procent tillväxt i hyresintäkterna per år, i framtiden.

Vinstutvecklingen har varit god under en lång rad år. Siffran är dock aningen missvisande eftersom att den inberäknar att fastigheterna ökat i värde. Trenden för hyresintäkter är god. Om marknadsekonomin stabiliseras finns utrymme för hyreshöjningar. Endast fem procent av husbeståndet är vakant, idag.

Vinstmarginalen imponerar. 41,3 procent. per år. Värdeförändringar och realisationsvinster håller den uppe. 2007 toppade vinstmarginalen på 100 procent. Hitta kursvinnare räknar med att vinstmarginalen kommer att kunna ligga på 50 procent de kommande fem åren. Det är optimistiskt. Jag tycker att man bör utgå ifrån den historiska vinstmarginalen på 40 procent, för att vara "på den säkra sidan". Den lägre vinstmarginal, som jag anger innebär i praktiken att man skall vara försiktig med Balder på nuvarande kursnivå, eftersom att aktien därmed är rimligt värderad.

P/E-talet har svängt mellan 2 och 11. Det är sällan relevant att tala om P/E-tal när man tittar på fastigheter. Starka vinster och värdemässiga uppskrivningar ger ett lågt P/E tal. Räkna med att det håller sig under 6 i framtiden.

Substansvärdet uppgår till drygt 40 kr. Målkurs på några års sikt kan sättas till 55-60 kr. Förutsatt en vinstmarginal på minst 40 procent per år och en tillväxt av hyresintäkterna på 15 procent per år.

Räknat på en avkastning på 16 procent per år, kan aktien i dagsläget värderas till drygt 32 kronor.

Den kortsiktige kan därmed plocka hem vinsten. Efter elva dagars oavbruten uppgång riskerar aktien att rekylera ned.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?