Post entry

Balder rapportkommentar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fastighetsbolagens rapporter är sällan några överaskningar och Balders resultat under Q3 kom väl in ungefär som jag som väntat eller något bättre.

Hyresintäkterna steg under kvartalet till 342 MSEK (210).
Förvaltningsresultatet uppgick till 132 MSEK (90)
De orealiserade värdeförändringarna var 370 MSEK. Den genomsnittliga direktavkastningen sjunker till 6,35% från 6,55% i förra kvartalet.

Värdeförändringar i kreditderivat uppgick till -44 MSEK vilket innebär att undervärdena i kreditportföljen uppgår till 509 MSEK vilket kommer att lösas upp under återstående löptid och räknas som intäkt. Det beloppet kan man alltså i praktiken lägga på eget kapital.

Den aktuella intjäningsförmågan på tolvmånadersbasis uppgår
till 332 MSEK eller 4,52 per aktie. Det ger således ett P/E på 7,6 nu.

Eget kapital uppgick till 41,6 per aktie (32,75) vilket nu ger
en rabatt på 17%. På detta kan man alltså lägga undervärdet i kreditderivaten och detsamma kan man göra med latent skatteskuld vid en beräkning av substansvärdet enligt Wallenstams beräkningssätt...

Soliditeten har förbättrats till 27,9 %.

Remiums kommentar till ovanstående: "Fortsatt lägst värderade fastighetsaktien på Stockholmsbörsen både ur intjänings- och substanssynpunkt. Med ytterligare ett solitt kvartal i ryggen borde en uppvärdering till snittet av övriga fastighetsbolag ske. Med ett genomsnittligt P/E-tal på 12 och en värdering av eget kapital 110% ger det en potential för aktien på 25-30%."

Min kommentar till ovanstående är att nu har vi en avsevärd rabatt på aktien gentemot övriga fastighetsbolag men den kommer säkert att försvinna när aktien går upp på midcap vid årsskiftet och då förhoppningsvis kommer med i diverse jämförelser.

Jag hade ju förstås hoppats på att Vd Selin skulle komma med preferensaktier
nu men han ska väl ha någon fin affär att räkna hem först så den bonusen kvarstår...
Precis som min gurufavorit Peter Lynch säger så ”På sikt finns ett hundra procentigt samband mellan vad som sker i företaget och vad som händer med aktien”.

Idag har en större transaktion gjorts när Arvid Svensson Invest har minskat sitt innehav i Balder från cirka 17,8 miljoner aktier och drygt 3,5 miljoner rösträtter till cirka 10,97 miljoner aktier och 2,85 miljoner rösträtter. Köparen är ännu så länge okänd men det skulle inte förvåna om det är framgångsrika Länsförsäkringars fastighetsfond. Affären gjordes som det är brukligt vid större poster upp med 5 % rabatt vilket verkar satt myror i huvudet på marknaden....

Nu är det en del vinsthemtagningar som ger ett köptillfälle och i övrigt gäller som alltid med aktier TÅLAMOD.

Trevlig helg

Ture

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?