Post entry

finn fem fel

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

kommer någon ihåg hur kul det var när man var liten och kunde hitta de fem felen fortare än päronen? hur duktig man kände sig. nuförtiden förstår man ju att föräldrarna var bussiga och inte tävlade "på riktigt"

jag har nu iallafall tyckt mig upptäcka en av marknaden felprisad aktie(balder)

vad är det jag missar? vad är det marknadens aktörer ser men inte jag?

riksbankens styrränta är den lägsta i riksbankens historia, och de har flaggat för att kanske tom sänka till 0,25 enligt en intervjuv med lars nygren som dessutom sa att 0-ränta däremot inte fungerar så 0-ränta var uteslutet.

låg ränta är ju goda nyheter för ett skuldsatt företag.

dålig konjunktur ger vakanser? men vänder det inte nu? har inte alla sanslöst stora stimulanspaket börjat ge effekt? tom ecbs trichet har krupit till korset och stimulerar ekonomin i eurozonen. ska inte börsen ligga lite före konjunkturen? säger inte buffet att när rädslan griper tag i massan så ska man bli lite girig och köpa (för att sedan sälja när alla köper igen. lätt sagt men svårt att genomföra i praktiken)

och säger inte aktiestinsen att det bästa som finns för en snål smålänning är att köpa två kronor för priset av en krona? köper man balder får man två o femti för varje krona. (varför har ingen "kapitalförvaltare" anställt stinsen? är han helt enkelt för duktig och sätter de andra i en dålig dager? eller är de nöjda med halvtaskig avkastning? är det därför stinsen placerar efter eget huvud för han vet att de flesta kapitalförvaltare är grovt överbetalda lallare? se bara på deras köp- och säljrekommendationer...)

man ska inte tro att man är smartare än marknadens samlade kunskap...men är det inte just det hedgefonderna gör hela hela tiden? och om det inte fanns felprisade aktier varför ska man ta en position överhuvud taget?

säger inte en börsteori att omvärderingen av en aktie börjar med att "smart money" hittar felprisade objekt och köper. detta ger en liten stigning i kursen som gör andra aktörer nyfikna och skapar intresse för denna aktie och fler o fler köpare kommer och då säljer "smart money" och hittar ett annat felprisat objekt och så börjar allt om igen från början.

balders so har i mars köpt aktier i sitt företag. vem skulle bättre veta när det är en god affär att köpa aktier i bolaget? det är dessutom ett fruntimmer och de brukar inte vara kända för att ta stora chanser eller sätta allt på ett kort. tvärtom brukar försiktiga(kloka?) spelare få höra att de "spelar som en j-a kärring"

var finns nedåtrisken? kan denna aktie falla mer? hur skulle det gå till? i så fall borde väl företaget vara på obestånd? hur skulle stora placerare som ap-fonder etc kunna stillatigande se på ifall en kapitalförstöring pågick? skulle ap-fonderna som just valsat runt i pressen i samband med bonusdebatten kunna hantera ännu en skandal? och vad skulle inte politikerna i så fall göra och säga om saken?

om det nu trots allt skulle bli en långvarig lågkonjunktur så kan balder och andra fastighetsföretag på egen hand förbättra både förvalningsresultatet och sin miljöprofil genom att montera in energisparande fönster som cws comfort(nylistad aktie) tagit patent på.

här kan man tro att ap-fonderna skulle kunna trycka på för att kunna visa politikerna att de gör nytta som ägare. istället för att lägga vinsterna på bonusar till dirrarna lägger man istället samma pengar på energisparåtgärder. balders hyresgäster får i så fall vistas inte bara i balders hage, utan i balders GRÖNA hage...

du som orkat ända hit och hittat fem fel, eller fler, eller färre, låt mig gärna i en kommentar få veta var/hur jag resonerar fel. ingen skulle bli gladare än jag att bli upplyst därom. ordspråket säger ju att "man ser grandet i sin nästas öga men inte bjälken i sitt eget", dvs att hitta fel hos sig själv är inte det lättaste....

O
o
Member since Jun 16 2006

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?