Post entry

Ture på djupt vatten

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Placera rätt på börsen kräver sin man. Men frågan är om jag inte tagit på mig en svårare uppgift nu att försöka lära darling att simma...

Vi stannar vid poolen idag för jag har bestämt mig för att försöka lära darling att simma... En tuff uppgift visar det sig. Så fort vi närmare oss djupare vatten blir hon scared och spänner sig och skriker deep deep, trots att jag håller armen omkring henne... Nåja sämre "arbetsuppgifter" kan man tänka sig...;-)

Nå är då börsen på djupt vatten också...? Macrosnubbarna har pratat om ekonomisk världskollaps länge nu och att det bara är guld som gäller. En av dem Jim Rogers meddelade dock helt plötsligt igår när jag tittade på Bloombergs att han köpt Euro nu..! Hmm vad ska man tro men han säger att den är översåld kortsiktigt men kommer att gå under på 10-15 års sikt...

Visst ser det skakigt ut i bl.a PIIGS-länderna där budgetnedskärningar nu riskerar återhämtningen. Men samtidigt på micronivå så verkar de flesta företag gå allt bättre se bara hur lastbilsförsäljningen kommer igen t.ex. Jag skrev tidigare att jag undviker konjunkturkänsliga aktier vilket Mr Pink tydde på att jag blivit mer pessimistisk. Jag vill då förtydliga att jag nästan alltid undviker dessa aktier... De mest cykliska har knappt någon tillväxt alls utan ska köpas när de går dåligt och säljas när de går bra för att förenkla det hela... Alla har vi olika placeringsfilosofier och jag gillar främst vinstgivande tillväxtbolag som inte är så konjunkturkänsliga och som jag kan ligga på lång tid. Däremot vill jag nu ha min belåningsmöjlighet kvar ifall makroproblemen tar över och sänker börsen ett tag så man kan köpa bra bolag ännu billigare som Buffet brukar säga. Men i övrigt ligger jag i stort sett fullinvesterad då jag vet hur svårt det är att pricka bottnar och toppar det klarar nog bara skribenterna på Börssnack av speciellt i efterhand..;-)

Skaru´ inte tjata något om Balder undrar ni nu. OK flera rekar kommer nu på fastighetsbolag, igår Fabege. Fastighetsbolagen trivs nu i lågränteläge och det mesta talar nog för att detta läge kommer att bestå länge med kanske mindre justeringar. Lågvärderade Balder ligger tills årsskiftet på smallcap och därmed utanför analytikernas radar än så länge. Sedan har vi detta med preferensaktier som är på gång liksom förut i Sagax och Corem och som är extra intressant i lågvärderade Balder. Om Balder väljer att göra som Corem och dela ut preferensaktierna 1:10 så skulle det antagligen bara sänka kursen marginellt precis som det gjorde i Corem och vi skulle få ca 25 kr per aktie gratis d.v.s ca 100% upp. Intjäningsförmågan skulle då sjunka till ca 3 kr per aktie när kostnaden för utdelningen på preferenssaktierna är tagen och då handlas inte aktien högre än andra fastighetsbolag...! Om man istället väljer att göra som Sagax och sälja preferensaktierna rabatterat till aktieägarna får bolaget in kapital att placera i nya fastigheter och det är väl egentligen det bästa långsiktigt för bolaget se bara på Sagax fina utveckling efter utgivande av preferensaktier. Tålamod gäller som tidigare sagt inför midcap nästa år och de kommande preferensaktierna. Se mer om Balder i mina tidigare bloggar och analys.

Nu i väntan på att börsen öppnar åter till den tuffa uppgiften att försöka lära Darling att simma...

Varma hälsningar

Ture

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?